Batole 21. - 22. měsíc

zobrazeno 22295×

Vložil(a): Martina Richterová, 4. 8. 2015 21.59

Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, vašemu miminku je rok a ¾ a za tři měsíce bude slavit druhé narozeniny. Je tedy ideální doba začít přemýšlet nad oslavou a především motivem dortu. Většina dětí v tomto věku miluje krtečka, včelí medvídky, holčičky panenky a kluci autíčka obecně. Děti už mají své oblíbené postavičky, které znají z knížek či televize. V tomto období se dítě zdokonaluje v řeči i motorice. Vše, co se batole naučilo v posledních měsících, nyní stále vylepšuje.

Jak je to se spánkem?

Některé děti přestávají mít potřebu odpoledního spánku. Ačkoliv je to pro rodiče trochu nemilé překvapení, někdy jim pouze stačí chodit večer dříve spát, ideálně před 19. hodinou, a vydrží spát v kuse až 12 hodin. I když dítě už po obědě neusne, je vhodné dodržovat „odpolední klid“, tedy dítě položit do postýlky a číst mu pohádku nebo mu na chvíli pustit pohádku v televizi. Je důležité, aby se na chvíli „zklidnilo“ a odpočinulo si tak, protože doba do večera je ještě dlouhá.

Většina dětí však spánek ještě vyžaduje, i když délka odpoledního spánku je různá. Některé jsou hodně spavé a vydrží spát i dvě až tři hodiny, jiné si zdřímnou na hodinku a stačí jim to.

Dítě se stále zdokonaluje

Jistota v pohybech a rovnováze je stále zřetelnější. Dítě už dokáže kopnout do míče, hodit míč, jezdí na odrážedlech, která jsou velmi oblíbenou zábavou. Batole už dokáže vylézt na židličku, některé děti milují výšky, což může být trochu nebezpečné. Také na hřišti už dokážou vylézt na klouzačku po schodech, nebo dokonce i po žebříku.

Velký pokrok dělá také duševní vývoj. Dítě si už dokáže mnoho věcí spojovat a zvýrazňují se povahové rysy a jejich temperament. Batole se stále častěji dostává do situace, ve které se musí samo rozhodnout a najít řešení. Většinou se mu to daří, i když maminku chce mít stále nablízku.

Hodně se rozvíjí také řeč. Dětský mozek je jako houba, dokáže neustále nasávat informace, které se mu dostávají. Proto je třeba dávat si pozor na to, co říkáte. Dítě velmi rádo opakuje nejen slova, ale také napodobuje vaše chování, způsoby, zvyky. Jste jeho vzor. Jestliže takto malé dítě říká nebo dělá něco špatného, pak zkuste hledat chybu také v sobě, i když to může být nepřímo.

Dítě stále méně potřebuje kočárek, už toho ujde docela hodně. Je však vhodné na delší procházky nebo výlety s sebou kočárek zatím brát, protože dítě se po čase unaví a nosit jej by pro vás nebylo příliš pohodlné.

Nácvik na nočník

V tomto období je nejlepší doba na odplenkování. Kolem dvou let už je dítě schopné pochopit, že si o čůrání může říci. Močový měchýř je schopný moč zadržet delší dobu, i když nehoda se stát samozřejmě může. Každé dítě je jiné, některé ve dvou letech plenky mají a nočník odmítají, jiné už v roce a půl jsou bez plenek. Každopádně na spaní má plenku ještě téměř každé dítě tohoto věku, protože ještě není schopné se v noci probudit, když má potřebu.

Batole do ničeho nenuťte. Samozřejmě je vhodné zkoušet to tak, že dítěti plenku prostě nedáte a musíte počítat s tím, že budete prát i několikrát denně. Nám se nejvíce osvědčila právě tato metoda. Nikdy však dítě za počůrání se netrestejte. Naopak se ho často ptejte, zda se mu nechce čůrat a pozorujte určité signály, například kluci si často drží pindíka, když mají potřebu čůrat. Když se dítě počurá, tak hned převlékněte a vysvětlete mu, že si musí příště říci. Některé děti to pochopí rychle, jiné až za několik týdnů. Důležité je nepolevit a nedávat plenu, alespoň doma nebo v blízkosti domova. Samozřejmě do auta a ven (zejména v zimě) to jinak nejde. Ideální roční období pro odplenkování je léto.  

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

s odplenkováním jsme v těchto měsících začínali,takto budu začínat i u čtvrtého syna.

Minnie, 5. 9. 2020, 11.27

Výšky u nás byly v oblibě. Odplenkování nehrozilo ani u jednoho dítka, až minimálně o rok později

Eliška Kozlova, 4. 5. 2018, 23.33

Ano, splhani do výšek uz teda provozuje dlouho, ale stále se zdokonaluje a ja trnu hrůzou Odplenkovani také zkoušíme, s malou potřebou je to v pohodě, ale kakat do nocniku prostě nebude, ale kakat do kalhot bez pleny se mu taky nelíbí, tak se to snad zlomí. Dcera na tom byla hůř, ale ona byla ve stresu, protože se blížil porod brasky a pak novorozeně, ale taky to zvládla. Odpolední spánek jedině venku v kočárku a to spí 2 hodiny minimálně

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 8.00

s odpoledním klidem jsme bojovali, ale jak píšete, snaha o klid byla

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 9.12

nácvik na nočník, to je kapitola sama o sobě. A chce to pevné nervy

KerhartovaK, 15. 6. 2016, 23.05

Já se rozhodla, že dcerku začnu dávat na nočník od pondělí a je středa a téměř vzdy, když ji posadim, tak tam něco málo je. Už nevím kde jsem to četla, ale tvrzení, že dětem vadí, když jsou v počůraném oblečení na naší dcerku rozhodne neplatí. Ani při sledování pohádky ji mokre obleceni nevyrusilo. ...

Kamibur, 25. 11. 2016, 6.40

U nas to same, mokre obleceni ji vubec nevadi...

Katka

Katka, 27. 5. 2016, 9.13

Dcera v tomto období začala doplňovat slova do básniček, syn nemluvil vůbec.

Itany, 26. 11. 2015, 20.27

Já špulím pusu a všimla jsem si že Toník to v určitých situacích napodobuje- je to srandovní....o odplenkování se už snažíme ale marně

Zuzka Čtvrtečková, 19. 11. 2015, 17.54

V tomhle období jsme pořídili novou postel, pro velké děti a tak začalo odplenkování na noc. Taky jsme objevili kouzlo vodovek a jelikož byl podzim, tak i krásy výrobků z listí a kaštanů

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů