Kuří oko? Zbavte se jej přírodní léčbou!

zobrazeno 5554×

Vložil(a): Adrianita, 5. 1. 2020 22.34

Kuří oko je velmi nepříjemné, tlačí i bolí. Může nás trápit několik měsíců, jestliže jej zanedbáme. Co jej způsobuje a jak se ho zbavit? Jak jej rozeznat od bradavice?

Kuří oko je lidové označení pro bolestivý útvar žluté barvy, odborně clavus. Vzniká nejčastěji v místě nějakého tlaku, zejména při nošení špičaté a těsné obuvi, nezřídka vysokých podpatků. Útvar může mít až 12 mm a objevuje se především na kloubech, palcích, prstech a chodidlech. U osob majících nějaké ortopedické vady se objevují i na jiných místech, nejvíce však na prstech, mezi prsty a na chodidlech.

Kuří oka jsou stejně typická pro ženy i muže. Zatímco u žen kuří oko často způsobuje nošení lodiček a celkově vysokých podpatků, u mužů zase polobotky.

Jestliže se vám kuří oka vyskytují bezmála celý život, řešení by pro vás mohlo být v barefoot obuvi. V těchto typech bot mají nejen prsty, ale i celé chodidlo dostatek prostoru, navíc simulují chůzi bosou nohou. Je třeba si na tyto boty zvyknout, protože cítíte vše po čem chodíte, ale vaše noha je dokonale chráněna před zraněním. Jedná se o zdravý způsob chůze, vhodný i pro děti.

Jak kuří oko poznat

Kuří oko je typické pro své jádro neboli trn, které roste dovnitř a může tlačit na nervy a cévy v jejím obalu a tím způsobuje nepříjemnou bolest. Tohle jádro může mít dokonce černou a barvu a čím déle a více je vystavováno tlaku, tím více je bolestivější. Jádro je rovnoměrně ohraničeno ztluštělou pokožkou, útvar má kuželovitý tvar, bílou až žlutou barvu. 

Kuří oko je často zaměňováno s bradavicí, která má narozdíl od kuřího oka kořínky. Příčinou bradavic je virová infekce, proto by se do jejich odstranění nemělo neodborně zasahovat. Vždy léčbu nechte na odborníkovi nebo se poraďte v lékárně.

Někdy si kuří oko spletete s mozoly, což jsou otlaky způsobené také nevhodnou obuví či velkou námahou. Jedná se však o mnohem větší nepravidelné útvary, které nebývají tak bolestivé.

Léčba a prevence

Základním pravidlem a zároveň prevencí jsou pohodlné boty, které nejsou úzké, netlačí, ani nemají vysoký podpatek. Vždy si boty raději vyzkoušejte. Jakoukoliv část zrohovatělé kůže na nohou odstraňte pemzou a poté promažte.

Jakmile vyměníte boty a začnete s péčí o chodidla, můžete si na čas do bot vložit gelové či pěnové vložky do bot.

Úlevu od bolesti vám mohou zajistit i gelové náplasti na postižená místa.

Pokud si na léčbu netroufáte sami nebo je kuří oko opravdu velmi rozsáhlé a bolestivé, s odstraněním by vám měla pomoci každá pedikérka. Klasický způsob odstranění je pomocí skalpelu, návštěvu budete ale muset několikrát zopakovat. Pedikúrou namokro je také možné odstranit kuří oko, nebo lze použít pouze tuto metodu.

Občas se kuří oko objeví i u dětí. Dbejte na správný výběr obuvi a pravidelně jim nožky kontrolujte.

Přírodní léčba

Kuří oko lze odstranit i pomocí bylinek, případně i dalších “babských” rad. Můžete jimi doplnit i výše zmíněné postupy.

Léčba bylinkami většinou trvá delší dobu, nic se neděje přes noc, ale za to je výsledek trvalejší. Dopřejte si relaxační koupel s řebříčkem obecným - hrst bylinek spařte 3 litry vroucí vody, přidejte lžičku soli, přikryjte a luhujte do požadované teploty, poté sceďte a namočte do odvaru nohy na 20 minut, opakujte každý večer.

Vlaštovičník větší je účinný nejen na léčbu bradavic, ale i kuřího oka. Stačí rozlomit stonek, z kterého vyteče žlutá až oranžová šťáva a pak stačí každý den potřít postižené místo.

Kuří oko lze potírat i propolisem nebo propolisovou tinkturou. Co je to propolis a jaké jsou jeho další vlastnosti a účinky jsme psali v článku Propolis - přírodní obranný štít.

Ke změkčení a následnému odstranění může pomoci éterický olej z libavky nebo ricinový olej. Kápněte olej na vatový tampón a připevněte náplastí. Opakujte denně, dokud kuří oko neodpadne.

Samo by mělo kuří oko vypadnout i díky slaným koupelím, po kterých je vhodné natřít chodidlo medem.

Zajímavá je kombinace prolisovaného česneku, citronové šťávy a octu, stejný výsledek by mělo mít i kolečko citrónu přiložené na kuří oko. Opakovat, dokud nelze kuří oko vyloupnout. Nebo zkuste aromatický obklad - cibuli si den předem namočte do octa, nechte působit přes noc.

Nikdy však kuří oko neodstraňujte násilím ani se nelečte přírodně a sami za každou cenu, zejména, pokud se stav nelepší či naopak horší. Můžete si zadělat na nepěknou infekci či jiné vážné potíže.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 13. 6. 2023, 8.25

Hodně záleží na botách, to je jasné. Já jsem měla třeba jedny kozačky, ze kterých se mi to dělalo taky. Pak jsem si koupila dámské polokozačky od https://www.shoemaker.cz/damske/obuv/polokozacky?p=Products&cid=287 a najednou to bylo všechno naprosto v pohodě. Ale jako to vypalování to je prostě hodně nepříjemné. To jsou taky podstoupila a jako doufám, že to bylo poprvé a naposledy.

Úča, 17. 1. 2021, 14.47

Já mám velmi dobré zkušenosti s péčí pedikerky . Trpěla jsem hodně na kuří oka a po jejich pravidel EM odstranění se mi přestaly úplně dělat

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.52

kuří oko mi museli jedině vypalovat,nic jiného mi nepomohlo

mikjana, 22. 4. 2020, 21.20

Dobré rady, byla jsem 2x na kožním na odstranění kuřího oka.

Gustawka, 22. 2. 2020, 21.58

zatím jsem kuří oko neměla

lazna, 7. 1. 2020, 9.07

U nás byli jen bradavice

dasza, 6. 1. 2020, 19.34

Měli jsme jen bradavice;)

patricia077

patricia077, 6. 1. 2020, 18.43

Tohle mne netrápí ale babička jezdila s kuřími oky na pedikúru a já s ní jako malá na čumendu

všelka, 6. 1. 2020, 11.02

Naštěstí nemám zkušenosti s kurim okem, ale je dobré vědět jaká je prevence

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů