Druhy mléka a alergie na laktózu

zobrazeno 792×

Vložil(a): Adrianita, 7. 9. 2016 21.16

Ve škole nám říkali, ať pijeme mléko, že budeme mít zdravé kosti a zuby. Odborníci nás zase varují, že pokud pijeme hodně mléka, zahleňuje nás to. Měly by děti vypít půl litru této tekutiny denně? Zajímá vás, zda je mléko opravdu zdravé a proč? Je důležité, jaké mléko koupíme? Přečtěte si, jaký názor máme my.

Mléko patří mezi plnohodnotnou potravinu už celá léta. Je sice tekuté, ale vzhledem k tomu, že obsahuje spoustu živin, může nahradit 1 jídlo denně, např. svačinu. V Evropě je mléko stále hlavním zdrojem bílkovin. Je velká škoda, že spousta lidí na mléko zanevřela. Hlavní argumenty proč lidé nepijí mléko jsou, že zahleňuje organismus a že způsobuje alergii.

Pravdou je, že mléko zahleňuje v případě alergie na mléčnou bílkovinu. Alergií na mléko, konkrétně na laktózu, jednu ze základních složek mléka, trpí jen malé procento obyvatelstva. Pokud má člověk alergii na laktózu, jedná se o laktózovou intoleranci neboli nesnášenlivost laktózy. V tomto případě je na trhu nabídka bezlaktózových mlék, ať už živočišného či rostlinného původu. Více se o nich dočtete níže v článku.

Kravské mléko je dobře stravitelné. Obsahuje základní živiny jako bílkoviny, mléčný cukr, mléčný tuk, vitamíny A, D a E, řadu vitaminů B komplex, jód, zinek, selen, draslík, fosfor, hořčík. Mléko nám také dodává vápník, který je důležitý pro zdravé kosti nejen v období růstu a dospívání, ale i v dospělosti a hlavně ve stáří. Díky obsahu vitaminu D je vápník lépe stravitelný. Ostatně, o vitamínu D jsme již psaly v článku Vigantol - vitamin D v kapkách.

Co když vám či vašim dětem samotné mléko nechutná? Uvařte z něj kaši či puding, nebo jezte ostatní mléčné výrobky. Jogurty, sýry, tvaroh, to vše se taky počítá. Velice přínosné pro náš imunitní systém jsou především zakysané mléčné výrobky, které obsahují mikroorganismy jako laktobacily a další, a tím mají příznivý vliv i na naši střevní mikroflóru.

Není mléko jako mléko

Na pultech obchodů se smí objevit pouze tepelně upravená mléka. Teplená úprava zničí nežádoucí mikroorganismy. Nejčastěji se setkáváme s mléky balenými v tetrapackových obalech či v plastu. Obsah živin se u trvanlivého či čerstvého mléka neliší. Různé druhy mléka se liší hlavně způsobem teplené úpravy a taky tučností. Z hlediska tuku není zásadní rozdíl mezi polotučným a nízkotučným mlékem. Proto si raději dejte mléko polotučné, chuťově nejlepší je pak plnotučné. V odstředěném mléku jsou zachovány všechny vitaminy a minerály, ale odstředěním se ztratí vitaminy A i D.

Trvanlivé mléko

Mléko trvanlivé je nejčastěji ošetřeno teplenou úpravou UHT, tedy ultravysokým záhřevem. Mléko se zahřeje na pár vteřin na teplotu 135-137 °C a pak se prudce ochladí. Jsou zničeny všechny nežádoucí mikroorganismy, přičemž obsah živin je téměř zachován (neztratí se více než 10% výživných látek), změní se ale chuť mléka. Mléko vydrží v pokojové teplotě 3 měsíce až půl roku. Trvanlivost zaručují i kartónové obaly, které nepropustí vzduch ani světlo. V žádném případě se do mléka nepřidávají žádné konzervanty ani jiné chemické látky! Po otevření je třeba mléko uchovávat v lednici a spotřebovat co nejrychleji.

Čerstvé mléko

Mléko čerstvé, tedy přímo od krávy, z automatu či od farmářů, není tepelně upraveno. Je však doporučeno, aby před konzumací bylo převařeno. Kromě vitaminů obsahuje i mikroorganismy, které můžou způsobovat zažívací potíže.

Čerstvé mléko prodávané v obchodech je ošetřeno pasterizací, tedy ohřátím mléka do 100°C. V mlékárnách také dochází k homogenizaci, kdy se z mléka odstraní tuk a mléko se stává méně tučným. Pro mnohé však není tak lahodné a podle odborníků je i hůře stravitelné.

BIO mléko

Pokud vám záleží na tom, co jíte i pijete, pijte mléko v BIO kvalitě. Obsahuje mnohem více vitaminů než "klasické" mléko. Chov krav na takové mléko je ekologický nejen pro nás, ale i pro samotné krávy. Krávy mají volný přístup na pastviny a dostávají kvalitní krmivo.

Kozí mléko

V ČR se v posledních letech rozmáhá fenomén kozích farem, které vyváží nejen mléko, ale i jogurty a sýry. Kozí mléko je stravitelnější než mléko kravské a podle mnohých je i zdravější. Pravdou je, že obsahuje větší množství vitaminů i vápníku a vitaminu D.

Koza jako jedno z mála zvířat netrpí rakovinou díky obranným látkám, které má v těle, a tak pravidelná konzumace kozích mléčných výrobků působí preventivně proti rakovině. Kozí mléko má spoustu dalších výhod. Pokud trpíte intolerancí laktózy, pak pro vás většinou není vhodné pít žádné mléko, ani kozí či ovčí. Jiné je to u alergie na bílkovinu. Záleží, o jaký typ bílkoviny se jedná - např. u alergie na bílkovinu alfa S1 je možné pít mléko kozí, protože ji neobsahuje.

Ovčí mléko

I ovčí mléko obsahuje mnohem větší množství vitaminů a minerálů než kravské. Je i dvakrát tučnější, což není nevýhoda. Obsahuje totiž také vitaminy rozpustné v tucích, tedy A, D a E. Díky syrovátkovým bílkovinám je toto mléko stravitelnější.

Bezlaktózová mléka

Pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy, neměli byste pít klasické mléko, ale mléko bezlaktózové. Bezlaktózové mléko se vyrábí z kravského mléka, má však snížený obsah laktózy, přičemž výživové hodnoty jsou zachovány. Při alergii na bílkovinu kravského mléka není vhodné pít žádné mléko.

Alternativou mohou být rostlinná mléka. Koupit můžete i rostlinné mléko s přidaným vápníkem.

Rostlinná mléka

Rostlinná mléka neobsahují laktózu a na trhu se vyskytují jak mléka v krabicích, tak i v sušené formě. Pro lepší chuť seženete i ochucená rostlinná mléka – vanilková apod. Mnohé z nich si můžete vyrobit doma.

Rostlinné mléko může být sojové, makové, ovesné, kokosové, mandlové, sezamové, konopné, rýžové a další.

TIP: Pokud si chcete mléko vyrobit doma, nakoukněte do naší sekce Recepty, kde najdete například Domácí čerstvé sojové mléko, Makové mléko, Rýžové mléko a další. Budeme rády, když i vy přidáte své recepty.

Cenové porovnání jednotlivých mlék

Je asi jasné, že cenově nevýhodnější je mléko trvanlivé. Možná vás ale překvapí, že rozdíl mezi trvanlivým a čerstvým je velmi malý. Záleží pak pouze na tom zda dáte přednost ceně, chuti nebo výživovým hodnotám. Ostatní mléka - kozí, ovčí, bezlaktózové - bývají dražší. V tabulce vidíte orientační ceny jednotlivých mlék.

Druh mléka

Cena OD

Cena DO

TRVANLIVÉ

10 Kč

30 Kč

ČERSTVÉ

12 Kč

40 Kč

KOZÍ, OVČÍ

30 Kč

70 Kč

BIO

20 Kč

40 Kč

BEZLAKTÓZOVÉ

20 Kč

50 Kč

ROSTLINNÉ

30 Kč

60 Kč

 

Maminky, kterému mléku dáváte přednost vy? A jaké dáváte dětem? Kupujete obyčejné mléko v krabici, nebo máte radši čerstvé či BIO? Pily jste někdy mléko ovčí, kozí nebo rostlinné? Podělte se s námi o vaše zkušenosti a doporučte nám i sobě vzájemně.

 

Zdroje: 

http://www.nazeleno.cz

http://www.rehabilitace.info/zdravotni/ovci-mleko-je-zdravejsi-nez-kravske/

www.rostlinna-mleka.cz/rubriky/druhy-mlek/

a http://www.vimcojim.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • homogenizace

    proces, při kterém se díky promíchání dosáhne z původní směsi stejnorodé látky.

  • laktobacily

    bacily, které rozkládají laktózu a jiné cukry na kyselinu mléčnou

  • laktózová intolerance

    neschopnost organismu strávit mléčný cukr

  • pasterizace

    jedna z metod konzervace potravin, kterou vyvinul v polovině 19. století francouzský vědec Louis Pasteur

  • úprava UHT

    Ultra-high temperature processing (UHT), česky „vysokoteplotní úprava“, je jedna z metod konzervace potravin

Diskuze k této stránce (57 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Rulficka48

Rulficka48, 27. 10. 2016, 20.53

Za mě je super kozí mléko, díky němu jsem si u mých prarodičů už jako malá vybudovala super imunitu!

Adrianita, 7. 11. 2016, 21.07

Kozí mléko od zdroje je fajn.

Pávinka, 4. 10. 2016, 21.55

se synem jsem řešila alergii na bílkovinu a zatím jsme celkem zdárně bojovali, snese už téměř vše v rozumném množství, ale chtělo to hodně trpělivosti a zkoušení.

culinda, 26. 9. 2016, 21.17

Dekuji za pekne shrnuti,mam ale stejne pocit,ze vi buh,kde je pravda snazim se jist a pit,co chutna a povazuju za zdravy,a za me mlika a jogurty a tvarohy jedine plnotucny ;D

Blankasiro, 14. 9. 2016, 9.34

chodíme k sousedovi pro čerstvé, ale stejně ho převařím....kozí ani ovčí mi prostě nevoní sojové jím jenom pudinky od Alpra

lazna, 11. 9. 2016, 21.17

Děda měl krávy a kozy. Takže jsem pila vždy ráno čerstvé mléko. Mléko a mléčné výrobky se u nás může hodně Zkusila jsem malému mléko a v pohodě. Jsem ráda.

skřítek, 10. 9. 2016, 21.42

Díky za perfektní a komplexní shrnutí, které pomůže se zorientovat. Pro mě teď velice aktuální téma. Super včetně návodů na rostlinná mléka v rubrice Recepty

jitka46

jitka46, 9. 9. 2016, 22.53

snažíme se to nepřehánět, lepší je čistá voda

k.o.r.i.n.e.k, 10. 9. 2016, 21.19

Já také piji čistou vodu a mléko jako takové piji jen někdy ale mléčných výrobků jím dost ...

ppetaa27, 9. 9. 2016, 10.12

Syn je bohuzel alergik na mlecnou bilkovinu, takze je u nas kravske mleko pase. Jeste nevime, jak bude snaset kozi. Stejne si chceme kupovat kozy, takze bychom ho meli cerstve

Adrianita, 9. 9. 2016, 15.21

Jak jste to zjistila,syn se osypal? Nemám zkušenost s žádnou alergií. Teoreticky by kozí mléko mělo být v poho,záleží na jaký typ bílkoviny je alergický. To je hezké mít kozy,taky bych chtěla zvířata,hlavně koně. A čím nahrazujete mléčné výrobky?

ppetaa27, 9. 9. 2016, 15.33

Ted jsme byli na alergologii. Je alergicky jeste na vajecny bilek. Po necem mlecnem zvraci a osype se kolem pusinky. Po mlecne cokolade mu zase otekl cely oblicej a slzely mu oci. Nastesti porad kojim, takze nicim nahrazovat zatim nemusim doma mame rostlinne maslo v bio kvalite a obcas kupujeme ryzove jogurty. Sojove a ovesne u nas neprosly

ppetaa27, 9. 9. 2016, 15.34

Jinak kone bych taky chtela. Ale to az casem

petrao, 9. 9. 2016, 3.47

Všeho s mírou, půl litru denně je podle mě moc....a pokud mléko tak čerstvé Bio se smetanou na vršku... Mňam

k.o.r.i.n.e.k, 9. 9. 2016, 9.00

Já bych tedy půl litru mléka nevypila. SPíš ho dávám do něčeho, dělám kaše a jím jogurty atd

Adrianita, 9. 9. 2016, 10.05

Ten půl litr je myšlen hlavné u batolat a malých dětí,kteří rostou,ale počítají se tam všechny mléčné výrobky. Dcerce už byly dva a ráno ji pořád kojím.Jinak jí jogurty,Lučinu,taky ji udělám batolecí mléko či kaši a někdy její müsli s mlékem k snídani.

gosa22, 8. 9. 2016, 18.39

za mě rozhodně s mlékem a mléčnými výrobky nepřehánět...opravdu zahleňují a při virozkách a rýmách obecně mléčnými výrobky u dětí šetřím a když syn říká, že na mlíčko ve školce neměl chuť, tak mu říkám, ať ho nepije...mně samotné mléko moc dobře nedělá, sem tam dám jogurt, sýr...ale nejsme mléčná rodina a myslím, že o nic nepřicházíme...lepší, než bolesti břicha a těžký žaludek

k.o.r.i.n.e.k, 8. 9. 2016, 19.20

Já třeba mléčné výrobky jím a bolesti břicha a těžký žaludek nemám

gosa22, 8. 9. 2016, 21.21

samozřejmě komu mléko nevadí a tráví ho dobře, není problém...my to máme snad celá rodina, takže nejspíš geneticky špatně snášíme...takže se toho ráda vzdám, jen když bude dobře

k.o.r.i.n.e.k, 8. 9. 2016, 21.22

To je jasné, já také nejím to, co mi nedělá dobře

Naši partneři

© 2013 - 2016 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight