Obezita u dětí

zobrazeno 6806×

Vložil(a): Vladimíra M., 12. 2. 2016 12.46

Dnes již nelze přehlédnout alarmující skutečnost, že stále více dětí trpí nadváhou či obezitou. České děti jsou na průměru Evropy a pokud nedojde ke změně situace, můžeme na tom být za pár let mnohem hůře.

Obezita a nadváha postihují v České republice 20–30 % dětí. Často se stává, že si ale rodiče nejsou ochotni připustit, že jejich dítě obezitou opravdu trpí. Jsou přesvědčeni, že jejich potomek je jen „roztomile baculatý", a že časem z toho samozřejmě vyroste. Ke zklamání všech k tomu ale nedochází. Děti trpící obezitou s ní pak mají obtíže i v dospělosti.

Kdo za to může?

Ruku na srdce. Odměňujete děti bonbony, čokoládou, sladkostmi? Necháte je dívat se na televizi a sedět u počítače? Víc, než je zdrávo a často jen z vaší pohodlnosti? Pokud ano, je na místě situaci a návyky, postoje přehodnotit.

Říká se, že děti potřebují spoustu energie, protože rostou, běhají atd. Ale mají opravdu dost pohybu? Běhají venku a sportují? Většina dětí má méně pohybu, než by měla před 20 lety, kdy se ani prázdná kalorie z bonbonu nebo nekvalitní čokolády neměla šanci usadit pod kůží. Teď tráví spoustu času hraním her na počítači a playstationu. V průzkumech se dokonce ukázalo, že dětem, které mají vlastní televizi ve svém pokoji, hrozí mnohem větší riziko rozvoje obezity. Bohužel televizní pořady jsou navíc proloženy reklamou, která je často zaměřena právě na jídlo. Většinou se jedná o pochutiny, které mají minimální výživovou hodnotu, zato energeticky jsou maximálně nabité.

Je tedy na vině dítě, nebo rodič?

Děti, zejména v nejmladším věku, nejsou schopné převzít dostatečnou odpovědnost a uvědomit si všechny následky svého způsobu života. A především – děti jsou často rodiči do určitého životního stylu tlačeny až nuceny. Rodiče obvykle rozhodují o tom, co se bude jíst a kdy, a mají také vliv na fyzické vyžití dítěte, zajišťují jeho sportovní aktivity a podobně.

Z výzkumu preventivního projektu Žij zdravě, který provedla agentura STEM/MARK mezi více než dvěma tisíci respondenty, vyplývá, že obézní rodiče mají třikrát častěji děti s nadváhou či obezitou. Kromě genetických dispozic je patrné též to, že děti přejímají stravovací a také pohybové návyky od svých rodičů.

Zkrátka nebuďte těmi rodiči, kteří říkají: "Moje dítě nechce nic jíst, tak jsem rád, že aspoň sní ten párek". Jiní zase říkají: "Tu nadváhu má geneticky danou, my jsme celá rodina taková". Jděte svým dětem příkladem.

Jak obezitu dítěte řešit?

Vyskytne-li se nějaký problém, hledáme zpravidla nejjednodšší a nejrychlejší řešení. V případě obezity například rodiče posílají své děti do lázní nebo na nějaký ozdravný tábor. Děti se vrátí zdravější, hubenější, ale jen co uplyne pár týdnů, kila jsou zpátky. Co následuje? Pro jistotu je nechají vyšetřit, zda nemají špatnou štítnou žlázu, zpomalený metabolismus nebo něco podobného? Nedělejme chyby!

Nejprve je dobré si uvědomit, že u dítěte vůbec nastal nějaký problém a že je nutné jej řešit. Pokud se jedná o menší dítě, nelze ponechat hubnutí v jeho rukou a je lepší snažit se vést jej správnou cestou. Časem sice nastane doba, kdy se bude dítě rozhodovat zcela samostatně, ale vy mu můžete vštípit dobré základy, které jej budou životem provázet. Je tedy ve vašich rukách podpořit dobré návyky dítěte, a naopak se snažit odbourat ty nevhodné. S řešením vám může pomoci i dětský lékař, který vám může doporučit vhodné kroky ve výživě či nabídnout další formy pomoci. Můžete se s důvěrou obrátit také na odborníky v naší Nutriční poradně.

Co může obezita způsobit?

Obezita a nadváha mohou způsobovat množství obtíží. U některých z nich není na první pohled zřejmá souvislost s váhou dítěte (např. gynekologické potíže u dívek, ploché nohy nebo častější ekzémy a vyrážky), přesto by jim rodiče měli věnovat dostatečnou pozornost a případně se včas obrátit na pediatra. Pod tíhou nadbytečných kilogramů nejvíce trpí také pohybový aparát. Nadměrný příjem potravy zase zatěžuje mladý trávicí systém. Nadváha a obezita ovlivňují i kvalitu spánku, narušují pozornost, postihují srdečně cévní systém, rozkolísat se může i hladina hormonů. Zřejmě nemusím zdůrazňovat, že díky posměškům od spolužáků trpí také psychika dítěte.

 

Jak s obezitou dítěte zatočit?

Rodič musí být schopen dopřát dítěti zdravé zázemí. To znamená především:

  • dostatek možností k pohybu a sportování
  • pravidelné stravování
  • dostatek zeleniny, ovoce
  • pestrá a čerstvá strava
  • minimum sladkostí, slazených a sycených nápojů, uzenin, konzervovaných a instantních výrobků, jídel z fast-foodů, smažených pokrmů atd.

Zdravý jídelníček by měl obsahovat dostatek minerálů, vitamínů, bílkovin a potřebné množství sacharidů a kvalitních tuků.

Sacharidy představují základní zdroj energie člověka a jejich podíl ve stravě by měl být cca 50 %. Ideálním zdrojem jsou obiloviny, rýže, těstoviny, brambory apod. Nevhodné je bílé kynuté pečivo a výrobky z pšeničné mouky obecně, zahušťované omáčky, moučníky atd.

Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a vývoj dítěte. Dobrým zdrojem jsou ryby, libové maso, sýry, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, ale také například luštěniny. Bílkoviny by měly tvořit cca 35 % z přijímaných živin. Nevhodný zdroj představují zejména tučná masa a sýry.

Tuky jsou také nezbytné pro zdraví dítěte. Dbát bychom měli na to, aby zdroje tuku byly kvalitní a obsahovaly nenasycené mastné kyseliny (především omega3 a 6 zásadní pro nervovou soustavu) – sem patří například sleď, makrela, tuňák, treska, sardinky a další ryby, řepkový či olivový olej, ořechy (hlavně vlašské) a další. Tuky by měly tvořit zbývajících 15 % přijímaných živin.

Dítě bychom rovněž měli naučit, zvyknout si na pravidelné stravování. To znamená cca 5 až 6 jídel denně. Ráno mu poskytnout zdravou snídani bohatou na sacharidy (např. ovesné vločky, ovoce, celozrnné tmavé pečivo, libová šunka apod.), ve škole by dítě mělo mít k dispozici svačinu, posléze oběd (ať už doma nebo v jídelně), svačinu, a večeři, která by měla být bohatá zejména na bílkoviny a obsahovat málo sacharidů.

Že stále tápete, jak na správnou výživu? Nahlédněte do našich článků na téma Správné jídelní návyky, přečtěte si článek například o zdravé výživě nejen pro děti. Nebo si přečtěte zajímavý výtah z debaty s PharmDr. Margit Slimákovou, specialistkou na prevenci a výživu, na téma Zdravý talíř.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • obezita

    otylost; stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce (např. člověka), která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví

Diskuze k této stránce (27 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí s obezitou problém nemáme.

Minnie, 16. 9. 2020, 19.21

S tím problém nemáme

lucie25987, 7. 3. 2019, 19.18

Obezita u dětí je hodně velký problém. Bohužel i náš syn má s váhou problém. Proto se snažím, aby hodně sportoval a nekupuji domu žádné sladké sušenky. Já mám sladké hodně ráda a občas mi sušenka dost chybí, tak jsem si koupila alespoň proteinové tyčinky https://www.ketofit.cz/produkt/proteinove-tycinky-pro-rychle-hubnuti-28-ks , které mi sušenky nahradí.

Žofinka

Žofinka, 27. 6. 2018, 9.01

Když se dá dobrý základ od dětství, tak se tomu dá lépe vyhnout

TelkaN, 21. 6. 2018, 17.33

A nechali jste někdo dítěti dělat jídelníček u výživ. poradce? Pomohlo to s váhou?

Etica, 24. 6. 2018, 10.41

Ano pomohlo. My jsme s dcerkou chodili do Světa Zdraví. A opravdu nám pomohli.

TelkaN, 25. 6. 2018, 10.41

Etico ahoj, děkuji za odpověď. Svět Zdraví, jsou toto jejich webovky? www.svet-zdravi.cz ?

Etica, 26. 6. 2018, 9.24

Ano to jsou oni. Mrkni se, určitě budou mít pobočku i někde ve tvém okolí, jsou všude možně po Česku

TelkaN, 3. 7. 2018, 8.12

Tak jsem se dívala a jsou i nedaleko od nás. Tak děkuji, možná k nim zkusíme zajít. Zavolám tam )

Etica, 10. 7. 2018, 8.24

Není vůbec zač, hlavně, když vám také pomohou Držím palečky...

Zdeňka S., 27. 5. 2018, 7.06

Obezita u dětí je opravdu vinou rodičů. V zimě je to s tím pohybem trochu složitější, ale jak je trochu hezky popadnou kola, odrážedla a brusle a celý den je nevidíme

Homolova21, 2. 3. 2018, 16.15

Taky souhlasím, že za hodně můžou rodiče, osobně svoje prcky posílám na různá sportovní aktivity a snažím se je krmit zdravě, ale samozřejmě sladkosti jsou sladkosti tak místo čokolád a tyčinek se jim snažím dělat domácí dortíky a pochoutky a používám různá dochucovadla zdravé... dříve jsme používala stévii, ale teďka hodně používám čekankový sirup viz. https://www.eshop.kaumy.cz/cekankove-sirupy a malým chutná a snad bude mít i jen kladné účinky

Aliisha

Aliisha, 1. 1. 2018, 13.03

Myslím, že velký podíl na všem mají rodiče. Je potřeba jít dítěti příkladem. Jak ve stravování, tak i v pohybu. Se synem chodím plavat. Dopo i odpo chodíme na procházky a teď plánujeme nějaké cvičení pro děti v hale, protože venku není nic moc počasí.

Kordy Kordysek, 7. 12. 2017, 12.52

dobry clanek

jkubeso, 22. 8. 2017, 15.29

Obezita je čím dál častější, podle mě jsou na vině hlavně rodiče. Syna se snažím vést tak, jak to dělali moji rodiče u mě, tak doufám, že si do dospělosti toho také hodně vezme

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů