"Éčka" v potravinách

zobrazeno 7682×

Vložil(a): Adrianita, 26. 4. 2017 19.37

Takzvaná „éčka“ se nám vžila do paměti jako škodlivá. Při nákupech se jim však takřka nedá vyhnout. Pokud čtete obaly potravin, víte, že informace ohledně přítomných „éček“ jsou na obalech zveřejněny. Víte ale, co které „éčko“ znamená? Barviva, konzervanty, aromata, ochucovadla a další. Vyznáte si v nich? Která jsou škodlivá a je potřeba si na ně dát pozor? Sepsala jsem proto tento článek, věřím, že vám pomůže se v éčkách lépe zorientovat.

Co jsou to éčka a kde všude je najdeme?

Jako „éčko“ je označen kód písmene E s troj až čtyřmístným číslem. Paří mezi ně látky přidané do potravin z mnoha různých důvodů. Jsou to např. konzervanty, které prodlužují trvanlivost, želírovací látky zvyšující zahuštění, náhradní sladidla, glutamát, ochucovadla, emulgátory, leštící látky, barviva aj. Na obalu výrobku kód musí být označen. Stejné označení je platné celosvětově. V naší zemi jsou povoleny přídatné látky s označením E 100 – E 1520. Je však dáno maximální množství, které může být v potravinách obsaženo.

Přestože jsou prý „éčka“ z hlediska škodlivosti zdraví prověřena, mnohá zjištění nás přesvědčují o opaku. Může to být dáno také dovozem nejrůznějších potravin, protože co je u nás zakázáno, může být jinde povoleno.

Přídatné látky bychom neměli objevit u potraviny jako med, máslo, káva, cukr, těstoviny, neochucené podmáslí a neochucená smetana, neemulgované oleje a tuky, nearomatizovaný čaj.

U vybraných potravin mohou být použita jen některá aditiva (potravinářské přídatné látky). Mezi tyto potraviny patří čokoláda, kakao, chléb, džemy, zahuštěné mléko i kojenecká výživa. V kojenecké výživě jsou přípustné jako přídatné látky E 341 (fosforečnan vápenatý) a E 301 (askorban sodný).

Kódy E 102 – E 172 charakterizují přírodní i umělá barviva, z nichž se nemusíme obávat chlorofylů (E 140 – E 141) a karotenů (E 160).

Zakázaná aditiva

V ČR existuje seznam více než 100 zakázaných přídatných látek, které by se v potravinách objevit neměly. Bohužel ne vždy tomu tak je. Protože tyto přídatné látky mohou opravdu vážně poškodit zdraví, uvedu zde některá z nich. Mezi zakázaná nebezpečná aditiva patří:

  • E 102 – E 172 barviva – mohou vyvolávat astma, alergie či zvyšovat hyperaktivitu u dětí. Typické je to např.pro E133 Brilatní modř, která se nachází např. ve šmoulové zmrzlině nebo modrých limonádách.
  • E 173 hliník – je neurotoxický
  • E 210 – E 220 kyselina benzoová a její soli – může vést k bolesti hlavy
  • E 220 – E 228 oxid siřičitý a siřičitany – způsobuje bolesti hlavy, podráždění trávenicí soustavy a kůže
  • E 249 – E 252 kyselina fosforečná a její soli – způsobuje trávicí potíže, překyselení organismu
  • E 450 – E 452 polyfosforečnany – způsobuje také trávicí potíže, překyselení organismu
  • E 620 – E 625 – kyselina glutamová a její soli – způsobuje zvýšení krevního tlaku, obezitu, podráždění srdce
  • E 951 aspartam – je neurotoxin, často vede k obezitě

Jak se v aditivech vyznat

Přídatných látek existuje celá řada, proto je nemožné si je všechna zapamatovat. Mít napsaný celý seznam „éček“ na papíru a nosit s sebou do obchodu taky není nejpraktičtější způsob. Je důležité sledovat obaly potravin, a pokud nevíte, o co se jedná, raději potravinu nekupujte. Odpověď si potom můžete snadno najít na internetu, např. na emulgatory.cz, bezkonzervantu.cz, nebo na stránkách zdravapotravina.cz, kde si můžete také stáhnout do mobilu aplikaci s éčky.

Téměř všechny průmyslově zpracované potraviny obsahují jednu a více přídatných látek. U některých látek se uvádí, že nejsou zdravotně závadné, což ale nelze zcela vyloučit. Spousta látek mohou zdravotní potíže způsobit při kombinaci s jinými, což samozřejmě vědecky testováno není. Pokud ale u sebe zrovna nemáte chytrý telefon s aplikací, nebo si éčka nepamatujete, vězte, že mnoho škodlivých a éčky nabitých potravin se dá rozpoznat na první pohled. Jedná se o potraviny, které jsou velmi levné, mají podezřele dlouhou trvanlivost a často i nepřirozenou barvu (šmoulí modrou, zářivě červenou apod.). Varovat by vás mohla také nepřirozená chuť či umělý lesk výrobku.

Zdraví škodlivá aditiva

Zde uvádím aditiva škodlivá, kterým je vhodné se opravdu vyhnout.

Umělá sladidla

Aspartam E 951 – ze všech stran se na nás valí, že cukr škodí. Nahradit ho ale některým z umělých sladidel není dobrou volbou. U osob trpících fenylketonurií při nahromadění aminokyseliny, která je obsažena v tomto sladidle, mohou mít problémy se změnou nálad a chování. Při zahřátí nad 30°C vzniká metanol, který při nadměrném množství může poškodit zrak či vyvolat slepotu. Tkáň plodů ani kojenci si s metanolem nedokážou poradit vůbec.

Sacharin E 954 – dlouhodobé užívání může způsobovat rakovinu močového měchýře. Tímto sladidlem se sladí zejména nápoje pro diabetiky.

Cyklamát E 952 – může vést ke vzniku rakoviny, přikládá se jim i význam při vzniku vrozených vývojových vad. V USA je jeho použití zakázáno, u nás ne.

Dochucovadla

Glutamát sodný E 620 – E 625 (zvaný i jako Glutaman nebo L-glutaman) - Glutamát sodný zvýrazňuje chuť a vůni potravin a vyskytuje se v instantních polévkách a omáčkách, kořenících směsích, masných produktech. Největší podíl glutamátu je v sójové omáčce. Zejména v USA a Velké Británii, kde glutamát byl nalezen i v příkrmech pro kojence a batolata, byl zjištěn nárůst autismu. Glutamát by neměl být součástí výživy těhotných a kojících žen, ani kojenců a batolat. Jeho konzumaci by však měly omezit všechny věkové kategorie. Po požití potravin s vysokým obsahem glutamátu citlivý člověk zrudne, zvýší se mu krevní tlak, nastane u něj nevolnost či bolesti hlavy.

Konzervanty

Dusitan sodný E 250 - Dusitan sodný je především přidáván do masných výrobků a uzenin jako konzervant a stabilizátor. Těhotné ženy a děti by se měly tomuto „éčku“ zcela vyhnout. Dusitan může vést ke vzniku rakoviny, způsobovat kožní problémy a bolesti hlavy.

A co vy milé maminky, sledujete obaly potravin? Vyznáte se v éčkách? Pamatujete si ta nejčastější nebo nosíte nějaký seznam stále u sebe?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (48 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 16. 5. 2023, 8.46

Ono člověk chce sice jíst, co mu chutná, ale těch éček je fakt hodně. Na tohle je fajn aplikace na čárový kód, kde vám to řekne přesné složení a bez toho, abyste to luštili v krámě na těch malých písmenkách. To mě fakt teda jako hodně štve. Ještě že jsou appky jako https://www.barcodes.cz/ , kde vám vygenerují přesně to, co potřebujete.

Minnie, 21. 9. 2021, 20.28

Nesleduju, jíme co nám chutná

bohužel Ečka jsou skoro všude

Žofinka

Žofinka, 7. 6. 2018, 14.28

Všude něco je, bohužel

kajulna, 14. 3. 2018, 9.44

v dnešnej dobe sú tie éčka asi fakt vo všetkom

vendy.z, 7. 12. 2017, 19.07

Někdy dávají zbytečnosti - např. do sterilovaných potravin!

Zlata1, 7. 12. 2017, 9.30

Tak tohle je opravdu velice hezky napsane, ani jsem netusila co vsechna ta ecka jsou , i kdyz se snazim se jim v jidle vyhybat.

mckvak, 2. 7. 2017, 12.29

Pekne napsany clanek - sama se snazim tem skodlivym vyhybat, minimalne ve strave u nasich deti. Ale obcas se tomu da tezko vyhnout

Gabill, 13. 6. 2017, 16.21

Ja tiez potraviny so sirokym zoznamom "E vitaminov" vraciam spat do regalu. Horsie je, ze clovek netusi, cim tie deti krmia v skolke, skole, co jeme na obed v kantine....

jitka46

jitka46, 11. 6. 2017, 21.41

je to tak, bohužel jsou toho plné obchody

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů