Víte, co doma dýcháte?

zobrazeno 1459×

Vložil(a): NikolaJ, 15. 7. 2018 20.19

V průběhu jediného dne se každý z nás nadechne až 20 000 krát. Průměrně tak člověk spotřebuje více jak 15 kg vzduchu, což je několikanásobně více než množství spotřebované vody a potravin za stejnou dobu. Každého z nás zcela jistě zajímá to, co denně jí, ale zajímáme se také o to, jaký vzduch dýcháme? Je ovzduší, v kterém se nejvíce pohybujeme, čisté a zdraví neškodné? Může mít kvalita vzduchu vliv na naše zdraví?

Dříve jsme mohli otevřením okna získat zásobu čistého vzduchu. Dnes je to kvůli znečištění venkovního prostředí smogem, škodlivinami z dopravy a průmyslu téměř nemožné. Navíc kvůli neustálému růstu cen energií šetříme teplem, izolujeme budovy a utěsňujeme okna, což má za následek, že v našich domovech i na pracovištích se hromadí nebezpečné znečišťující látky ze syntetických materiálů používaných v interiérech, z čistících přípravků, pracích prášků, dále výtrusy plísní, zbytky roztočů, částice zvířecí srsti, pyly, bakterie, domácí prach. Odhaduje se, že vzduch v uzavřených místnostech může být znečištěn až pětkrát více v porovnání s venkovním ovzduším. Přitom cizorodé látky vážně mohou ohrozit naše zdraví.

Vliv znečištěného vzduchu na naše zdraví

Člověk dýchá složitou směs plynů, par, pevných i kapalných aerosolů nazvanou vzduch, jež se skládá z 20 % kyslíku a 80 % dusíku. Mezi nejvýznamnější složky vzduchu, které jsou pro lidský organismus v současné době nejrizikovější, patří polétavý prach, oxidy síry, oxidy dusíku, ozón a organické plyny, tedy částice vzduchu, tvořící smog.

V ovzduší jsou obsaženy různé znečišťující látky, plyny a páry. Na vdechnutí látek hmotné povahy reaguje organismus podle jejich velikosti různě. Částice o velikosti nad 5 µm se zachytí v horních cestách dýchacích a člověk je následně vykašlává, vysmrkává nebo je se slinami spolkne. V žaludku, případně v játrech, jsou pak detoxikovány. Částice o velikosti pod 5 µm se dostávají až do plicních sklípků. 

Bylo prokázáno, že vzduch v uzavřených místnostech ovlivňuje zdraví lidí a může zapříčinit vznik syndromu nezdravých budov (SBS - Sick Building Syndrome). Zdravotní potíže se mohou objevit za krátkou dobu, ale také za mnoho let. Bezprostřední příznaky se projevují drážděním očí, nosu a krku, bolestmi hlavy, teplotami, závratěmi, úzkostí, alergickými reakcemi, kýcháním a únavou. Dlouhodobé účinky mohou být příčinou astmatu, hypersenzitivity, alergií, chronických chřipek, srdečních chorob.

Můžeme to, jaký vzduch doma dýcháme, ovlivnit? 

V uzavřeném interiéru si můžeme kvalitu dýchaného vzduchu sami zlepšit pomocí vhodných přístrojů prakticky okamžitě. Tyto přístroje se označují jako čističky vzduchu. Mají za úkol s co nejvyšší účinností zbavit vzduch pevného a kapalného aerosolu, případně dalších škodlivin.

Jak fungují čističky vzduchu?

Na trhu je několik typů čističek vzduchu. Jedna skupina přístrojů zachycuje nečistoty do nádržky s vodou, která slouží zároveň k vlhčení vzduchu odpařováním z hladiny. Jde o tzv. vodní filtry a jejich protiprašná účinnost je 50 až 70 %. Znečištěná voda ve filtru musí být včas vyměňována, neboť se v ní mohou množit bakterie.

Další skupinu tvoří čističe s absorpčním principem čistění vzduchu. Jsou založeny na využití filtru s živočišným uhlím ve spojení s HEPAfiltrem na čištění pylu a prachu. Protiprašná účinnost těchto čističů dosahuje až 99,97 %.

Třetí skupina čističek vzduchu pracuje na fotokatalytickém principu. Podstatou této metody je rozklad chemických emisí do bezpečných komponent (voda, oxid uhličitý) a jejich okyselení na povrchu fotokatalyzátoru, pod vlivem ultrafialového záření. Tento princip efektivně ničí toxiny, viry i bakterie. Reakce probíhají v přítomnosti katalyzátoru, např. oxid titanu (TiO2) pod vlivem ultrafialového záření vylučovaného speciální ultrafialovou lampou. Podobně pracují též čističky se studenou katalýzou, jenž však k chemické reakci nepotřebuje UV záření.

Čtvrtou skupinu tvoří přístroje s elektrostatickým filtrem. Jejich předností je možnost umývání filtrů vodou, čímž se podstatně snižují náklady na provoz. Jejich protiprašná účinnost přesahuje 90 %. Nevýhodou těchto přístrojů je vyšší pořizovací cena.

Poslední skupina čističek vzduchu využívá sterilizační vlastnosti ozónu. V čističce se vytváří ozón, který sterilizuje vzduch od virů a bakterií a odstraňuje pachy a kouř. Protože ozón ve vyšších koncentracích může způsobovat bolesti hlavy až nevolnost, je třeba dodržet normou stanovené koncentrace.

Specifickým druhem přístrojů na zlepšení kvality vzduchu jsou ionizátory. Ty obohacují vnitřní ovzduší o lehké ionty, zpravidla záporné, výjimečně obojí polarity. Za biologicky příznivé je pokládáno zvýšení koncentrací lehkých iontů na hodnoty obvyklé v čisté přírodě. Ionizátory urychlují shlukování a sedimentaci prašných částic z ovzduší. Elektrickými silami je navíc odpuzují, takže se částice zachytí na nejbližších plochách. Výsledkem je výrazné snížení koncentrace respirabilního prachu ve vnitřním ovzduší. Výhodou ionizátorů je naprosto bezhlučný provoz a produkce malých záporných iontů.

{{:pr:}}

Jak vybrat čističku vzduchu?

  • Z technických parametrů by nás nejvíce měl zajímat výkon čističky, tedy množství přefiltrovaného vzduchu za hodinu. Každý výrobce by měl tento údaj u svých výrobků uvádět. Platí přímá úměra, že čím větší místnost, tím vyšší výkon by měla čistička vzduchu mít. Většina výrobců se snaží zákazníkům pomoci při výběru, a tak uvádí i maximální plochu místnosti, pro kterou je daný přístroj určen.
  • Velmi důležitou vlastností je hlučnost přístroje, protože čističku vzduchu používáme i v ložnici, tak je logické, že nebudeme chtít, aby nás budila ze spaní. Vydávaný hluk je vždy úměrný výkonu čističky, resp. provoznímu režimu, v kterém je spuštěná. Proto některé přístroje jsou vybaveny ještě speciálním nočním provozním režimem.
  • Neméně důležitým parametrem je účinnost čističky vzduchu, která by se měla blížit 100% a dá se říci, že v dnešní době již všechny kvalitní přístroje tuto hodnotu splňují, i když používají různé způsoby filtrace.
  • Vždy je dobré dopředu si zjistit, jaké příslušenství bude nutné v budoucnu pro daný model dokupovat a kolik co stojí. Určitě se u prodejce ptejte i na životnost jednotlivých filtrů.
  • Pokud má čistička odborný atest nebo prošla testováním nezávislým odborníkem či laboratoří, pak se můžete spolehnout na to, že čistička opravdu funguje tak jak má, a že nenaletíte na různé „zázračné produkty“, které možná dobře vypadají, ale o to hůře pak pracují.
  • Každý se bude v neposlední řadě dívat i na design či velikosti přístroje, takže estetické hledisko bude hrát i při výběru čističky vzduchu svoji roli. Nejnovější modely mohou být díky svému designu ozdobou interiéru.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 9. 2. 2024, 9.25

Na tohle se doma hodně zaměřujeme, to je pravda. I proto jsem dala na radu zde https://www.livli.cz/magazin/alzaeco-pripravky-do-domacnosti-setrne-k-zivotnimu-prostredi/ a pořídila si přípravky do domácnosti, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Říkala jsem si, že když je to šetrné k životnímu prostředí, tak je to šetrné i k nám. I když teda jako bez čističky vzduchu bych to doma taky nedala. Holt když bydlíte v Pardubicích pár kilometrů od Parama, tak je to poznat.

koliaska105, 2. 6. 2022, 22.21

Hodně zajímavý článek. Náš syn je bohužel těžký alergik, takže se snažíme hodně zaměřovat na to, abychom doma měli co nejčistší vzduch. Asi nejhorší je jeho alergie na prach. My přemýšleli nad nákupem nějaké čističky vzduchu, ale když jsem si o tom něco zjišťovala, tak jsem narazila na článek, kde psali, že ještě lepší řešení je rekuperace. Má s tím někdo zkušenost? Dívala jsem se, že ty rekuperační jednotky vlastně až tak drahé nejsou, viz https://www.rekuperace-aldes.cz/ Navíc to má hned celou řadu dalších výhod.

čističku nemáme,ale dávám mokré prádlo na radiátory.

ivanka386, 23. 4. 2020, 20.17

Vzhledem k tomu, že doma máme alergika, tak se snažím aby naše domácnost byla co nejčistší. Asi nejdůležitější a nejtěžší je podle mého názoru zbavit se všech možných bakterií. Nedávno jsem se tady https://www.ozonovani.cz/ dočetla, že právě na to skvěle funguje čištění ozónem. Nemá někdo zkušenost?

lucie25987, 18. 11. 2019, 20.58

My doma dýcháme čistý vzduch, jelikož jsme si koupili čističku vzduchu z https://www.vzdusin.cz/cisticky-vzduchu , která má několik filtrů, takže ze vzduchu vyčistí veškeré nečistoty. Chtěla jsem ji hlavně kvůli tomu, když je někdo z nás nemocný, tak aby bylo menší riziko, že to chytí další člen rodiny.

jitka46

jitka46, 15. 2. 2019, 21.50

Nejvíc mě dokáže naštvat smog. A bývá několik dní v kuse.

Monuli, 24. 1. 2019, 5.28

Tak čističku nemáme,ale přemýšlela jsem nad ní

WeruskaSK

WeruskaSK, 7. 12. 2018, 16.56

mame ionizator vzduchu ale zvysenu kvalitu nepocitujem vobec

Ketris

Ketris, 17. 9. 2018, 20.41

V nasem meste je vzduch opravdu hrozny, mozna casem bych poridila..

Fuga

Fuga, 3. 8. 2018, 15.56

neuvažuji o upravování vzduchu doma, nemyslím si, že bychom měli vzduch zase až tak špatný podle měření v okolí

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů