Sušička prádla. Ano nebo ne?

zobrazeno 6591×

Vložil(a): Adrianita, 20. 1. 2019 21.48

Ať už máte doma jedno nebo více dětí, jistě perete více, než když jste byla s partnerem sama. Vyprané prádlo se musí samozřejmě někde usušit. Na šňůře, sušáku či v sušičce. Je sušička prádla nezbytnost nebo naopak zbytečnost? Kdy je dobré o ní uvažovat a čím se řídit při výběru?

Zejména rodiny s více dětmi si někdy doma připadají jako v prádelně. Pračka se téměř nezastaví, a po vyprání je třeba prádlo také někam pověsit, pak vyžehlit a poskládat. Jestliže používáte látkové pleny a jiné látkové doplňky (dámské vložky, ubrousky, odličovací tampony,...), pračka pere i několikrát denně. V takovém případě je čas zapřemýšlet nad pořízením sušičky prádla. Jejím hlavním benefitem je totiž úspora času, navíc nemusíte doma zakopávat o sušáky prádla. Prádlo usušené v sušičce není třeba žehlit, odpadne vám tak další starost v případě, že všechno prádlo žehlíte. Možná máte možnost věšet prádlo na balkoně či zahradě, to ale nejde za každého počasí. Jaké jsou tedy hlavní výhody sušičky prádla a jak vybrat tu správnou?

Výhody sušičky

Pokud máte v domácnosti mazlíčka s chlupy, jistě sušičku oceníte. Nejenže oblečení zbaví chlupů i zápachu, ale i vlasů, žmolků, dalších částic uvolněných z oděvu, jako kousky tkanin apod.

Pokud sušíte prádlo v sušičce, není potřeba používat aviváž, která mimochodem není prádlu ani zdraví prospěšná. Prádlo usušené v sušičce je nejen voňavé, ale i jemné, měkké a příjemné na nošení. Pro provonění prádla můžete do sušičky přidat bavlněný kapesník s kapkou vašeho oblíbeného éterického oleje. 

{{:pr:}}

Sušičku ocení i alergici, zejména na pyl a prach, kterým může být prádlo “znečištěno” při sušení venku.

Pokud se bojíte vysokých účtů za elektřinu, není třeba se obávat. Pokud si pečlivě prostudujete energetický štítek a zvolíte sušičky s energetickou hodnotou A+ a výše, sušička suší opravdu úsporně.

Nespornou výhodou sušičky je také fakt, že prádlo v ní usušené není potřeba žehlit. Pokud ovšem nenaplníte sušičku příliš velkým množstvím prádla, nebo nezvolíte nesprávný program. 

Co do sušičky patří a co ne?

Do sušičky je lepší dát prádlo co nejvíce odstředěné, rozhodně ne jen přeprané a nevyždímané. Abyste si byla jista, které prádlo do sušičky dát, řiďte se štítkem na oblečení. Značka čtverce s kruhem uvnitř znamená, že prádlo je vhodné do sušičky. Jedna tečka znamená, že je vhodné nastavit sušičku na nižší teplotu, dvě tečky na vyšší teplotu. Přeškrtnutý znak znamená, že oblečení není vhodné do sušičky.

Zpravidla můžete dát do sušičky bavlněné oblečení a ručníky. Opatrné buďte u umělých materiálu, funkčního oblečení, podprsenek, elastických vláken jako plavky apod., vlny, kašmíru, hedvábí, svrchních plen, oděvy s flitry, nášivkami a ozdobami, do sušičky nepatří plastové zipy. Pokud se budete řídit štítky a návodem k obsluze sušičky prádla, životnost prádla můžete dokonce zvýšit.

Sušení prádla v sušičce při správné obsluze oděv nepoškodí.

Moderní sušičky nabízejí mnoho programů, mezi jinými také například program na oděvy z peří (péřové bundy), košile, funkční oděvy, oděvy pro děti a podobně.

Jakou sušičku vybrat

Jestliže se rozhodnete pořídit sušičku, musíte si promyslet, co od ní čekáte. Na trhu existují 2 druhy sušiček, které se liší podle toho, jakým způsobem odvádějí horký vzduch z přístroje. Méně běžná ventilační sušička je vhodná pro větší místnosti a prádelny. Má nízkou spotřebu energie i nízkou pořizovací cenu, ale je třeba “výfukovou”  trubici vyvést ven z domu. Druhou volbou je potom kondenzační sušička:

  • Perete-li málo - zvolte kondenzační sušičku se zásobníkem, pára vzniklá při sušení se promění ve vodu a uloží do zásobníku, tuto vodu můžete využít jako destilovanou vodu nebo odvádět přímo do odpadu. Tyto sušičky jsou levnější.

  • Perete-li hodně - je pro vás lepší kondenzační sušička s tepelným čerpadlem, horký vzduch se rovnou chladí a vzniklá energie se znovu použije.

  • Parní kondenzační sušičky - horká pára prádlo “vyžehlí” a zbaví všech záhybů.

Před koupí sušičky se zamyslete také nad tím, kde sušičku umístíte. Pokud nemáte kam umístit pračku i sušičku, lze dokoupit nástavec na pračku a sušičku postavit na něj. Jestliže máte doma málo místa, i pro vás je tu řešení. Můžete si pořídit pračku s programem sušení prádla, tedy tzv. 2v1 (pračka a sušička). Jejich nevýhodou je ale vyšší pořizovací cena a vyšší spotřeba energie. 

Neméně důležitá je také kapacita bubnu, která by měla být odpovídající té, kterou má vaše pračka. Pokud totiž vyperete 8 kg prádla, ale vyberete sušičku s kapacitou 6 kg, pak se zbytečně bude sušit dvakrát.

Rozhodující pro při koupi sušičky mohou být také technologie. Mezi nejvyhledávanějšími najdete 6. smysl, dětskou pojistku, odložený start, Sensitive Drying pro velmi šetrné sušení, parní funkce, a mnoho dalších.

 

Máte doma sušičku prádla? Jste s ní spokojené? Proč byste si případně sušičku (ne)pořídila? My jsme za vás otestovaly sušičku prádla LG. Jak test dopadl se dozvíte v kategorii Hodnocení / Testování.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (63 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 22. 9. 2022, 9.36

Za mě ano, ale rozhodně ne v téhle době. Akorát to zbytečně papá elektřinu a vyhazujete peníze z okna. Oblečení usušíte i na sušáku. A rozhodně nekupujte kombinovanou myčku a pračku. To si radši pořiďte od https://www.ce.energy/cs/service/motorgenerator motorgenerátor, protože manžel říká, že to vypadá, že bychom taky v prosinci mohli být bez elektřiny, případně bychom mohli čelit blackoutům jako v Německu.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 12.15

za mě ne.

Fuga

Fuga, 20. 5. 2019, 13.40

Za mě jednoznačně ano

Žofinka

Žofinka, 6. 3. 2019, 17.06

Já už si popravdě bez sušičky nedokážu představit život

Mygara

Mygara, 4. 3. 2019, 13.28

Nejvíc se mi na ní líbí odstranění chlupů A to že nemusím žehlit

Teryk92, 9. 2. 2019, 19.07

tak odstranit žmolky a vlasy by se hodilo

VaJána, 7. 2. 2019, 12.32

Sušička prádla je pro nás naprosto nezbytná věc. Je to investice která se opravdu vyplatí

zuzkagodarova, 1. 2. 2019, 23.52

susicku mam je to vyborna vec, dobry pomocnik, na niektore oblecenie treba davat pozor, nemoze tam ist ale aj na detske oblecko je to parada ale roky sme fungovali bez a nej a vyzili sme, mne by uprimne velmi nechybala

Leňulka, 29. 1. 2019, 23.53

Sušičku nemám ani jsem o ní neuvažovala. Prádlo po vyprání normálně pověsím na sušák a když je to dobře pověšené není třeba ani žehlit. Sušák s prádlem mi nijak nepřekáží a přes noc to uschne

Zdeňka S., 29. 1. 2019, 16.08

Když se nám rozbila pračka tak jsem taky uvažovala nad 2v1 ale nakonec jsme koupili pračku i sušičku zvlášť a jsem moc spokojená. Hlavně v zimě když si představím ty stojany s prádlem v obýváku u krbu....už nikdy

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů