Bylinky pro děti, nejen na čaj

sledováno 2× zobrazeno 25184×

Vložil(a): pavlakosec, 22. 5. 2017 9.39

Bylinky nejsou jenom výsadou dospělých, pomáhají i dětem. Vyberete-li ty správné, mohou pomoci při nachlazení, kašli, horečce, při nadýmání, a také je lze použít třeba pro lepší spánek bez pláče. Kojené miminko má vše co potřebuje, tekutiny i výživu, z mateřského mléka. Pokud ale dítě kojeno není a je mu podávána umělá výživa, či se jedná o dítě starší, je dobré přidat hlavně v teplých měsících tekutiny - vodu nebo čaj. Jaký čaj vybrat? A kde mohou bylinky pomoci?

V obchodech i na internetu se dá sehnat nepřeberné množství čajů. Ať už se jedná o ovocný, zelený, černý nebo bylinkový čaj, je potřeba začínat s ním po troškách, z důvodu možné alergie na některé složky.

Pokud se rozhodnete pro výrobu domácího ovocného čaje, snažte se nepoužívat pro jeho doslazení rafinovaný bílý cukr. Čaj by se měl sladit pouze vyjímečně a to nejlépe medem nebo stévií. Dítě si rychle na sladkou chuť zvykne. Zajímá vás proč? Více se o cukru dočtete v článku Cukr a jeho alternativy.

Na mnohé (nejen) dětské neduhy se doporučují bylinkové čaje. Nesmíme ale zapomenout, že i ten nejlepší domácí bylinkový čaj má své vymezené hranice. Jakmile se zdravotní stav zhoršuje, neváhejte a raději se vydejte ihned k lékaři.

Bylinky nejen na čaj

Doslova přímo přede dveřmi nám roste nespočet léčivých bylin. V současném životním stylu však zapomínáme využívat jejich blahodárné účinky na různé zdravotní komplikace. Z bylin využíváme list, nať, květ, apod. Podle bylinky a podle částí rostliny, kterou používáme, můžeme připravit nálev, odvar nebo macerát.

Nálev se připravuje přelitím stanoveného množství byliny vroucí vodou. Přikrytá nádoba se nechá asi 15 minut stát, po této době se nálev scedí a neslazený nebo mírně oslazený např. medem podává. Odvar se používá zejména k přípravě tvrdých rostlinných částí (kořen, kůra). Bylinka se přidá do příslušného množství vody a v přikryté nádobě se přivede na 10-15 minut do varu. Macerát se používá tam, kde se účinné látky teplem rozkládají a tudíž by horkou vodou byly znehodnoceny. Bylinka se přelije studenou vodou (nebo též olejem či lihem) a nechá 3-12 hodin (podle druhu) při pokojové teplotě stát.

Bylinky, pokud z nich nevaříte čaj, můžete používat také k přípravě dětských jídel. Mohou se však používat pouze v malém nebo omezeném množství a v každém případě pouze v čerstvém stavu, nikoliv jako sušená drť či prášek. Je to proto, že čerstvé bylinky projdou lehce trávicím traktem dítěte a neusazují se v ledvinách, jak tomu bývá v případě bylin sušených. 

Pokud už se rozhodnete podávat dítěti nějaké bylinkové čaje a netroufáte si na jejich míchání doma, není problém koupit již namíchanou směs a připravit jí dle návodu. Černý a zelený čaj se doporučuje zavádět co nejpozději. Přednost by měl mít hlavně ovocný čaj nebo voda.

Na lepší spánek

Meduňka lékařská a levandule lékařská

Z meduňky můžete dětem pro klidný spánek připravit čaj. Hrst čerstvě otrhaných lístků z meduňky 2–3 minuty povařte ve tři čtvrtě litru vody. Nechte 10–15 minut luhovat. Můžete samozřejmě použít i meduňku sušenou. Obecně se doporučuje dávkovat 2 lžičky sušené meduňky na čtvrt litr vody. Bylinku zalijte vroucí vodou a nechte opět luhovat 10–15 minut. Poté čaj sceďte a podávejte vlažný. Šálek čaje můžete dochutit medem a citronem.

Levandule

Pro klidný spánek můžee dětem také vyrobit nebo koupit levandulový polštářek, anebo na polštář stříknout trošku levandulového éterického oleje.

Na kašel

Jitrocel kopinatý a podběl léčivý

Smíchejte 2 díly listů jitrocele a 1 díl květů podbělu. Povařte 2–3 minuty v přiměřeném množství vody. Podávejte vlažné, můžete dochutit medem.

Proti horečce

Bez černý a lípa srdčitá

Hrst sušených květů lípy a hrst sušených květů černého bezu povařte po dobu 2 minut ve tři čtvrtě litru vody. Nechte 10–15 minut luhovat, sceďte a teplé podávejte. Dochuťte medem a citronem.

Proti nadýmání

Fenykl obecný a kmín kořenný

1 díl fenyklu a 1 díl kmínu povařte v přiměřeném množství vody po dobu 2 minut. Nechte luhovat 10–15 minut, sceďte a vlažné podávejte dítěti po doušcích.

Na noční pláč

Mateřídouška obecná a dobromysl obecná

Z mateřídoušky připravíte čaj na uklidnění, když děti prožívají úzkosti, nemohou usnout, anebo je budí ošklivé sny.

Čaj připravíme z kvetoucí nati mateřídoušky a kvetoucí nati dobromysli podobně, jako předcházející recepty – 1 díl mateřídoušky a 1 díl dobromysli krátce povaříme, necháme vyluhovat, scedíme a vlažný odvar dosladíme medem.

Bez obav můžete použít i další bylinky:

  • Anýz - čaj na nadýmání pro maminky i pro miminka
  • Bez černý - šťáva nebo čaj z květů pro snížení horečky (od malička)
  • Borůvka - čaj na průjem ze sušených plodů (i pro malé děti)
  • Citrónová tráva - čaj pro posilnění vitality, vhodný pro děti už od malička
  • Divizna - čaj na plané neštovice
  • Fialky - snadný čaj na růst zubů nebo na kašel
  • Heřmánek pravý - čaj na nachlazení, střevní a zažívací potíže, od 1. roku života
  • Chmel otáčivý - čaj pro uklidnění, již od předškolního věku
  • Ibišek - čaj pro utišení žízně, od 3. roku života
  • Proskurník lékařský - čaj pro posílení imunitního systému, na kašel a chrapot, od 1. roku života
  • Jablečné slupky - čaj na nervozitu a stres ze školy
  • Jablečník obecný - čaj na silný kašel (po lžičkách)
  • Jitrocel kopinatý - jako sirup s medem pro malé děti, od 1. roku života také proti kašli
  • Kořen lékořice lysé (sladkého dřeva) - přírodní sladidlo do čaje (v malém množství) již od 1. roku života
  • Lipový květ - čaj nebo šťáva z květů pro snížení horečky, vhodný pro děti už od malička
  • Maceška - k omývání a jako přísady do koupele pro seboroickou dermatitidu, čaj na kožní nemoci u malých dětí
  • Majoránka zahradní - mast pro miminka na nadýmání
  • Maliny - čaj z listí pro zvýšení imunity, od 1. roku života
  • Měsíček lékařský - čaj pro zvýšení imunity, od 1. roku života
  • Ostružinové listí - čaj pro zvýšení imunity, na horečku, od 1. roku života
  • Smetanka lékařská (pampeliška) - čaj po očkování, pro detoxikaci, od 1. roku života
  • Přeslička rolní - čaj při osvojování funkce močového měchýře
  • Řebříček obecný - čaj po očkování, od 1. roku života
  • Svízel syřišťový - čaj pro snížení horečky při spalničkách a planých neštovicích
  • Šalvěj lékařská - čaj ke kloktání při infekčních nemocích, bolesti v krku
  • Šípek - čaj na nachlazení, od 1. roku života
  • Třapatka nachová - čaj pro podporu imunitního systému
  • Třezalka tečkovaná - čaj nebo šťáva na noční pomočování v předškolním věku, jako čaj na potíže ve škole, má uklidňující účinky, hojí drobná poranění kůže a popáleniny
  • Tužebník jilmový - čaj pro snížení horečky při nemocech z nachlazení
  • Tymián obecný - sirup nebo čaj na kašel (vhodný pro děti už od malička), rovněž jako přísada do koupele
  • Vrbová kůra - snadný čaj na utišení bolesti při nemocech z nachlazení a pro snížení horečky (vhodný pro děti už od malička)
  • Zeměžluč lékařská - 1/2 šálku čaje před jídlem při nechutenství, vhodné pro děti od 3 let.

Pozor na správné dávkování u dětí

Bylinky svým mírným účinkem a dobrou snášenlivostí jsou pro malé děti přímo předurčeny. Musíme však pro ně zvolit speciální dávkování, neboť jejich orgány jsou podstatně menší. Dávkování se odvozuje od množství obvyklého pro dospělé:

  • Dětem do 3 let podáváme 1/8 dávky
  • Od 3 do 10 let podáváme ¼ dávky
  • Od 10 do 12 let podáváme ½ dávky
  • Od 12 let se podává ¾ dávky

Kojencům můžeme bylinkové čaje podávat nepřímo – čaj pije matka a účinné látky přecházejí do mateřského mléka. Dětem, které nejsou kojeny a je jim podávána umělá výživa, se podává několik lžiček velmi slabého čaje po poradě s lékařem.

Zatímco některé bylinky a koření můžete používat již během kojení, jiné je dobré zavádět až po třetím roce. Řiďte se zejména heslem, že pokud jste něco konzumovali již během těhotenství a kojení, můžete to přidat do vaření v malé dávce i při zavádění tuhé stravy.

A jaké máte zkušenosti s bylinkami vy? Podělte se s námi i ostatními maminkami v diskuzi pod článkem a vložte své vyzkoušené recepty do kategorie Recepty / Nápoje.

 

Zdroj informací:

vlastní zkušenosti, Spektrumzdravi.cz, Prujemudeti.cz

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
9

Diskuze k této stránce (34 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naseivanka, 1. 3. 2023, 0.26

No, tak není to sice úplně bylinka, ale jde také o bylinku která dosahuje prvotřídní kvality. A hlavně obsahuje velmi důležité látky. Navíc takový https://eshop.guaranaplus.cz/kotvicnik kotvičník se dá sehnat jak v prášku, tak i v kapslích. Navíc jej seženete i ve zvýhodněném XXL balení,což se určitě vyplatí.

Sábinka001, 15. 10. 2022, 17.26

U nás vedou bohužel jenom ovocné čaje . Hledala jsem a máme vyzkoušeno strašně moc druhů a vedou u nás teda i přípravou tyto čaje - zrovna mají i sady na Mikuláše i Vánoce a jsou moc krásné. https://www.lipoo.cz/mikulasska-nadilka/

milujici.teticka36, 24. 8. 2022, 9.50

U nás teda jednoznačně vede šťáva z rakytníku. Dělala jsem si doma svojí, ale letos mi nějako nevyšel a tak jsem koupila na https://www.herbavis.cz/produkt/rokivital sirupy. Děcka se po tom můžou utlouct a mě teda taky moc chutná. Rakytník u nás prostě jednoznačně vede. Jinak teda na podzim klasicky šípek, ale tam děckám moc nechutná čaj z něj, takže ho hodně sladím medem.

Allba, 13. 10. 2022, 21.10

Dobrý den, a jak jste to děti naučila pít? Mě bylinkové čaje nechce dcera vůbec ať je slazené čímkoliv kór když je ještě podzim celkově čaje nechce. Ale našla jsem pro děti toto znáte to? https://www.lipoo.cz/vanocni-a-mikulasska-edice/ Máte zkušenosti? Blíží se i Mikuláš, že bych využila příležitosti, že to přinese Mikuláš

domik, 14. 7. 2022, 12.51

Super článek, bylinky mám moc ráda a nedám na ně dopustit . Snažím se s nimi léčit skoro vše. V poslední době nedám dopustit na kořen z lékořice, o kterém jsem si přečetla spoustu zajímavých informací https://zivotavyziva.cz/lekorice/. Stejně jako ostatní bylinky, tak má spoustu blahodárných účinků, které zrovna v tomto období potřebuji nejvíce .

zoink, 24. 5. 2022, 11.25

Tak tohle je přesně článek, který jsem hledala, moc pěkně napsané a člověk nemusí projet tisíc webů co mi dcerka nastoupila v září do školky, tak pořád bojujeme s nějakým nachlazením, mám nakoupené čaje z lékárny a má to v krabičce na čaj https://www.firemnikrabicky.cz/krabicky-na-caj/ , vždy si potom vybere, na jaký má chuť, ale za mě je síla v přírodních produktech, tak jdu sbírat jitrocel, teď je ho všude plno

Minnie, 21. 9. 2021, 21.11

Bylinky jsou u nás oblíbené.

je to fakt zajímavé.

koliaska105, 15. 5. 2020, 23.30

Parádní článek. S většinou z těchto bylinek už mám své zkušenosti. Asi největší právě s tím jitrocelem. Čaj z jitrocele je mojí hlavní zbraní proti kašli. Už nějakou dobu mám doma právě čaj proti kašli s jitrocelem z https://www.milota.com/eshop/bylinne-caje-smesi-porcovane-451 a naprostá spokojenost. Spolehlivě vždy zabere.

Aneet, 21. 12. 2018, 14.20

Ukládám, jistě se bude hodit. Něco známe a něco zkusíme poprvé

klobuk, 21. 12. 2018, 9.02

zaujímavé

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů