Příznaky a léčba chřipky

sledováno 1× zobrazeno 9135×

Vložil(a): pavlakosec, 2. 1. 2017 14.48

Chřipka. Virové a vysoce nakažlivé onemocnění, které přichází nečekaně a velmi rychle, z plného zdraví. Zchvátí vás horečka, zimnice, bolest hlavy, kloubů, a později přistupuje suchý kašel. Přečtěte si článek o tom, jak se projevuje, jak jí předcházet a jak s ní zatočit. Buďte připraveni, až vám příště zaklepe na dveře!

Chřipka (neboli influenza) je virové, vysoce nakažlivé infekční onemocnění přenosné kapénkově. Stačí tedy zakašlání, kýchnutí nebo kontakt s infikovanou věcí jako například držadlo v autobuse, a může dojít k přenosu. Onemocnění má převážně sezónní charakter, u nás se vyskytuje nejčastěji od listopadu do března. Nejvíce se tzv. chřipková epidemie šíří v kolektivu - ve školách, školkách, ale také v nákupních centrech apod. Inkubační doba je velice krátká, zhruba jen 18 až 72 hodin. Po propuknutí nemoci je člověk nakažlivý asi 3 až 5 dní, děti 7 až 10 dní. Chřipka začíná náhle z plného zdraví horečkou, zimnicí, bolestí hlavy, bolestmi ve svalech, bolestmi kloubů, přecitlivělostí pokožky, malátností, později přistupuje suchý kašel. Rýma u chřipky často nebývá. Onemocnění trvá obvykle 2 až 7 dní a spontánně končí po krátké rekonvalescenci uzdravením.  

Léčba chřipky

Léčba chřipky je pouze symptomatická. Jedná se o virové onemocnění, tudíž se neléčí antibiotiky. K domácí léčbě obvykle postačí klid na lůžku a symptomatická terapie, kdy jsou podávány léky snižující horečku (antipyretika) a bolesti (analgetika), tlumící kašel (antitusika) a je nutný zvýšený příjem tekutinDoporučuje se také zvýšit příjem vitamínů a minerálů, ať už ve formě ovoce a minerálních vod nebo ve formě tabletek z lékárny. Je zbytečné podávat velké dávky vitamínu C. Je to vitamín rozpustný ve vodě a nadbytečné množství se z těla vyloučí v moči. Léčba obvykle trvá týden, následuje rekonvalescence, během které by si měl uzdravený šetřit oslabený imunitní systém a nepřemáhat se. Sníží tím riziko, že onemocnění znovu propukne.

Hrozí komplikace?

Komplikace chřipky mohou být tak závažné, že u oslabených osob mohou skončit i smrtí. Velmi obávanou komplikací je rozšíření infekce na další orgány a vznik zánětu plic (primární chřipková pneumonie) a postižení mozkové tkáně (chřipková encefalitida). Tyto stavy nejsou sice příliš časté, nicméně jsou velkým ohrožením života jedince. Komplikací jsou i stavy vznikající v důsledku celkové závažnosti onemocnění, a tím jsou dehydratace (odvodnění v důsledku horečky a pocení) a svalové křeče. Proto je tolik nutný pitný režim a příjem minerálů. Na dehydrataci je potřeba dávat pozor hlavně u malých dětí a seniorů, dochází k ní velmi rychle.

Rizikové skupiny a očkování

Chřipka může postihnout kohokoliv od novorozenců po seniory. Do rizikových skupin patří převážně osoby s autoimunitním nebo těžkým chronickým onemocněním, tedy novorozenci, malé děti a senioři. V dnešní době je již možno nechat se proti chřipce očkovat, ale vakcína je účinná pouze na některé typy chřipky, které navíc rychle mutují, a chytit můžete kterýkoliv. I u naočkovaného člověka tedy může dojít k propuknutí chřipky.

Chřipka v těhotenství

Těhotné ženy patří do rizikové skupiny. Teplota vyšší než 38 °C může být pro plod nebezpečná, zvláště v prvním trimestru těhotenství. Rozhodně by se v těhotenství mělo každé zvýšení teploty léčit. Běžně užívaný lék Paralen je v těhotenství bezpečný. Bylinné směsi a čaje proti kašli z jitrocele, mateřídoušky či lípy lze užívat jen po poradě s lékařem či lékárníkem, protože ne všechny směsi jsou v těhotenství vhodné. V těhotenství se při léčbě rýmy dává přednost spreji před kapkami a tabletami. Léky by neměly být užívány déle než týden, aby nepoškodily nosní sliznici a nedošlo ke krvácení z nosu. Jejich dávkování by se mělo pečlivě dodržovat. Použít můžete klasické spreje do nosu, bezpečnou alternativu léčby rýmy pak představují spreje z mořské vody, či masti obsahující silice. Těhotné ženy by se měly vyhýbat lékům obsahujícím lokální anestetikumNevhodné je Kutvirtovo kloktadlo nebo přípravky obsahující jod, které mohou ovlivnit štítnou žlázu jak u matky, tak u plodu. Z kloktadel lze užívat tinkturu z heřmánku či salinické kloktadlo. Kloktadlo ze šalvěje se v těhotenství užívat nesmí, protože může působit školdivě na plod. Vhodné je pít vlažný čaj s medem. Při jakémkoliv zhoršení stavu by měla těhotná žena vyhledat lékaře, aby se předešlo případným komplikacím. Očkování proti chřipce se v těhotenství nedoporučuje.

Podpůrná - alternativní léčba chřipky

Hlavním doporučením jsou bylinky a směsi z nich. Pokud se v nich nevyznáte, raději si nechte poradit v lékárně nebo bylinkářství. Vždy ale dodržujte doporučené dávkování a návod na přípravu.

Další možností je zázvor. Obsahuje mnoho vitamínů a má silné desinfekční účinky. Zázvor také rozpouští hleny, prohřívá organismus a ulevuje i při žaludečních nevolnostech. Užívat se dá téměř v jakékoli formě (čaje, kandované kostičky).

Med patří k nejznámějším (a díky úžasné sladké chuti i nejoblíbenějším) přírodním antibiotikům. Má výborné antibakteriální schopnosti a je zdrojem celé řady minerálních látek i vitamínů. Nejlepším receptem proti kašli je med v kombinaci s cibulí. Tu nakrájíte na kostičky a necháte pár minut louhovat v horké vodě. Poté scedíte a osladíte medem. Klasikou jsou i bylinné čaje s citronem a medem. Ten však nepřidávejte do horkého nápoje hned, ale nechte ho chvíli zchladnout. Med totiž při teplotách nad 42 °C ztrácí své léčivé účinky.

Starou známou léčbou je také silný kuřecí vývar, díky kterému se organismus rychleji zotaví. Je to potvrzeno univerzitním výzkumem. Někdo si ho může také trochu okořenit pomocí chilli, je to další z podpůrných prostředků.

Pozor na sirupy na kašel

Důležité je rozlišení kašle. V prvních dnech je kašel suchý a dráždivý. V těchto dnech se doporučuje podávání antitusik. Nejčastěji se jedná o léky obsahující kodein. Doporučují se hlavně na noc.

Na vlhký kašel s produkcí hlenu se doporučují hlavně expektorancia, která podporují vykašlávání, a mukolytika, která napomáhají upravit charakter hlenu a tím usnadňují vykašlávání. Poslední dávka těchto léků by se měla podávat maximálně kolem 17 hodiny, aby se nemocný vyspal a nebudil ho kašel. Nikdy neužívejte léky na tlumení kašle spolu s léky na podporu vykašlávání nebo na uvolnění hlenu.

Jak předcházet chřipce?

V období chřipek je důležité posilovat obranyschopnost organismu. Nejlépe dodržováním zdravé životosprávy, a dlouhodobým zvýšením podávání vitamínů ve formě ovoce a zeleniny, nebo potravinových doplňků. Důležitou roli v prevenci chřipky a dalších akutních respiračních infekcí hraje také vitamín D. Doporučuje se také otužování a sauna, zvyšování fyzické kondice.

V období chřipkové epidemie se vyhýbejte uzavřeným prostorů, městské hormadné dopravě a místům s velkou koncentrací lidí.

 

Máte osobní zkušenost s chřipkou? Podělte se o ní s ostatními v diskuzi pod článkem.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (52 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

koliaska105, 21. 10. 2021, 18.52

Jsem ráda, že zmiňujete právě to očkování. Já se proti chřipce nechala očkovat relativně nedávno od své praktické lékařky https://www.moje-doktorka.cz/ Dřív jsem s chřipkou mívala docela problémy. Vždy právě v tomto období podzimu - zimy. Když se mi to stalo teď naposledy, tak jsem s ní ležela doma skoro dva týdny. Naštěstí jsem se z toho nakonec dostala, ale právě toto mě donutilo k tomu se proti ní nechat očkovat.

Minnie, 21. 1. 2021, 21.39

Chřipku jsem měla jako těhotná se 3.dítkem, takže dvě už doma, byla jsem ve třetím trimestru a byl to mazec. Horečky, ukrutné bolesti hlavy, vrazilo se mi to do kloubů takže jsem neudržela ani zubní kartáček... Vstát z wc byl úkon na minuty... Zánět dutin... Myslela jsem že nepřežiju já ani syn... Nikdy mi tak nebylo, zlatej Covid... Tehdy jsme byli nemocní měsíc v kuse, já, manžel, dcery. Střevní chřipka, pátá nemoc, pak tohle. Chytla jsem to nejspíš od manžela, ale ten taky neví kde to chytil, jelikož byl se mnou doma n ošetřování když jsem měla tu střevní chřipku a nebyla jsem schopna se o holky postarat.

no musím zaklepat,ale chřipku jsme v rodině už pěkně dlouho neměli.

jarcula, 25. 3. 2019, 21.50

Také nejdříve se snažím vyléčit doma a když třeba 3 dny nic nezabírá, tak jdeme k doktorovi.

molka, 25. 3. 2019, 21.28

Přes zimní sezónu beru vitamín D v tabletkách (vigantolvit.cz) a chřipku jsem neměla už několik let. Je to prokázané, že dostatek D pomáhá výrazně prevenci.

jarcula, 24. 3. 2019, 17.58

Já první léčím sama doma. A na rýmu a nachlazení se mi nejvíce osvědčil www.nasivin.cz, úplně top mezi spreji do nosu.

danajokl, 11. 9. 2018, 10.28

Hlaaavně ne antiobiotika maminy. Ozvlast ne dětem Zkuste to přírodně. Různé potraviny a bylinky pomuzou a bez chemie Já pouzivam tohle https://drkh.cz/jak-zmirnit-priznaky-chripky/ Zkuste to A v odkaze najdete tipy jak lecit i jinak

Žofinka

Žofinka, 20. 6. 2018, 8.21

Chřipku jsem naštěstí neměla už dlouho

mckvak, 5. 7. 2017, 9.09

Velmi potrebne informace, spoustu z toho ani nevim Ja teda nemocna nebyla ani nepamatuju, maximalne jen kasel a ryma v lehci forme a nasi male se to, musim zaklepat, taky vcelku vyhyba

Mygara

Mygara, 19. 3. 2017, 20.17

díky za rady, doufám, že nebudu muset dlouho využít v praxi

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů