Držíme miminko správně? Zásady správné manipulace

zobrazeno 65022×

Vložil(a): Adrianita, 8. 12. 2015 23.11  (aktualizováno 11. 10. 2017 15.11)

Konečně jste se dočkala vytouženého uzlíčku štěstí. Miminko je tak malé, křehké a bezbranné. Většina maminek, zejména prvorodiček, má strach, aby svému dítěti nechtěně neublížily. V porodnici to jistí zavinovačka a sestřičky, co ale doma? Víte, že správná manipulace je velmi důležitá, nejen pro bezpečí dítěte, ale také pro jeho správný vývoj. Není to nijak těžké a brzy si to sama osvojíte. Naučte se miminko správně zvedat, nosit a chovat!

Žádný učený z nebe nespadl. Je naprosto přirozené, že z počátku budete tápat, jak miminko správně uchopit a nosit na rukou. Existuje tolik různých poloh, není však nutné se je učit zpaměti nebo zvedat miminko podle návodu. Stačí se držet své intuice, ta vás jistě nezklame, a taky základních pravidel. Pak určitě nepochybíte a není třeba se bát, že byste miminku mohla ublížit.

Základní poloha v bříšku

Dokud je dítě v matčině lůně, je schoulené do polohy písmene U. Esovitého zakřivení páteře dosahuje až v období, kdy začne lézt. Do té doby je potřeba klást velký důraz na nezralý pohybový aparát novorozence. Asi nejznámější poloha je takzvané klubíčko, které si miminko spojuje s pocitem bezpečí a jistoty. Tuto polohu by měla znát každá maminka, dítě se v ní snáze utiší a dokonce i usne. V klubíčku se více uvolní, ucítí vaši blízkost, vůni, teplo a tlukot srdce. 

Oblíbené klubíčko

Nošení v klubíčku mají děti moc rády. Jak na to? Ruku položte na hrudník dítěte, druhou rukou si pomozte pro přetočení miminka na bříško a vložte ji pod rameno dítěte. Miminko překulte na stranu. Jakmile je dítě přetočené na bříško, nakloňte se nad podložku a přitiskněte dítě na hruď. Poté se narovnejte, podepřete miminku nožičky a máte polohu do klubíčka. Dítě je v mámině náruči a přitom krásně vidí kolem sebe. Hlavičkou a zádíčky se opírá o vás. Dbejte na to, aby nožičky i ručičky byly volně před tělíčkem a hlavička opřená. Nepolohujte děťátko do sedu a myslete na to, aby jste mu tělíčko nevychylovala mimo osu hlavy. Tato poloha je mnohem příjemnější a vhodnější než-li dříve oblíbená poloha nosení na boku.

Pro malé miminko, které si na život mimo dělohu teprve zvyká, je poloha v klubíčku naprosto ideální. To ovšem neplatí u dětí, kterým bylo diagnostikováno takzvané vyšší svalové napětí. V takovém případě dětem nemusí tato poloha zcela vyhovovat. V tomto případě se doporučuje nechávat dítě častěji v autosedačce nebo polohovacím lehátku (nikoliv však celý den!).

Zvedání z podložky do polohy „zajíčka“

Lehkým tahem za pravou ručičku otočíme dítě na levý bok a zároveň vložíme dlaň levé ruky pod temeno hlavičky dítěte a předloktí pod záda. Důležité je hlavičku srovnat do osy tělíčka, zabráníme tak nežádoucímu záklonu. Pravou ruku uvolníte, dítě se tak převalí a položí hlavičku do připravené levé dlaně. Předloktí levé ruky necháme pod zády. Prsty pravé ruky dáme pod nohy a dlaň pod zadeček.

Při zvedání držíme předloktí levé ruky pod zády dítěte. Tato poloha se nazývá na „zajíčka“ proto, že ukazováčkem a prostředníčkem ruky, která drží na dlani hlavičku dítěte, vytvoříme pomyslné zaječí uši.

Poloha tygřík

Dítě držíme v předklonu, v úhlu 45° vůči našemu tělu, aby mohlo snáz sledovat okolí a taky zapojit šíjové svaly. Nosná ruka vede od ručiček miminka k zadečku dítěte. Dítě držíme za obě stehýnka. Při pohledu zvrchu musí mít miminko rovná záda. Dítě tak může libovolně otáčet hlavičkou. Druhou rukou přidržujeme zadeček. Strany pravidelně měníme. V poloze tygříka můžeme nosit miminka již od narození, ale ne na dlouhou dobu, abychom zabránily odkrvení nožiček. Větší miminka můžeme v této poloze nosit déle, dokud je jim to příjemné. Tato poloha je také velmi účinná při kojeneckých kolikách.

Starší miminka a batolata lze nosit v poloze klokánka. Jedná se o ideální polohu pro děti, kteří už začínají lézt nebo pro děti, které jsou již v poloze tygříka pro maminku těžcí. Miminko jednou rukou držte v předklonu, zadeček opřete o váš bok, druhou ruku máte již volnou.

Jak držet a zvedat své dítě?

Při manipulování s dítětem se vyvarujeme prudkým a rychlým pohybům, při nichž se miminko může snadno uleknout. Správnému zvedání a držení miminka by se měli učit všichni členové rodiny. Při zvedání i pokládání miminka přidržujeme hlavičku, abychom zabránily záklonu. Aby byla zátěž vyrovnaná pravidelně při různých nosících polohách měníme ruce a strany. Pokud je miminko již připravené a hlavně bdělé, pokládáme jej na krátkou dobu na bříško, abychom správně podpořily vývoj šíjového svalstva. Ke spánku však miminko ukládáme na záda, případně na bok. Při poloze na boku strany pravidelně střídáme.

Čeho se vyvarovat?

  • S miminkem manipulujte vždy pomalu a velice jemně.

  • Vyvarujte se prudkých pohybů.

  • Pozor na hlavičku, nedovolte, aby došlo k záklonu.

  • Dítě nikdy neuchopujte za krkem, ruku vždy jemně pokládejte pod hlavičku, druhá ruka bývá pod zadečkem.

  • Dítě nikdy neposazujte, dokud nesedí samo.

  • Nenoste dítě příliš dlouho ve svislé poloze.

Jak postupovat při oblékání?

Když své děťátko oblékáte, tak hlavně pomalu. Snažte se být maximálně klidná a pokud se dítě nerado obléká, snažte se jej rozptýlit mluvením. Zpočátku vybírejte oblečení, které se velmi snadno obléká a svléká. Opatrně především přes hlavičku, otvor pořádně roztáhněte a přetahujte velmi jemně a citlivě, podobně postupujte při oblékání přes ručičky a nožičky.

Pokud dítě přebalujete nebo oblékáte na vyvýšeném místě (přebalovacím pultu, posteli), nikdy jej nenechávejte ani na vteřinu bez dozoru. I zdánlivě nepohyblivé miminko může velmi snadno spadnout.

 

Maminky, především dejte na svůj mateřský instinkt. Nebojte se, všechny tyto polohy si osvojíte velmi rychle a po pár týdnech vám to přijde zcela přirozené. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

své děti se nebojím brát,ale když si mám vzít od nějaké kamarádky,tak se bojím,jestli ho držím dobře,nebo ne.

Teryk92, 7. 12. 2019, 9.58

Manipulaci jsme také hodně řešili. Hlavně babičky měli problém se zákazem nosit ve svislé poloze.

Monuli, 3. 2. 2019, 23.05

S první jsem se manipulovat bála.S druhou v poho

Žofinka

Žofinka, 31. 5. 2018, 21.36

Také jsem poučovala celé příbuzenstvo

Gabill, 10. 12. 2017, 18.53

Tak ja som si nosenie miminka nacvicila na svojich neteriach a synovcoch. Pri svojich detoch uz som bola profik.

Janna, 22. 10. 2017, 16.51

V těhotenství jsem byla na kurzu manipulace s novorozencem od Evy Kiedroňové a hodně mně pomohl. Určitě jsem se tak nebála. A byla jsem pak v klidu, že snad nemanipuluju úplně špatně. Určitě doporučuju alespoň knihy od E. Kiedroňové.

Kikinka30, 13. 10. 2017, 12.45

My meli perfektni dezskou sestru a ta me vse naucila,z knizek to neni jako praxe...

martinazab, 12. 10. 2017, 18.58

Pri druhom som bola vystresovanejsia ako pri prvom. Este mame aj hypertonus, takze spravna manipulacia bola pre nas velmi dolezita

Spernakovna, 12. 10. 2017, 13.59

U první dcery jsem byla vystresovaná jak správně na to.Teď s druhou už to byla pohoda, jen to chtělo trošku zpomalit a přeladit se zase na miminko

vaniilla, 12. 10. 2017, 8.57

Pred narozenim jsme nastudovali knizky Evy Kiedronove, takze jsme vedeli, jak na spravne drzeni miminka ale ta praxe je samozrejme pak tezsi ze zacatku.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů