Jak překyselení organismu ovlivňuje zdraví

sledováno 1× zobrazeno 3642×

Vložil(a): NikolaJ, 9. 10. 2017 11.32

Víte o tom, že se zdravotní stav člověka odvíjí od poměru zásad a kyselin v organismu? Když se totiž (podle německého přírodovědce Petera Jentschury, který výzkumu této problematiky zasvětil více jak 30 let) naše vnitřní tělesné prostředí vyšplhá svou hodnotou pH nad 7, směrem k zásaditým hodnotám, máme celkem vyhráno.

Snížená imunita a civilizační choroby vlivem „kyselé“ stravy

Kyselost a zásaditost se udává v hodnotách pH. Udává se ve stupnici od 0 do 14. Neutrální pH má hodnotu 7. To má například čistá voda. Má-li roztok hodnotu nad 7, znamená to, že je zásaditý (převažují v něm zásadité látky), při pH pod 7 jde o roztok kyselý  (převažují v něm kyselé látky).

Pro lidský orgsnismus je důležité pH krve, které si organismus musí udržovat okolo 7,3 – 7,4, protože nižší hodnoty nejsou slučitelné se životem. Krev si drží své optimální pH, ale na úkor našich kostí, ostatních tkání a orgánů. Ty jsou na tom podstatně hůře vlivem dnešní průmyslově upravované, kyselinotvorné stravy s nedostatkem vitamínů a minerálů. Zřejmě právě proto v naší populaci zaznamenáváme v posledních letech enormní nárůst zdravotních problémů a snížení obranyschopnosti již od raného věku.

Jen jeden prohřešek denně?

Dle Jentschury bychom měli jíst ideálně 80 % zásadotvorné stravy, která v těle udržuje zdravou acidobazickou rovnováhu. 20 % tedy zbývá ve prospěch „kyselin“. Pokud například jíme 5x denně (3 hlavní jídla a 2 svačinky) a spočítáme si to matematicky, tak  20 % vychází na jediný „prohřešek“ ve formě masa, uzeniny, bílé mouky, cukru, alkoholu nebo kávy či jiných kyselinotvorných potravin. Ovšem za předpokladu, že zbytek jsou ryze zdravé pokrmy plné zeleniny, ovoce či bylinek, které jsou zásadité. Kdo z nás to ale dokáže? A je to vůbec v dnešní době možné? Bohužel většinou konzumujeme stravu v přesně opačném poměru.

Každodenní hody nás ubíjejí

Naše babičky vyrůstaly na jednoduché stravě bez konzervantů a éček. Maso, bílé pečivo a sladkosti byly podávány pouze svátečně. Zatímco dnes se lidé stravují často průmyslovými polotovary bez jakékoliv energie (podle tradiční čínské medicíny zde mluvíme o Qi / čchi) a kávou, aby přežili den ve vysokém pracovním tempu a stresu, až do večera, kdy si dopřejí další „dobré“ jídlo.

Jíme nadbytek jídla s minimem tělu prospěšných látek. Kvantita převládá nad kvalitou! O masu, které také převážně zakyseluje, to platí dvojnásob. Není proto divu, že mladá generace po třicítce zaznamenává výrazný úbytek svých minerálních zásob v těle. Nejdříve ze zubů a vlasové pokožky, následně z cév a chrupavek až po nehty, kůži a kosti. Pokud nepřijímáme dostatek zásadité stravy, vyčerpané tělo pod taktovkou každodenního přívalu kyselinotvorných jídel vysílá své minerály do boje s kyselinami pro jejich neutralizaci.

Zásaditou minerální látkou (například vápníkem z kostí) se neutralizovaná kyselina, pokud ji tělo nedokáže vyloučit, ukládá ve formě usazenin (neutrálních solí) do různých míst. Někomu pak vzniknou křečové žíly, jinému celulitida, mužům předčasně padají vlasy atd. To je ale jen začátek, než se tato počáteční úložiště zaplní a odpady začnou atakovat i naše orgány. A jsme u zrodu civilizačních nemocí. Co s tím?

Proměňte jídelníček ve prospěch zásad

Stačí trochu upravit jídelníček a pravidelně tělu dodávat vitamíny a minerály v přirozené podobě. Při přípravě jídla pamatujte na zlaté pravidlo přední české specialistky na výživu, Margit Slimákové: polovinu vašeho talíře by měla tvořit zelenina. Pouhá čtvrtina připadá na přílohu, tedy sacharidy (brambor, rýže, těstoviny, pečivo) a zbylá čtvrtina na bílkoviny (maso, tofu, vejce, luštěniny). Zeleniny bychom měli sníst zhruba 3 porce denně, což akorát vychází na přílohu k hlavním jídlům a ovoce 2 porce – třeba ke svačinkám. Pokud nejste zrovna zeleninový typ, doporučujeme do těla doplňovat přirozené vitamíny a minerály díky zeleným potravinám a tzv. superfoods. Na vlastní kůži za čas pocítíte příjemné změny v podobě přílivu energie, zvýšení imunity a duševní pohody.

Žena má v rukou zdraví celé rodiny

Staré moudro říká, že žena od své plotny ovlivňuje zdravotní stav celé rodiny. Dle tradiční čínské medicíny strava (společně se vzduchem, který dýcháme) zásadně ovlivňuje naši imunitu a zdraví. Proto je jen na nás, jak se k tomuto postavíme. Zda zvolíme pohodlný, ale nezdravý, způsob stravování ve formě rohlík + margarín + uzenina či fastfood, anebo raději půjdeme cestou malé investice času, zato kvality do přípravy hodnotých pokrmů.  Jak na to?

  • Vždy nakupujte jen základní, průmyslově co nejméně zpracované (nerafinované) suroviny a z nich si doma připravujte jídlo. Trocha času navíc se jako investice do zdraví celé rodiny přeci vyplatí! A protože jen málokdy v dnešní době do sebe dokážeme vpravit dostatek ovoce a zeleniny (u dětí ve školách či školkách to platí dvojnásob), doporučujeme sáhnout po kvalitních doplňcích stravy.
  • Při výběru doplňků si nejdříve zmapujte nabídku trhu: pečlivě vybírejte jen ty značky, které zaručují čistotu původu, organickou kvalitu a šetrné zpracování. Jedině tak máte jistotu, že do těla dostáváte silně účinné přírodní nutrienty bez rizika plísní, pesticidů a těžkých kovů či jiných nežádoucích látek. Dávejte pozor na rádoby „zdravé“ a levné produkty z Číny a jiných průmyslově znečištěných oblastí v supermarketech! Nízká cena zde většinou odráží i pochybnou kvalitu!

{{:pr:}}

  • Pokud máme dostatečný denní příjem vitamínů a minerálů, ale i tělesného odpočinku, imunita nám bude pracovat skvěle. Úžasnými pomocníky jsou zmiňované zelené potraviny a superpotraviny, které můžete pro pestrost a podle chuti užívat i třeba 3 druhy denně nebo si najít tu svou, co vám dělá dobře, a dopřávat si ji delší dobu. Každý minerál i vitamín se zkrátka počítá a tělo je za něj vděčné. Při pravidelném užívání jsou superpotraviny jednou z cest k posilování imunity a prevence před civilizačními chorobami.

Méně stresu a více odpočinku

Málokdo si také uvědomuje, že nedostatek spánku či odpočinku a všudypřítomný stres nás zakyseluje stejným způsobem, jako nevhodná strava. Pokud sníme i sebezdravější jídlo ve stresu, v trávicím traktu se přemění na kyselé!

A se sportem rovněž umírněně. Když celý den sedíte v kanceláři, pak zběsilá snaha vše dohnat několika kilometry rychlého běhu rozhodně není cesta ke zdraví. Naopak šok pro tělo, které se nadměrně zaplaví kyselinou mléčnou. Zkrátka nic se nemá přehánět. Navíc, kdy jindy než na podzim a v zimě bychom měli začít dbát na klidový režim, chodit dříve spát a stáhnout se do vnitřního klidu, meditace? Jóga, procházky nebo lehký běh na čerstvém vzduchu nám však určitě prospějí. A nezapomeňte zhluboka dýchat!

Tak co, maminky, změníte na základě našeho článku nějak stravovací návyky své rodiny? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (73 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

AliTero, 29. 1. 2021, 14.16

A co víno? Na mysli mám kvalitní české https://www.alkohouse.cz/moravska-vina

jsem strašně v jídlu vybíravá,v mém jídelníčku nemůže být ani ovoce a ani zelenina

dadinkamaminka, 23. 6. 2018, 14.11

Ja jim vsechno, maso minimalne obden Za to ho snim s chuti a beze stresu

Žofinka

Žofinka, 31. 5. 2018, 21.29

Výborné řady, ještě je umět dodržet

isykorka, 16. 2. 2018, 18.00

Inspirativní článek, díky!

Gabill, 24. 11. 2017, 8.50

Snazim sa varit dost zeleniny. V lete a na jesen, ked je dost chutnej zeleniny zo zahradky je to jednoduchsie. Bez masa sa ale nezaobideme, ti moji chlapi su vsetci "masovy".

rodinka

rodinka, 9. 11. 2017, 21.51

zajímavý článek

snany, 26. 10. 2017, 21.10

O tom co jím a budu vařit docela dost uvažuji. Kupuji základní potraviny ( místního původu), maso máme 1- 2 krát týdně, což nám stačí....

Marusk

Marusk, 23. 10. 2017, 14.09

Jojo, "mene stresu a vice odpocinku" se pekne cte, ze a hure dodrzuje.

Lenourecek, 19. 10. 2017, 20.53

Jím všechno, snažím se hlavně o to, aby moje strava byla pestrá

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů