Jak vařit příkrmy pro batolata?

zobrazeno 2856×

Vložil(a): Adrianita, 30. 6. 2020 22.48

Správný čas, kdy začít s příkrmy, je u každého dítěte jiný. Sestavení jídelníčku pro batole není nic složitého, stačí se držet pár pravidel. Poradíme vám, jak miminko připravit na nové chutě i kdy do příkrmů přidat alergeny.

Dobré jídlo začíná nákupem

Zdravé jídlo by se mělo skládat především z dobrých surovin. Na trhu je sice bohatá nabídka příkrmů ze skleniček v bio kvalitě, avšak obzvlášť maminkám, pro něž je rodičovský příspěvek hlavním příjmem, se tato varianta opravdu prodraží. Domácí příkrmy vás vyjdou levněji, můžete si je připravit do zásoby a hlavně znáte jejich obsah. Veškeré suroviny do nich kupujte nejlépe v bio kvalitě, ideálně od lokálních farmářů nebo z vlastní zahrádky.

Z čeho připravit první příkrm?

Pro začátek jsou nejlepší jemná pyré z jednoho druhu zeleniny, jako je mrkev, dýně nebo batát. Obecně platí, že kojencům v prvních příkrmech chutná nejvíce sladká zelenina. Zhruba po dvou až třech dnech můžete přidávat nové chutě a příkrm připravit i z více druhů zeleniny. Ovoce přidávejte až ve chvíli, kdy je dítě zvyklé na zeleninovou stravu.

Tip: Končí vám mateřská dovolená? Spočítejte si výši rodičovského příspěvku a naplánujte si rodinný rozpočet dopředu.

Do příkrmu patří i ryby

Jakmile si dítě zvykne na zeleninové příkrmy, můžete do nich přidat maso. Je to plnohodnotný zdroj bílkovin, vitaminů B a také železa, které miminko potřebuje hlavně kolem 6. měsíce. Vhodné je maso drůbeží, králičí, jehněčí nebo telecí. Příkrmy pravidelně připravujte i z bílých ryb, jako je halibut nebo treska.

Imunologické okénko

S prvními příkrmy by se mělo dítě postupně setkat i se všemi potravinovými alergeny. Nejvhodnější dobou pro prevenci alergií je období mezi 4. a 6. měsícem (tzv. imunologické okénko), kdy je dítě ještě z větší části kojeno. Zhruba po 2 týdnech proto začněte do příkrmů přidávat malé množství základních alergenů, jako jsou vejce, ryby, lepek, exotické ovoce a další. Vždy dítě seznamujte jen s jedním novým alergenem a pozorně sledujte, jak na něj vaše malé já reaguje.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 12. 12. 2022, 13.35

já se snažila, i recepty hledala, ale nakonec to bylo co dům dal a byla jsem spokojená

filipin21, 13. 3. 2021, 19.41

Pěkné a krásné,moc jim chutnají.

Úča, 28. 2. 2021, 21.48

Vnučce bude 7 měsíců tak zrovna začínáme s příkrmy ...využijí

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 16.40

budu si to muset po čtvrté připomenout.po 4 letech jsem na to úplně zapomněla

Tenderka, 9. 12. 2020, 20.28

znova si to musim pripomenut

nancy, 9. 9. 2020, 10.23

Moje generace si vše vařila sama, nic hotového se nekupovalo.

jitka46

jitka46, 11. 8. 2020, 23.20

Pamatuji si, že jsme kupovali i bio příkrmy. Byly moc fajn a chutnaly.

Teryk92, 9. 8. 2020, 15.35

Já začala přikrmovat na pátém měsíci. Malý je naštěstí jedlík a sní všechno.

dadinkamaminka, 3. 8. 2020, 14.31

Přesně takhle jsem postupovala u obou dětí. Ale žádné imunologicke okénko jsem neřešila. V 8 měsících dostali děti i piškoty, které obsahují celé vejce, ovocné příkrmy s tvarohem a jogurtem dávám také od 8 měsíců. Oboum dětem jsem příkrmy kupovala, od roka už dceři dávám to, co jíme m, když je to fakt nevhodné, dám jí ještě skleničku ☺️ Ale je fakt, že skleničky jsou hodně drahé no a leze to do peněz.

Janna, 30. 7. 2020, 22.05

Ja zacala prikrmovat, az od ukonceneho sesteho mesice. Maso az od osmeho mesice a pokud vim, tak je pro prikrm deti nejvhodnejsi maso cervene (cca 60:40). Vejce ano, ale do roku jen zloutek. A ty ryby... Urcite bych nevolila ty morske, my na to nejsme. Ale co clovek, to nazor.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů