Výhody a nevýhody barefoot chůze

zobrazeno 5297×

Vložil(a): Adrianita, 3. 8. 2020 18.47  (aktualizováno 17. 8. 2020 12.24)

Co to jsou barefoot boty? Co mají společného s bosou chůzí? Nejsou vhodnější boty s tlustou ergonomicky tvarovanou podrážkou?

Barefoot boty jsou takové, které simulují chůzi bosky. Zdravá lidská noha nepotřebuje žádnou oporu a je přizpůsobena chůzi naboso. Výhodou těchto bot je, že narozdíl od bosé chůze nehrozí žádné zranění a noha je chráněna i před nepřízní počasí. Zároveň má dostatek místa na přirozenou polohu. Prsty vytvoří vějířek a nejsou deformovány, palec tak má přímou polohu a noha se o něj při chůzi opírá. Naproti tomu úzké boty mohou nohu deformovat a navíc nejsou pohodlné. Dlouhodobé nošení nevhodných bot může způsobit nevratné poškození, jako vbočené palce či zborcení klenby. Barefoot boty doporučuje celá řada fyzioterapeutů. Více o bosé chůzi jsme psali v článku Vliv bosé chůze a barefoot obuvi na vývoj dětské nohy. Jsou barefoot botičky vhodné pro první krůčky? Více v článku Barefoot botičky pro první krůčky.

Je “bosování” pro každého?

Před tím, než sobě nebo dětem vyrazíte koupit barefoot boty, vždy se raději poraďte s odborníkem. Alespoň pro jistotu. Barefoot boty nejsou vhodné pro diabetiky a pro osoby s vážnými neurologickými a ortopedickými poruchami. Při lehčích formách poruchy pohybového aparátu je třeba vhodnost řešit individuálně. Na druhou stranu, pokud botky pořídíte bez předchozí konzultace, díky tomu se projeví i drobné ortopedické vady. Přesto jsou někteří lékaři zástanci i úplné chůze naboso, pokud je to jen možné. Pro zdravou nohu je chůze naboso důležitá pro zdravý vývoj nohy, díky čidlům v chodidle reaguje na kvalitu povrchu, ale také podporuje všechny funkce nohy. Vyzujte se na louce, na pláži, písku či doma na koberci. Fajn jsou také ortopedické podložky nebo si můžete vytvořit bosonohý chodníček na zahradě. Použít můžete cokoliv nejen z přírodnin - šišky, kameny, mušličky, žaludy, trávu, kukuřici apod. 

Jak přejít na barefoot?

Jestliže celý život chodíte v běžných botách a vaše nohy nejsou zvyklé ani na chůzi naboso, s “barefootováním” začínejte pozvolna. Vyměnit hned všechny boty za ty naboso není dobrý nápad. Mohli byste si tak přivést zánět na plosce nohy i zánět Achillovy šlachy. Noste barefoot boty jen krátce, dokud je vám to příjemné. V opačném případě je třeba nohám dopřát regeneraci nebo je na čase se přezout. Stejně tak celodenní chůze po tvrdém povrchu může podpořit vznik mikrotraumat, zejména u již rozvinutých deformit nohou. Krátkodobý přechod po tvrdém povrchu nemůže uškodit, pro nohu je však zdravější chůze po přírodním povrchu. Díky tomu se stimulují reflexní body, díky kterým dokonce aktivujeme své vnitřní orgány, svaly a nervy. 

Pokud i doma chodíte spíše v přezůvkách, vyzkošejte si nejprve chůzi naboso v domácím prostředí a na zahradě. Kde jen to bude možné, vyzkoušejte si chůzi bez bot. V barefoot botách opravdu cítíte každý kamínek, na což není noha nosící běžné boty zvyklá, mnozí si jen těžko zvyknou. Pokud vás bolí záda či máte jiné, byť i drobné, potíže pohybového aparátu, poraďte se před změnou bot na barefoot s lékařem. Tyto všechny předchozí kroky je třeba učinit nejen ze zdravotních důvodů, ušetříte si i zklamání a případně i finance. Ještě je třeba zmínit, že většina lidí našlapuje přes patu, ale přirozená chůze vyžaduje nášlap na plosku. Pokud to přesto chcete s chůzí naboso zkusit, naučte se správně pracovat s nohou i chodidlem, upravte držení těla a naučte se správný stereotyp chůze.

Barefoot nejen jako reflexní terapie

Barefoot boty můžete využít jako nástroj ke zlepšení držení těla a dalších drobných potížích. Při nošení těchto bot našlapujete jinak, chodíte pomaleji, nutí vás to vzpřímit tělo. Více se soustředíte a tak zapojíte všechny vaše smysly. I pro zdravý vývoj dětské nohy jsou výhodné barefoot boty, nebo vhodné je boty alespoň střídat. Dřív panoval názor, že boty mají mít zpevněný kotník. V tvrdých botách ale nepodporujete tvoření klenby a celkové držení těla. V některých typech bot se může dětem i špatně chodit, což zdravému vývoji také neprospívá. Pokud zvažujete, zda pořídit barefoot boty dětem, velmi záleží, zda mají zdravé nohy, na jakém povrchu budou nejčastěji chodit a kdy je začne dítě nosit. Pokud dítě chodí zejména po pevném povrchu, aktivitě svalů to moc nepomůže. Důležitým stabilizátorem chodidla je pata, správná funkce paty se však formuje do 3 let. Někteří pediatři proto doporučují začít s barefoot botami až u předškoláků. 

 

Jak jste na tom s barefoot botami a chůzí naboso vy?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 12. 12. 2022, 14.00

já mám ráda chození naboso, ale v terénu, který znám, tam hrozí jen píchnutí od včrly apod. jinak nejsem příznivcem

milujici.teticka36, 24. 5. 2022, 10.32

Nevím, nevím. Si tak říkám, že pro děti bych raději volila dětské botasky. Zrovna nedávno jsem jedny objednávala na https://ccc.eu/cz/detske pro dcerku. Úplně bosaté bych je chodit nenechala. Samozřejmě jedna věc je, když je to doma na zahradě a druhá věc je, když je to pak třeba někde v parku. Ale i tak bych měla strach, že si šlápnou třeba na zahradě na včelu nebo na nějaký ostrý kamínek.

Úča, 17. 1. 2021, 14.40

Po zahradě běhají vnučky bosky běžné od malička , i doma dost často , ale venku na ulici bych to z hlediska bezpečí nedělala .

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 16.28

děti po zahradě nechávám běhat bosi. taky jsem ráda chodila bosa po rozpálené asfaltce,když jsem byla malá

Trendyterka

Trendyterka, 6. 10. 2020, 22.16

Naše děti by ani boty nepotřebovaly.

nancy, 8. 9. 2020, 9.17

Naše Emička běhá po zahradě bosa a ani jí to nepíchá. Jak může, tak si sundá boty

Kateřina Fárová, 31. 8. 2020, 20.31

Také chodíme často s naty po zahradě bosky.

Teryk92, 29. 8. 2020, 14.16

Já si chtěla barefoot boty koupit ale odrazuje mě ta cena. Syn je má. Dlouho ale už přemýšlím nad tím bosonohým chodníčkem.

jitka46

jitka46, 27. 8. 2020, 23.56

Viděla jsem pár lidí ve městě chodit takto a fandím jim.

Janna, 26. 8. 2020, 20.52

Bf nemame. Deti chodi doma a na zahrade porad naboso a kdyz se nekam jde, maji klasiku. Nejak jsem k tem BF jeste nedosla...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů