Bylinky pro děti a maminky

zobrazeno 7238×

Vložil(a): szendrejka, 24. 3. 2016 20.47

Nejsem lékařkou ani léčitelkou, jsem pouze amatérskou "matkou bylinářkou". Mé nejoblíbenější bylinné knihy, ze kterých čerpám informace a jsou zároveň i mým bohatstvím jsou Mathioliho herbář, na kterém miluji, jakou krásnou a láskyplnou formou je psaný a také Herbář od J. Janči a J. A. Zentricha, které považuji za opravdu přední odborníky ve svém oboru. Tento článek vychází z mých vlastních dlouholetých poznatků.

Proč používat bylinky v dnešní moderní a uspěchané době

Již od stvoření světa podle bible je člověk od přírody vybaven k tomu, aby se živil rostlinami. Mnoho rostlin přežilo dokonce i dinosaury a po mnoho let nám předávají jen to nejlepší. Musely si samy vytvořit dostatek účinných látek, aby obstály a právě tyto látky pomáhají nám lidem.

Nepodléhejme iluzi reklam na zázračné uměle vyrobené léky - největší a nejstarší lékárnou světa je naše stará dobrá "matka příroda". Užívání moderních chemických léků je jistě snazší, než připravovat čaje a sirupy, ale ne každá jednodušší cesta je tou správnou. Byliny jistě nevyřeší všechny zdravotní problémy, ale s jejich pomocí se dá doplňovat i mnohdy nezbytná náročnější léčba. Bylinky nám předávají pozitivní energii slunce, země, vzduchu i vody a tím nás léčí na úrovni nejenom tělesné, ale současně i duchovní.

Co znamená nemoc v duchovní rovině?

Ze své osobní zkušenosti vím, že je potřeba změnit naše nahlížení na nemoc v duchovní rovině, abychom se mohli uzdravit. Když onemocním já nebo děti, vždy se zeptám, kde jsme udělali chybu. A snažím se ji napravit. Když si nevím rady, obrátím se na lékaře, ale spíše na ty, kteří mají pochopení pro alternativní léčebné postupy jako jsou homeopatie nebo fytoterapie. Správná diagnóza je velmi důležitá! Pak teprve můžeme nemoci správně léčit. Neexistuje na světě jediný lék pro všechny, ani žádná zázračná bylinka na každou nemoc. Každý jsme jiný. Poslouchejte proto při hledání té své bylinky nejvíce své srdce a svou intuici. A věřte, že nejlepším lékařem jsme sami sobě za pomoci naší přírody. Věřte, že největší "plevele" jsou ty nejúžasnější bylinky ze všech.

Bylinky pro zdraví

Všechny rostliny mají léčivé vlastnosti - znáte určitě větu: "Není na světě bylina, aby na něco nebyla."

Léčbu bylinkami je možno uplatnit na každou nemoc. Úspěch léčby je podmíněn správnou volbou bylinky, dávkováním a formou použití. Fytoterapie je nejjemnější léčba bylinami, kterou lze použít i v případech, kde nemůžeme použít chemické léky. Jako například těhotenství, kojení a při léčbě dětí. Většinou trvá déle než klasická léčba a je k ní třeba trpělivost.

Čerstvé bylinky nám ale na oplátku dodávají potřebné minerální látky, vitamíny a enzymy. Při léčbě dětí poslouchejme na prvním místě především svou mateřskou intuici a rady skutečných odborníků, kterým věříme. Každé dětské onemocnění je především volání po lásce a péči rodičů.

Formy použití bylin

čaj nálev - čerstvé nebo sušené byliny zalijeme vroucí vodou a louhujeme 10 - 15 minut

čaj odvar - čerstvé nebo sušené byliny vložíme do studené vody a přivedeme k varu a vaříme 3 - 10 minut podle bylinek

výluh ze studena (macerát) - bylinky vylouhujeme zastudena ve vychladlé převařené vodě zhruba 8 - 10 minut, před použitím ohřejeme na max. 30 stupňů

výluh za studena (letní nápoj) - bylinky vylouhujeme zastudena rozmixované nebo "roztrhané" ve vodě asi 1/2 - 1 hodinu

léčivý sirup a med - šťávu získanou z čerstvé bylinky nebo plodů svaříme s cukrem či medem nebo čerstvé bylinky prosypeme cukrem a necháme stát v chladu zhruba 6 týdnů, léčivý med získáme vylouhováním čerstvých bylin v kvalitním medu

A takhle můžeme pokračovat dál tinkturou, bylinným práškem, hojivou mastí, krémem, obklady, pleťovou maskou, bylinným polštářkem, olejovým macerátem, éterickým olejem atd.

Bylinky jsou výborné na vše a do všeho, na co si jen vzpomenete.

Bylinky a koření v kuchyni

Málokdy uvařím jídlo podle jednoho receptu dvakrát stejně. Je to tím, že se nechávám vést intuicí a přidávám do něj bylinky, které mám zrovna po ruce. Věřím, že zrovna tu bylinku mé tělo, nebo těla ostatních člernů rodiny potřebují. Vždy se projdu naší bylinkovou zahrádkou a utrhnu ty bylinky, které si mě intuitivně přilákají :-)

Pokud nemáte tu možnost se projít vlastní zahradou, nevadí, bylinky můžete pěstovat i na kuchyňském okně či balkóně. 

Bylinky podle ročního období

Od našich předků bychom se měli naučit jíst hlavně sezónní a pokud možno čerstvou stravu. Tady přikládám pouze malý příklad toho, co bychom měli jíst podle našeho podnebného pásma.

JARO

Základem postního období a postního jídelníčku by měly být obiloviny všech druhů, luštěniny, jíme domácí uskladněnou kořenovou zeleninu, brambory, cibuli, česnek a kvašené zelí nebo pickles. Přidáme co nejvíce zelených natí - pažitky, petržele, mladé listy pampelišek, sedmikrásky, listy kopřiv, jarní zeleniny - ředkvičky, a saláty. Nezapomeňme na plané zeleniny jako kopřivy, ptačinec žabinec, kozlíček, polníček.

Z bylinných čajů pijeme čaje pročišťovací, močopudné jako například čekanku, pampelišku, kopřivu, přesličku, vřes, černý bez, šípek, popenec, měsíček lékařský. K přípravě čajů používáme i třeba čerstvé pupeny ovocných keřů - tady ovšem pozor, používejte jen ty, které zbudou z prořezaných větviček - rakytník, maliník, ostružiník, šípek a černý rybíz. Pupeny mají v sobě velkou jarní sílu.

Co sbíráme na zahradě a v přírodě: pažitku, medvědí česnek, ptačinec žabinec, popenec, kopřivy, sedmikrásky, pampelišky, jitrocel a v zahradě přezimující polníček kozlíček, zimní pórek, naťový celer, petržel a nově vyrašenou meduňku. Od dubna sbíráme a sušíme kopřivu, pampelišku, jitrocel, meduňku, černý bez, lípu, kontryhel a diviznu.

LÉTO

Stravu upravujeme tepelně kratší dobu, používáme více listové zeleniny. V horku používáme do nápojů ochlazující bylinky - mátu, jitrocel, meduňku, přesličku. Výluhy za studena jsou nejlepší z máty, meduňky, slézu, růže a třeba černého bezu. Pijeme také čaje z listů maliníku, ostružiníku, jahodníku, borůvčí, brusinek, rybízu, šípkové růže, višní, hrušní či jabloní - chuť pak můžeme vylepšit i čerstvým ovocem.

Co sbíráme na zahradě a v přírodě: na zahradě sklízíme kmín, koriandr, fenykl, anýz a z bylinek především heřmánek, listy černého rybízu, měsíček, meduňku, mátu, saturejku, rozmarýn, šalvěj, třezalku, slézy, dobromysl, majoránku, lichořeřišnici, tymián, mateřídoušku, řebříček, kontryhel. Z domácí okenní zahrádky využíváme hlavně bazalku, petrželku, tymián, rozmarýn, dobromysl, majoránku.

No a v létě nesmíme zapomenout na Svatojánskou noc a devatero kvítí/bylin: devětsil, komonice lékařská, májovník, mařinka vonná, devaterník penízkový, routa, třezalka, tužebník, hvozdík, kopretina, sedmikráska a heřmánek.

PODZIM

Na podzim sklízíme dozrávající plody zeleniny a ovoce. Koření se zahřívacím účinkem přidáváme do jídel čerstvé nebo sušené - například bazalka, dobromysl, majoránka, kmín, koriandr, fenykl, anýz, paprika, tymián, saturejka, rozmarýn, šalvěj, yzop, zázvor, skořice, hřebíček a další. Pijeme více teplé čaje z bylin, které jsme si v létě nasušili. Teď je ten správný čas na naše vytvořené bylinné sirupy a medy. Dětem nabízíme bylinné čaje slazené právě třeba pampeliškovým medem či sirupem z mateřídoušky. A vůbec nejlepší je čaj z jablečných slupek, který můžeme ochutit fenyklem, anýzem nebo meduňkou.

Co sbíráme na zahradě a v přírodě: sbíráme hlavně bylinky k sušení: přesličku, řebříček, bazalku, dobromysl, majoránku, kmín, koriandr, fenykl, anýz, saturejku, rozmarýn, šalvěj, yzop a další. V přírodě pak sbíráme hlavně drobné plody planých keřů a stromů: šípky, špendlíky, trnky, jeřabiny a můžeme je sušit nebo doma vyrábět výborné džemy.

ZIMA

V zimě jíme převážně tepelně upravenou stravu a vaříme a pečeme delší dobu, aby nám dodala více tepla. Do pokrmů používáme zahřívací koření a bylinky: bazalku, dobromysl, majoránku, kmín, koriandr, fenykl, anýz, tymián, saturejku, rozmarýn, šalvěj, yzop, zázvor, skořici, hřebíček. Jíme sušené ovoce nebo z něj vaříme čaje. Bylinkové léčivé čaje vaříme z bylin nasbíraných a nasušených v létě a přidáváme si do nich bylinné sirupy nebo medy. Dětem nabízíme šípkový čaj, ovocný čaj z rakytníku nebo aronie.

V zimě je tady pro nás hlavně okenní zahrádka, na vatě či v nakličovacích miskách můžeme pěstovat třeba řeřichu, či jiné klíčky, které nám právě v zimním období dodají nejvíce vitamínů a minerálů.

Sběr léčivek v přírodě

Všechny jistě víme, že bylinky se mají sbírat jen v čisté přírodě. Sbírat bychom měly minimálně 200m od silnice. Vždy ponecháme část rostlinky na místě. Sbírat bychom měly jen tolik, co skutečně potřebujeme. S ohledem na některé mizející druhy léčivek jako například mateřídoušku nebo světlík lékařský si některé druhy raději samy vypěstujeme nebo zakoupíme, abychom neničily přírodu. Respektujeme také nejvhodnější dobu sběru - dle druhů léčivek a nikdy léčivky nesbíráme do igelitových sáčků.

Učte děti poznávat bylinky

Sbírat bylinky bychom měli především s láskou a vděčností a také s dobrou myšlenkou na toho, komu mají pomoci.

Vezměte děti ven za každého počasí, i když právě prší. Venku objeví pokaždé něco zajímavého. Naučte je poznávat bylinky na louce, v lese a uvidíte, jak budete samy překvapené, kolik jsou děti schopné vstřebat a naučit se. Navíc si vytvoří lásku nejenom k vám, ale také k přírodě. Naše děti milují, když si na louce roztáhneme deku, sedneme si a pozorujeme všechny bylinky a kytičky kolem nás.

 

Závěrem bych chtěla ještě dodat, že pro zdraví potřebujeme nejenom zdravou stravu, pravidelný pohyb a při nemoci přírodní léčbu, ale také víru a naději. S nimi totiž nejsme nikdy na své problémy úplně samy.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (27 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 29. 6. 2023, 8.10

Jsou bylinky a bylinky. Něco si vypěstuju, ale něco si raději hned koupím. Třeba na migrény mi pomáhá kratom od https://www.greenherbs.cz/ Využívala jsem ho před těhotenstvím, pak jsem měla několik let pauzu, ale teď se u mě projevily migrény a nevěděla jsem , co s tím. Pár gramů kratomu do vody nebo do tvarohu mě ale té migrény naprosto spolehlivě zbaví.

Ivulín, 30. 9. 2023, 0.12

Hodně zajímavé. A jaký kratom používáte? Já bych to taky ráda zkusila, ale osobně bych chtěla spíš ten, který člověku dodá energii. To je přesně něco, co bych teď potřebovala. Dívala jsem se právě třeba na https://www.adamkrupa.cz/ že těch druhů je víc. Taky prý není kratom jako kratom a hodně záleží i na jeho kvalitě.

naseivanka, 21. 7. 2021, 20.19

Bylinky používáme v domácnosti opravdu hodně. Začalo to tedy hlavně kotvičníkem. To bylo ještě předtím, než se nám narodil Davídek. Manžílek totiž měl nějaké problémy a já také, ale nechtěli jsme jít na umělé oplodnění. Lékař nám tedy doporučil podívat se po kotvičníku. Najela jsem na https://eshop.guaranaplus.cz/kotvicnik a objednala XL balení.

bylinky používáme jen občas.

Minnie, 4. 10. 2020, 13.33

Bylinkám taky fandíme

LenGab99, 29. 11. 2019, 11.18

No vidis to, to ani nevim a to tam chodim

StaniskaKon, 27. 11. 2019, 21.18

Tam take rada chodim maji tam toho opravdu hodne, zeleny-andel.cz/cz/kvalitni-produkty-za-dobrou-cenu, dokonce ted maji i darkove poukazy, coz je super

LenGab99, 21. 11. 2019, 18.27

Hodne caje delame a take diky lekarne kam chodim, zelený anděl, tak bereme i homeopatika

Liduska, 17. 11. 2019, 19.36

Opravdu? Tak bylinky jen do caju, nebo naco vse je pouzivate?

LenGab99, 9. 11. 2019, 13.17

To rozhodne jsou,taky jsme se s rodinou dali totuto cestou a zijeme zdrave jak se jen da!

vendy.z, 21. 12. 2018, 5.42

bylinky jsou bezva

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů