Eliminační dieta

zobrazeno 18169×

Vložil(a): szendrejka, 23. 2. 2016 21.44

Atopický ekzém nebo alergie jsou strašáci každé maminky. Co si ale počít, pokud se takový problém u vašeho miminka objevil? Na vině mohou být potraviny, které sní maminka. Jak zjistíte, které? Zkuste eliminační dietu, založenou na jednoduchém principu dočasného vyřazování alergenů ze stravy matky, které přecházejí do mateřského mléka. Pomocí testovací neboli eliminační diety může kojící maminka odhalit, co dítěti škodí.

Co je to atopický ekzém, jsme řešily v jednom z předchozích článků. Mluvily jsme již také o potravinových alergiích. V tomto článku se podíváme na to, jak postupovat při eliminační dietě.

Jak postupovat při eliminační dietě

Nejprve kojící maminka ze svého jídelníčku STRIKTNĚ vysadí na 2-3 týdny:

  • mléko a mléčné výrobky
  • vajíčka
  • sóju
  • hovězí a kuřecí maso

Naopak by maminka měla do stravy přidat probiotika, která běžně zakoupí v lékárně. Pokud se po 2-3 týdnech stav dítěte zlepší, znamená to, že problémový alergen je jeden z vyřazených. Následuje fáze opatrného zařazování alergenů zpět do jídelníčku. Je dobré si konzumování jídla a projevy dítěte zapisovat.

Začínáme mléčnou bílkovinou.

  1. den jedna porce – např. jogurt
  2. den dvě porce – např. jogurt a tvrdý sýr
  3. den už konzumujeme neomezeně, jako na začátku před dietou

Další týden takto můžeme testovat vajíčka. Začínáme od čtvrtky vajíčka a postupně přidáváme. Pak postupně vracíme maso. Jakmile objevíme nějaký alergen, oznámíme to ošetřujícímu lékaři. Váš závěr lze ještě potvrdit provedením alergologických testů.

Pokud se ale po této době projevy ekzému u dítěte nezlepší, měla by maminka zvážit přísnější dietu s vyloučením dalších alergenů:

  • ořechy
  • semínka
  • pšenice
  • luštěniny

Jestli se stav dítěte zhoršuje, podezřelý alergen okamžitě vyřadíme. To znamená, že pro vás následuje dieta.

Bezmléčná dieta

Při této dietě by si měla dávat maminka pozor na tyto potraviny:

  • mléko (plnotučné, polotučné, odstředěné, kyselé, acidofilní, sušené a je jedno jestli je mléko kravské, kozí, ovčí apod.)
  • jogurt
  • tvaroh
  • smetana
  • sýry
  • máslo, i pomazánkové
  • kefír
  • syrovátka, zákys, podmáslí, žinčica
  • pudink

Pozor ale také na potraviny, ve kterých bychom mléko nečekali:

  • sladké i slané pečivo
  • plněné oplatky
  • čokolády, polevy
  • tyčinky pro sportovce
  • instantní jídla
  • margarín
  • koktejly na hubnutí
  • uzeniny

Mléčné bílkoviny (proteiny), jsou totiž přidávány do pekařských výrobků, vánočky, chleba atd. U výživy pro sportovce pozor na “KASEIN” což je také druh mléčné bílkoviny. Margaríny jsou brány jako rostlinné tuky, přesto však můžou obsahovat mléčné přísady, jako jsou máslo, podmáslí, nebo jogurt. Klasické máslo obsahuje malé množství bílkovin, některým alergikům tedy vůbec nemusí vadit, i přesto, že jsou alergičtí na kravské mléko.

Bezvaječná dieta

Alergie na vajíčka je nejčastější u malých dětí! Největším problémem tohoto alergenu je jeho všudypřítomnost – je to takzvaný skrytý alergen. Pozor bychom také měli dát na jiné druhy vajec – husí, křepelčí, kachní atd. Alergeny různých vajec jsou si hodně podobné.

Vajíčka se mohou v potravinách skrývat pod nečekanými názvy jako např. vaječný lecithin, vaječná melanž, livetin, lysozyme, ovoglobulin, ovalbumin a další složky začínající na ovo nebo ova. Rozhodně tedy čtěte složení potravin.

Pokud kojící maminka zjistí alergii na vajíčka a eliminační dietou prokáže alergii, má dvě možnosti:

  • po dobu kojení úplně vyloučí ze stravy vajíčka
  • skončí s kojením (zde ovšem záleží na věku dítěte a názoru ošetřájícího lékaře)

Co čím můžeme nahradit?

Náhrada mléka

Zkuste živočišné mléko nahradit rostlinným kokosovým, makovým, rýžovým, sójovým (tady pozor, nesmí být alergie na sóju), mandlovým, ovesným, špaldovým a dalšmi. Rostlinná mléka můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou, ve většině hypermarketů, dorgeriích i lékárnách. Prodávají se buď v tekuté nebo sušené formě. Tekutá jsou kvalitnější, ale často dražší. Proto bych zde doporučila vlastní výrobu rostlinných mlék doma. Je to nejlevnější varianta.

Náhrada másla

I přes malé množství bílkoviny bych doporučila spíše přepuštěné máslo (GHEE), v němž je obsah bílkoviny prakticky nulový. Lze ho také zakoupit, což je opět dražší varianta, nebo si ho můžete udělat doma samy.

Náhrada sýrů

Zkuste pomazánky. Pomazánky vyrobené ze zeleniny a luštěnin jsou velmi chutné a dají se koupit za rozumnou cenu. Dokonce existuje i alternativa tvrdých sýrů – je ale dražší.

Náhrada jogurtů

Rostlinné jogurty chutnají pudinkově, nejsou tak kyselé, ovšem dá se na ně zvyknout a cena je také přijatelná.

Náhrada vajec

Zdá se to být nereálné, ale vajíčka se při vaření a pečení dají do značné míry nahradit. Tak například děláte-li palačinky, bramboráky, lívance – místo vajíčka do těsta vmíchejte lžíci bramborového nebo kukuřičného škrobu. Kynutá těsta (buchty, vánočky, knedlíky atd.) díky přítomnosti droždí drží i bez vajec, pouze přidáme malinko více tuku nebo tekutiny. Litá těsta (bábovky, muffiny, bublaniny, piškotové korpusy atd.) – zase obsahují jako pojivo kypřící prášek - 1 prášek zastoupí až 2 vajíčka, pevnosti pečiva lze ještě pomoci přidáním škrobu (1lžíce na cca 250g mouky). A co když pečete cukroví? Linecká a jiná tuková těsta se obejdou bez vajec, u ostatních přidáme do těsta vrchovatou lžičku škrobu rozmíchanou v 100 ml vody, nebo můžete vyzkoušet RAW cukroví. U tvarohové náplně  vajíčko nahradíme vanilkovým pudinkem. A při mašlování těsta místo vajíčkem potíráme olejem, máslem nebo mlékem.

Při obalování řízků místo tradičního “trojobalu” používáme jen “dvojobal”, první vrstva je těstíčko z 1 lžíce škrobu, 250 ml mléka, špetky soli a trochu polohrubé mouky na dohuštění, druhá vrstva je tradičně strouhanka. A nebo lze v obchodech zakoupit na obalování HRAŠKU (hrachová mouka). Sekaná a karbanátky se obejdou bez vajec, ať už jsou masové nebo zeleninové.

Náhrada za sóju

Sóju vynecháme snadno a místo ní konzumujeme jiné luštěniny jako je čočka, červená čočka, hrášek, fazole – červené, zelené či bílé.

Náhrada za hovězí a kuřecí maso

Opět vynecháme a zařadíme do jídelníčku králičí, telecí, jehněčí, rybu apod.

 

Pokud jste nalezly ve zmíněných alergenech spouštěč, který u dítěte způsobuje ekzém, nahlašte ho ošetřujícímu lékaři. Pokud jste spouštěč nenalezly a atopie se nezlepšila, má smysl zvážit přísnější dietu, případně neúspěchy řešit s lékařem.

 

Máte zkušenost s eliminační dietou? Podělte se s námi a ostatními maminkami, které tuto situaci také řeší.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

prostřední syn měl ekzém naštěstí jen do 2let.

Minnie, 30. 9. 2020, 21.10

Jsme hrozně ráda že nás to nepotkalo. Ale synovec trpí na ekzém od narození a tam je opravdu hodně omezení, po čem se mu ekzém rozjede...

Lipi4, 8. 7. 2020, 14.01

Bohužel tuto dietu a díky mojí alergické anamnéze rovnou v přísné variantě jsem teď u třetího uličníka (aktuálně je mu měsíc) dostala... Tak jsem zvedavá, co vůbec budu jíst...

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 8.27

To nás snad minulo

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 10.56

ještě že nás to minulo, ale tato problematika mě moc zajímá

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 12.08

zrovna teď jsem četla o Biodermě atopos preventive pro miminka, údajně to má zabránit propuknutí, pokud má dítě genetickou zátěž. Eliminační dieta je docela razantní, ale jinak to nejde, pokud se chce člověk dopátrat spouštěče

ppetaa27, 24. 2. 2016, 9.07

S atopickym ekzemem jsem si u syna uzila az az. Vyzkouseli jsme snad vsechny mozne kremy na atopak, ale zadny nepomohl a akorat to pekne provetralo penezenku. Takze za me, vsechno drahy neznamena taky nejlepsi. Pomohla nam az obycenja modra indulona za 40kc po ni je syn uplne heboucky, drive byl jak struhadlo. Co se tyce elminacni diety, diky ni vim, na co je syn alergicky a jaky potravinam se vyvarovat. Nastesti to mleko ani vajicka nejsou. "Jen" merunky, orechy a exoticke ovoce. Ale bylo tezke najit potraviny, ktere se muzou pri teto diete jist. Vsude vam jen napisou co nesmite, a ze toho je, ale nikde nepisou cim nahradit. Takze clanek super

louskacek2, 24. 2. 2016, 8.44

Tak muj syn vyrazky od mala:(. Castecne seto zlepsilo mytim jednou max. 2 krat tydne s Linolou a pouzivanim Nobilis olejicku prirodniho na telo. Psychika u me problem neni ja si materstvi uzivam. Dcera mela tez ale mene a to byla na UM. Syna kojim a vsimla jsem si ze obcas po nejake strave horsi asi toto zkusim a uvidim. Naposledy po jogurtu jsem si nechtene neuvedomila a byl jahodovy a osypal se tedy dost:(. Ted jim mlecnou krupici ci ryzi a v pohode. Snad se vekem ztrati. Kortikoidy nejsou resenim ty odmitam.

Katka

Katka, 24. 2. 2016, 8.36

Naštěstí osobní zkušenost nemám, ale v okolí řešilo ekzém u dítěte hned několik mých kamarádek. Pokud se objeví další, odkážu ji na článek ;o) Říká se, že spouštěčem je i stres a psychická nepohoda matky, to by sedělo ;o)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů