Batole 17. - 18. měsíc

zobrazeno 24312×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 8. 2015 14.43

Také máte pocit, že vaše batole se doslova mění před očima? V období kolem roku a půl je dítě už hodně samostatné, snaží se dělat vše samo a zároveň se velmi rychle mění. Přichází nové, více rozvážné období. Dítě už začíná o věcech přemýšlet, pomalu mizí negativistické období a batole je ochotnější a vstřícnější. Dítě prochází velmi intenzívním rozvojem v oblasti motoriky, myšlení i řeči. Umí dobře chodit, běhat, zvládá také schody a dobře udrží rovnováhu.

Rozvoj psychiky a motoriky dítěte

Batole začíná být velmi šikovné, neustále rozvíjí motoriku i řeč. V tomto období dokáže pojmenovat některé věci. Slovní zásoba je u každého dítěte různá, skládá se jen z jednoduchých slov. Například ukáže na auto a pojmenuje jej, rádo říká ham, mňam, hají. Umí napodobňovat některá zvířátka, v knížce ukazovat obrázky, které mu říkáte.

Velkou zábavou pro dítě je malování, tedy v jeho podání „čmárání“. Velmi ho baví, když mu nakreslíte obrázek a ono se snaží ho napodobovat. Oblíbené jsou zejména vodovky, které se dají tak krásně „rozpatlat“. Moc dobře si pamatuji, jak se malování stalo oblíbenou zábavou, a to nejen na papíře, ale doslova po celém bytě. Netrestejte ho za to, že vám pomalovalo novou tapetu. Dítě tohle ještě nechápe. Na druhou stranu je potřeba se snažit vysvětlovat a učit, že malujeme pouze na papíře.

Velké pokroky pokračují v motorickém rozvoji. Pro vás to bude znamenat větší ostražitost. Dítě si umí vylézt na židli, rádo leze do výšek a zkoumá vše, co mu připadá zajímavé. Často přicházejí pády, protože ještě nedokáže odhadnout, co zvládne a často přecení své síly. Také z pádů se dítě učí a jsou pro něho velmi důležité. Samozřejmě se stále snažíme doma zabezpečit rohy a odklidit nebezpečné předměty.

Je čas vyrazit s dítětem na odrážedle, která jsou určena právě dětem od roku a půl. Některá batolata se umí odrážet hned, jiným to chvíli trvá. Každopádně jde o zábavu, která je pro dítě velmi přínosná.

Co vás čeká v tomto věku?

V 18. měsících budete pozváni na další preventivní prohlídku, na které bude lékař posuzovat celkový zdravotní stav dítěte včetně zraku, sluchu, vývoje řeči a samozřejmě také pohybové dovednosti. Pediatr musí zjistit, zda se dítě vyvíjí, jak má. Pokud je vše v pořádku, dítě dostane přeočkování proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli.

Jaké hračky jsou pro dítě vhodné?

Všimla jste si, že nejraději dělá to, co vidí u vás? Rádo vaří, uklízí, holčičky si češou vlásky nebo se „malují“, kluci zase rádi něco vrtají a montují. Je to přirozené. Vy jako rodiče jste pro dítě vzor a příklad toho, jak to má vypadat. Ideálními hračkami jsou především věci, které dítěti něco dají. Skládání kostek, hračky na tahání, odrážedla, věci na písek a do vody. To vše jsou nezbytnosti, které dítě velmi dobře zabaví a zároveň pomohou rozvinout jeho představivost a tříbit motoriku. Obzvlášť hraní na pískovišti se pro dítě stává zábavou číslo jedna. Dítě se učí nabírat písek, dávat jej do kyblíku a snaží se udělat bábovku.

Jak můžete svému batoleti pomoci v rozvoji?

Hodně se dítěti věnujte, toto období je velmi důležité pro další rozvoj. Batole je jako houba, jeho mozek doslova nasává informace. Hodně na něho mluvte, ukazujte mu obrázky v knížkách a pojmenovávejte je. Dítě si tak pomalu dokáže spojovat určité věci, například „jdeme ven“, tak začne ukazovat na botičky nebo na kočárek.

Jak je to s jídlem?

V roce a půl je už mléčná strava dávno na „vedlejší koleji“. Většina dětí už v této době není kojena, i když pokud mléko maminka má a dítě o něho neztrácí zájem, mateřské mléko je stále velmi vhodné. Batole by mělo vypít přibližně dvě mléčné dávky denně. Do této dávky se započítává mléko nebo i kaše. Nezapomínejte také na jogurty, můžete už dávat také Pribináky a jiné mléčné výrobky.  

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

kluci v tomto období ještě malovat nechtěli.

Minnie, 5. 9. 2020, 11.24

U syna jsme na prohlídce v 18 měsících vyplňovali i dotazník kvůli autismu, což mne překvapilo, jelikož u dcer to ještě nebylo.

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 8.04

hrozně rádi zkoumají a pouští myčku, pračku....

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 9.00

náš moc nemaloval, raději měl něco akčnějšího

Lenča Pešková, 10. 12. 2016, 21.32

Tak já se v tomhle článku vůbec nemůžu najít. Nechodí, nemluví. Chodit pomaličku začíná, kojená z 80%.

luciusmius, 13. 11. 2016, 21.05

Nás se to týká zrovna teď a koukám, že ten popis sedí celkem jen s tou řečí jsme na tom hůř a mám pocit, že není umírněnější naopak si myslím, že vzdor ještě vzrostl.

Katka

Katka, 27. 5. 2016, 9.07

Pribináky? To snad ne ;o) Moc tuku a přidaných látek. Naše děti jedly bílou Holandii ;o)

Zuzka Čtvrtečková, 19. 11. 2015, 17.25

V téhle době jsme odbourali nočník, malý se začal rozmlouvat a vymýšlet svoje výrazy a přestal spát ve dne. A jak koukám na fotky, tak se hrozně rád fotil a dělal u toho různé obličeje

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů