Často nemocné dítě z pohledu tradiční čínské medicíny

zobrazeno 3039×

Vložil(a): Adrianita, 25. 2. 2020 21.42  (aktualizováno 18. 3. 2020 20.31)

V úvodu do tradiční čínské medicíny jsme vás seznámily se základními pojmy, způsobem diagnostiky a léčbou dle tisíce let staré medicíny. Dnes se zaměříme na děti.

Dle TČM, ale i filozofie jinu a jangu, existuje 5 základních dětských typů. Dle těchto typů je doporučen určitý typ stravy:

1. Nedostatečnost jinu - YIN XU

Důsledek nedostatku jinu je dítě neustále ve stavu tzv. falešné horkosti. Je jakoby přehřáté, horkokrevné, s lehce načervenalými tvářemi a růžovými suchými rty. U ničeho dlouho nevydrží, je neustále akční, nesoustředěné, rychle mluví, v noci špatně spí a odkopává se, potí se, může mít živé sny i mluvit ze spaní, skřípat zuby či dokonce ze spaní chodit. Horkost je hlavně v ledvinách, žaludku a plicích. Takové děti mají rády sladké, smažené, maso, zmrzlinu a studené až ledové nápoje. Při nemoci často trpí na vysoké horečky, febrilní křeče, občas trpí i na suchý ekzém, alergii či astma.

Pokud má dítě většinu těchto příznaků, je dobré se ve stravě vyhýbat potravinám zvyšující horkost, tedy ostré koření, smažená, grilovaná a dlouze pečená jídla. Doporučené jsou např. tyto potraviny: bulgur, fazole adzuki, kuskus, brokolice, červená řepa, čínské i hlávkové zelí, kapr, sardinky, šproty, kachna, králík, vepřové, kustovnice, ananas, liči, hrušky, jablka, kokos a výrobky z něj, datle, mák, vlašské ořechy, kopřiva, meduňka, pažitka, čerstvé sýry, přepuštěné máslo, melasa, vejce, sezamový olej.

2. Nedostatečnost jangu - YANG XU

Tohle dítě je pravým opakem dítěte s nedostatečností jinu, je tedy ve stavu chladu, zejména ve slezině a ledvinách. Dítě je zimomřivé, bledé, s bledými rty, klidné, jakoby bez života, snadno se unaví, chybí mu energie a elán. Má rádo sladké, bývá spíše hubené, ale trpí na bolesti břicha, nadýmání, průjmy či měkčí stolici, dlouho se počůrává, opožděně mu rostou zuby, často trpí na astma a respirační choroby. Nástup nemoci bývá pozvolný s mírnou horečkou.

Tyto děti by se měly vyhýbat syrové zelenině i ovoci, studeným nápojům a zmrzlině. Do jídelníčku zařadíme fazole adzuki, polníček, kapra, úhoře, hovězí ledviny, kuřecí játra a další vnitřnosti, kůzlečí a skopové maso, zvěřinu, kokosové mléko, lískové ořechy, maliny, pistácie, černý sezam, švestky, hrozny, hřebíček, pažitka, skořice, sušený zázvor.

3. Nadbytek jangu - YANG SHI

V důsledku nadbytku jangu je toto dítě plné horkosti, často je horkost spojena s vlhkostí. Zasaženy jsou žaludek, slezina, játra, plíce a krev. Dítě má neustálou, nekončící energii, vše ho zajímá, nic nenechá v klidu, celý den “jede” naplno, ale i v noci hůře usíná. Nepotřebuje příliš spánku ani odpočinku. Rádo pije studené nápoje, jí vše a rychle, střídá se u něj zácpa s průjmem, má červené tváře, často trpí na astma, ekzémy, záněty středouší, zvětšené mandle, zvětšené uzliny, zahlenění, bolesti hlavy či potravinové alergie.

U tohoto typu se vyhýbáme ostrým jídlům, smaženým, grilovaným, dlouze pečeným pokrmům, mastným a tučným jídlům, sladkostem, mléčným výrobkům. Naopak zařadíme pohanku, jáhly, fazole mungo, celer, cuketu, hlávkový salát, lilek, okurku, zelí čínské i hlávkové, kapra, banány, cukrový meloun, šalvěj, vepřové sádlo.

4. Nadbytek jinu - YIN SHI

Nadbytek jinu vede zejména k hromadění vlhka, které postihuje zejména slezinu a plíce. Takové dítě mívá bledý, těstovitý vzhled obličeje, má ochablé svalstvo, bývá jakoby oteklé, tlusté, pomalé, až nápadně klidné, dlouho spí i odpočívá, snadno se unaví, hodně sliní, rádo a často jí. Dává přednost mléku a mléčným výrobkům či sladkostem. Má často řidší stolici nebo potíže s trávením (bolesti břicha, nadýmání), trpí na astma, ekzémy, zahlenění.

Nedoporučuje se syrová zelenina a ovoce, mléko i mléčné výrobky, sladkosti, mořské plody, studené nápoje a zmrzlina. Doporučeny jsou tyto potraviny: bulgur, cizrna, kroupy, oves, špalda, rýže, čočka, brambory, batáty, dýně, makrela, pstruh, sardinky, treska, losos, játra, zvěřina, kachna, králík, kuřecí i hovězí maso, kokos, maliny, třešně, švestky, víno, badyán, fenykl, muškátový ořech, pažitka, skořice, zázvor mletý, caro, melta, med.

5. Harmonický a vyrovnaný typ jin jang YIN YANG.

Jedná se o zdravé, spokojené dítě.

Často nemocné dítě aneb snížená imunita z pohledu čínského lékařství

Imunita malých dětí se vyvíjí do 6 let věku, a tak především s nástupem do kolektivu přichází první onemocnění (menšího či většího rozsahu). Bohužel není výjimkou, že už malé děti dostávají i několikrát ročně antibiotika či jiné chemické preparáty. Děje se tomu tak hlavně při častých a stále se vracejících onemocnění dolních či horních cest dýchacích. U dětí se hojně objevují záněty nosohltanu, angíny, záněty středouší, hrtanu, průdušek a plic, ale i další virózy, chřipky apod. Dle čínské medicíny jsou hlavní příčinou přetrvávající horký toxin v krvi a stagnující horký hlen v horním ohništi.

Dle tradiční čínské medicíny jsou malé děti cca do 10 let spíše s převahou jangu, ještě s nedostatečně rozvinutým jinem (chladem, vodou). To znamená, že jsou ohňové, snadno se přehřejí. Odtud plyne i přirovnání, že je dítě janek, děti janci. Horký toxin některé získají již v děloze od své matky, pokud se nevhodně stravuje, užívá léky či drogy, pije dost alkoholu, kouří, případně v těhotenství prodělala nějakou infekci či prochází silnými emocemi. Velkým faktorem, který přispívá k horkému hlenu, je však strava. Dětem prospívá nejvíce přirozená strava, dostávat by neměly žádné chemické či průmyslově zpracované potraviny. Pasterizované mléko a výrobky z něj přináší do těla vlhko a chlad, který se časem mění na hlen. Nejvíce se tento hlen usazuje v horním ohništi a časem se z něj stane horký hlen. To je ideální prostředí pro infekci. Ideální potravinou není ani glukóza tedy cukr v jakékoliv podobě. Vhodné však není ani není nadužívat antibiotika.

Příznaky často nemocných dětí

Pro čínskou medicínu je pro posouzení zdraví zásadní povlak jazyku. Děti mající podlouhlý tvar jazyku mají vrozenou tendenci k horku. Jazyk často stonajícího dítěte je kluzký nebo vlhký. Nejvíce typické jsou červené body na špičce jazyku, mohou být však po celé jeho délce. Tyto červené tečky je třeba odlišit od podobných způsobených emočními blokádami, typické jsou u žen, jsou menší, špička jazyka je spíše oteklá a výrazně červená. Mnohdy tyto body, ať už se vyskytují z jakýchkoliv příčin, nejsou pouhým okem znatelné. Jsou viditelné až po zvětšení fotografií.

Další příznaky značící horkost jsou zvětšené lymfatické a krční uzliny, sytě červené rty, žízeň, vybíravost v jídle, chuť na nezdravá jídla, chrápání, skřípání zuby, nespavost, duševní neklid, hyperaktivita, noční děsy, mluvení ze spaní, tiky, reakce na očkování, bolesti hlavy, břicha, časté nálezy parazitů apod.

Očkování a pohled TČM

Podle tradiční čínské medicíny přináší nejen rané očkování, ale i každé další horký hlen do těla. Není-li včas vyloučen, přináší řadu potíží, o kterých jsme se v článku zmínily. Jak podpořit imunitu při očkování jsme psaly v článku.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 18.10

druhorozený syn,byl často nemocný,jak byl miminko,naštěstí teď má dobrou imunitu.

Teryk92, 21. 3. 2020, 18.37

Tak syn má asi nedostatečnost jinu - YIN XU. Vůbec sem o něčem takovém neslyšela.

patricia077

patricia077, 19. 3. 2020, 14.30

Ta čínská medicína má stejně něco do sebe, dcera "dobaštila" třetí balení těch prášků, co jsi mi Adrianita poradila a musím říct že opravdu se potvrdilo to, že nejdřív zmizí chrápání, takže uvidíme jak dál každopádně podle mne lepší toto než zákroky a operace .-)

Adrianita, 20. 3. 2020, 10.41

To je dobře. 😊

patricia077

patricia077, 20. 3. 2020, 13.13

Díky 👍

Teryk92, 21. 3. 2020, 18.38

Co to bylo za prášky a na co? Docela mě překvapilo, že syn do té kategorie 1 spadá - ale podobná je i kategorie 3

patricia077

patricia077, 21. 3. 2020, 20.26

Jak jsem řešila neustálou rýmu zvětšené mandle atd

Katka

Katka, 19. 3. 2020, 10.50

Naše děti jsou evidentně podle TČM vyladěné ;o) Když si vybavím děti kamarádek celkem jednoduše je přiřadím k jednotlivýcm popsaným typům. Bohužel když bych někomu řekla, ať vysadí sladkosti, mléčné výrobky a zařadí jáhly a cuketu, tak se zlou potážu ;o) Oblíbená výmluva - to naše dítě nejí/by nejedlo.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů