Nebezpečné bakterie v našich domovech

sledováno 1× zobrazeno 6379×

Vložil(a): NikolaJ, 11. 6. 2016 21.37  (aktualizováno 25. 9. 2017 9.37)

Víte, že navzdory pečlivému úklidu domácnosti vás mohou ohrožovat nebezpečné bakterie? Ačkoli může být na první pohled všechno čisté, nemusí to tak být i ve skutečnosti. Některé bakterie totiž dokážou na různých typech povrchů přežít až 24 hodin a mohou způsobit nepříjemná onemocnění. Hromadí se na místech, kterých se dotýkáme často a kterým nevěnujeme při úklidu takovou pozornost. Kdy jste například naposledy desinfikovaly úchytky na kuchyňské lince, kliku od dveří na toaletu nebo klávesnici od počítače?

Protože je náš domov místem, kde trávíme většinu času a kde se chceme cítit příjemně a bezpečně, měli bychom se zaměřit na zabezpečení čistoty a hygieny. I když nejsme zastánkyněmi 100% dokonale vydesinfikované domácnosti a myslíme si, že děti kolem sebe potřebují nějaké přirozené prostředí a nějaká ta nečistota není na škodu, jsme ale obklopeni plochami, které se přímo hemží bakteriemi, a mohou tak pořádně znepříjemnit náš život. Pojďme se na ně podívat zblízka.

V kuchyni

Kuchyni a přípravě jídel bychom zvlášť měli věnovat pozornost. Nejčastěji se v kuchyni setkáváme se salmonelózou nebo kampylobakteriemi, pocházejícími ze syrového masa, vajec či nepasterovaných mléčných výrobků. Čistá pracovní plocha je proto velice důležitá, ale bohužel často opomíjená, protože ji nestačí jen tak setřít houbičkou nebo hadříkem. Měli bychom správně využívat více pracovních prkének. Na jednom krájet pouze maso a na druhém zeleninu a všechno ostatní. Pokud se ovšem rozhodneme využívat pouze jedno prkénko na veškeré potraviny, pak je důležité zvolit správný materiál, ze kterého bude prkénko vyrobeno a snadno se čistí.

Šíření bakterií v kuchyni vzniká především fyzickým kontaktem, kdy dochází ke křížení potravin. Děje se tak jak v důsledku kontaminace z našich rukou, tak i v důsledku kontaminace z pracovní plochy, na které připravujeme různé druhy potravin bez toho, abychom plochu průběžně omývali. Pokud tedy krájíme maso a pak se chystáme krájet zeleninu, měli bychom si vždy mezitím umýt ruce i pracovní plochu.

Důležité ovšem je udržovat v čistotě i další místa. Například na úchytky skříněk či ledničky nebo její vnitřek se často zapomíná. Přitom se zrovna těchto povrchů dotýkáme nejčastěji, a tím pádem se na nich hromadí bakterie a nečistoty, které pouhým okem nevidíme. V kuchyni jsou to dále dřezy a kohoutky. Mikroby si přímo libují i v utěrkách a houbách, kde se drží vlhkost. Houbičku často vyměňujte, zachytává se v ní velké množství zbytků potravin a stává se tak živnou půdou pro bakterie. S tím souvisí i důkladné oplachování nádobí po umytí houbičkou.

Nádobí myjte v horké vodě, která na rozdíl od studené vody, odstraní z povrchu tuky, v nichž by se mohly později tvořit bakterie. Nádobí bychom měli spíše nechat okapat a přirozeně oschnout, neboť v utěrkách se také zadržuje vlhkost a zbytky potravin. Dochází tak opět k tvorbě bakterií a jejich přenosu na čisté nádobí. Pokud se rozhodneme doma utěrky používat, měli bychom je vždy po použití nechat pořádně oschnout, často je vyměňovat a doporučuje se i jejich žehlení, neboť žár zničí velké množství bakterií.

Pozornost věnujte také odpadkovému koši a jeho okolí.

V koupelně

I v koupelně najdeme povrchy, se kterými přicházíme do kontaktu několikrát denně. A přestože už odmalička učíme své děti základním hygienickým návykům, jako je pečlivé mytí rukou po návštěvě toalety, měli bychom být důslednější. Bakterie se totiž usazují například i na klikách od dveří, splachovadle od toalety nebo vodovodních kohoutcích. I ty si zaslouží naši náležitou pozornost. Jedině tak zabráníme přenosu a šíření zákeřných bakterií.

Podlahy

Jak už bylo zmíněno v úvodu, zastáváme přirozený výskyt bakterií v domácnosti. Co se ale podlah a péče o ně týče, měly bychom jim věnovat zvýšenou pozornost. Děti si totiž nejčastěji hrají právě na zemi. Na podlaze se přitom může vyskytovat mnoho bakterí, a to nejen pokud si boty zouváte až v předsíni. Bakterie, které jste si přinesla na botech, se roznášejí po celém bytě, stejně jako ty, které se vyskytují na chodidlech celé rodiny. Jedná se zejména o bakterie, plísně a viry. Pokud nejsou zničeny, mohou být příčinou infekčních onemocnění nebo alergií.

Dobám, ve kterých se muselo k vytírání podlah zakleknout s rýžákem nebo drsným hadrem na podlahu, už dávno odzvonilo. Dnes už máme k dispozici mnoho pomocníků, které nám péči o podlahu usnadní. Pokud si navíc pořídíte kvalitní mop s návlekem z mikrovlákna, úklid podlah může být nejen rychlým, ale také ekologickým - hlavní výhodou návleku z mikrovlákna je, že zachytí veškerou nečistotu a vlhkost, a to i bez použití čisticích prostředků. Pokud ale přeci jen čistič použijete, vybírejte ty ekologické, bez chloru.

{{:pr:}}

Ostatní plochy v domácnosti

Ačkoli v souvislosti s bakteriemi hovoříme především o kuchyni a koupelně, pozornost bychom měli věnovat i obývacímu pokoji a ložnici, kde bakterie číhají i na místech, kde bychom je ani nečekali. Hotovým rájem pro bakterie jsou často používané předměty – dálkové ovladače, vypínače světel či kliky dveří.

Jak a čím bojovat proti bakteriím, desinfikovat?

Proti bakteriím můžeme bojovat jak přírodně – volně dostupnými potravinami, které určitě máte doma, tak volně prodejnými a v dnešní době velmi oblíbenými přípravky jako jsou spreje, nebo třeba jednorázové vlhčené uborusky. Mimochodem domácí výrobě čehokoliv od tablet do myčky přes postřik proti komárům až po domácí Brumíky, jsme se věnovaly v tomto newsleteru.

Citron

Kyselina v citronové šťávě si snadno poradí se špínou i rezem, navíc má antibakteriální, dezinfekční účinky a dokáže provonět celý byt. Citronová šťáva je zvláště účinná, když se namíchá se solí. Vzniklá pasta poslouží všude tam, kde je potřeba něco pořádně vydrhnout. Nehodí se ale na všechny povrchy – pozor na mramor a nerezovou ocel, zde tuto metodu raději nepoužívejte.

Pomocí citronové šťávy se také jednoduše zbavíte odolných skvrn od jídla na dřevěných i plastových deskách. Stačí vymačkat šťávu z půlky citronu na znečištěnou plochu, nechat působit asi 20 minut a poté smýt.

Mycí prostředek do myčky nádobí bude účinnější v boji proti mastnotě, když do něj přidáte lžičku citronové šťávy.

Citron se dokáže poprat i s vodním kamenem na vodovodní baterii. Potřete baterii citronovou šťávu a nechte ji působit přes noc. Ráno utřete vlhkým hadříkem. Naneste na zašpiněné spáry kaši z citrónové šťávy a jedlé sody a starším kartáčkem na zuby spáry pořádně vydrhněte. Do stříkací nádoby vymačkejte několik citronů a postříkejte dveře sprchového koutu. Kyselina z citronů rozpustí mýdlové skvrny a odstraní zaschlé kapky tvrdé vody.

Esenciální oleje

Oleje extrahované z rostlin mohou účinně bojovat proti bakteriím a plísním. Esenciální oleje jsou velmi silně koncentrované, a proto to s nimi nepřehánějte. Například jedna kapka mátového oleje je stejně silná jako 30 šálků mátového čaje. Můžete je použít například k dezinfekci hřebenů, nebo toalety.

Ocet

Tento kyselý zázrak, který vyčistí mastné skvrny, nánosy od mýdla a vodní kámen, je mezi přírodními čističi jasným šampionem. Destilovaný ocet vytváří prostředí, které zabraňuje množení plísní a některých druhů bakterií, jako jsou třeba E. coli a salmonela. Multifunkční čistící přípravek získáte rozmícháním půl šálku octa a čtvrt šálku jedlé sody ve dvou litrech vody. Použít jej můžete do myčky na nádobí, na odpady, podlahy (kromě mramorové nebo dřevěné), či plíseň na zdech.

Jedlá soda

Jedlá soda bikarbona je levným a velmi účinným čisticím prostředkem, který využijete v kuchyni, v koupelně nebo při praní prádla. Soda funguje také jako spolehlivý pohlcovač pachů. Pasta z jedlé sody (5 lžic sody rozmícháte v pěti lžících vody) je univerzálním čisticím prostředkem vhodným na praní, ale také na čištění grilovacího náčiní nebo hrníčků na čaj a kávu – hravě je zbaví usazenin.

Volně prodejné antibakteriální desinfekční ubrousky či spreje

Abyste udržely váš domov čistý a bezpečný, můžete použít také desinfekční ubrousky nebo spreje. Použijte ale takové, které neobsahují bělidla a nezanechávají na povrchu žádné stopy a jsou tak vhodné na místa, kde se skladují nebo připravují potraviny.

 

Správnou hygienu bychom neměly podceňovat. Mohly bychom ohrozit mnoha nepříjemnými onemocněními jak sebe, tak i své děti, u nichž bývá průběh těchto nemocí závažnější. A nevím jak u vás, maminky, ale u nás jsou děti v kuchyni častým pomocníkem. Pokud se o hygienu nebudeme starat komplexně, pak nás ani umyté ruce nezachrání před hrozbami způsobenými jejím porušováním. Od malička tak učte vaše děti, jak správně postupovat při přípravě jídla, pomůžete jim tím na jejich cestě k samostatnosti.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
8

Pojmy použité v článku:

  • campylobacter

    rod termofilních, podmíněně patogenních bakterií, vyskytujících se v trávicím traktu člověka i téměř u všech domácích a u velkého počtu divoce žijících zvířat

  • salmonelóza

    označení pro akutní průjmová bakteriální onemocnění způsobovaná netyfoidními bakteriemi rodu Salmonella

Diskuze k této stránce (147 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

esternovakova1970, 31. 8. 2021, 16.52

Také jsem se pídila po tom, proč máme střevní problémy opakovaně v létě s manželem v domácnosti. Nemohla jsem na to přijít. Ptala jsem se i na ženských a rodinných fórech, ale na uklizené domácnosti se nedalo nic najít. Až po několika dnech mě trklo, že by to možná mohlo být tím, že máme bakterie ve vodě. Najmuli jsme si proto specialisty z https://euroclean.cz/problemy-vody/bakterie/

používám ocet,nebo ubrousky.

Monuli, 5. 2. 2019, 20.47

Ubrousky a spreje jsou fajn

WeruskaSK

WeruskaSK, 15. 9. 2018, 23.34

Ocot takmer na vsetko. Sodu tiez. Dobry tip s tymi esencialnymi olejmi

martinazab, 12. 10. 2017, 19.41

Používam ocot a citrón.

Kikinka30, 10. 10. 2017, 17.59

Ekologicke cisrice moc nepoužívám, utiram obden kliky a myjeme si ruce a oblucek,kdyz prijdeme z venku...

Rmanna, 5. 10. 2017, 19.15

Ekologicke cistice moc nepouzivam.. Nejvice pouzivam jarovou vodu. Kliky a ovladace otiram jak si vzpomenu pro velk uklidu.. Vytirat se snazim kazdy den, ale nekdy to hold nevyjde

pouzarovaj

pouzarovaj, 5. 10. 2017, 15.11

Ekologické čističe příliš nepoužívám, kliky, ovladače atd. utírám nepravidelně, stírám každý druhý den.

jaaniickaa

jaaniickaa, 4. 10. 2017, 21.44

Ekologické čističe zavádím, větší úklid děláme cca 1x týdně, jinak co je kde potřeba....

Gabill, 4. 10. 2017, 16.34

Ekologicke prostriedky nepouzivam. Vysavam raz za tyzden a cez tyzden pustam automaticky vysavac plus podla potreby rucny vysavac na omrvinky pod stolom a okolo linky. Podlahy vytieram podla potreby. Dbam na to, aby si vsetci po prichode domov umyli ruky. Klucky zvyknem utriet pri utierani prachu.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů