Jak funguje imunita a čím ji posílit?

zobrazeno 7698×

Vložil(a): pavlakosec, 30. 12. 2016 11.47  (aktualizováno 14. 10. 2022 20.36)

Imunita je odolnost organismu proti různým nemocem. Když funguje správně, chrání tělo před patogenními mikroorganismy, jako jsou viry, bakterie, plísně a paraziti. Pokud imunitní systém selže nebo je oslaben, tělo je náchylnější k různým nemocem. Oslabená imunita se projeví častým nachlazením, opakovanými infekcemi, chřipkami, alergiemi, artritidou nebo rakovinou. Jak imunitu posílit a proti takovým stavům bojovat?

Co je to IMUNITA?

Žijeme v prostředí, které je plné bakterií, virů, jedů, chemikálií. Pokud je náš organismus zdravý, tzn. má silný imunitní systém, dokáže pomocí buněk jako jsou makrofágy, mikrofágy, lymfocyty (T-lymfocyty, B-lymfocyty), atd. hlídat udržení rovnováhy vnitřního prostředí organismu a zajistit jeho ochranu proti škodlivým prvkům.

Imunitní systém je velmi složitý, skládá se ze skupiny buněk a orgánů, které spolupracují a chrání tělo před vnějšími činiteli. Pokud imunitní systém selže nebo je oslaben, tělo je náchylnější k různým nemocem. Oslabená imunita se projeví častým nachlazením, opakovanými infekcemi, chřipkami, alergiemi, artritidou nebo rakovinou.

Imunitní systém se vyvíjí během celého života. Už během těhotenství se začnou formovat všechny buňky a mechanismy imunitní odpovědi. Během dětství imunitní systém dozrává. Plnou funkčnost dosáhne imunitní systém v období puberty a dospělosti. Ve stáří pak dochází k poklesu imunitních funkcí.

Imunitu v našem organismu zajišťuje hned několik orgánů:

  • Primární orgány - patří sem kostní dřeň a brzlík (vytvářejí se zde a dozrávají lymfocyty).
  • Sekundární orgány - patří mezi ně slezina, lymfatické uzliny, lymfatické tkáně kůže a sliznic (krční mandle, slepé střevo), zde dochází k aktivaci lymfocytů.

Vrozená imunita (nespecifická)

Je to přirozená, geneticky podmíněná imunita, kterou získáváme od matky a se kterou se rodíme, naše první obranná linie. Od porodu nás vrozená imunita chrání před škodlivými látkami, které pocházejí z životního prostředí, a proti různým patogenním zárodkům.

Tohoto typu imunity se účastí převážně fagocyty – makrofágy a mikrofágy, které pohlcují bakterie a jiné částice. Svou roli sehrávají i mechanické bariéry – pokožka a sliznice, např. přirozená mikroflóra nacházející se v tenkém střevě.

Nespecifická imunita odpovídá po každém setkání s antigenem stejnými mechanismy, nemá paměť. Buňky se nachází neustále v krvi, takže aktivace je v případě potřeby takřka okamžitá (minuty až hodiny).

Získaná imunita (specifická)

Tento typ imunity slouží jako druhá obranná linie a vyvíjí se po celý život na základě kontaktu s cizími částicemi, jako jsou bakterie, které nejsou zničeny přirozeným imunitním systémem. Funkce získané imunity je zajištěna komplexním systémem buněk a proteinů známých jako protilátky. Získaná imunita a její vývoj jsou aktivovány ihned po kontaktu s některým z antigenů (patogeny, cizorodé částice) s imunitním systémem. Je založena na specifické odpovědi organismu vůči patogenům. To znamená, že buňky patřící do specifického imunitního systému jsou schopné rozeznat, odpovědět a zapamatovat si určitou látku - antigen a příště je při styku s tímto antigenem mnohem účinnější. Na tomto poznatku je založen princip očkování.

Protilátky (imunoglobuliny) jsou proteiny, které jsou schopny identifikovat a zneškodnit cizí látky v organismu. Každá protilátka rozpoznává pouze specifický antigen.

Buňkami specifického imunitního systému jsou lymfocyty, a to buď B-lymfocyty (tvoří se v kostní dřeni, odtud putují do krve) nebo T-lymfocyty (množí se a dozrávají v brzlíku). Lymfocyty jsou jediné buňky schopné specificky rozeznávat antigeny. T- a B-lymfocyty se odlišují mechanismem zneškodnění patogenu.

Když imunita nefunguje, jak má

Může se stát, že imunita nefunguje tak, jak má, neplní správně svou funkci. Poruchy imunitního systému ve smyslu oslabení (tzv. imunodeficience) mohou být vrozené nebo získané. Ty vrozené jsou naštěstí vzácné - jsou totiž velmi špatně léčitelné. Naprostou většinu snížení imunity tvoří poruchy získané. Zde se jedná buď přímo o onemocnění imunitního systému (např. nákaza HIV) nebo o nepřímý vliv jiných onemocnění (nádory, cukrovka, poruchy výživy, stres atd.).

Imunita a nástup dítětě do školky

Známe to asi všechny - jakmile dítě nastoupí do školky, máme pocit, že dítě nemá vůbec žádnou imunitu - často je více doma něž ve školce. Proč tomu tak je? Nejedná se o nic neobvyklého. Až do nástupu do školky se totiž dítě potkává většinou s úzkou skupinou lidí (rodina) a vlastně si "zvykne" pouze na jejich virovou výbavu. Po nástupu do školky se najednou potká s velkým novým kolektivem, kde si každý přinese tu svoji "výbavu" z domova a většinou si ji navzájem předávají. Někdy k tomu přispívá i určitý stres dětí z nového prostředí a nový režim. Navíc v předškolním věku mohou děti mít zvětšené tzv. nosní mandle, kde se může infekce udržovat. Proto je důležité každé nachlazení úplně doléčit a děti nepřetěžovat. A samozřejmě také neužívat antibiotika nadbytečně - o tom si můžete více přečíst v článku Antibiotika ano či ne? Jde to i jinak?

Posílení oslabené imunity

S podzimem nastává období nachlazení a chřipek. V kolektivu se tato onemocnění šíří velice snadno. Jak podpořit imunitu, abychom prožili hezký podzim a zimu bez kapesníku a teploměru? Možností je více. Buď navštívit lékárnu a vybrat si z mnoha nabízených preparátů, nebo to zkusit s pomocí přírody. V přírodě se vyskytuje řada velmi účinných látek, které mohou podpořit naši imunitní odpověď. Mezi nejlepší posilovače imunity patří:

  • Echinacea - Echinacea neboli třapatka nachová posiluje imunitu a využívá se i jako podpora při léčbě těžkých nemocí (rakovina).
  • Aloe vera - posiluje a čistí organismus, tím zvyšují jeho odolnost proti nemocem.
  • Cibule, česnek, křen - působí proti bakteriím, virům a plísním. Označují se jako přírodní antibiotika.
  • Šípek - obsahuje vitamín C, antioxidanty, zbavuje tělo volných radikálů a pomáhá zpomalovat stárnutí buněk.
  • Kopřiva - je doporučována na detoxikační kůry. Obsahuje řadu vitamínů a minerálů. Výborná je také na přípravu polévek a do nákypů.
  • Ginko biloba - jínan dvoulaločný je tradiční lék čínské medicíny. Má velmi široké spektrum využití. Před použitím se doporučuje porada s odborníkem.
  • Rakytník řešetlákový - u nás zatím dosti podceňovaný stimulant imunity, který mohou užívat i děti. Nejlepší je ve formě sirupu. Obsahuje velké množství vitamínu C a antioxidantů.
  • Šalvěj, tymián, máta, meduňka - další z přírodních antibiotik. Ve formě čajů je možno je používat i preventivně.
  • Ženšen - jedna z mnoha bylin čínské medicíny. Účinky jsou potvrzeny i lékařskými studiemi. Velice vhodný pro občasné kůry zlepšující rovnováhu v organismu, a to nejen fyzickou, ale také psychickou.
  • Kustovnice čínská - skvělý antioxidant, zdroj vitamínu C, E a skupiny B.
  • Hlíva ústřičná - obsahuje důležité betaglukany a vitamíny skupin B, D, C, K. Najdeme v ní také stopové prvky jako chrom, měď, železo, jód, sodík a zinek.

Rychlejším a snadnějším řešením jsou různé výtažky z těchto bylinek ve formě tablet.

K posílení imunity nám pomůže také zdravý pohyb, detoxikace (pročištění) organismu, jídlo, dostatek tekutin a zdravé přiměřené otužování. Nezanedbatelný je také dostatečný odpočinek a relax.

Možná to bude znít neuvěřitelně, ale doporučuje se také smích a láska. Nezapomínejte na to :-)

Maminky a jak vy posilujete imunitu? Napište nám svůj komentář buď přímo zde pod článek, nebo se zapojte do diskuze Jak posilujete imunitu? a sdílejte své zkušenosti s ostatními maminkami!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • antigen

    látka, která navozuje produkci jedné nebo více protilátek

  • B-lymfocyty

    buňky imunitního systému zodpovědné především za specifickou, protilátkami zprostředkovanou imunitní odpověď

  • fagocyty

    buňky schopné pohlcovat velké pevné částice z okolního prostředí přes membránu; v lidském těle jsou to především bílé krvinky

  • HIV

    (human imunodeficiency virus) - původce nemoci AIDS (Syndrom získaného selhání imunity), je v podstatě virové onemocnění, které poškozuje imunitní systém tak, že postupně dochází ke ztrátě obranyschopnosti organismu; jeho příznaky se mohou projevit až za několik let, a následně může mít na svědomí řadu dalších infekčních a nádorových onemocnění

  • imunodeficience

    porucha imunity, snížená obranyschopnost ogranismu, jejímž důsledkem je zvýšená náchylnost k infekcím

  • lymfocyty

    typ bílých krvinek vyskytující se u obratlovců; představují funkčně různorodou skupinu imunitních buněk

  • makrofágy

    buňky přirozené imunity, které hrají velmi důležitou roli v imunitní reakci

  • mikrofágy

    Neutrofilní granulocyt; nejčetnější typ bílé krvinky v krvi člověka a zvířat patřící mezi významné buněčné složky imunitního systému, které se účastní akutní fáze zánětu, podílejí se na likvidaci především bakteriálních infekcí

  • T-lymfocyty

    druh bílých krvinek ze skupiny lymfocytů; jsou podstatou specifické (získané) buněčné imunity, při níž potírají např. nádorové buňky či buňky napadené viry

Diskuze k této stránce (64 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

koliaska105, 29. 12. 2023, 0.48

S tou echinaceou určitě máte pravdu. Sama ji také užívám. Ženšen nebo rakytník funguje taky skvěle. Já bych snad jen doplnila lichořeřišnici. Lichořeřišnice je na podporu imunity také velmi účinná. Já ji normálně využívám v kuchyni, ale mám ji i v podobě kapslí tady odtud - https://www.herbavis.cz/produkt/lichorerisnice Taková věc se doma určitě neztratí.

Jana Novotná, 19. 11. 2023, 16.02

Vždycky, když začne podzim a s ním chladnější dny, je pro mě hlavní posílit imunitu. Naštěstí mi kamarádka poradila internetové stránky https://www.senzamedical.cz/senza-vitamin-c-250ml-lipozomalni-vitamin-c/, kde jsem objevila Senza Lipozomální vitamín C a jsem s ním maximálně spokojená. Cítím, že mi opravdu pomáhá s posílením mojí imunity a už jsem nebyla dlouho nemocná.

vranovahan, 27. 2. 2023, 5.54

Je to teda možná trochu neortodoxní, ale co třeba vodíková voda? Nedávno jsem o tom něco málo četla a podle toho, co na internetu píší, tak je to prý na imunitu také dost prospěšné. A nejen na ni. Musím říct, že od té doby dost uvažuji nad tím, jestli si generátor vodíkové vody, viz https://www.vodikove-lahve.cz/generatory-vodikove-vody/ nepořídit. Ráda bych to vyzkoušela na vlastní kůži.

novaklen, 28. 6. 2023, 21.12

Tak o tomto slyším poprvé. Zkusím si o tom něco načíst, třeba to opravdu funguje. Nicméně já osobně dávám co se posilování imunity týče přednost otužování nebo naopak saunování. Právě saunu jsem dříve dost zanedbávala, ale od té doby, co jsme investovali do sauny na míru od https://www.saunujeme.cz/ kterou teď máme doma se saunuji pravidelně a snažím se k tomu vést i děti.

VaJána, 30. 10. 2022, 7.50

Rakytníková štáva čerstvé ovoce a zelenina, otužování. A také nějaké ty vitamínové bombóny z lékárny.

kamika, 25. 5. 2021, 18.48

Znám tuto mastičku, my ji ještě kombinujeme s bylinnou koupelí.

jarcula, 20. 5. 2021, 13.46

Jejich produkty jsou zcela přírodní a to je pro mě důležité. Malý syn měl problém s předkožkou, pomohla mu jejich Pinďa mast určená k tomuto problému.

vandica, 15. 5. 2021, 12.51

Tento sirup taky dávám dětem. Od Altaherby máme taky vyzkoušený Bylinný repelent Koncentrovaný olejíček. Blíží se léto a bude se hodit.

beruna, 9. 5. 2021, 13.20

Imunitu u dětí podporujeme přírodním přípravkem - https://www.altaherba.cz/ah-sirup-14-bylin

Minnie, 21. 1. 2021, 21.28

Imunitu se snažíme posilovat, ať už stravou, chodíme na čerstvý vzduch, tak i doplňky z lékárny.

na špatnou imunitu,dávala prababička mamce,psí sádlo.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů