Včela- nejdůležitější živočich na celé planetě!

zobrazeno 3021×

Vložil(a): Adrianita, 17. 1. 2020 21.09

Co se vám vybaví, když se řekne včela? Med, propolis, voskové svíčky, včelka Mája, alergická reakce po bodnutí, nebo náš web? :) Ano, včela je velmi užitečná, ale závisí na ní i náš život. Nevěříte?

Pokud by dnes zmizely všechny včely ze zemského povrchu, lidem by na planetě už moc času také nezbývalo. Přitom včelstvo patří k ohroženým druhům a jejich (ne)vyhynutí souvisí s lidským počínáním. Jak je to možné?

Význam včel

Našim dětem ukazujeme včelky na kytičce a vysvětlujeme, proč je tak přitahují. Mnozí z nás si však neuvědomují (možná ani netuší), že včely jsou zcela nenahraditelné a jejich vyhubení by pro lidstvo bylo velkým malérem. Vzájemný vztah včely ke květině trvá už bezmála 100 miliónů let, přispěl tak k množení různé diverzity druhů rostlin a mj. přispěl i k vzestupu lidského druhu na Zemi. 

Na světě existuje více než 20 000 druhů včel, jejich délka je od 2 mm do 4 cm, přičemž převážná většina z nich žije v úlech. Příliš dobře se nepřizpůsobují novým druhům rostlin. 

Zajímavé je, že 75% plodin určených ke konzumaci, je aspoň částečně závislých na opylení. Dokonce 87 hlavních potravních plodin světa je zcela nebo částečně závislých na opylení. Některými plodinami je také krmen dobytek a slouží i jako potrava pro další zvířata a ptáky. Podle informací Organizace spojených národů (OSN) by i pokles včel nepříznivě ovlivnil hlavní plodiny, mezi které patří káva, kakao, mandle, jablka a rajčata. A co teprve nejstarší známé a zdravé sladidlo, med. Ten by s úhynem včel také zmizel. Pro představu - hodnota plodin, které jsou přímo závislé na opylení včel, se pohybuje v řádech několika set miliard dolarů ročně. Opylení lidé brali jako samozřejmý a bezplatný benefit. Jediný způsob, jak zabránit úhynu včel, je podpořit přirozené opylení.

Lidské činy, které způsobují úhyny včel

Za vším stojí člověk. Nejmoudřejší a přitom nejničivější tvor planety. Člověk už zapříčinil úhyn spousty živočichů. Co ale podpořilo úhyn včelstev? Člověku vždy šlo především o větší produkci a více peněz, bez ohledu na důsledky. Základem ničení včel i dalších živočichů je plošné kácení stromů za účelem získání větší plochy orné půdy. V neposlední řadě k vyhynutí přispělo i vyšší používání pesticidů. To vše působí negativně na divoké i domestifikované včely. V některých oblastech byly zničeny obrovské populace.

Na určitém území škodí včelám přenos škůdců a patogenů, zapříčiněných globalizací. Švýcarský federální technologický institut přisuzuje úhyn včelstev také vlnám z mobilních telefonů, díky kterým jsou prý včely dezorientované. Další výzkumy říkají, že při vystavení elektromagnetickým vlnám byly včely rušeny a varovaly další včely. 

Nejen, abychom zabránili úhynu včel, by měl být přijat zákon zakazující používání pesticidů, především neurotoxinů. Zemědělci a další lidé z oboru by si měli uvědomit, že opylovači jsou nezbytní pro pěstování spousty plodin. Také je třeba chránit lokality divoké přírody. 

Zapomeňme na anglické trávníky a podporujme různorodé plodiny, ať mají včely spoustu potravy. Každá louka je důležitá, pokud takto začnou přemýšlet velkohospodáři, bude to mnohem prospěšnější. Pokud nechcete mít zarostlou celou zahradu, vytvořte si květinový záhonek, kde zasadíte květiny vhodné pro včely a motýly. 

Děti a včelky

Děti rády mlsají, podpořte je ve zdravém mlsání. Použijte med na oslazení čaje nebo místo cukru do bábovky, ochutit jím můžete i snídaňovou kaši. Až se budete procházet po louce plné pampelišek, nasbírejte jich několik a vytvořte Pampeliškový med s medem. Nevysbírejte včelkám ale celou louku.

Chcete přiblížit svět včel dětem? Vezměte si na pomoc knihy. My doporučujeme Proč potřebujeme včely od Svojtky, školáci si zamilují knihu ve velkém formátu Včely od autora Piotra Sochy, nejmenší se toho hodně o včelách naučí z pohádkové knížky Lumír včelaří.

Máte raději osobní zkušenost? Vyražte s dětmi na výlet do Hulic. Najdete tam Včelí svět.

Včelí bodnutí

Přesto, že jsou včely nenahraditelné a úžasné, dokáží způsobit i malé či větší trápení, stačí jedno bodnutí. Strašákem není jen bodnutí včelí, ale i sršní a vosí. Včela má ve svém žihadle jed, který slouží jako obrana proti všem, kteří by včelu chtěli připravit o zásoby. Při bodnutí se žihadlo ponořuje více do rány. Na konci žihadla je jedový váček, který se při vyndání snažte neporušit, jed by v těle více působil. Včelí jed působí na úrovních krve a nervového systému. Přesto není třeba plašit. Zdravý člověk, který nemá alergii snese i 200 bodnutí včelou, zdravé desetikilové dítě je ohroženo na životě po bodnutí přibližně 90 žihadly. U nealergika způsobí včelí bodnutí otok, zarudnutí a svědění v místě vpichu. Zarudnutí může mít velikost až dvou mužských dlaní a přesto se nejedná o alergickou reakci.

Včela vás nikdy nebodne bezdůvodně, narozdíl od vosy. Sršní bodnutí je kupodivu méně nebezpečné než včelí, ale je mnohem bolestivější. Přesto existuje i alergie na vosí bodnutí. Vosy se řadí mezi sršňovité, člověk alergický na vosí bodnutí bude s největší pravděpodobností alergický i na sršní, ale nemusí být alergický na včelí. Platí to i naopak. 

První pomoc

U nealergika:

  • vyndáme žihadlo
  • v místě otoku ledujeme, můžeme potřít cibulí, medem
  • zajistíme dostatek tekutin a pobyt ve stínu

Pokud je žihadlo v ústech, na jazyku, v rohovce oka nebo dochází k otoku dýchacích cest, vyhledejte lékařskou pomoc! Na lékaře se obraťte i v případě, že se stav zhoršuje a otoky se zvětšují. Vážnou reakci může mít i člověk, který není alergický, může se objevit zvracení, kopřivka, nevolnost.

U alergika

Jestliže jste alergik, máte průkaz alergika a jistě jste vybaveni léky pro případ rizika vzniku anafylaktické reakce - adrenalinové pero. Při bodnutí podáme nitrosvalově adrenalinové pero. Jestliže alergik nemá své léky, můžou se dostavit tyto příznaky: otok, svědění, zarudnutí v místě bodnutí, kopřivka, nevolnost, zvracení, průjem, krvácení až prudký pokles krevního tlaku, promodrání z nedostatku kyslíku v organismu s oběhovým zhroucením. Neprodleně voláme rychlou záchrannou službu na tel. čísle 155. Do té doby rychle vytáhneme žihadlo, zajistíme klid na lůžku, ledujeme či dáváme studené obklady. Pacienta stále sledujeme.

Pokud ještě nevíte, zda vaše dítě bude alergické, není třeba se bát. První bodnutí je jen seznámení těla s antigenem. V případě dalšího bodnutí bude již tělo reagovat přehnaně. 

Prevence bodnutí

Pokud vás obtěžuje včela, když na koupališti lížete zmrzlinu, přehnané mávání rukou situaci spíše zhorší. Raději zpomalte své pohyby a změňte místo. Odvážnější ji při dosednutí na pokožku můžou lehce zmáčknout, sice bodne, ale nestačí zanechat žihadlo v pokožce. Zamotanou ve vlasech raději také lehce zmáčknout, než se dostane k pokožce. Při konzumování sladkých pokrmů a nápojů buďte velmi opatrní, raději dejte přednost čisté vodě. Nenoste výrazné barvy a nehrajte si s dětmi pod rozkvetlým stromem, nebo pod stromem plného spadaného ovoce. Pozor na chůzi rozkvetlou loukou bosky nebo v sandálkách.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 27. 2. 2023, 19.03

Já mám včely ráda a věnuji se včelaření již deset let a naštěstí v mém okolí nikdo netrpí alergií. Nedávno jsem si pořídila na internetových stránkách https://www.vcest.cz/uly-a-doplnky-k-ulum_k20/ nové úly a doplňky k úlům, byla to sice investice, ale vím, že se mi to brzy vrátí v podobě chutného medu. Navíc nové úly jsou nejen praktičtější, ale i estetičtější než ty staré.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.40

nemám ráda včely.bojím se,že třebas někdo zdědil po babičce alergii na její bodnutí

Kateřina Fárová, 27. 4. 2020, 17.20

Tak včel se bojím celý život, jak zaútočí je nejlepší zmizet, nesmí se člověk po ní ohánět.

mikjana, 22. 4. 2020, 21.14

Včely má soused na zahradě a dost často nás píchne. Horší je, že mám vždy bolest hlavy a hodně to nateče.

Katka Alex, 25. 2. 2020, 22.47

Děcka mají moc pěknou knížku o včelách, tak už se na ně tolik nezlobí, když náhodou dostanou žihadlo

Gustawka, 22. 2. 2020, 21.57

věřím tomu že jsou pro nás velmi důležité

jkubeso, 24. 1. 2020, 20.50

Med od včelaře je ten nej mají můj obdiv

Lenička, 22. 1. 2020, 17.34

na bodnutí včely nebo vosy mi pomáhá plátek citronu. 😉

patricia077

patricia077, 21. 1. 2020, 14.51

Včely jsou užitečné a je fakt, že si každý rok užíváme i několik bodanců, protože děti nechávám běhat bosky a máme zahradu plnou jetele atd takže také včel..letos manžel pořídil i domek pro čmeláky, takže nejspíš přibudou i oni

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů