Batole 23. - 24. měsíc

zobrazeno 10591×

Vložil(a): Martina Richterová, 4. 8. 2015 22.04

Z bezbranného stvoření se stal malý človíček, který o sobě dává pořádně vědět. Umí se smát, radovat, vztekat a brečet. Dítě se naučilo chodit, samo jíst, mluvit, oblékat se (alespoň částečně). Za dva roky získalo slovní zásobu (a když nemluví, tak alespoň téměř všemu rozumí). Pro nás dospělé dva roky života nepředstavuje obvykle významný mezník, pro batole je to neuvěřitelný pokrok. To je na dětech to krásné, jsou jako nepopsaná kniha, ve které se každý den objevuje mnoho nových řádků.

Dítě se stále zdokonaluje

Na konci druhého roku dítě stále zdokonaluje to, co se za poslední měsíce naučilo. Psychomotorický vývoj jde stále kupředu. Jestliže se váš potomek dosud bál sám chodit po schodech, najednou to půjde mnohem snadněji. Dokonce zvládne seskočit i z posledního schodu, aniž by upadlo. Jistota v pohybech je znát prakticky každý den. Mezi oblíbené činnosti patří běh, kopání do míče, jízda na odrážedle nebo skákání.

Dítě už dokáže používat logické myšlení. Jedním z nejdůležitějších vývojových mezníků tohoto období je touha věci spojovat, strkat do sebe nebo zasouvat. Podporujte své dítě v těchto činnostech. Oblíbené jsou takzvané vkládačky (dítě hledá správné tvary), ale také puzzle nebo kostky, které se skládají na sebe podle velikosti.

Stejně jako motorický vývoj se stále zlepšuje i ten duševní. Kolem dvou let se začínají projevovat povahové rysy dítěte a také jejich temperament. Tento vývojový mezník se také často projevuje záchvaty vzteku. Batole ještě neumí příliš pracovat se svými emocemi. Pokud se mu něco nelíbí, může to být naprostá banalita, reaguje vztekem. Každé dítě je samozřejmě jiné, ale takzvaným obdobím vzdoru si projde prakticky každé.

Rozvoj řeči

V tomto období se většina dětí začíná „rozmlouvat“. Většínou mluví dříve holčičky než kluci. Mezi stejně starými dětmi mohou být až propastné rozdíly, což samozřejmě některé maminky zbytečně vyděsí. Můj syn mluvil ve dvou letech velmi dobře, měl obrovskou slovní zásobu, uměl básničky. Ale je pravda, že pohybově to bylo horší. Kamarádky stejně starý chlapeček na tom byl zcela opačně, téměř nemluvil, a když ano, nebylo mu rozumět. On sám ale rozuměl všemu, co jsme mu řekli. Naopak byl pohybově velmi šikovný, dokázal všude sám vylézt.

Zde je třeba poukázat na to, že každé dítě je jiné, jejich vývoj probíhá v určitých etapách. Ve školce se většina dětí však sjednotí a ve finále je úplně jedno, zda dítě mluvilo ve dvou letech nebo až ve třech.

Nicméně rozvoj řeči je třeba u dětí podporovat. Velmi důležité je čtení knížek, říkání básniček, zpívání písniček. To vše dítěti pomáhá rozvíjet slovní zásobu. Naopak televizi a počítač je třeba omezit na minimum. Na dítě mluvte pomalu a zřetelně. Nezahlcujte ho dlouhými souvětími. Trvejte na tom, aby vám dítě odpovědělo, alespoň stručně. Dejte dítěti možnost volby, tím ho nepřímo „donutíte“, aby vám odpovědělo. Například: „Dáš si k obědu raději špagety, nebo krupicovou kaši?“ Dítě brzy pochopí, že nestačí jen zavrtět hlavou, ale musí se pro něco rozhodnout. A pokud jsou to jeho oblíbená jídla, určitě se o to alespoň pokusí.

Vyhněte se šišlání a prapodivným zdrobnělinám. To si můžete dovolit u kojence, na batole však mluvte „normálně“. Žádné „hamání, bumbání, hapání“ a podobně.

Jak řešit období vzdoru?

Tolik obávané období vzdoru se obvykle objevuje kolem druhého roku. Dítě si formuje svou osobnost a snaží se prosazovat svoje potřeby a přání, jak jen to jde. Obvykle samozřejmě zcela opačně, než chceme my. Obrňte se trpělivostí a důsledností. Dítě netrestejte, naopak ho nechte vyvztekat a teprve poté vysvětlujte. 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ve 2 letech mi kluci už pěkně žvatlali

Minnie, 6. 9. 2020, 10.15

Hamání, bumbání, papání na tom nevidím nic špatnýho

Žofinka

Žofinka, 30. 6. 2018, 8.38

Ten výběr je také dvousečný, začne se rozčilovat, že nechce ani jedno

Eliška Kozlova, 11. 6. 2018, 12.25

Touha věci spojovat, strkat do sebe a zasouvat, je u našeho Jirika opravdu silná, pokud někde vidí něco co lze do něčeho strčit neváhá a je úplně jedno jestli to jsou karty (i ty platební) mezi polštáře i gauče, odpadky do Wc, apod. 🙈 Věci před ním schovávat a zamykat bere ne ze nesmí, ale jako výzvu jak ukoristit. Nejvíce si hraje z vodou a pískem. Řeč se rozvíjí "Mamika auto brrrm" Bez dudliku se obejde, ale maminka ne, preci jen s dudlikem je chvilku ticho, a líp a rychleji usne .

Aliisha

Aliisha, 12. 1. 2018, 13.11

U nás pohyt na jedničku. Mluvení jde zlehka. Ale snaží se opakovat. Čteme a zpíváme.

Kikinka30, 10. 4. 2017, 11.58

Take vidim pokroky kazdy den,drive to bylo meco noveho za tyden treba a ted,kazde rano se tesim,co ta moje sikulka vymysli

Mygara

Mygara, 24. 3. 2017, 15.40

zdrobněliny jsem používala dlouho, šlo to z pusy automaticky

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 9.20

náš byl také šikovný a do mluvení se mu naopak nechtělo a vzdor byl na denním pořádku

Eliška Kozlova, 14. 6. 2016, 20.54

Období vzdoru, syn snad ani neměl a dcera vztekloun největší, ale asi to bude i tím ze čekáme třetí a je pro ni asi moc těžké to pobrat. Jinak ty pokroky jsou neuveritelne, snad každý den umí něco nového

dasza, 27. 5. 2016, 17.40

Sou nam prave dva..pleny nemame uz dlouho ani na noc.mluvi.basnicky.rika.po schodech strida nohy dlouho.jezdi na odrazedle jal profik...vzdor nemame a nezname(ani u st.ditete)to ue rekne ne na neco co se ji nelibi neberu jako vzdor..to je jeji nazor.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů