Vařit nebo kupovat první příkrmy?

sledováno 1× zobrazeno 2925×

Vložil(a): Jana N., 4. 11. 2014 22.05

Máte dilema, zda kupovat nebo vařit doma příkrmy? Obě varianty mají své výhody i nevýhody. Záleží jen na vás, jestli chcete dávat vašemu dítěti domácí nebo kupované příkrmy a také na tom, jaké máte časové a finanční možnosti.

Kupované příkrmy vyjdou dráž, můžete si vybrat z mnoha příchutí, z variant bio a nebio. Ale ne všechny budou vašemu dítěti chutnat. V domácích příkrmech víte, co do nich dáváte, jsou náročnější na čas, ale vyjdou mnohem levnější. Co tedy zvolíte, je jen na vás.

Domácí dětské příkrmy

Víte, co vaše dítě jí. Příkrm můžete připravit podle věku dítěte, z těch potravin, které jsou pro vašeho drobečka vhodné a které má rád. Domácí příkrmy mohou mít pestřejší složení i chutě než jejich kupovaná varianta. Pokud jsou domácí příkrmy připravovány z čerstvých surovin a ihned podávány, obsahují více vitaminů než kupované. V případě domácích příkrmů navíc znáte přesný poměr použitých surovin.

Dejte si pozor na dostatečnou hygienu při přípravě domácího příkrmu. Hrozí zde daleko vyšší riziko kontaminace bakteriemi, kvůli čemuž miminka nejčastěji onemocní průjmem. Důležité je dbát také na dostatečnou dobu vaření, vyhnout se dlouhém skladování i skladování v nevhodných podmínkách. Domácí příkrmy nejsou vhodné na cestách. V tomto případě se doporučují spíše příkrmy kupované.

Výroba domácího příkrmu nezabere hodně času, navíc ho můžete schovat do lednice až na tři dny nebo do mrazáku do malých mističek nebo skleniček, to vám ušetří čas. Kojenecké příkrmy můžete mít připravené do zásoby a uložené v mrazáku. Vždy tak budete mít příkrm po ruce.

Nikdy neohřívejte příkrm v mikrovlnné troubě, protože její ohřívání mění strukturu jídla. Také znovu nezamrazujte jednou rozmražené jídlo.

Pravidla pro přípravu domácího příkrmu

  • Vybírejte pouze kvalitní suroviny. Ovoce a zelenina nesmí být povadlé a už vůbec ne nahnilé.
  • Potraviny zpočátku mixujte na jemné pyré a potom pasírujte. S přibývajícím věkem dítěte nechávejte stravu hrubší, aby se dítě naučilo kousat.
  • Od čtvrtého až šestého měsíce se podávají pouze tepelně upravené potraviny. Potraviny v syrovém stavu se podávají až později.
  • Příkrmy nesolte, nekořeňte ani necukrujte.
  • ​Nepoužívejte znovu zbytky jídla, které dítě nedojedlo.

Kupované dětské příkrmy

Pokud přípravu domácích příkrmů časově nezvládáte, nemějte výčitky, když svému dítěti podáváte kupované příkrmy. Ty jsou díky sterilizaci mikrobiologicky nezávadné, v současné době je u nich kontrolován také obsah sodíku, olova, rtuti nebo dusičnanů.

Kupované příkrmy jsou navíc vždy po ruce a stačí je pouze ohřát. Tuto praktičnost oceňuje řada rodičů malých dětí. Při nákupu příkrmů si pozorně přečtěte, co výrobci uvádějí na etiketách. Jedná se nejen o věk dítěte, pro něhož je příkrm určen, ale také o datum výroby. Platí, že čím je příkrm čerstvější, tím je lepší.

Kupované příkrmy koupíte v každém obchodě s potravinami, lékárně, ve větší drogerii nebo na internetu. Ceny příkrmů jsou různé, záleží na tom, co obsahují a pro jaký věk jsou určené. Vždy vyzkoušejte, zda není příkrm zkažený nebo mu něco není. Na obalech se vždy podívejte na složení. Mohou obsahovat některou složku, která bude vašemu dítěti vadit nebo která není vzhledem k věku ještě pro vaše dítě vhodná.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, často se stává, že dítě naučené na kupované příkrmy a přesnídávky, domácí nemá moc rádo a také to platí naopak. Domácí pokrmy jsou vždy lepší než ty kupované, to platí i u čerstvé stravy pro kojence.

Jak postupovat při zavádění příkrmů

První příkrm zavádějte mezi 4. až 6. ukončeným měsícem. Děti, které nejsou kojené, začínají s příkrmy dříve než ty kojené. Zavádění nemléčných příkrmů by mělo probíhat v následujícím pořadí:

  1. zeleninový,
  2. maso-zeleninový,
  3. ovocný,
  4. ovocno-mléčný,
  5. cereální.

Potrava se kojenci podává plastovou lžičkou bez ostrých hran nejlépe o velikosti lžičky čajové.

Jako první nabídněte kojenci zeleninové pyré. Začíná se mrkví, brokolicí a bramborem a to vždy jedním druhem pár dní a postupně se přidává další. Vždy platí pravidlo několika dnů na odzkoušení snášenlivosti, zda není dítě na něco alergické. Začněte s několika lžičkami, pak dokrmte mlékem. Postupně množství zvyšujte, až se podaří celou polední dávku nahradit jen příkrmem.

Asi po třech týdnech můžete k zelenině začít přidávat uvařené a najemno namleté maso. Musí být naprosto čerstvé a libové. Střídat můžete různé druhy bílého masa tedy kuřecí, krůtí, králičí. Jednou týdně můžete maso nahradit vařeným žloutkem. Lžička rostlinného oleje je dobrým doplňkem.

Jako další v pořadí by měl následovat ovocný příkrm. Ovoce je vhodné dávat k odpolední svačině. Začínejte druhy, jako jsou banány, jablka, hrušky. Přednost dávejte syrovému ovoci, protože tepelným zpracováním se ztrácejí některé vitaminy. Pyré nepřislazujte.

Cereální příkrm bývá často jako večeře. Kaše, nejčastěji obilná, dítě zasytí a zklidní na noc. Poté už dítě jen nakojte nebo dokrmte umělým mlékem.

Nabízejte i lepek. Odkládáním jeho podávání nemá podle současných zkušeností žádný vliv na rozvoj celiakie. Naopak je vhodné nabízet lepek ještě v době, kdy je dítě kojeno.

Pokud začínáte s příkrmem, tak dítě nejdříve krátce nakojte, a pak mu nabídněte lžičku pyré. Začínejte opravdu lžičku po lžičce. Některé dítě si zvykne hned a sní vám více lžiček najednou, jiné jen trochu ochutná a vyžaduje mlíčko. Pokud dítě sousto odmítá, nenuťte ho, mohli byste mu jídlo podávané lžičkou zprotivit. Další pokus opakujte další den.

Dítě by mělo umět sedět s oporou. Mělo by si umět posunout podávané jídlo jazykem dále do krku. Pokud se u jídla dáví, je to proto, že si s jídlem neví rady a není na větší lžičky ještě zralé. Vyčkejte a dávejte každé sousto dítěti zapít. Pitný režim během jídla je důležitý, předchází zácpě.

Důležité je, aby dítě bylo při zavádění příkrmů klidné a v domácím prostředí.

Mějte po ruce bryndák nebo kabátek na krmení. Mrkev se špatně pere!

 

Použité zdroje:

  1. časopis Miminko 10/2011 – článek: Co vědět o prvních příkrmech?
  2. časopis Maminka 10/2012 – článek: Lžička není nepřítel
  3. časopis Maminka 4/2014 – článek: Seznamte se lžička
  4. www.maminka.cz
  5. www.vasemiminko.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Pojmy použité v článku:

  • celiakie

    celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aliisha

Aliisha, 6. 12. 2016, 22.05

Já vařila a koupila jsem jen když jsme jeli někam na výlet.

AndyKuch, 4. 9. 2016, 15.21

Hezky srozumitelně rozepsané

dáša, 31. 1. 2016, 23.23

Vařit, vařit, vařit tím neříkám, že sem kupovanou taky nedala. Ale syn je moc nemusel. Bohužel v zimě je to s výběrem kvalitní zeleniny špatné.

lazna, 17. 1. 2016, 15.21

Dáváme synovi domácí příkrmy.

Martikoh, 11. 12. 2015, 18.12

Ja na cesty kupovala a doma varila. Ted jak je vesti, tak uz ji s nama. Ale je to bezva moznost obcas neco koupit, kdyz se nestiha varit...

Zuzka Čtvrtečková, 19. 11. 2015, 16.48

Doma jsme dělali domácí, ven jsme většinou kupovali, ale taky jak kdy.

nocken, 2. 11. 2015, 18.30

většinou raději uvařím. Ale skleničkám se nebráním.

pavlis, 14. 10. 2015, 22.06

tak u nás se také příkrmy připravolaly doma - je to skrátka levnější a navíc mě to i bavilo, zkládat variace...(vždy vyzbyly cca 3porce do mrazáku). Ale přesnídávky občas nakoupím, to zas jo hodně jsme je využily na doslazení bílých jogurtů...

Zizule, 13. 9. 2015, 14.01

když byl malej malej a na příkrmy se učil, tak jsem spíše kupovala příkrmy ve skleničkách. tam je podle mě zaručená kvalita a jsou bio. Nyní je malému rok a převážně mu vařím, jen na cesty nebo když nestíhám, tak mám v zásobě nějakou skleničku, která malému chutná. myslím si, že strava má být pestrá a třeba v DM nebo Rossmannu mají velký výběr

Lenka a Terezka :), 12. 7. 2015, 10.38

Budeme právě začínat s domácími příkrmy, takže jsem za článek ráda. Super, děkuji .

Naši partneři

© 2013 - 2016 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight