Správný vývoj a silná imunita u dětí? Věnujte pozornost výživě

zobrazeno 5398×

Vložil(a): prof. Krejsek Jan, 28. 6. 2017 18.18

Silná imunita, rychlý a úspěšný rozvoj myšlení, paměti, řeči a motoriky. To vše můžete u svého dítěte ovlivnit správnou výživou. K výraznému posilování imunity dochází hlavně během prvních tří let života dítěte, kdy dítě dělá zároveň i obrovské pokroky ve svém vývoji. Jak v tom vašemu batoleti můžete pomoci? Vše do článku shrnul prof. Jan Krejsek, přední český imunolog a alergolog.

Získaná obranyschopnost předurčuje odolnost organismu vůči poškozujícím činitelům vnějšího světa v celém budoucím životě. Stejně tak správné nastartování myšlení dítěte v útlém věku může ovlivnit jeho budoucí inteligenci. Ač vás to možná nenapadlo, zásadní význam má ve správném vývoji imunity, stejně jako celkového správného vývoje dítěte, výživa.

Se zavedením tuhé stravy neotálejte příliš dlouho

Normální vývoj dítěte ve všech jeho oblastech, a zvláště pak imunitě, je v prvním období po narození podmíněn kojením mateřským mlékem. Biologicky aktivní látky, kterých bylo v mateřském mléce již prokázáno několik set, nejenom bezprostředně chrání dítě proti infekcím a dalším škodlivinám, ale přispívají pozitivně k jeho celkovému vývoji. Mateřským mlékem je určen vývoj střevní mikrobioty, slizniční a systémové imunity. Proto se doporučuje kojit plně alespoň do 6 měsíců věku dítěte.

Benefity kojení jsou již obecně přijaty a nikdo o nich nepochybuje. Více pochybností přináší rozhodnutí, kdy kojené dítě začít dokrmovat a postupně převádět na pevnou stravu. Není také jasné, kdy má být kojení mateřským mlékem ukončeno. Nejhlasitěji jsou slyšet a vidět na internetu názory, že kojení mateřským mlékem má být co nejdelší. Ukončení kojení je pak vždy zcela individuální a vychází z potřeb dítěte i z rozhodnutí vás, matky. Je však prověřeno mnoha generacemi a zdravým rozumem, že v batolecím věku již základ potravy představuje pevná strava, kterou ovlivníte nejen imunitu, ale také schopnost učit se žvýkat a polykat, což má následně (stejně jako kojení) vliv na vývoj řeči.

Kvalitní strava dítěte ovlivní jeho zdravý vývoj

Se zaváděním pevné stravy je vhodné postupně začít v šesti měsících věku. Jak by ale taková strava pro malé batole měla vypadat? Mnohé maminky se domnívají, že batole je vlastně malý „dospělý“ člověk. Jeho stravování se podle nich nemusí odlišovat od dospělého člověka, liší se pouze v množství potravy. To je zásadní omyl. Dítě v tomto období má zcela specifické stravovací potřeby, které se významně odlišují od dospělého. Stále však můžeme vidět maminky, které batolatům podávají např. uzeniny, smažené, přesolené „lahůdky“, přeslazené potraviny a další. Nedbají na doporučení, že jídelníček batolat musí obsahovat v dostatečné míře zeleninu, ovoce a potraviny rostlinného původu doplněné o kvalitní živočišné bílkoviny a tuky, především kvalitní rostlinné oleje s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin bohatých na omega 3 mastné kyseliny.

Mnoho maminek se domnívá, že batoleti je možné podávat běžné kravské mléko, což není optimální postup. Metabolické potřeby batolete ve smyslu optimálního vývoje imunity, ale také mozku a dalších tělních soustav, nejlépe pokrývá mateřské mléko a speciálně konstruovaná batolecí mléka. Ta mají upraveno množství bílkovin, aby přesně odpovídalo potřebám batolete. Jsou obohacena o vitamíny, které v běžné stravě batolete obvykle chybějí, tj. vitamíny D, A, C a B, vybrané mastné kyseliny a prebiotické oligosacharidy.

Prebiotika ve stravě, především ze zeleniny a ovoce, přispívají k vývoji střevní mikrobioty, která se podílí na obraně trávicí trubice. Působí na vývoj slizniční a celkové imunity batolete. To je velmi podstatné, protože v tomto období vyráží „obrazně“ batole do světa. Je v kontaktu se stále větším počtem lidí, je vystaveno mikroorganismům a dalším škodlivinám při svých stále výraznějších aktivitách. Vzrůstá tedy riziko infekcí, stonání.

{{:pr:}}

Horší situace je, pokud maminka podlehne šířeným mýtům, že mléko je zdravotně rizikové a z jídelníčku batolete mléko a mléčné výrobky úplně vypustí. Je ověřeno rozsáhlými studiemi, že mléčné výrobky, především přírodně zkvašené, tj. jogurty, kefíry, tvarohy, tvrdé sýry a v rozumné míře také máslo, jsou nejlepšími zdroji vysoce kvalitních živočišných bílkovin, minerálů potřebných pro vývoj kostí, tj. vápníku, fosforu, dalších stopových prvků a vitamínů, zvláště vitamínu D, který je obsažen v mléčném tuku a je nutný nejen pro metabolismus kostí, ale reguluje i imunitní systém. Zkvašené mléčné výrobky obsahují přirozeně i zdraví prospěšné mikroorganismy označované jako probiotika, kterými jsou obohacovány některé funkční mléčné potraviny (již zmiňovaná batolecí mléka).

Zdravá a vyvážená strava, pohyb na čerstvém vzduchu, pravidelný režim – to všeovlivňuje vývoj dítěte, včetně jeho imunity. Nezapomínejte ale také na dostatek času na odpočinek a především dost soustavného spánku v noci.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • oligosacharidy

    skupina sacharidů, kterou můžeme označit obecně jako cukry

  • prebiotika

    nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje tak zdravotní stav

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 26. 10. 2021, 12.01

První dcera kojená 3 roky a 1 měsíc, druhá dcera kojená 3 roky a 10 měsíců a synovi jsou 3 roky a 6 měsíců a stále se kojí hodně a nevypadá, že by brzo přestal

filipin21, 13. 3. 2021, 20.05

my kojili u syna do roka až po roce začinalo se s jídlem,od 10mesicu přesnídávky,je drobný do dnes.

první tři syny jsem kojila max měsíc,teď čtvrtého skoro 4 měsíce,ale s kojením moc bojujeme.ve 4 měsících má jen 4800g (porodní váha 2900g)

Žofinka

Žofinka, 7. 6. 2018, 17.39

Tento článek byl hodně přínosný

Zdeňka S., 27. 5. 2018, 7.33

Jednu dceru jsem kojila 3 roky, druhou 2 a teď nám to snad taky vydrží co nejdéle

kajulna, 14. 3. 2018, 9.43

Materské mlieko je jednotka.

Aliisha

Aliisha, 31. 12. 2017, 7.22

Kojit co to jen jde. Pěkně sepsané.

vendy.z, 6. 12. 2017, 13.48

je to hodně individuální...

Sabaha, 14. 10. 2017, 23.01

Článek má být jako nenápadná reklama na umělou dětskou výživu, např. Nutrilon???

Blankasiro, 6. 12. 2017, 19.52

Chápu to jako všeobecný článek, který má umístěnou reklamu jako doporučení. Ne jako přímá reklama. V tom je tento web originální a super

mckvak, 11. 8. 2017, 10.29

U prvni jsme zavadeli pevnou stravu po patem mesici a u mladsiho s tim planuju zhruba stejne. ale jeste mame chvili cas

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů