Nemoc z líbání

zobrazeno 2596×

Vložil(a): NikolaJ, 21. 7. 2019 21.36

Infekční mononukleóza patří mezi méně nebezpečná onemocnění. O to více jsou nebezpečné její možné komplikace. Jedná se o virové infekční onemocnění také nazývané nemoc z líbání. Nemoc postihující nejčastěji děti a dospívající. Jak se projevuje? A jak se léčí?

Infekční mononukleózu způsobuje vir Epstein-Barrové, který patří do stejné skupiny jako vir oparu nebo pásového oparu. Inkubační doba se pohybuje mezi čtyřmi až šesti týdny a přenáší se vnějčastěji slinami. Většinou postihuje děti a dospívající. U lidí ve středním a starším věku propukne tato choroba vzácně, ale na rozdíl od mladších, přináší častější rizika komplikací. Největší skupinou ohrožených jsou lidé (v jakémkoliv věku) s oslabenou imunitou.

Přenos je možný nejen při líbání, ale také při používání stejných hygienických potřeb (ručníky, kartáčky) a v dětském kolektivu se nemoc obvykle šíří i půjčováním hraček čerstvě potřísněných slinami (po kýchnutí, po zkoumání ústy).

Onemocnění se nevyhýbá ani dospělým, u těch je ale větší pravděpodobnost horšího průběhu a možných komplikací. Nemoc je sice infekční, k jejímu propuknutí napomáhá ale hlavně snížená obranyschopnost, stres a vyčerpání.

Příznaky mononukleózy

Mezi počáteční příznaky patří únava, horečka a běžné příznaky angíny. Proto se nemoc z počátku může jevit jako klasická angína - na mandlích nejsou vidět samostatné čepy, ale splývající bělavé či nažloutlé povlaky.

Správná diagnóza je obvykle určena až po neúčinném přeléčení antibiotiky. V tomto případě lékař nechá zpracovat krevní testy a většinou také ultrazvukové vyšetření břicha, které může ukázat zvětšení sleziny a jater. Zákeřná je ale mononukleóza pro komplikace, které může způsobit - zápal plic, zánět srdečního svalu, zánět mozkových blan, onemocnění jater a žloutenku.

Léčba

Protože se jedná o virové onemocnění, není možno jej léčit antibiotiky. Ta se podávají pouze k léčbě možných komplikací. Základem léčby je dieta a dodržování léčebného režimu. U lehčích forem pacient pouze dochází na infekční oddělení a je v domácí izolaci, při zhoršení stavu může lékař nařídit hospitalizaci. Ta může trvat i měsíc. Dodržovat dietu se doporučuje minimálně tři měsíce. Většinou to je ale až šest měsíců. Základem léčebného režimu je klid na lůžku a omezení fyzické aktivity. Doporučují se také vitamíny a podpora funkce jater pomocí bylinek (např. ostropestřec mariánský). V případě výskytu horečky se podávají antipyretika. Nedodržováním režimu a diety se zvyšuje pravděpodobnost komplikací nebo i znovu propuknutí nemoci s horším průběhem.

Rekonvalescence je dlouhodobá záležitost, většinou trvá až půl roku. Díky oslabení obranyschopnosti a tím zvětšené vnímavosti k nemocem se v tomto období doporučuje omezení kontaktu s nemocnými a vyhýbání se riziku prochlazení. Vždy ale záleží na průběhu nemoci a výsledcích testů. Některá období se tak mohou prodloužit nebo i zkrátit.

Důležitá je úprava stravy

Dieta během onemocnění i po něm se nazývá jaterní. Jde hlavně o vyloučení přepálených tuků, alkoholu a všeho, co zatěžuje játra. Omezení se týká také kořeněných, nadýmavých jídel a uzenin. Nedoporučuje se také čerstvé pečivo a tučné mléčné výrobky. 

Jídelníček by měl být bohatý na živiny, minerály a vitamíny. Je zapotřebí dodržovat pitný režim.

Pacient získává po prodělání onemocnění doživotní imunitu vůči této nemoci (to znamená, že onemocnět může člověk jen jednou za život určitým typem mononukleózy). Avšak někdy je možné dostat ji znovu, pokud bude oslabena imunita. Možnou prevencí je očkování, které je v dnešní době nepovinné.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.15

no naštěstí jsme toto neměli.

Ketris

Ketris, 12. 8. 2019, 8.05

Doufam, ze tohle nikdy nepoznam..

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 6.28

Takže ten doživotní pokoj není tak jistý

Fuga

Fuga, 2. 8. 2019, 18.01

Tak toto ještě u nás nebylo, naštěstí

Katka

Katka, 30. 7. 2019, 18.10

Měla kamarádka, bez příznaků, zjistila až náhodou z krve.

Leňulka, 30. 7. 2019, 7.35

Prodělala jsem jí v 16ti letech, vcelku nic mi nebylo, musela jsem rok chodit na krevní testy a držet přísnou dietu. Nedávno dělala pediatra celkové testy dceři a zjistilo se, že jí prodělala taky a ani o tom nevíme

Trendyterka

Trendyterka, 25. 7. 2019, 8.44

Měla ji moje kamarádka a mělo to hrozný průběh. Já doufám že se nám to velkým obloukem vyhne .

Gustawka, 24. 7. 2019, 17.53

zatím se mi nic takového nestalo

Teryk92, 22. 7. 2019, 21.50

Ještě že se nelíbám

dasza, 22. 7. 2019, 11.38

Už jsme měli..já i syn;/

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů