Přírodní cestou proti únavě. Které rostliny povzbudí organismus?

zobrazeno 2114×

Vložil(a): Adrianita, 28. 7. 2020 20.56  (aktualizováno 1. 9. 2020 9.44)

Začal nám školní rok, pro mnohé období spojené se stresem, doháněním restů, nástupem dětí do škol a školek a tím i finanční zátěží. Jak bojovat s únavou, která stres provází, a nezničit si zdraví?

S únavou se už setkal každý. Může být příznakem široké škály psychických i fyzických problémů, zároveň nám mnohdy zabraňuje v aktivním životě a může se stát původcem dalších obtíží. Základem boje s únavou je pochopitelně kvalitní spánek, pestrá a vyvážená strava s dostatkem energie, pitný režim nebo pohyb. Pokud zásady zdravého životního stylu nepomáhají, můžete s únavou bojovat přímo, za pomoci bylinek a rostlin.

Kofein v různých podobách: káva, čaj i čokoláda

Každý barista zná příběh o pastevci, který pro nás objevil kávu. Stalo se tak, když pozoroval kozu spásat tuto na kofein bohatou rostlinu a následně se podle toho chovala. Kofein je rozhodně jedním z nejznámějších povzbuzujících prostředků. První účinky poznáte už po deseti minutách od požití, nejvíce vás ale povzbudí zhruba po hodině.

Pomoct si stimulanty v doporučené dávce je dobré, ale pozor na nadbytek. Může být rizikový a u některých jedinců i škodlivý. Denní doporučená dávka kofeinu je asi 400 miligramů, takže více než pět až šest káv by mohlo být problémem pro srdce a nervovou soustavu.

Kofein má většina lidí spojený s kávou, nachází se ovšem ve velké paletě rostlin, a to v různé míře. Známými příklady jsou čokoláda, čaj či maté, možná méně známými pak guarana a oříšky koly. Celkově se kofein vyskytuje v 63 známých rostlinách.

Kofein však není jedinou rostlinnou látkou povzbuzující náš organismus, v přírodě je mnoho dalších stimulantů, které probudí tělo k životu. Citlivost lidí na kofein může být různá. Někdo je vůči kofeinu poměrně rezistentní a stimulační účinky příliš nepozoruje. Je tedy vhodné zkoušet různé povzbuzující rostliny a zjistit, co u konkrétního jedince funguje. 

Sílu dodají i rostliny z Jižní Ameriky či českých hor

Dalším životabudičem je nápoj z cesmíny paraguayské zvaný Yerba maté, který pro povzbuzení využívali jihoameričtí indiáni. Za tyto zázračné schopnosti může kombinace kofeinu, theobrominu a theofylinu, jež má na lidský organismus blahodárné účinky. Krom hubnutí se uvádí i omlazující efekt.

Guarana se pyšní podobnými účinky, místo lístků se však používají její červené plody. Stejně jako u maté jsou její účinky pozvolnější než u kávy, což eliminuje pokles nálady a energie po odeznění povzbudivého efektu. Guarana se do Evropy většinou dostane v podobě prášku, ideální je tedy využití v přírodních energetických nápojích či smoothies.

Rhodiola rosea možná není tak známá, umí však hotové divy. Za její nižší oblibu nejspíše může absence kofeinu, který většina energie chtivých lidí vyhledává. Přestože rhodiola kofein neobsahuje, ochraňuje naše tělo před stresem a nabudí až o 60 % více než kofeinové životabudiče. V minulosti byla na našem území tak oblíbená, že byla téměř vyhubena. Na území Česka se nyní vyskytuje jen v Hrubém Jeseníku a Krkonoších. Rhodiola, česky zvaná rozchodnice, se však nesmí užívat ve větších dávkách. Předávkování způsobuje bolesti hlavy, podrážděnost a roztěkanost.

Potřebnou energii tělu dodávají i antioxidanty

Stimulanty nejsou jedinou cestou, jak si takzvaně dobít baterky. Přestože účinek kofeinu při získávání energie jen těžko nahradíte, je dobré jej doplnit například o antioxidanty a vitamíny. Tyto látky totiž pomohou se stresem a soustředěním. Nejvyššího efektu pak lze docílit právě kombinací kofeinu, jiných alkaloidů a rostlin bohatých na antioxidanty. 

Skvělým doplňkem stimulantů je i mateřídouška, která má desinfekční účinky a všeobecně posiluje organismus v období stresu a vypětí. Už z historických bylinářů se dozvíme, že mateřídouškový čaj pitý po ránu přináší pocit svěžesti a duševní pohody, zároveň má tato bylina příznivý vliv na zdravý spánek. S posílením imunity zase pomůže kozinec blanitý, oblíbený především v čínské medicíně. Právě tam je označovaný za ženšen mladých, protože přináší významné množství energie. Tu dodává i parcha léčivá neboli maralí kořen, který zároveň pomůže i s únavou psychickou a stresem.

 

 

Jaké bylinky pomáhájí na únavu v létě vám? Nebo máte jiné tipy?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (24 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Ivulín, 29. 9. 2023, 20.07

Třeba ta guarana je parádní, taky s ní mám super zkušenosti. Já bych ale možná seznam doplnila ještě třeba o kratom. Ten v poslední době zažívá opravdový boom. Dnes už se dá sehnat skoro všude. Já ho ale objednávám od https://www.adamkrupa.cz/ Přijde mi totiž, že právě ten jejich je nejkvalitnější.

donlabuznicek, 7. 8. 2023, 23.36

Taky jsem měl velké problémy s únavou a mě osobně pomohl nejvíc ze všeho asi CBD olej z https://cbdstar.cz , člověk je pak i víc uvolněný, takže nemá tolik stresu a to se podle mě na únavě podepisuje nejvíce.

vranovahan, 31. 5. 2023, 1.29

Když tu zmiňujete tu Jižní Ameriku, tak já bych doplnila ještě třeba mate yerba. Já jsem to poprvé vyzkoušela asi před půl rokem a velice rychle jsem si tento druh čaje zamilovala. Dnes se dají sehnat přímo i takové balíčky určené pro jeho domácí přípravu. Nabízí to například tady - https://www.muudlabs.cz/ Určitě doporučuji zkusit.

Fuga

Fuga, 12. 12. 2022, 11.58

já potřebuji vzpruhu ve formě kofeiunu každý den, ale ty bylinky mě velmi překvapily

naseivanka, 30. 11. 2022, 11.44

Měla byste se také zaměřit na činnosti které v domácnosti děláte. Já třeba pro manžela dělala dříve na zahradě první poslední a dnes jsem ráda, že mně pořídil https://www.zavlazovaci-systemy.net/eshop/ na zahradu zavlažovací systémy abych se v mém věku (58) už tolik nenadřela. Připadala jsem si někdy jako otrok.

novaklen, 28. 12. 2021, 19.00

Z těch rostlin, o kterých píšete mám zkušenost teda jen s výtažkem z guarany. Ta je super. Osobně si ale myslím, že na nabuzení není nic lepšího, než zelený čaj nebo nějaká kvalitní káva. Kávě teda fandím asi nejvíce. Jak ale píšu, musí se jednat o kvalitní kávu a dobře připravenou. Ideální je mít doma nějaký dobrý kávovar. Já jeden mám, ale není to nic moc, proto přemýšlím nad nějakým lepším. Hodně se mi líbí pákové kávovary, které mají třeba tady https://www.atfornax.cz/k:1138/kavovary/ ale je to bohužel docela drahé.

Teryk92, 3. 12. 2021, 18.56

Na mě káva už nefunguje

koliaska105, 30. 11. 2021, 14.01

Já mám teda s kávou takovou zkušenost, že k nakopnutí nebo dodání energie už na mě bohužel moc nefunguje. Asi jsem si na ni vytvořila toleranci nebo nevím. Co mě ale vždycky nakopne je třeba energetický nápoj Lift Off, viz https://www.herbalife.cz/produkty/3152-lift-off-citron-limetka-10-tablet/ Ten je super. Občas si ho dávám třeba před cvičením, na to je podle mě úplně ideální. Zvlášť když se člověku do cvičení vůbec nechce.

lucie25987, 23. 7. 2021, 6.55

Tak já teda v létě na únavu nemám čas . Máme velkou zahradu, tak než jí celou zaliju, okopu plevel atd., tak mám co dělat. Nikdo mi nepomůže, takže je to na mně . Horší je to v zimě, když není co dělat, jsme zavření doma a venku je to takové ponuré. To mám často špatnou náladu, tak si alespoň občas koupím do vázy nějaké pěkné růže. Našla jsem si službu doručení květin Ostrava u https://www.fleurop.cz/rozvoz-kvetin-ostrava , takže mi je přivezou domů, aniž bych musela vytáhnout paty ze dveří .

naseivanka, 24. 6. 2021, 14.02

Děkuji za doporučení, ale já asi dám přednost guaraně, přeci jenom si z https://eshop.guaranaplus.cz/guarana ojednává tabletky už nějaký ten pátek. Povím vám, že dát si takhle jednu kapsli po ránu, tak se cítíte jako byste zrovna sami sobě přestřihávali pupeční šňůru. No prostě úplně omládnete. A to se jen tak často nestává (většinou jednou za život)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů