Když dítě nezapadá do tabulek

zobrazeno 4488×

Vložil(a): Adrianita, 27. 10. 2019 22.18

Jakmile se vám narodí miminko, jste pravidelně zváni na preventivní kontroly, kde se dítě mimo jiné podrobí přeměření. Kontroly se opakují celé dětství a míry jsou porovnávány dle tabulek. Samozřejmě, přístupné jsou určité odchylky, nejen pro dívky a chlapce, ale i pro různé země. Dle těchto tabulek je porovnáván růstový vývoj dítěte s ostatními dětmi, respektive se porovnává růstová křivka, která by měla být podobná u většiny dětí. Jestliže se nějakým způsobem liší, může se jednat o poruchu růstu.

Růst dítěte je možné  rozdělit do tří stadií: kojenecké a batolecí období, dětské obdbobí a období dospívání. 

Rychlý růst v prvních dvou letech života záleží hlavně na tom, jak dobře rostlo miminko v děloze během těhotenství. Za první rok života vyroste většinou o 25 cm, za druhý rok průměrně o 10 až 12 cm. V dětském období je růst řízen především růstovým hormonem. Pokud ho tělo neumí vytvářet dostatek, poklesne růst z obvyklých 5-7 cm za rok na 3-4 cm za rok (nebo i méně). V období dospívání dochází k růstovému spurtu. Růst je řízen růstovým hormonem a pohlavními hormony (estrogenem u dívek, testosteronem u chlapců), které v době dospívání v těle výrazně stoupají. V době s nejvyšší růstovou rychlostí v pubertě vyroste dívka za rok obvykle kolem 9 cm. Chlapci mívají pubertální růstový spurt v průměru o dva roky později a jejich růstová rychlost je o něco vyšší - až 12 cm za rok. Vlivem pozdějšího dospívání a mohutnějšího pubertálního růstového spurtu jsou chlapci nakonec v průměru o 13 cm vyšší než dívky.

Poruchou růstu je označován stav, kdy děti nerostou předpokládanou rychlostí. V určitém věku tedy nedosáhnou výšky a váhy jako jejich vrstevníci a jejich kosti bývají při růstu méně pevné. Příčin může být několik, tou nejčastější je nedostatek růstového hormonu v těle. Může se však jednat i o poruchu hormonů štítné žlázy či pohlavních hormonů. Také to může značit nějaké onemocnění, jako zánětlivé onemocnění střev, celiakii či nesnášenlivost nějaké potraviny. 

Proč je důležitý růstový hormon

Růstový hormon je podstatný pro zdravý růst a vývoj dítěte. Jeho množství řídí podvěsek mozkový, hypofýza, a hypotalamus, který je spojen kanálkem s hypofýzou. Obě žlázy se nacházejí v mozku a při jejich poruše genetickými poruchami, úrazem nebo nemocí může dojít ke snížení hladiny růstového hormonu. Následkem může být opožděný růst. Při podezření na nedostatek růstového hormonu je třeba navštívit dětského endokrinologa. Ten se specializuje na na hormonální poruchy zahrnující nejen poruchy růstu. Pamatujte, že včasná léčba je velmi důležitá, protože léčba růstovým hormonem má největší význam v mladém věku. Růstový hormon je možné podávat v množství, které je potřeba, aby dítě normálně rostlo.

Růstový hormon neovlivňuje pouze růst kostí, ale i orgány v těle. Při poruchách růstu jsou tedy poškozeny některé orgány. Při gigantismu a akromegalii se objevují i poruchy srdce, které se projeví jako vysoký krevní tlak nebo poruchy srdečního rytmu. Působením růstového hormonu může být narušen i trávicí systém, kůže a podkoží při nadměrné tvorbě hormonu hrubne a dotyčný se více potí.

Když je dítě příliš velké. Gigantismus a akromegalie

Zvýšená tvorba růstového hormonu může vést ke gigantismu či akromegalii. Čím se tyto poruchy liší? Gigantismus se projeví u dětí či dospívajících v období jejich růstu a způsobí nadměrnou výšku. Projeví se při zvýšené až velmi vysoké hladině růstového hormonu. Naproti tomu akromegalie se objevuje až u dospělých při vysoké hladině růstového hormonu. Přestože jejich kosti již nerostou do délky, projevuje se zvětšením okrajových částí, například konečků prstů.

Příčinou je nádor hypofýzy či jakékoliv jiné části těla, případně se může jednat o neobvyklé, často dědičné onemocnění (například Albrighta syndrom, Neurofibromatóza). Častěji se objevuje akromegalie, a to v třetí dekádě života.

Gigantismus se projevuje vysokou postavou, nadváhou či obezita, bolestmi hlavy, zhoršením zraku, nadměrným pocením, poškozením kloubů, poškozením srdce a výraznými rysy na obličeji (výrazný předkus).

Naproti tomu akromegalie se projevuje zvětšenými konečky prstů, zvětšením jazyka, zvýrazněním vrásek na čele, opuchlými víčky, rozšířením nosu, mastnou pletí, a vysokým krevním tlakem.

Možnými komplikacemi těchto nemocí může být cukrovka, zvětšení štítné žlázy, zadýchávání se, spánkové apnoe, vysoký tlak, vznik močových kamenů, slabost, syndrom karpálního tunelu.

Cílem léčby je zbavit se nádoru, a to například pomocí neurochirurgického zákroku, ozařováním nebo farmakologickou terapií.

Když je dítě příliš malé. Nanismus

Nanismus, neboli trpaslictví, se projeví při nízkých hodnotách růstového hormonu. Na jeho vznik má vliv i genetika. Jedná se o stav, kdy je významně ovlivněn růst a mineralizace kostí. Jedinec je od dětství výrazně menší oproti svým vrstevníkům. Jestliže jsou uzavřeny růstového zóny kostí, k čemuž běžně dochází v pubertě, není další růst již možný. 

Při léčbě je důležité nalézt příčinu a provést genetické vyšetření. Některé hormonální poruchy lze léčit např. podáváním hormonů, ale pouze do puberty. Po zastavení růstu je možné provádět pouze chirurgické korekce a mírnit příznaky potíží.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • akromegalie

    hormonální porucha, která se projevuje nadměrnou produkcí růstového hormonu somatotropinu v hypofýze, která neutichla ani v období dospělosti

  • estrogen

    primárně ženský pohlavní hormon

  • gigantismus

    stav, při kterém je růstový hormon u dětí produkován v nadměrném množství

  • spurt

    období, kdy dochází k náhlému zrychlení růstu dítěte

  • testosteron

    steroidní hormon ze skupiny androgenů, řadí se mezi anabolické steroidy, je to mužský pohlavní hormon

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 12.02

myslím si,že můj 4 letý syn do tabulek nezapadá,vypadá jak dvou leté dítě,ale naštěstí to nikdo neřeší ve 4 letech má 103cm a 15kg.. kluci v tomto věku byli daleko větší.a teď můj 3 měsíční syn je taky prcek má jen 4400g a 62cm.

WeruskaSK

WeruskaSK, 28. 11. 2019, 15.31

nasi su vzdy podpriemer, nastastie to nikto nijak neriesil, aj teraz su najmensi spomedzi vrstovnikov

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.05

Dcera byla velká už v břiše. Už je jen o kousek menší než já a má teprve 12.

dasza, 6. 11. 2019, 18.57

Píchala jsem si růst.hormon 4roky...jestli bych vyrostla i bez něj..těžko říct..v pubertě se to dost zlomilo...a teď nejsem nejmenší..ale vysoká taky ne...a holka byla furt pidi midi..a najednou skok..13cm za rok.a dohnala skoro své vrstevníky..

LucieS

LucieS, 6. 11. 2019, 19.38

A jak jsi vysoká?

dasza, 7. 11. 2019, 5.45

167cm

LucieS

LucieS, 7. 11. 2019, 21.00

Takže průměr. Jsem myslela, že jsi nějaký liliput, vyznělo to tak. Tak otázka je, jak moc ti k tomu ty hormony pomohly...

Romanka40, 5. 11. 2019, 14.16

A jeste lepsi jsou tabulky na pribirani. Pribira moc, nasadit UM. Pribira malo, nasadit UM...

Mygara

Mygara, 4. 11. 2019, 10.21

Někdy zkrátka nejde dítě napasovat do tabulky,ale je zdravé, jen jsou to geny

Fuga

Fuga, 3. 11. 2019, 14.13

naše holčička má podezření na nedostatek růstového hormonu, je na 3 percentilu, ale protože si ho pořád drží, tak se to zatím neřeší

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů