Jak na snížení horečky dítěte?

zobrazeno 22453×

Vložil(a): Petra P, 23. 11. 2014 22.09  (aktualizováno 1. 11. 2017 11.25)

Pokud se objeví u našeho děťátka zvýšená tělesná teplota nebo dokonce horečka, může nás maminky docela postrašit. Jak horečku správně změřit? A jak se jí účinně zbavit?

Co je horečka

Člověk má stálou tělesnou teplotu asi 36 - 37 °C. Teplotu mezi hodnotami 37 - 37,9 °C označujeme jako zvýšenou. O horečce hovoříme tehdy, když teplota vystoupá na 38 °C a výše. Bývá jedním z prvních příznaků nemoci dítěte, a většinu nemocí provází a to nejen infekce bakteriální a virové, ale provází i úrazy (např. otřes mozku), otravy, úpal, úžeh nebo růst prvních zoubků. Horečka tedy sama o sobě není nemoc, ale pouze projev (příznak) nemoci či jiného chorobného stavu. Zároveň je však také léčebným procesem, protože zvyšuje rychlost a sílu imunitní odpovědi a omezuje účinnost množení některých patogenů.

Podezření na horečku můžeme mít, když dítě nápadně změní své chování, když je dítě podrážděné, neklidné, nebo naopak unavené a spavé, když nemá chuť k jídlu, když si stěžuje na bolest hlavy, bříška, rukou, nohou či kloubů.

Zejména u malých dětí teplota rychle stoupá. Proto je nezbytné ji sledovat a měřit.

Měření teploty

Při výběru teploměru se zamyslete nad tím, pro koho jej pořizujete. Vybírat můžete z klasických skleněných (bez rtuti, se směsí galia, india a zinku), digitálních, proužkových, nebo infračervených teploměrů. Všechny mají své výhody i nevýhody od pořizovací ceny, přes rychlost měření až po životnost a spolehlivost.

U kojenců změříme teplotu nejpřesněji v konečníku. Ideální pro takové měření je teploměr s ohebnou špičkou v digitálním provedení. Během několika vteřin známe výslednou teplotu. Mějte ale na paměti, že od hodnoty naměřené v konečníku se odečítá půl stupně Celsia. 

U předškolních a větších dětí měříme teplotu povětšinou v podpaží nebo v uchu. 

Normální teplota kolísá v závislosti na denní a noční době. Nejvyšší teplota bývá obvykle okolo 15. hodiny a nejnižší po půlnoci. 

Abyste změřili teplotu správně a nedošlo přitom ke zkreslení výsledků, je třeba dodržovat následující pravidla:

  • měřit v naprostém klidu a pravidelně přitom dýchat
  • měřit při pokojové teplotě
  • přikládat teploměr vždy na to samé místo na těle (nejčastěji jde o podpaží, konenčík nebo ústa)
  • dodržovat doporučený postup měření
  • vždy teplotu zaznamenat a lékaře informovat, kde byla teplota měřena (ústa, čelo, podpaží, konečník, ucho)
  • každý teploměr po použití dobře očistit a vydezinfikovat

Jak léčit horečku

Zejména u kojenců se stává, že horečka rychle stoupá až k 40 °C. Teplota nad 41 °C je pro dítě nebezpečná a může ho ohrozit na životě. Proto je nezbytné teplotu sledovat a v případě potřeby horečku snížit. Horečku snižujeme podáním léků, tzv. antipyretik. Mezi ně patří:

  • Paracetamol (např. Paralen, Panadol) v podobě čípku, sirupu nebo tablety. Vždy se řídíme příbalovým letákem léku, dávkování závisí na hmotnosti a věku dítěte. Pro kojence se nejlépe hodí čípek do zadečku nebo surup podávaný stříkačkou. Předškolní dítě obvykle nemá potíže spolknout tabletku, které se pro děti vyrábějí malinké. Lék začíná účinkovat přibližně po 30 minutách a největšího účinku dosahuje za 2-4 hodiny po podání.
  • Ibuprofen (např. Nurofen, Ibalgin, Brufen) v podobě tablet nebo sirupu. Snižuje teplotu a zároveň má protizánětlivý účinek. Pro kojence do 3-6 měsíců není vhodný. Pro předškolní děti je nejvhodnější ve formě sirupu, opět podáváme množství, které odpovídá hmotnosti a věku dítěte, jak je uvedeno v příbalovém letáku daného léku.

Dětem nikdy nepodávejte na snížení horečky léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové (například Aspirin, Acylpyrin nebo Anopyrin)! Mohou způsobovat vzácný, ale závažný Reyův syndrom, který často končí poškozením mnoha orgánů, zejména jater a mozku.

Doplňkově k podávání antipyretik můžeme dítě také sami ochlazovat:

  • Studený obklad – ve vlažné vodě (lehce nad 20 °C) namočíme ručník a ten přikládáme na místa, kde nejvíce proudí krev (kotníky, zápěstí, salbiny). Pomáhá také chladný obklad na hlavu – odvádí až ¼ tepla. Pozor ale, aby nebyl obklad příliš studený, tělo by se mohlo začít bránit zimnicí. Obklady dle potřeby (zahřátí) vyměňujte.
  • Koupel – dítě posadíme do vany a začneme jej sprchovat od chodidel přes bérce na stehna a výše. Sprchujeme vodou zpravidla o 2 stupně nižší, než je teplota dítěte. Je potřeba si uvědomit, že má-li dítě teplotu 39 °C, tak již voda o teplotě 37 °C ochlazuje! Pobyt v koupeli by neměl přesáhnout deset minut.

Koupel i studený obklad pomáhají odčerpat teplo z povrchu těla a vedou tak také ke snížení horečky. Pozor ale také na dostatečný příjem tekutin. Vhodné je podávat čaje nebo vodu, obojí pokojové teploty. Tekutiny totiž brání uzavírání potních žláz a dalšímu úniku vody, ke kterému dochází při dehydrataci. 

Při teplotě i horečce můžete dětem podávat také homeopatika. Při podání homeopatika neočekávejte rychlé snížení teploty do 30 minut. Homeopatický lék však nemocnému organismu pomůže, aby teplotu zvládnul vlastními silami. Vhodná je např. Belladonna 9 C, Aconitum napellus 9 C, Gelsemium sempervirens 9 C, Bryonia 9 C, Ferrum phosphoricum 9 C nebo Echinacea angustifolia 5 C. O jejich používání se můžete poradit v naší Homeopatické poradně.

Pokud na snížení teploty nezabírají ani antipyretika ani chlazení těla, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. Možnost okamžité konzultace s dětským lékařem po telefonu v případě potíží dítěte je dnes ve většině dětských ordinací již samozřejmostí.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
8

Pojmy použité v článku:

  • antipyretikum

    lék na snížení horečky

  • patogen

    biologický faktor (organismus), který může zapřičinit onemocnění hostitele

  • Reyův syndrom

    potenciálně smrtelné onemocnění, které působí četná poškození mnoha orgánů, zvláště mozku a jater; způsobuje též snížení hladiny krevního cukru (hypoglykémii)

Diskuze k této stránce (38 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

nejčastěji používám studený obklad,je super

Žofinka

Žofinka, 31. 5. 2018, 20.59

Nejsložitější je snad tu teplotu dítěti vůbec zmerit

Pampelajda88, 26. 5. 2018, 18.14

EllkoD moc děkuji, podívám se na něj, zda ještě seženu, děkuji!

ivanka1984, 4. 5. 2018, 4.15

Ještě si moc pěkný článek o tom jak snížit dětskou horečku můžete přečíst tady: https://www.benu.cz/jak-srazit-horecku-u-deti

Pampelajda88, 3. 5. 2018, 9.53

Maminky a můžu se zeptat, jakým teploměrem měříte dětem teplotu? Jaký je přesný?

EllkaD, 9. 5. 2018, 9.40

Mám digitální teploměr od značky Orava. A ten měří opravdu dobře. Doporučuji

Pampelajda88, 21. 5. 2018, 13.50

Ahoj děkuji za odpověd. A jaký přesně máš? Jestli tedy nevadí, že se ptám

Marusk

Marusk, 20. 2. 2018, 12.04

Jsem ráda, že v období chřipek se dočtu i zde o léčení těchto chorob

isykorka, 16. 2. 2018, 18.02

Výborný článek, díky za tipy!

Gabill, 30. 11. 2017, 9.41

Ja tiez davam aj zabaly, ked teplota neklesa. Dieta obvykle spociatku place, ale po chvili sa zvykne ukludnit.

Pávinka, 19. 11. 2017, 22.04

hezký článek a přehledný, vytisknu si ho do lekarnicky já v případě nouze dávám i závaly, ale hrozně nerada, dítko vždy křičí a mě to rve srdce, ale opravdu to pomáhá, i dětská lékařka to doporučuje, no snad se nám horečky vyhnou celé rodině.

Zlata1, 12. 11. 2017, 19.02

No, nedávno měl můj syn zničeho nic odpoledne teplotu skoro 38,9 a přitom neměl kašel ani rýmu. A to ještě dopoledne byl v pohodě a hrál si se sousedníma dětma. Ani následující den neměl rýmu ani kašel, ale pořád měl horečku i když se mu snížila protože jsem mu dávala sirup na snížení horečky. Stále jsem si myslela, že to bude nějaká andína a že z toho dostane rýmu a kašel, ale nedostal a pak třetí den už teploty neměl a byl v pohodě, nevím co ho skolilo, ale sirup nám pomohl.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů