Rovnátka pro děti i dospělé

zobrazeno 8423×

Vložil(a): NikolaJ, 12. 7. 2018 17.56

Rovné zuby nám pomáhají dobře kousat, žvýkat potravu a mluvit. Počet dětí (i dospělých) s rovnátky však v dnešní době stále narůstá. Důvodem mohou být špatné návyky, například dumlání palce. Dále pak k rovnátkům vede předčasná ztráta zubů, pokud se mléčný zoubek zkazí a dítě přijde k zubaři až ve chvíli, kdy zoubek bolí a pak je potřeba jej vytrhnout. Na řadu pak přicházejí rovnátka. Jaká jsou dostupná a kolik stojí? A jak pečovat o zuby s rovnátky?

Co vás čeká, pokud vaše dítě potřebuje rovnátka?

Statisticky trpí nějakou ortodontickou vadou zhruba 60 - 80 % lidí. Ne každou vadu je ale nutné napravovat. Je proto velice důležité, aby dítě již od proříznutí prvních zoubků pravidelně navštěvovalo zubního lékaře a s pomocí rodičů dodržovalo ústní hygienu. Pokud se časem u vašeho dítěte objeví nějaká zubní vada, zubní lékař dítě odešle ke specialistovi – ortodontistovi, který vám doporučí léčbu rovnátky.

Obecně lze říci, že sledování ortodontistou je možné po prvním náznaku anomálie zubů mezi 6. – 12. rokem, tedy jakmile se objeví první stálé zuby. Léčba se pak zpravidla zahajuje mezi 8. – 14. rokem, kdy už je prořezaná většina zubů stálého chrupu. Rovnátka ale můžete začít nosit také až v dospělosti.

Průběh léčby závisí na typu vady. Pokud se problémy neřeší včas, mohou vést ke vzniku zubního kazu, k problémům s dásněmi, bolestem hlavy a uší, taktéž mohou způsobit i bolesti krku a problémy s kousáním, žvýkáním nebo mluvením.

Při návštěvě ortodontisty vás čeká nejprve vstupní pohovor, vyšetření a jeho zadokumentování. Poté vás seznámí o výsledcích vyšetření, vypracuje návrh léčebného plánu, který musíte nejprve schválit a poté se pořizují zubní otisky a rentgenové snímky. následně je zahájena léčba, která se skládá ze dvou částí:

  • Aktivní léčba je samotný proces, který by měl vést k nápravě chrupu a estetiky obličeje. Léčba může trvat od pár měsíců, při drobných úpravách, až po 3 roky u komplikovaných případů. Je též závislá na zvoleném postupu a druhu rovnátek.
  • Retenční fáze následuje po aktivní léčbě. Poté, co se rovnátka odstraní, musí lékař zajistit, aby zuby znovu neustoupily do nežádoucí polohy. Naše těla se neustále mění a to platí i pro naše zuby – pokud jsou ponechány bez péče, hrozí recidiva, tedy částečný či celkový návrat k původnímu stavu chrupu. Aby se tomu zabránilo, obvykle dítě obdrží nějaký druh retaineru, jako je např. transparentní fólie (nosí se přes noc), nebo fixní retainer, což je malý kousek tenkého drátu lepený zevnitř zubů a nosí se trvale.

Typy rovnátek

Rovnátka se používají k léčbě různých problémů, jako jsou křivé nebo stěsnané (přes sebe přesahující) zuby, předkus, nebo nesprávné postavení čelistí a poruchy čelistních kloubů. Mohou se nandávat jak na horní, tak i dolní čelist. Použitím se rovnátek se změní nejen vzhled zubů a rtů, ale v mnoha případech může léčba také změnit kompletní profil tváře.

Pokud vaše dítě (nebo vy) potřebuje ortodontickou léčbu, máte na výběr mnoho druhů ortodontických aparátů. Liší se v závislosti na estetice, rychlosti léčby, umístění a samozřejmě cenou.

Rovnátka už dávno nejsou něco, za co se děti stydí. Existují tyto druhy rovnátek:

  • Snímací – pořídíte je za nižší cenu, ale nejsou vhodné pro léčbu většiny typů ortodontických problémů. Pro léčbu snímacími rovnátky je nezbytná spolupráce pacienta. V současné době se nejčastěji používají k předléčení dětí před použitím jiného typu rovnátek nebo jako retenční aparát k udržení polohy zubů dosažené ostatními typy léčeb.
  • Fixní – kovová nebo keramická jsou nejpoužívanějším typem rovnátek. Kovové zámky se lepí na vnější strany zubů a do nich je gumičkami upevňován ortodontický drát, který v průběhu léčby narovnává zuby do správné polohy. Tato rovnátka jsou obecně vhodná pro většinu typů léčby. Jejich výhodou je o něco nižší pořizovací cena, která je však na úkor častějších návštěv u ortodontisty a většího nepohodlí pro dítě v průběhu léčby.
  • Neviditelná – jsou nejčastěji využívána dospělými pacienty. Mohou být vyrobeny z keramiky, která se podobá barvě zubu. Další možností jsou rovnátka lepena z vnitřní strany zubů, což je pravděpodobně nejvíce estetická možnost ortodontické léčby, avšak jejich pořizovací cena je vysoká. V neposlední řadě může dospělý pacient zvolit rovnátka, která místo ortodontických zámků a drátů vypadají jako snímatelné fólie, které jsou vyráběny na míru pro každého pacienta a musí být nošeny 24 hodin denně.

Péče o rovnátka a rovnaný chrup

Rozbitá rovnátka mohou prodloužit dobu léčby, proto je potřeba se o ně správně starat. Pokud se s rovnátky cokoliv stane, neprodleně navštivte vašeho ortodontistu.

Na čištění a desinfekci snímacích zubních aparátků použijte čistící tablety. Efektivně ničí bakterie tvořící zubní plak. Mají osvěžující příchuť. Minimálně se používají 1x týdně jako doplněk běžné mechanické očisty snímacího aparátu.

Obecné zásady péče o zuby s rovnátky: čistý zub se nekazí a zdravá dáseň nekrvácí. Zuby je vhodné čistit po každém jídle, protože za rovnátky zůstávají zbytky potravy. Zuby čistěte tak dlouho, dokud nejsou čisté, protože pokud zubní plak není kolem fixního aparátu a u dásně poctivě odstraňován, můžou na zubech vzniknout bílé skvrny, počínající zubní kazy a zánět dásní provázený jejich otokem a krvácením. Plak je vždy třeba odstraňovat mechanicky. Vhodné je používat měkký, hustý kartáček s malou hlavičkou a rovným zástřihem. Špatně přístupná místa kolem rovnátka dočišťujte jednosvazkovým kartáčkem. Mezizubní prostory čistěte mezizubním kartáčkem. Mějte na paměti, že není důležitá značka zubní pasty, ale správná technika čištění.

Velmi praktickým doplňkem ústní hygieny je též ústní sprcha. Dnes ji díky technologickému pokroku může mít každý z nás doma. Většina lidí ji využije jako pomůcku, která doplňuje čištění zubů tradičním a mezizubním kartáčkem. Pro lidi s fixními rovnátky však znamená díky speciálním vlastnostem téměř nutnost.

Ústní sprcha pracuje na principu působení cíleného proudu vody. Pod jeho tlakem lze odstranit až 99,9 % povlaku, který se během dne usazuje na zubní sklovině, v mezizubních prostorech, na odhalených krčcích zubů a dalších těžko dostupných místech. Ústní sprcha tak dokáže účinně vyčistit prostor, do kterého se běžné zubní pomůcky nedostanou. Kromě čisticí funkce může ústní sprcha zajistit i jemnou masáž dásní. K použití postačí běžná voda z vodovodu. Doplňuje se do nádobky, která může být umístěna přímo v těle přístroje nebo jeho v nabíjecí stanici. Zubní pasta není nutná.

{{:pr:}}

Když z rovnátek bolí zuby

Po nasazení rovnátek se vašemu dítěti může zdát, že jsou vaše ústa a zuby citlivé nebo vás trochu bolí. To je zcela normální stav a bolest brzy poleví.  Pro úlevu od bolesti můžete dítěti rozpustit jednu čajovou lžičku soli v asi 250 ml vlažné vody. S tímto roztokem si pár minut dítě vykloktá. Pokud je bolest závažnější a ani po vykloktání nezmizí, můžete dítěti podat prášek proti bolesti. Rty, tváře a jazyk mohou být též po jeden až dva týdny podrážděny, pak si ale na rovnátka zvyknou. Můžete též pořídit vosk, který lze přilepit na rovnátka a zmenšit tak drobná poranění v ústech.

Kolik stojí rovnátka?

Za rovnátka nemusíte díky zdravotní pojišťovně zaplatit vůbec nic. Některé typy ale mohou stát klidně i sto tisíc korun.

Pokud je zvolena léčba pomocí fixního ortodontického aparátu, jsou z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazeny veškeré související výkony lékaře, není ale hrazen materiál neboli prefabrikované součástky ortodontických fixních aparátů (například zámky, kroužky, intraorální oblouky). Podle platné legislativy je u běžných ortodontických vad pro úhradu použitého materiálu u fixních ortodontických aparátů vždy nezbytná spoluúčast pacienta na léčbě.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí zatím rovnátka nepotřebujeme,prý se uvidí jak klukům vypadnou všechny zuby a narostou jim nové

jitka46

jitka46, 15. 2. 2019, 21.48

Měli jsme je myslím všichni ve třídě

vendy.z, 10. 12. 2018, 6.47

Měla jsem nejprve vyndavací - kvůli nim mi vytrhli 4 zdravé zuby - teď mi chybí. pak jsme měla asi ve 25 letech fixní, hodně mi pomohli, ale jeden zub pod tím kroužkem trpěl, nedal se čistit. Zubař místo aby ho léčil, vytrhl a nenabídl mi ani žádnou náhradu a teď mi hodně chybí. Špatný zubař, no a to bych si i zaplatila, ale nenabídl a já to netušila že bych měla chtít, teď se každý zubař diví....

tytyk

tytyk, 9. 12. 2018, 17.27

Rovnátka jsou super ještě že je někdo vymyslel

editak, 9. 12. 2018, 17.24

jako malá jsem měla vyndavací, asi před 7 lety jsem zainvestovala do fixních a vyplatilo se

Ketris

Ketris, 5. 8. 2018, 11.40

Ja jsem v puberte rovnatka mela, ty vyndavaci.. doted vzpominam, jak strasne nerada jsem se nosila a tata me vzdy huboval ale zuby se mi srovnaly dobre. Ani po tech letech se nastesti nerozjely..

Fuga

Fuga, 3. 8. 2018, 16.00

já jako malá nosila ty nasazovací a jednoho rána jsem je nemohla vůbec najít, vynořily se asi až za 14 dní, protože jsem je šikovně v noci plivla do povlaku na peřiny )

Leňulka, 23. 7. 2018, 22.55

Já měla rovnátka dlouhá léta, tehdy ještě nic nestáli. Měla jsem asi 4roky snímací a neměli žádný účinek, pak jsem měla fixní dlouhých 6let a zuby se krásně srovnali. Ale všechno má své pro a proti. Nevím jaká rovnátka jsou dnes, ale já měla tehdy fixní co byl základ takový kovový kruh kolem zadních stoliček a tam nějaký klíček, čímž se dotahovalo. Od klíčku jsme měla tváře zevnitř věčně rozedřené a zadní stoličky mám kvůli tomu zničené a černé, protože to bylo na zubu pevně přiděláno a celých 6let se neměnili Tak snad je to už dnes lépe vymyšleno

Nikoll, 22. 7. 2018, 17.33

Rovnátka jsem v dětství nosila asi 10 let a nenáviděla jsem to, fixní i vyndavací, ale teď jsem za to ráda

Mygara

Mygara, 20. 7. 2018, 6.14

tak rovnátka celá na pojišťovnu bych ráda viděla naživo, jestli je to podobné jako s brýlemi

Katka

Katka, 20. 7. 2018, 20.34

To je nějaká desinformace. I děti za rovnátka doplácí a jsou to desetitisíce.

nellys, 21. 7. 2018, 13.57

Přesně i děti doplácí. Desetitisíce jsme sice neplatili, ale do peněz to leze slušně

Katka

Katka, 21. 7. 2018, 17.52

Co jsem zahlédla ceny, tak si pamatuji 16 tis jednu čelist takže krát 2 a to nebyly neviditelné apod. Dušek říkal, že ho dceřiny rovnátka vyšly na 150 000. Jestli byly i pozlacené, nevím 😉

nellys, 22. 7. 2018, 0.03

To ne, my platily necelých 1600 s tím, že polovinu přispívá pojišťovna. Za fixní rovnátka na horní čelist. Teď cca po půl roce mu měnil ten oblouk co ty rovnátka stahuje, to bylo dalších 450 kč a když jsme ulomily 2 zámky tak 590 kč. A 1500 za snímací dolní rovnátka. Ale pořád na 10000 nejsme

Katka

Katka, 22. 7. 2018, 9.48

Tak to jsem se možná dívala na nějaké lepší 😉každopádně záleží na délce léčby a množství spotřebovaného materiálu.

nellys, 22. 7. 2018, 10.09

Však jo,ono když ta léčba trvá déle tak se to nasčítá. Ještě jsem zapomněla jednou 400, když mu prasknul oblouk tak za výměnu. A když jsme chodili do Blanska,tak si dr nechal proplatit i ty zajišťovací gumičky, nevím přesně jak se to jmenuje. To je sice pár korun - chtěl za jedno očko 5 kč, malej má 4 zámky, takže v součtu 20 kč, ale při každé kontrole se vyměňují, takže by se to nasčítalo. Ale u dr v Boskovicích za ně neplatíme nic

tytyk

tytyk, 9. 12. 2018, 17.26

Já měla rovnátka celý život zadarmo z důvodu rozštěpu. Ale jinak jsou to velké částky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů