Dýchá vaše dítě správně?

zobrazeno 19291×

Vložil(a): Adrianita, 10. 11. 2019 21.24  (aktualizováno 14. 3. 2024 21.01)

Jak dýchají kojenci a jak starší děti? Jaké problémy s dýcháním může vaše dítě mít a jak mu pomoci? A víte, že správné dýchání velmi úzce souvisí také s řečí? Máme pro vás několik tipů na jednoduchá dechová cvičení!

Je zřejmé, že dýchání je nezbytné pro život.  Správné dýchání je důležité pro ty, kteří recitují, zpívají, cvičí a sportují. Možná si ale ani neuvědomujete, že správné dýchání jde ruku v ruce s obranyschopností, odolností vůči stresu, a také pomáhá upevňovat zdraví.

Malé miminko se poprvé nadechne těsně po porodu a od té doby dýchá pouze nosem. Jakékoliv zduření nosní sliznice může miminko pěkně potrápit. Jak na rýmu u dětí se dočtete v článku Rýma - jak jí předejít a jak naučit dítě smrkat. I menší rýma je pro kojence nejen nepříjemná, ale může působit potíže i při kojení a krmení, a v neposlední řadě se mu špatně spí.

Pouze nosem dýchají miminka přibližně do 4.-5. měsíce, do té doby zvládají dýchání ústy pouze při pláči. Důvodem jsou jiné anatomické poměry dýchacích cest, jazyk miminka je v poměru s dospělým větší a zabírá téměř celý prostor dutiny ústní. Také hrtan je vytažený výše, což umožňuje současné dýchání i polykání. 

I starší děti musí mít čistý nos, aby správně dýchalo. Naučte děti smrkat, klidně použijte odsávačku, proplach nosu či konvičku, stříkejte mořskou vodu nebo Vincentku. Buďte často venku za každého počasí a hodně větrejte, nepřetápějte, v zimním období raději vzduch zvlhčete a osvěžte třeba éterickým olejem nebo nakrájenou cibulí.

Správné dýchání

Správné dýchání souvisí se správným držením těla. Pro vhodný nádech musí být dítě ve vzpřímené poloze, příliš nezaklánět ani nepředklánět hlavu, váhu rozložit rovnoměrně na obě nohy. Důležité je uvolnění, přílišná křečovitost spíše brání správnému dýchání. Poté se dítě nadechne lehce nosem. Pro správný dýchání je vhodný také nácvik nádechu nosem, výdechu ústy.

Zkuste s dítětem jakoby přivonět ke kytičce, tak si procvičí správný nádech. Můžete trénovat nejen na opravdových voňavých květinách, ale i imaginárních či papírových, které si společně vyrobíte. V neposlední řadě čichejte k čemukoliv, co vás napadne. :) Neříkejte dětem, aby se nadechly, co nejvíce nebo se nadechly do břicha, tím spíše zkazíte správnou techniku dýchání, protože toto dýchání je nepřirozené.

Rozlišujeme tyto typy dýchání:

  • Hrudní dýchání - typické více pro holčičky než pro kluky. Při něm je zaplněna pouze střední část plic, spodní žebra zvětšují hrudní koš. Jelikož nevzniká dostatečná dechová opora, není tento typ dýchání vhodný pro recitaci ani zpívání.

  • Brániční/břišní dýchání - převládá u chlapců. Nevýhodou je, že se vzduch nedostává do hrudní oblastí, navíc není vhodné pro zpěv, recitaci, nácvik řeči apod. 

  • Smíšené dýchání - je nejvhodnější pro nácvik řeči i pro zpěv, na jeden nádech se do plic dostane nejvíce vzduchu, s kterým je nadále možno pracovat.

Dýchání nosem nejen ohřívá vzduch na správnou teplotu, ale navíc ho čistí a zvlhčuje.

Dechová cvičení

Dýchá vaše dítě pusou? Dítě dýchá pusou po opakovaných zánětech dýchacích cest (rýmy, zvětšená nosní mandle apod.). V tu chvíli je to pro dítě snazší, ale posléze se to děje stereotypně. Takové dýchání oslabuje funkci dýchací soustavy a průchodnost nosních dírek, může vést i k horšímu sluchu, protože se vzduch nedostane do cest, pro které je určen. Špatný výdech je způsoben zejména častými záněty průdušek či astmatem.

Cvičíme správné dýchání

Cviky pro správný nádech i výdech:

  • Sss - dítě se správně nadechne a potom ze sebe vysouká zvuk “sss”, nepřerušovaně, jako když syčí had. Můžete také foukat do bublifuku nebo peříčka, učit se zfouknout svíčku

  • Ššššš - jako když jede mašinka, kontrolujte, zda při vyslovení hlásky bříško pulzuje viditelně, volně bez tlaku. Začínejte v pomalejším tempu, pak můžete cvičení upravovat - zrychlovat, zpomalovat, zesilovat i zeslabovat

  • Papír nebo špageta - pro správné dýchání vám může pomoci papír vložený do úst, podobně poslouží i špageta nebo třeba bonbon na cumlání

  • Brčko - pro správný výdech se osvědčilo dýchání proti odporu, například pomocí pomůcky magic ball nebo foukáním brčkem do vody. Pro dýchání nosem nechte dítě pít brčkem, pokud pije dobře z hrnku. Pořiďte brčko, které po použití nemusíte vyhodit

  • Cvičení na míči - podpořit správné dýchání u dětí mladších 3 let lze pomocí cvičení na gymnastickém míči

  • Cvičení vleže - od 3 let je možné dýchat v leže do břicha. Dítě leží na zádech, má pokrčené nohy, ruce podél těla, ruka rodiče je na břichu a navádí ke správnému dýchání. Dítě si představuje, že má v břiše balonek, který se s nádechem nafukuje a s výdechem vyfukuje. I foukání do opravdového nafukovacího balonku je prospěšné pro správné dýchání

  • Zrcátko - dýchneme do zrcátka a ono se zamlží

Co způsobuje špatné dýchání

I když my nebo děti dýcháme nosem, neznamená to, že dýcháme správně. Do plic bychom denně měli dostat 3-5 litrů vzduchu, při povrchním dýchání ho dostaneme pouhého půl litru. Špatné dýchání může vést ke spoustě potížím, zejména ke špatnému držení těla, které následně způsobuje migrény, bolesti zad, ale i vyhřeznutí plotének. Rovnoměrně se také nevyvíjí dýchací svaly. Správné dýchání souvisí i s chodem většiny vnitřních orgánů (játra, žlučník, slezina, žaludek), ovlivňuje i trávicí, lymfatický a nervový systém. 

Správně dýchám a mluvím

Celý systém lidského těla je dokonalý, “obyčejné” správné dýchání je prospěšné nejen celému tělu a zdraví, ale i duši, v neposlední řadě velmi souvisí i s řečí. Pokud s dítětem navštěvujete logopeda, velmi pravděpodobně se budete zabývat také správným dýchání. Při logopedickém nácviku totiž není důležité pouze opakování slov, různé říkanky, ale je třeba procvičit jazyk, rty a dýchání. Řeč se tvoří na výdechovém proudu, správným postavením rtů, jazyka, zubů a čelisti vznikne konkrétní hláska. Když dítě neumí správně hospodařit s dechem, má špatnou hybnost mluvidel a tím pádem i špatnou výslovnost. Proto je třeba nejprve rozcvičit mluvidla a správně dýchat. Stačí chvilka, ale pravidelně a nejlépe hravou formou, abychom dítě neodradili od tréninku.

Není doma dusno?

Každé onemocnění vzniká v souvislostech, má psychosomatický základ. Každá nemoc nám tedy něco sděluje. Pokud tuto informaci rozluštíme, jsme na nejlepší cestě k uzdravení. Nemoci dětí jsou často nemocí rodičů (častěji matky), nebo onemocněním děti reagují na situaci doma, ale i na cokoliv jiného. Něčím dítě strádá. Když se dítěti špatně dýchá, může být doma dusno (rozvod, hádky, ale i jiné napětí, které se více či méně dotýká dítěte). Možná na dítě nakládáte moc povinností nebo ho jednoduše nenecháte vydechnout nebo naopak ani nadechnout.

Platí to i u dospělých - něco nemůžeme vydýchat, doma nebo třeba v práci. Pro pohodu v rodině je třeba vždy myslet nejprve na sebe. Nejprve si dopřát každý den chvilku pro sebe, nejet vždy na plný plyn a pak bude spokojené i dítě. A také platí, že vše jde řešit v klidu. 


Dýchá vaše dítě správně? A jak jste na tom vy?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.41

mno vůbec jsem netušila,že holky i kluci dýchají jinak

Teryk92, 11. 12. 2019, 20.05

To jsou věci

Katka

Katka, 26. 11. 2019, 13.42

Dýchají.... 😁

Mygara

Mygara, 22. 11. 2019, 5.31

slyším prvně o cvičení dýchání, naopak jsem si myslela, že děti přirozeně mají břišní dýchání a až s věkem degenerují na plytké dýchání

Fuga

Fuga, 22. 11. 2019, 3.02

Tak to jdou věci, že kluci a holky dýchají jinak

patricia077

patricia077, 21. 11. 2019, 16.22

Vůbec jsem netušila že se musí cvičit i správné dýchání :-00

Romanka40, 21. 11. 2019, 14.14

Zajimave

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů