Hepatitida - jak se léčí jejích šest typů?

zobrazeno 6383×

Vložil(a): pavlakosec, 1. 8. 2016 16.41

Žloutenka (ikterus) je sice často používaný název pro hepatitidu, ale jedná se pouze o jeden z příznaků doprovázejících toto onemocnění. Žloutenka se totiž může vyskytnout i u jiných onemocnění, např. neprůchodnosti žlučovodu. Hepatitida je onemocnění způsobené viry hepatitidy. Tyto viry napadají jaterní tkáň a způsobují infekční onemocnění. Podle různých příznaků se rozlišuje do šesti typů. Jaké to jsou? A jak se toto onemocnění léčí?

Světový den hepatitidy se každoročně koná 28. července a má zvýšit povědomí o této nemoci. Jak už jsem zmínila, dělí se do šesti typů, z nich nejznámější jsou Hepatitida typu A, B, C.

Hepatitida A

Je známá také pod názvem "nemoc špinavých rukou". Jedná se o celosvětově rozšířené onemocnění. Nejvíce je rozšířená v zemích s nízkými hygienickými návyky a v rozvojových zemích. Je to nejméně závažný typ hepatitidy, vyskytuje se pouze v akutní fázi a nepřechází do chronicity. Přenáší se fekálně - orální cestou, nejčastěji přes infikované jídlo a vodu. Zdrojem nákazy jsou i lidé v inkubační době, tzn. lidé, u kterých ještě nejsou patrné první příznaky. Inkubační doba je dlouhá asi 15-50 dní, průměrně to však bývá 28 dní. Virus žloutenky A je ve stolici přítomen již v inkubační době, ale nachází se také ve slinách, v sekretu z nosohltanu a v moči. Virus vydrží při teplotě 25° C v suchém prostředí a ve vodě 30 dní, var ho ničí až za 5 minut, aktivní chlor za 15 minut a UV záření za 60 vteřin.

Onemocnění žloutenkou je zákeřné v tom, že nakažený nemusí mít celé týdny žádné příznaky nemoci, přesto však dochází k vylučování původce infekce. Virus se pak šíří nepozorovaně na okolní osoby. Mezi první projevy patří teplota, nechutenství, nevolnost, pobolívání pod pravým žeberním obloukem (oblast jater), bolest břicha a celková slabost. V další, akutní fázi nemoci dochází ke zhoršení potíží a typickým projevům: zežloutnutí kůže a očí, ztmavnutí moči, vylučování světlé stolice a extrémní únavě. Onemocnění trvá týdny, které musí postižený trávit na uzavřeném infekčním oddělení. Rekonvalescence však může trvat několik měsíců s následnou dlouhotrvající jaterní dietou a omezením pohybových aktivit. K návratu příznaků může dopomoci užívání antikoncepce, nadměrné požívání alkoholu, obezita a nadměrné slunění.

Po prodělání a vyléčení hepatitidy A je organismus před další nákazou stejného typu imunní.

Prevencí proti tomuto typu onemocnění je hygiena nebo očkování. To se doporučuje před nástupem do kolektivního zařízení jako jsou jesle, školka, škola. Ovšem, jak jistě víte, každé očkování s sebou nese rizika. Doporučujeme shlédnout náš rozhovor s homeopatkou Mgr. Janou Ohankovou na téma Jak očkovat šetrněji, léčení a vyléčení.

Hepatitida B  

Je asi 100x nakažlivější než HIV. Tento typ se přenáší krví a tělními tekutinami od infikovaného člověka. K nákaze nejčastěji dochází při nechráněném pohlavním styku, nebo injekční aplikaci drog. Možná je i nákaza při používání stejných hygienických potřeb, například kartáčku, ručníku atp. Nebezpečí nákazy hrozí i při těsném kontaktu nebo při sportu (fotbal, hokej, lyžování, adrenalinové sporty…). K jeho přenosu totiž stačí, dostane-li se mikroskopické množství krve nemocného nepatrnou oděrkou do krevního oběhu nechráněné osoby. Možný je i přenos z matky na plod.

Žloutenka typu B je vysoce odolný virus, který napadá primárně játra. V kapce zaschlé krve přežívá několik týdnů a při teplotě –15°C vydrží déle než 15 let, schopnost způsobit onemocnění ztrácí až po 20 minutách při dosažení teploty 90°C.

Inkubační doba je 50 - 180 dní. Mezi první příznaky patří několikatýdenní bolesti kloubů, někdy vyrážka a nechutenství. Později může dojít k zežloutnutí kůže a bělma očí. Při déle trvajícím onemocnění přechází žloutenka B do chronického stadia. Pak hrozí riziko přechodu onemocnění v jaterní cirhózu, a vznik nádorového onemocnění jater a rakoviny jater.  

Žloutenka typu B se nemůže přenášet náhodně. Nemůže se přenášet kýcháním, kašláním, objímáním nebo snědením potraviny, která byla připravovaná někým nakaženým se žloutenkou typu B.

Ochranou před tímto typem hepatitidy je pouze očkování. U nás je toto očkování povinné, je součástí hexavakcíny, kterou dostávají děti v kojeneckém věku. Více k tomuto tématu se dozvíte v článku Povinná a nepovinná očkování. Po prodělání a vyléčení onemocnění je člověk imunní proti opětovnému onemocnění.

Hepatitida C  

Tento typ je také označován jako nemoc narkomanů. Byla objevena až nedávno, v 80.letech minulého století. Nejčastěji se přenáší při nitrožilní aplikaci drog infikovanými jehlami, ale může se přenášet i při nechráněném pohlavním styku. V minulosti docházelo k přenosu také při použití nesterilních zdravotních pomůcek a při podání infikované transfuze. Od roku 1992 je ale povinné testování dárců a tím se předchází možnému nakažení po její aplikaci. Velkým rizikem bývá i piercing nebo tetování za použití infikovaných nástrojů.

Zákeřná je nemoc tím, že po léta nemá infikovaný žádné příznaky, nedochází ani k zežloutnutí kůže a sliznic. Po letech přechází onemocnění do chronické fáze, jež může způsobit cirhózu, rakovinu jater, nebo dokonce selhání jater. Akutní onemocnění je možné léčit. Při chronickém onemocnění může stav vyžadovat až transplantaci jater. Tato forma se může přenášet i z matky na dítě. Není to ale podmínkou. Infikovaná matka může mít i zdravé dítě.

Dodnes bohužel není známa vakcína. Jedinou ochranou je prevence - používání jednorázových jehel, kondom.

Hepatitida  D, E, F, G 

U nás se téměř nevyskytují. Pouze u lidí, kteří si jí dovezou z cest po exotických zemích.

Hepatitida D se může vyskytnout pouze u nemocných s hepatitidou B. Očkování proti typu B je důležitá prevence proti onemocnění typem D. V České republice se téměř nevyskytuje.

Hepatitida E patří u nás mezi velice vzácná onemocnění. Vyskytuje se převážně v rozvojovém světě a k nám se dostane přes nakažené cestovatelé. Příznaky jsou podobné jako u hepatitidy typu A. Možný přenos je přes kontaminovanou vodu a potraviny. Velmi nebezpečná je hlavně pro těhotné ženy v poslední třetině gravidity, kdy může končit i fatálně pro matku i plod. Od roku 2012 je u nás možné očkování.   

Hepatitida typu E a F jsou známy pouze krátkou dobu. Zatím se jejich chování a vliv na zdraví člověka teprve zkoumají.

Jak si mohu pomoci sám

Při nákaze virem hepatitidy můžete, po konzultaci s lékařem, užívat doplňkové preparáty na obnovu a podporu funkce jater. V průběhu jednoho roku od nakažení je nevhodná konzumace alkoholu. Odpusťte si proto raději i příležitostné, slavnostní přípitky. Absolutně nevhodné je užívání drog. Játra jsou totiž jakýmsi detoxikačním orgánem a jsou-li napadena virem hepatitidy, nejenže nemohou dostatečně odbourávat škodlivé látky, ale také jsou jimi velice zatěžovány. Průběh léčby se pak prodlužuje a dochází k většímu postižení jater. V období nemoci a rekonvalescence se vyvarujte větší fyzické námaze.

Při tomto onemocnění se jako podpůrná léčba doporučuje pít odvar z byliny ostropestřec mariánský.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 10. 12. 2023, 10.09

Nejdůležitější je stejně prevence. Jako třeba my máme doma osoušeče rukou od https://www.ventilatory-shop.cz/hygiena/osousece-rukou ale jako že bych si do toho dala ruce někde v restauraci? Tak to fakt ne. Tohle jsou přesně ta místa, kde se hromadí nejvíce baterií, protože na to obsluha kašle a nerozebere to ani jednou za týden, natož alespoň za měsíc.

naštěstí se nám to zatím vyhýbá ♥

Minnie, 3. 1. 2021, 19.06

Snad se nám to vyhne...

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 7.09

Moc dobrý článek, super

mckvak, 10. 7. 2017, 12.25

Zajimavy clanek - uzitecny

dadinkamaminka, 5. 7. 2017, 17.36

Zajimave informace Ja ani nevim, zda jsme se synem ockovani... Ale hexavakcinu ma za sebou davno...

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 10.27

očkovaní jsme, hodí se to i pro cestování

Fuga

Fuga, 15. 2. 2017, 14.11

já i syn i manžel jsme očkovaní a nelituji. Jen vemte, kolikrát dítě ochutná písek

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.45

Já teda plánuji se naočkovat..

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 20. 9. 2016, 16.39

Já jsem očkovaná proti typu a i b (musela jsem kvůli práci) a nevím, zda očkovat i syna. Očkování má zase vedlejší účinky, tak je to těžké

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů