Zdravá, nikoli sterilní domácnost

zobrazeno 2480×

Vložil(a): NikolaJ, 23. 1. 2019 21.00

Říká se, že čistota je půl zdraví. Ale platí toto české přísloví i pro malé děti, které ještě nemají vyvinutou imunitu? Odpověď zní - ne tak docela. Pokud se coby novopečená maminka chystáte vyhlásit válku každé bakterii, která by vašemu miminku zkřížila cestu, zadržte. Přehnaným úklidem můžete obranyschopnost svého děťátka paradoxně i oslabit.

Pro každou domácnost by mělo platit jednoduché pravidlo: čistota je v pořádku a žádoucí, sterilita už ne. Vedle vrozené imunity totiž existuje ještě imunita získaná, a tu si vaše dítě přirozeně utváří až po narození. Posedlost uklízením a hygienou tedy může naopak některé nemoci vyvolat - zejména choroby způsobené poruchou imunitního systému. Mezi tyto nemoci nepatří jen velké množství alergií a senná rýma, ale také cukrovka 1. typu, roztroušená skleróza, revmatická artritida, astma, akné či lupénka. 

Proto je důležité, aby se batole ve svém domácím prostředí setkalo i s nějakými patogeny – potom odpadá riziko, že s ním přechod do jiného prostředí „zamává“ a rázem onemocní.

„Existuje dokonce hygienická teorie vzniku alergií. Ta předpokládá, že pokud se malé dítě v určitém věku nedostatečně setká se „špínou“, tedy různými antigenními podněty, v pozdějším věku kontakt s nimi může způsobit nadměrnou reaktivitu a jedinec reaguje přecitlivěle – alergií,“ říká Doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D., dermatoložka z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Karlovy Univerzity.

Sterilní domácnost

Někdy aniž bychom si to uvědomovali, připravujeme dětem sterilní domácnost. Z obavy před prachem a choroboplodnými zárodky dezinfikujeme svá těla i životní prostředí. Přitom mnoho výrobků denní potřeby jako mýdlo, sprchový gel, nebo čistící prostředky obasahují bakteriostatika, které vědci spojují se zvýšeným rizikem vzniku alergie u dětí. 

Touha po čistotě začíná už u malých dětí často třeba u mytí nádobí. To, že na rukou máme bakterie chránící pokožku a to, že je saponáty smýváme víc než důkladně, je příčinou častého výskytu vyrážek a ekzémů.

{{:pr:}}

Téměř sterilní prostředí není dostatečně stimulující pro lidský imunitní systém a používání dezinfekčních prostředků tak spíše škodí.

Jde to i jinak

Je jasné, že malé děti musíme učit, že se po příchodu z venku, po použití toalety a před jídlem se myjí ruce.  Postačí k tomu ale obyčejné mýdlo, nemusí být hned antibakteriální. Stejně tak například osvěžovače vzduchu - opravdu je nutně potřebujete?

Zajímejte se o složení produktů, které používáte, a snažte se vyvarovat používání chemikálií, které by svými výpary mohly dráždit citlivý nos děťátka. Pokud se vaše ratolest už vesele batolí po podlaze, pamatujte i na jemnou dětskou pokožku, která by neměla přijít do styku s žádným agresivním čistidlem. Předejdete tak vzniku ošklivých kožních alergií.

Chcete-li udržet svůj běžný úklid ve zdravých mezích, je dobré také dbát na zodpovědný výběr pracích, čisticích prostředků, a mycích prostředků

Na našem trhu už dnes najdete velké množství ekologických prostředků, které neobsahují žádné konzervanty ani parfemaci. Jak říkal velký římský filozof Marcus Tullius Cicero: „Vše co je podle přírody je hodno úcty.“ Platilo to před více než 2000 lety, platí to stále.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (33 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 12.15

uklízím denně,ale jen trošičku nejsem mank

Kjuše, 22. 10. 2020, 19.46

Souhlasím, dneska je trh už totálně přehlcená různými prostředky na čištění a úklid domácnosti, ale většina je úplně šílená chemie. Také už používám jedině eko přípravky a některé si i doma vyrábím nebo si často vystačím s jedlou sodou a octem Jinak jsem si všimla, že už i úklidové firmy jako třeba tahle https://www.krystalclean.cz/ používají naštěstí eko přípravky.

lucie25987, 21. 9. 2020, 20.29

Já to doma také nijak extra nepřeháním. Dvakrát za týden vysaju a jednou týdně setřu, ale rozhodně tu nechodím s dezinfekcí. Bydlíme ve městě, takže jsem vloni koupila čističku vzduchu ze Vzdušínu https://www.vzdusin.cz/cisticky-vzduchu , protože to tu s tou kvalitou vzduchu není zrovna ideální. Kdybychom bydleli na vesnici, tak by to bylo něco jiného.

Fuga

Fuga, 20. 5. 2019, 13.33

Já jsem ráda, že stihnu jakž takž uklidit😂

Žofinka

Žofinka, 6. 3. 2019, 17.14

U nás se rozhodně z podlahy jíst nedá a stejně tam děti bagru jí.

Mygara

Mygara, 4. 3. 2019, 11.31

Tak u nás by se rozhodně z podlahy jíst nedalo😂

Teryk92, 26. 2. 2019, 21.20

Všeho s mírou

DB, 24. 2. 2019, 10.36

Na sterilní domácnost nemám čas, raději ho věnuji dětem a pobytu venku. Pouze udržuji byt v čistotě

Ketris

Ketris, 15. 2. 2019, 11.35

Vseho s mirou.. tim se stale ridim

Tenderka, 10. 2. 2019, 16.10

tiez som toho nazoru, ze to netreba prehanat moj muz naopak, tak to vyrovnavame

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů