Probiotika: Vyvracíme 5 nejčastějších mýtů!

zobrazeno 2289×

Vložil(a): NikolaJ, 12. 2. 2020 13.31  (aktualizováno 19. 2. 2020 17.40)

Antibiotika zná každý, ale co jsou to ta probiotika? Jde o velmi důležité mikroskopické organizmy, které člověku pomáhají při trávení, zpracování potravy a které mají výrazný vliv na imunitu. Lidé by proto měli dbát na jejich dostatečnou hladinu v těle. O probiotikách je ale rozšířeno také mnoho mýtů. Vyvrátíme 5 nejčastějších.

1. Stačí jíst mléčné výrobky. NESTAČÍ

Ano, mléčné výrobky, kyselé zelí nebo kvašené okurky sice obsahují přírodní probiotika, ale vždy jen několik málo druhů. Člověk však potřebuje pro ideální stav vnitřní mikroflóry co nejvyšší počet různých kmenů těchto prospěšných bakterií. Podle odborníků je ideální používat doplňky stravy, které všechny potřebné složky obsahují v potřebných poměrech.

{{:pr:}}

2. Antibiotika jsou všelék. ANI NÁHODOU

Lidé mají pocit, že dobráním posledního plata antibiotik je jejich tělo z nejhoršího venku. Chyba lávky. V mnoha případech je střevní mikroflóra užíváním antibiotik narušena. Se škodlivými bakteriemi způsobujícími dané onemocnění ničí totiž i tělu prospěšné bakterie. Je prokázáno, že až 30 % dospělých a 40 % dětí trpí průjmem při nebo po užívání antibiotik. S užíváním antibiotik nebo těsně po nich je proto dobré nasadit probiotika.

3. Je neefektivní brát antibiotika a probiotika zároveň. NENÍ

Jak už bylo zmíněno, antibiotika sice narušují množství probiotických bakterií, ale obě složky lze brát současně. Tedy téměř současně. Především je nutné zvolit probiotika obsahující látky, které mohou být užívány společně s předepsanými antibiotiky. Řešením je pak brát probiotika mezi dávkami antibiotik tak, aby se antibiotika již stačila vstřebat do krve. Ideální doba je ve 2/3 mezi dávkami antibiotik. Nedochází tak k nežádoucímu vyhubení probiotických látek antibiotiky.

4. Probiotika jsou jen na zažívací obtíže. NEJSOU

Tyto „hodné“ bakterie pomáhají lidem od průjmů a střevních obtíží a opravdovou spásu představují pro těhotné ženy. Těm zlepšují imunitu, chrání je od vaginálních infekcí a zácpy, a také chrání před nutností užívat antibiotika. Probiotické kultury taky novopečeným maminkám pomáhají dostat se po porodu zpět na svou obvyklou váhu. A víte, že probiotika se používají také v kosmetice? Řada výzkumů dokládá, že jejich vnější aplikace formou vhodné denní péče pomáhá napravit hydratační schopnosti pleti a zlepšit její kvalitu a texturu.

5. Pokud si nezajdu do lékárny, nemám v těle žádná probiotika. MÁM

Určité množství probiotik má každý z nás už od raného dětství, protože zpočátku našeho života je střevní mikroflóra tvořena probiotickými kulturami získanými z mateřského mléka. I z toho důvodu je kojení tolik důležité. U plně kojených dětí je mikroflóra tvořena až z 95 % užitečnými kmeny. S věkem a stylem života počet prospěšných bakterií ve střevech klesá.

 

Kvůli zachování optimálního stavu vnitřní mikroflóry by měla být probiotika užívána preventivně a pravidelně. Člověk se tak vyhne mnoha onemocněním. Pokud jsou součástí léčby, pak je vhodné užívat probiotika od začátku užívání antibiotik a minimálně týden po jeho skončení. Stabilizace střevního mikrobiomu může trvat až 12 měsíců! Některé studie dokonce uvádějí, že ani po 2 letech od léčby antibiotiky není stav stejný jako před léčbou. Proto je vhodné poté používat probiotika pro dlouhodobé užívání s nižším počtem bakterií.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 30. 12. 2022, 13.01

Konečně článek, který vše v kostce vysvětluje a snad to pomůže spoustě lidem, kteří dost často tápou, proč je jim špatně při užívání antibiotik. My si doma kupujeme probiotika celá rodina internetových stránkách https://www.celtic-probiotika.cz/, kde si vyberu i tekuté s příchutí, kterou budou užívat bez problémů i moje děti.

lucie25987, 19. 1. 2021, 17.04

Pěkný článek. Podobný jsem si nedávno četla na https://www.panzdravi.cz/clanky/probiotika-aneb-lepsi-traveni/ a asi na probiotikách opravdu něco bude. Já jsem je nikdy při antibiotikách nebrala a vždycky mi bylo špatně. Letos jsem se teda na základě tohoto článku rozhodla, že si je koupím a uvidím, jestli mají význam a mají. Vůbec mi nebylo špatně a to jsem užívala stejná antibiotika jako vloni.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.10

probiotika teď beru,jak kojím jinak je neberu ani děti ne.

Bejanela, 28. 9. 2020, 13.42

probiotika bereme celá rodina a hlavně letos. Já beru klasické a dětem dávám tyhle laktobacilky https://www.naturevia.cz/e-shop/laktobacily/laktobacilky-2/ bereme je opravdu každy den

koliaska105, 21. 6. 2020, 21.18

Tak tomu říkám užitečný článek. Mockrát děkuji. Abych pravdu řekla, tak sama přemýšlím nad tím, že bych začala užívat probiotika. Koukala jsem, že na trhu jich je opravdu hodně. Musím říct, že zatím asi nejvíc mě zaujala ta od Harmonela, viz https://imunity2go.harmonelo.shop/harmonelo-probio-d511/ Hlavně kvůli tomu přírodnímu složení. Má někdo zkušenost?

mikjana, 24. 4. 2020, 13.40

Probiotika používám vždy, ale hlavně když to jde, vůbec nepoužívám antibiotika.

Teryk92, 3. 3. 2020, 17.23

Hezký článek. Že se můžou brát probiotika jen tak během těhotenství jsem vůbec netušila.

Katka Alex, 27. 2. 2020, 0.30

My teda probiotika pořídili společně s antibiotiky na doporučení lékárnice.

Gustawka, 22. 2. 2020, 21.50

ráda používám kysané zelí, které můžu jíst ve velkém

Katka

Katka, 22. 2. 2020, 17.07

Nejlepší probiotikum je kysané zelí ;o)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů