Jaké reflexy můžeme vidět u miminek

zobrazeno 18824×

Vložil(a): Dana Kantorová, 10. 8. 2017 8.46

Taky jste si všimla, že sebou vaše miminko najednou neskutečně trhlo, jako by se leklo? Anebo pokud prstem pohladíte rty dítěte, tak najednou miminko začne prst silně sát? Máte snad pocit, že pokud vaše novorozeně chytíte pod pažemi, tak kopíruje chůzi? Vnímáte vše správně, jedná se o vrozené primární reflexy, které ihned po porodu zajišťují dítěti jeho fyziologický vývoj. Takových reflexů je mnohem více. Jaké reflexy můžeme u miminek pozorovat a k čemu jsou dobré, se dočtete v tomto článku.

Každé miminko reaguje na zevní podněty vrozenými primárními reflexy. Jsou to automatické, stereotypní pohyby, které vycházejí z mozkového kmene a v prvních měsících života mají za úkol zajistit životně důležité funkce. Předpokládá se, že rovněž pomáhají dítěti i v celém procesu porodu. Vyvolávají opakované pohyby a tím pomáhají posilovat nervová spojení mezi tělem a mozkem, posilují vývoj rovnováhy, pohyblivosti, zraku, sluchu, řeči, schopnosti učení a komunikace. Dříve se primární reflexy pomáhaly dítěti přežít první měsíce života, dnes jsou spíše ukazateli normálního a zdravého vývoje mozkových funkcí.

Díky primárním reflexům se mozek postupně učí správně kontrolovat základní fungování těla. Jedná se například o koordinaci zpracování vizuální a zvukové informace, nalezení rovnováhy a prostorového vidění, skloubení hrubé a jemné motoriky či koordinaci pohybu ruka – oko. Když primární reflexy splní svůj úkol, jsou v průběhu prvních šesti až dvanácti měsíců věku dítěte potlačeny vyššími mozkovými funkcemi. Dá se tedy říct, že mizí postupným zráním a vývojem centrálního nervového systému.

Morův objímací reflex

Tento reflex je reakcí novorozence na leknutí. Můžeme ho detekovat v situacích, kdy miminko má pocit, že padá či ztrácí rovnováhu a v tomto okamžiku symetricky rozhodí obě ruce, rozevře pěsti a nohy pokrčí. Poté se končetiny vrátí zpět do původního postavení. Vybavovat tento reflex cíleně se ovšem nedoporučuje, my a naše okolí zaručeně připravíme dítěti dostatek podnětů vyvolávajících Morův reflex i nechtěně. Doporučuje se poté miminko uklidnit přitulením a objetím. Malé miminko občas takto rychle rozhodí obě ručičky, jako by se leklo, i když je v klidu, třeba usíná nebo se probouzí. Je to také způsobeno velikostí prostoru okolo něj, na který není z bříška maminky zvyklé. V tomto může pomoci zavinování, o kterém jsme natočily video a napsaly článek Zavinování miminka - miminko v bezpečí.

Hledací reflex

Je odpovědí na dotek tváře miminka, které otevře pusinku a hledá, co by mohlo sát.

Reflex sací

Umožňuje miminku ihned po narození sát potravu. Tento reflex se objevuje i u nezralých novorozenců, kdy již i dítě narozené v 7. měsíci těhotenství je schopné slabého sání, nedokáže však ještě koordinovat sání s polykáním potravy a dýcháním. Sací reflex ustoupí ve 2 až 4 měsících, kdy dítě sání začne vykonávat již jako činnost zcela automatickou a vědomou.

Vyměšovací reflex

Úzce souvisí s kojením a sáním, kdy někdy samotný příjem potravy evokuje u dítěte proces vyměšování. Věděly jste, že novorozenec močí až čtyřicetkrát denně, stolici má třeba až šestkrát denně?

Plavací reflex

Dáte-li dítě do vody, bude hrabat a kopat, jako by plavalo, oči má při tom doširoka otevřené. Reflex mizí zhruba ve 4. měsíci. Proto pokud začnete s plaváním s miminkem brzy, rychleji se naučí plavat a pobyt ve vodě bude milovat. Můžete začít plavat třeba jen u vás doma ve vaně a později začít navštěvovat nějaký plavecký kurz. Na hodnocení plavání s dětmi ostatními maminkami se můžete podívat v katorii Hodnocení služeb / Plavání s dětmi.

Palmární neboli úchopový reflex

Reflex způsobuje, že novorozenci automaticky svírají prsty kolem čehokoli, co se jim dá do dlaně. Vidíme to třeba při kojení, kdy kojenec během sání reflexně svírá a otevírá dlaň, jako by hnětl těsto. Reflex mizí kolem 3. měsíce. Možná jste si všimly, že miminko má v dlaních a prstech "obrovskou sílu".

Plantární čili chodidlový reflex

Vzniká, pokud se dotkneme chodidla dítěte, které poté roztáhne prsty. Jestliže dotyk bude trvat déle, dítě má snahu navíc i prsty ohnout. Reflex přetrvává do 7. až 9. měsíce věku.

Babinského reflex

Je opakem plantárního reflexu a objevuje se v 1. týdnu věku dítěte. Při podráždění zevní strany chodidla směrem od paty k palci dítě zvedne palec nohy vzhůru a vějířovitě rozevře ostatní prsty. Babinského reflex by měl vymizet do 2 let věku dítěte. Je velice důležitý v období, kdy se dítě učí plazit, jelikož díky tomuto reflexu se může zapřít palcem do země a odtlačit se nohama. Pokud tento reflex přetrvává, může ovlivnit funkčnost svalů na zadní straně nohou a ovlivnit chůzi a stabilitu.

Chodící reflex

Je přítomný pouze u novorozenců a velmi rychle mizí. Jak se zkouší? Dítě podržíme v podpaží tak, aby se nožky dotkly podložky, a vidíme, že dítě jakoby napodobuje chůzi. Určitě ale není dobré miminku na nožičky přenášet moc velkou váhu ani ho na nožičky stavět. Jeho klouby na to zdaleka nejsou připraveny a správný čas přijde až ve chvíli, kdy se začne dítě stavět samo.

Tónický šíjový reflex

Je přítomen od narození dítěte do jeho asi 4 měsíců věku. Je rozpoznatelný, když dítě v poloze na zádech otočí hlavu na jednu stranu, současně na této straně natáhne ruku i nohu a zároveň na straně opačné obě končetiny pokrčí. Tímto zaujme tzv. "polohu šermíře". Tento reflex pomáhá zlepšovat svalový tonus dítěte a zabraňuje tomu, aby děťátko zůstalo ležet na břiše hlavou dolů.

Landau reflex

Tento reflex pozorujeme v situacích, kdy dítě zvedneme z podložky tváří k zemi a vidíme, jak udrží hlavu v prodloužení trupu, jakož i nohy. Reflex napomáhá zlepšovat svalový tonus. Objevuje se kolem 3. až 10. měsíce věku dítěte a je inhibován zhruba do 3. roku věku dítěte.

Všechny reflexy dříve či později vymizí. Nebo ne?

Jak již bylo popsáno výše, všechny vrozené primární reflexy dříve nebo později vymizí. Jejich dlouhodobé přetrvávání může mít negativní dopad na neurologický vývoj miminka. V reálném životě to znamená, že dítě může mít určité fyzické a psychické potíže - například postižení smyslového vnímání, kam patří především poruchy zraku a sluchu. Postižená může být rovněž koordinace pohybů, kdy u dítěte převládá vadné držení těla, zhoršení stability a rovnováhy, s čímž souvisí třeba i kinetózy (nemoc z pohybu v dopravním prostředku).

Přetrvávání primárních reflexů může mít na svědomí také nízké sebevědomí dítěte, emoční labilitu či na druhé straně sklon k agresi. V období, kdy dítě začne navštěvovat předškolní a posléze i školní zařízení, trpí tyto děti poruchou zapamatování a je zhoršena schopnost učit se. Vyskytují se rovněž i problémy s adaptací, konflikty s kamarády, poruchy chování a komunikace či špatná zvladatelnost stresových zátěžových situací. Častá je dyslexie (porucha čtení), dysgrafie (porucha psaní), dyspraxie (porucha učení a organizování sebe sama), jakož i ADHD (syndrom nepozornosti, hyperaktivity a impulzivity). Ten je mezi veřejnosti obecně nazýván jako „hyperaktivita“.

 

Tak co, maminky, také u svých miminek tyto reflexy pozorujete, nebo jste pozorovaly? Je to paráda, jak je to všechno pěkně zařízené, co? :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2022, 18.32

Ty reflexy jsou zajímavé, hlavně ten úchopový nás bavil

sací reflex je u nás nejčastější jinak jsem ani nevěděla,že je tolik reflexů

Žofinka

Žofinka, 3. 6. 2018, 8.38

Tak to je reflexů, spousta je pro mě nových

Aliisha

Aliisha, 22. 12. 2017, 6.52

Něktéré reflexy znám a o některých jsem slyšela poprvé. U nás byl hodně sací reflex ale to asi i všech miminek Netušila jsem o negativním dopadu.

Zdeňka S., 16. 8. 2017, 22.06

U nás vede hlavně ten sací reflex

Adrianita, 16. 8. 2017, 13.14

Ano, vybavuji si hlavně morův, hledaci, sací, uchopovaci a samozřejmě vymesovaci reflex.

baru86

baru86, 12. 8. 2017, 22.19

Některé reflexy znám, ale díky za info o dalších!

Janna, 12. 8. 2017, 21.43

Jo, jo, některé reflexy pozoruju, některé jsem viděla v porodnici, jak je zkoušejí. Docela mně překvapily negativní následky přetrvávání reflexů.

Jarka mmm, 11. 8. 2017, 20.02

Jj,u obou dětí.

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 11. 8. 2017, 14.23

Také jsem pozorovala reflexy u syna nejvíc sací chtěl sát pořád prso

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů