Vaříme z hub

zobrazeno 1212×

Vložil(a): Adrianita, 17. 10. 2019 21.54  (aktualizováno 22. 7. 2020 11.55)

Letošní více deštivé léto přeje houbám. Taky už jste vyrazili do lesa, nasbírali spoustu hub a nevíte, jak je dále zpracovat? Máme pro vás několik tipů na houbové vaření.

V našich lesích roste spoustu druhů jedlých hub. Některé houby můžete smažit jako řízek nebo jen opéct na másle s kmínem. Kromě smažení vás napadá už jen houbová praženice? Receptů z hub je celá řada a nejedná se jen o hlavní jídla. Pokud máte hub opravdu hodně a nechcete je poslat dál, tak je usušte, zmrazte nebo třeba zavařte a inspirujte se našimi recepty.

Jedlých hub existuje celá řada, ale například pýchavka, hlíva i další druhy se dají řadit mezi léčivé. Více o léčivých účincích hub jsme psali v článku Houby, které léčí. Pozor si však dávejte na neznámé houby, mohou být jedovaté. Více o prevenci a první pomoci při otravě nejen z hub se dozvíte z našeho dalšího článku Prevence a první pomoc při otravě. Houby, které neznáte jistě, nesbírejte!

Česnekovo - houbové chleby

Ingredience:  houby dle chuti, máslo, česnek, sůl, tymián, pepř, krajíc chleba, petrželka.

Polovinu másla nechte rozpustit v pánvi a tři až čtyři minuty na něm opékejte houby. Až lehce změknou a pustí šťávu, přidejte zbylé máslo, kmín, česnek a tymián. Promíchejte a opékejte, aby se odpařila tekutina, osolte a opepřete. Chleby opečte, navrch dejte houby, posypejte petrželkou a tymiánem.

Žampiony plněné kuskusem

Ingredience: větší hlavičky žampionů, kuskus, olivový olej, kari, sůl, pepř, smetana, petrželka, slunečnicová semínka, mozzarella.

Na plech si rozprostřete očištěné žampiony, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na cca 5 minut do trouby. Mezitím si smíchejte v míse kuskus, kari, sůl a pepř. Vše zalijete vroucí vodou, dejte pod pokličku a nechejte vodu vsáknout. Žampiony si vyndejte z trouby a dejte stranou. Do směsi s kuskusem zamíchejte smetanu, nasekanou petrželku, semínka a nastrouhanou mozzarellu. Směsí naplňtee žampiony, které dejte ještě na 10 minut do trouby zapéct na 180–190°C.

Zapečené bedly s medvědím česnekem

Ingredience: bedly, olivový olej, medvědí česnek, kmín, sůl, pepř.

Bedly očistěte. Připravte si marinádu z oleje a koření. Potřete bedly z obou stran a kloboukem nahoru dejte na plech. Chvilku pečte a poté klobouky otočte a dopečte i z druhé strany. Kdo má rád sýr, může houby po otočení posypat sýrem a nechat zapéct.

Hlívový guláš

Ingredience: olivový olej, hlíva ústřičná, cibule, mletý kmín, sladká paprika, sůl a pepř, rajský protlak, česnek, voda, sušený rozmarýn.

V hrnci rozpalte na středním plameni olej, osmažte cibuli a přihoďte hlívu. Chvilku restujte, pak přisypte kmín, papriku, přidejte protlak, česnek, osolte, opepřete a promíchejte. Přidejte vodu a rozmarýn. Duste pod pokličkou 15–20 minut doměkka.

Houbový štrůdl

Ingredience: olivový olej, sušené houby, máslo, česnek, hnědé žampiony, sušená majoránka, rajčatový protlak, balzamikový ocet, sůl, pepř, mražený hrášek, petrželka, eidam, listové těsto, vejce.

Sušené houby zalijte 200 ml vroucí vody a nechte dvacet minut stát. Poté slijte, vodu uschovejte. Zahřejte troubu na 200 °C. V pánvi rozehřejte olej i máslo, přidejte utřený česnek, po pár minutách i okapané sušené houby a pokrájené čerstvé houby. Za stálého míchání opékejte tři až pět minut. Přidejte majoránku, protlak, balzamikový ocet i vodu z hub. Osolte a opepřete, přiveďte k varu a na mírném plameni nechte deset minut probublávat, dokud omáčka nezhoustne. Vmíchejte hrášek, petrželku, eidam a nechte zchladnout. Listové těsto rozdělte na poloviny, obě rozválejte dotenka na obdélník, doprostřed dejte houbovou směs (u kratších konců nechte 5 cm místa), srolujte jako klasický štrůdl, konce svažte kuchyňským provázkem, potřete vajíčkem a pokmínujte. Dejte na 30–35 minut péct. Podávat můžete například se zakysanou smetanou ochucenou rozetřeným stroužkem česneku, solí, pár kapkami olivového oleje a pažitkou.

Houbová polévka

Ingredience: brambory, houby, zelenina, zeleninový vývar, sůl, pepř, mletá paprika.

Na rozpáleném oleji osmažte mouku a papriku, zalijte vývarem a přidejte brambory, zeleninu a houby. Povařte do měkka. Mezitím si připravte těsto na krupicové noky z krupičky, vajíčka, soli a vody. Když polévka vaří, dejte noky do polévky například lžící nebo přes síto na halušky.

Ještě chvíli povařte a dochuťte solí, pepřem.

Nakládané houby v jablečném octu

Ingredience: jablečný ocet, třtinový cukr, voda, sůl, houby, bobkový list, nové koření, pepř, tymián, jalovec, hořčičná semínka.

Očištěné houby 5 minut povařte v hodně osolené vodě a nechejte okapat. Svařte nálev. Koření můžete dát přímo do skleniček - na skleničku od Moravanky malý kousek bobkového listu, 1 kuličku nového koření, 5 kuliček pepře, špetku tymiánu, 1 jalovec, 1/4 kávové lžičky hořčičných semínek. Můžete pro ozdobu přidat kolečko mrkve či kroužky cibule. Sklenice naplňte houbami, zalijte teplým nálevem a sterilujte asi 15 minut, aby se sklenice chytly.

 

Sbíráte houby? Jaký recept je váš nejoblíbenější?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 12. 12. 2022, 12.54

když se v lese nahledá, tak jsem jedině ráda a houby mi snad ještě nikdy nelezli krkrm

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 16.33

sbírání hub z dětmi miluji,ale do pusy,bych jsem si je dát nemohla.

Trendyterka

Trendyterka, 6. 10. 2020, 22.27

Houby ráda sbírám, ale moc mi nechutnají.

mikjana, 3. 9. 2020, 10.25

Houbový guláš děláváme často, ale štrúdl z hub jsem ještě nikdy neměla.

Zdeňka S., 21. 8. 2020, 16.06

Miluju houby na jakýkoliv způsob

mikka27

mikka27, 10. 8. 2020, 15.48

Houbový guláš a štrůdl máme moc rádi .

Teryk92, 9. 8. 2020, 15.32

Až mám z toho hlad. Houby miluji. Snad porostou.

jitka46

jitka46, 5. 8. 2020, 23.54

Do lesa jsme se letos ještě bohužel nestihli vypravit. Snad to brzy vyjde.

Lenička, 26. 7. 2020, 20.56

Houby mám ráda zajímavé recepty.

Katka

Katka, 26. 7. 2020, 14.26

Děláme hlívovou/žampionovou polévku/guláš nebo smažené bedly.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů