Antibiotika ano či ne? Jde to i jinak?

zobrazeno 4281×

Vložil(a): pavlakosec, 19. 7. 2016 21.52

V dnešní uspěchané době stále častěji řešíme různá onemocnění podáváním antibiotik, v mnoha případech ale zbytečně. Antibiotika bývají stále hojně nadužívána. Dochází tak k odolnosti různých původců onemocnění na daná antibiotika, bakterie jsou vůči některým odolné a celá léčba se tím komplikuje. Tyto nemoci se stávají hůře léčitelné a někdy mohou končit až fatálně. Při rozhodování, zda antibiotika ANO či NE, vám pomůže CRP test. Znáte jej? A jde to i přírodní cestou?

Co jsou to vlastně antibiotika a k čemu jsou?  

Antibiotika, pro něž se často používá zkratka ATB,  je lék používaný k usmrcení bakterií způsobujících různá onemocnění. U nás jsou k dostání pouze na předpis lékaře. Velice důležité je dobrat celou stanovenou dávku. Hodně lidí si po odeznění prvotního problému řekne, že už více nepotřebuje a ukončí sami léčbu. Bohužel tím se problém nevyřeší, naopak se může stát, že dojde k rezistenci (odolnosti) bakterií na daná ATB a tím i ke komplikaci při léčbě nemoci. Někdy je možno je předepsat jako tzv. profylaxi, neboli preventivní použití, hlavně v pooperační medicíně, jako prevence infekce. Nepoužívají se k léčbě virových onemocnění jako je rýma nebo chřipka, na ty neúčinkují. 

Antibiotika je možné podávat i v těhotenství, ovšem jen některá, s ohledem na miminko a jeho bezpečný vývoj. Nezapomeňte tedy lékaře na váš jiný stav včas upozornit.

Donedávna se ATB používala také v chovatelství, a nejen hospodářských zvířat. Při podávání malé dávky ATB docházelo k větším hmotnostním přírůstkům. Od roku 2006 je toto ve všech zemích EU zakázáno. V mimoevropských zemích se ale k tomuto účelu ATB používají dodnes. Proto je dobré si na etiketách potravin přečíst zemi původu. V poslední době se hodně mluví o jejich podávání např. včelám, kdy dochází k předání části ATB do medu a my je tak nevědomky konzumujeme nebo podáváme dětem.

CRP test  

To, zda nemocný potřebuje nasadit léčbu pomocí antibiotik, může lékař zjistit použitím tzv. CRP testu. CRP, neboli C-reaktivní protein, je bílkovina akutního zánětu v těle. Je součástí reakce imunitního systému na infekci. Její hladina se vyšetřuje odběrem krve (stačí i pár kapek z prstu) a stanovením v séru. Mnoho lékařů má již dnes ve svých ordinacích přístroj na její vyšetření. Tím se hodně urychlí možné stanovení diagnózy a zahájení léčby. Hladina reaguje již po 4-12 hodinách od infikování. Maximální koncentrace je dosaženo za 24 – 48 hodin. Rychlý a vysoký vzestup CRP (hodnoty nad 60 mg/l) doprovází především akutní bakteriální infekce, méně obvykle také mykotické infekce. Virové infekce naproti tomu bývají charakterizovány relativně malým vzestupem CRP (zpravidla pod 40 mg/l).

Domácí CRP testy

Novinkou na našem trhu jsou domácí CRP testy, které pomohou v rozhodování, zda jít k lékaři pro ATB nebo zkusit domácí léčbu. Jejich použití je jednoduché a rychlé. Výsledky jsou však pouze orientační, neukáže se přesné číslo jako při vyšetření v laboratoři nebo u lékaře. Použití u dětí může být trošku náročnější, dětem se asi nebude moc líbit, když je někdo píchne do prstu pro nutný odběr krve. Proto se doporučuje asistence ještě jedné osoby. Někteří rodiče proto volí raději variantu v ordinaci. Odběr se doporučuje za den až dva zopakovat, pro jistotu. Pořizovací cena testu se pohybuje okolo 250 až 300 Kč za balení 2 kusů.

Podpůrná léčba, aneb přírodní ATB    

Ve chvíli, kdy nám test, ať už doma nebo v ordinaci, ukáže pouze virovou infekci nebo se jen necítíme dobře a obáváme se nemoci, můžeme zkusit přírodní léčbu. Dobrou volbou je také v případě podávání ATB jako podpůrná léčba. Mezi nejznámější řadíme med a propolis, citron, česnek a cibuli. Velice vhodné a doporučované jsou také bylinky - tymián, šalvěj, skořice a lichořeřišnice. 

Med a propolis

Med patří mezi vysoké alergeny, proto se nedoporučuje pro kojence a citlivé jedince. Obsahuje ovšem množství vitamínů, minerálů, aminokyselin, mateří kašičku a éterické oleje, proto pokud nemáte alergii, je vhodný pro léčbu nachlazení a chřipek. Má uklidňující a mírně sedativní účinky, má příznivé účinky na střeva, játra a pomáhá předcházet kornatění tepen. Nejčastější podání medu je v horkém čaji společně s citronem nebo s horkým mlékem. Zkusit se ale dá i ve formě sladkého rehydratačního nápoje: vymačkáme šťávu z jednoho až dvou pomerančů, přidáme lžičku soli a 10 lžiček medu. Vše rozmícháme nejprve v malém množství vody, až je směs dobře rozmíchaná, zalijeme ji cca litrem vody. Takto připravený nápoj slouží k doplnění tekutin, energie a iontů v těle, při onemocnění nebo sportovních aktivitách.

Nikdy nedávejte med do vřelého čaje ale pouze do horkého max. 50 stupňů. Varem by se v něm mohly zničit jeho blahodárné účinky. Med se, dle včelařů, má v případě zcukernatění rozehřívat pouze v horké vodní lázni a ne v mikrovlnné troubě. Další možností pro dospělé je medovina, což je kombinace medu a alkoholu.

Propolis je směs pryskyřice a vosku. Má antioxidační, antimikrobiální a protiplísňové účinky. Nejznámější podávání je ve formě tinktury nebo emulze.

Cibule a česnek  

Jejich prospěšnost je známa již od starověku. Česnek obsahuje vitamíny A, B, C, vápník, jód a selen. Zlepšuje imunitní systém a posiluje jeho odolnost proti bakteriím a virům. V období chřipek se doporučuje jíst stroužek česneku denně preventivně. Při horečce podporuje pocení, pročistí dýchací cesty, podpoří odkašlávání a odstraní střevní parazity. Podání česneku je nejlepší ve formě horké česnekové polévky nebo pomazánky.

Cibule je nejen účinný lék při nachlazení ale také jako první pomoc při bodnutí nebo štípnutí hmyzem. Stačí na dotčené místo přikládat plátek cibule, která omezí otok i případné zarudnutí nebo svědění. Na nachlazení se osvědčil čaj z cibule nebo známý sirup z cibule: cibuli nakrájenou na kolečka posypeme 2 - 3 lžícemi cukru, šťávu cibule začne pouštět už za chvíli. Cibulovou šťávu podáváme několikrát denně v množství 2 - 4 lžiček, podle toho, kolik dle chuti sneseme. Nepříjemného dechu se lehce zbavíme rozkousnutím kávového zrna nebo mátového lístku. 

Citron a zázvor

Díky svému velkému obsahu vitamínu C se citron doporučuje při léčbě různých virových onemocnění. Stejně jako i ostatní citrusové ovoce. Z citronu i zázvoru se dá udělat výborná limonáda nebo i velmi jednoduché citronové kloktadlo: vymačkáme šťávu z jednoho středně velkého citrónu, mírně zředíme vodou a kloktáme ji. Opakujeme 2 až 3x denně. Pozor při podávání ATB - některá mohou s citrusy reagovat!

Tymián, šalvěj a skořice   

Nezanedbatelným pomocníkem jsou také bylinky a koření. Nejčastěji ve formě potravinových doplňků, čajů ale také éterických olejů. Vhodné jsou také inhalace. Tymián má silné antiseptické, baktericidní, protivirové a antiparazitní účinky. Působí na organismus hřejivě, aktivizuje duševní činnost. Jako čaj se tato bylinka používá proti průjmům, k ošetření zánětu dutiny ústní a nosohltanu, jakož i ke zmírnění kašle a bronchitidy.

Šalvěj působí antisepticky, dezinfikuje a podporuje rychlé hojení ran. Čaj je vynikajícím kloktadlem při zánětech dutiny ústní, bolestivosti zubů, dásní, krku a ztrátě hlasu. Šalvějové listy jsou účinnou přísadou do koupele, působí protizánětlivě a pomáhají při čištění pleti.

Skořice je účinným dezinfekčním prostředkem, s poměrně silným antibiotickým a antimykotickým spektrem. Můžeme ji s úspěchem používat při nachlazení, chřipce, angíně, zánětech všeho druhu i při průjmu.

Za sebe mohu doporučit horký jablečný nebo jiný džus s troškou skořice a pro dospělé s panáčkem něčeho ostřejšího. Inspirovat se můžete také v naší kategorii Recepty / teplé nápoje, kde najdete celou řadu nápojů vhodných při nachlazení.

Jak snížit negativní následky léčby ATB

Během léčby, ale i pár dní po jejím ukončení, se doporučuje dodávání lactobacilů pro podporu obnovy mikroflóry ve střevech. Nejlépe ve formě kapslí a prášků, nebo u malých dětí kapek. U některých typů ATB se nedoporučuje min. hodinu před a 2 hodiny po konzumace citronu a kyseliny citrónové, mohlo by dojít k reakci těla, například ve formě kopřivky. Konzumace mléka a mléčných výrobků během léčby se do nedávna nedoporučovala. Podle posledních výzkumů stačí jen jejich konzumaci omezit. Důležité je zařadit do jídelníčku jogurty a zakysané výrobky s obsahem bifido bakterii. Hlavně pokud nepodáváme lactobacily ve formě doplňků stravy. 

 

Maminky, a jaké máte vy osvědčené přírodní léky, když jste nemocné? A dělá vám nebo vašim dětem lékař CRP test, než antibiotika nasadí?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (26 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

atb se nebráním,ale jedině,když není zbytí.

Minnie, 3. 1. 2021, 19.03

Antibiotikům se rozhodně nebráním, ale taky je nezneužívám. Rozhodnutí nechávám na lékařích.

Žofinka

Žofinka, 23. 6. 2018, 10.06

Někdy je to potřeba

mckvak, 10. 7. 2017, 12.33

jedine kdyz neni zbyti

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 9.48

atb nemusím, ale když CRP je vysoké, tak je bez výčitek nasadím

Fuga

Fuga, 15. 2. 2017, 13.52

crp test je výbrorný, člověk ví, na čem je. Dětem ho doktorka nikdy nedělala, nebyl důvod. Ale můj lékař mi ho dělal

VLADKAK, 4. 11. 2016, 3.53

jsem proti atb. pokud to neni nutne tak nedavat a resit nemoc alternativne

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.46

Fuj, já jsem zásadně proti nim!

gosa22, 13. 10. 2016, 21.59

nemám ráda atb...rozhodí to celé tělo (byť je to bohužel někdy nevyhnutelné)...a ty reversy třeba po týdnu po dobrání, ty jsou hrozné..za mě určitě při pochybnostech CRPéčko, protože zbytečné atb jsou horší, než nemoc sama

Chelexi, 6. 10. 2016, 21.54

Byla jsem se synem u zastupujiciho Dr který nám chtěl nasadit ATB v případě ze malému vyleti opet horečka nad 38 což se naštěstí nestalo. Naše Dr na kontrole byla ráda že jsme zvládli bez ATB.

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.46

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů