Domácí dětské příkrmy do jednoho roku věku

zobrazeno 32128×

Vložil(a): k.o.r.i.n.e.k, 14. 8. 2016 21.10

Na našem trhu je k dostání nepřeberné množství dětských příkrmů. Liší se složením, velikostí, ale také cenou. Lámete si hlavu nad tím, kdy s příkrmy začít a čím konkrétně? Spousta maminek neví, po kterých sáhnout a proto volí raději přípravu doma a jistotu, z čeho je příkrm vyroben a jaká je kvalita surovin. Jak na to? Kdy s příkrmy začít a s kterou potravinou? Nechte se inspirovat jednou z nás, maminek, které pro vás připravujeme tento web ProMaminky.cz.

Pediatři většinou doporučují začít s příkrmy u nekojených dětí od čtvrtého měsíce, a u kojených dětí přibližně od půl roku. Ovšem názory na začátek zavádění příkrmů se liší. Někteří odborníci doporučují příkrmy od půl roku i nekojeným dětem. Jiní tvrdí, že je do půl roku potřeba "ochutnat" všechny alergeny, včetně lepku. Některé děti se začnou mlsně dívat po jídle dospělých velmi brzy a jiným naše lžíce nic neříká.. většinou dokud neochutnají.

Zpočátku by mělo každé dítě jen pomalu, po pár lžičkách, ochutnávat a zkoušet různé druhy zeleniny, masa a ovoce. Pokud dítě ze začátku příkrm odmítá, je dobré udělat přestávku a zkusit to za pár dní. Není vhodné dítěti první příkrmy nějak nutit. Dejte na jeho chutě. Za pár dní se to třeba změní.

My jsme začínali s příkrmy až po půl roce věku. Dva měsíce syn jen ochutnával postupně zeleninu, rýži, následně maso a nakonec ovoce a lepek. Za další dva měsíce začal krásně jíst vše možné.

Začínáme s příkrmem. Jak na to?

Ze začátku se musí příkrm dítěti rozmixovat na kaši. K tomu dobře slouží buď tyčový mixér, ale ještě lépe se mi osvědčil malý mixér, který jsem měla jako příslušenství k tyčovému mixéru. Díky jeho velikosti jsem krásně rozmixovala i malé porce jídla. Později může dítě dostávat větší kousky, takže mixujete kratší dobu, nebo stačí pokrm rozmačkat. Záleží i na počtu zoubků, ale to předbíháme.

První příkrmy se podávají po lžičkách. Jídlo by nemělo být moc teplé. Ze začátku sní dítě třeba jen jednu lžičku, dvě, tři... Syn do roka jen uždiboval po troškách a v roce se to zlomilo a snědl i velkou misku příkrmu. Každé dítě je jiné, reagujte na jeho potřeby.

Když začínáte s příkrmy, tak máte dvě možnosti. Buď si dělat příkrmy doma, nebo kupovat hotové skleničky. Já skleničky používám pouze na cesty a to ve výjimečných případech, jinak vařím vše domácí. Není to nijak složité a mám přehled, co všechno daný pokrm obsahuje. Ostatně, pokud stále váháte, zda kupovat nebo vařit příkrmy, třeba vám při rozhodování pomůže náš článek Vařit nebo kupovat první příkrmy?

Potraviny vhodné v jednotlivých měsících života dítěte

Jak už víme, s příkrmy se začíná mezi 4. a 6. měsícem věku dítěte. U příkrmů se doporučuje dávat nejdřív jeden druh zeleniny a za dva dny přidat další a potom libovolně kombinovat, můžete tak snadno vysledovat, jestli nemá vaše dítě na některou potravinu alergii. Proto tento postup neuspěchejte. První příkrm, který můj syn ochutnal, byla mrkev. Uvařená a namixovaná na velmi jemnou kaši a zakápnutá kapkou olivového oleje. Standardně se mimo mrkve začíná ještě s brambory, batáty (sladké brambory), rýží, cuketou, špenátem, dýní a brokolicí. 

Z ovoce můžete nejprve dítěti připravit banán (ten je fajn na cesty, kdy se dá snadno naškrábat lžičkou), jablko, hrušku a meruňku.

Mezi sedmým a osmým měsícem můžete přidat maso a žloutky (bílky se doporučují až od 1 roku věku dítěte). Každý lékař i každý zdroj informací doporučuje začít s masem jindy, ale jasné je, že maso trávíme delší dobu než zeleninu, tak je vhodnější nejprve vyzkoušet více druhů zeleniny a jejích kombinací a až pak přidat maso. Maso by mělo být libové – kachní, kuřecí, krůtí, králičí, jehněčí, telecí, hovězí a určitě doporučuji sehnat nějaké z ověřeného zdroje, kvalitně vykrmené, bez hormonů apod. Z ovoce můžete přidat borůvky, třešně, švestky, mirabelky, hrozny, meloun, avokádo. Ze zeleniny a bylinek bych zmínila fenykl, červenou řepu, petržel a květák.

Mezi osmým a devátým měsícem můžete přidat zelený hrášek, kedluben, zelené saláty, čínské zelí a pórek.

Od devátého měsíce je možné zaměnit olej za kousek kvalitního másla (ne margarínu). Maso je možné jakékoliv, mimo dary moře a jater. Je možné zařadit i ryby. Ovoce je také možné zařazovat dle libosti mimo citrusových plodů a exotického ovoce. To by se mělo zařazovat až po prvním roce života. Pozor dejte na jahody, dítě se po nich může osypat. Můj syn dokáže sníst čtvrt kila jahod a nic mu to neudělá, takže záleží na každém dítěti, jak bude danou potravinu snášet. Co se týče zeleniny, je vhodné zařadit veškerou zeleninu mimo paprik, rajčat, ředkviček, celeru, kyselého zelí, cibule a česneku. Tuto vyjmenovanou zeleninu je vhodné zařadit až po prvním roce věku dítěte.

Nechte se inspirovat

Skvělou pomůckou, která se mi vyplatila, je parní hrnec. Díky němu je vaření zdravé, jelikož vaří za pomoci páry a zachovává vitamíny. Postačí ale i jen obyčejný pařáček, který dáte do hrnce s vodou.

Do parního hrnce dáte na jedno plato kousek zeleniny, později i masa a na další můžete klidně položit suroviny na svůj oběd. Máte poté hotový oběd pro celou rodinu. Potraviny ochucuji až po uvaření v páře, takže je možné ochucovat dospělým a dětem zvlášť, přímo na talíři.

Dítěti ochucujte příkrmy pouze bylinkami (pažitka, petrželka, kopr nebo v malém množství tymián). Pozor si dejte na majoránku, rozmarýn a oregano. Tyto druhy koření by měly děti konzumovat až přibližně od tří let. Jídlo nesolte a nepoužívejte papriku či pepř.

Uchovávání příkrmů, šetříme čas

Pokud jsem si uvařila více zeleniny najednou, tak jsem jí rozmixovala a nalila do silikonových tvořítek na led. Vložila jsem je zakryté mikroténovým sáčkem do mrazáku a po zmrznutí vložila do sáčku a zpět zamrazila. Takhle jsem si udělala několik druhů zeleniny v kostičkách. Když byl čas oběda, vyndala jsem do misky pár kostiček zeleniny a masa, misku jsem vložila do teplé vody a nechala rozmrznout (mikrovlnku pro dětské jídlo zásadně nepoužívám), ohřála a oběd pro dítě byl hotový. Na cestách jsem používala termoobaly pro delší uchování teplého pokrmu.

Při přípravě vlastních příkrmů záleží jen na vás, které suroviny a v jaké kvalitě použijte. Vařit můžete i z biopotravin. O jejich výhodách se více dozvíte v článku Zkušenosti maminek s biopotravinami pro nejmenší.

Na závěr ještě tip na nápoj

Pokud vám dítě nechce pít pouze vodu nebo čaj, tak zkuste rozvařit v trošce vody pár kousků ovoce (např. jablka) a po vychladnutí přeceďte. Získáte tak levnější a pravděpodobně i zdravější alternativu kupovaných šťáviček. Doporučuji přečst také články Slazené nápoje nebo obyčejná voda a Pitný režim miminka, aneb stačí kojenecké mléko?

 

Maminky, jakými příkrmy a kdy jste se svými dětmi začínaly vy? Inspirujte maminky, které teprve tyto informace hledají. Jak vaše děti snášely různé typy potravin? Co jim nejvíce chutnalo a co naopak odmítaly?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Diskuze k této stránce (57 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Michaelka, 1. 11. 2016, 8.16

Super článek 🌼

Rulficka48

Rulficka48, 27. 10. 2016, 21.23

Děkuju za článek!

k.o.r.i.n.e.k, 25. 10. 2016, 0.37

😉

Sooňaa, 25. 10. 2016, 0.27

Prikrmy take zamrazuji,davam.do.kelimku namixovane ruzne druhy zeleniny a do tvoritek na led pak maso a stridam to podle chuti

k.o.r.i.n.e.k, 25. 10. 2016, 0.35

Také jsem to tak dělala je to super 😉

Leniti, 13. 10. 2016, 21.15

Dobrý den,mohla bych se zeptat, jak jste do příkrmů začaly zavádět lepek? Děkuji

k.o.r.i.n.e.k, 25. 10. 2016, 0.38

Já osobně jsem dávala obilné kaše ale až před rokem života

KackaPJ, 3. 9. 2016, 11.32

Kojena holcicka, zacatek v 5 mesicích. Na radu doktorky... A dneska jsme dali bataty

k.o.r.i.n.e.k, 3. 9. 2016, 13.20

Batáty jsou fajn, syn je má rád, já je zas tak moc nemusím.

Topik2, 31. 8. 2016, 20.44

S prikrmem jsme začali v 6 mes. Nejdříve z lehká bramburek pak Mrkvička atd. Měla jsem kupované i domácí a ty teda převážně

k.o.r.i.n.e.k, 2. 9. 2016, 13.51

Já také měla převážně domácí, ale je super, že je možnost sáhnout i po skleničkách

Topik2, 3. 9. 2016, 12.24

To každopádně zvlášť když je člověku zle nebo potřebuje něco hned po cestě

k.o.r.i.n.e.k, 3. 9. 2016, 13.20

Přesně tak, akorát si za to musíme připlatit ...

B.a.r.c.a, 25. 8. 2016, 20.45

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli vaříte jen samotnou mrkev nebo tam přidáváte kmín nebo fenykl proti nadýmání?

k.o.r.i.n.e.k, 25. 8. 2016, 21.35

Já jsem dělala mrkev samotnou, někdy jsem přidala trochu šťávy z čerstvého jablka, to by mělo také upravit nadýmání. Ale syn měl problémy po všem, takže Vám nepovím, zda to pomohlo.

darzanka, 24. 8. 2016, 8.49

Dcera zatím snáší vše, jen jí nechutná nic, co je zelené- hrášek, brokolice, špenát-jen ochutná, zatváří se, jak kdybych jí dávala citron a víc do ní nedostanu. Skleničky jsem jí dávala párkrát, ale úspěch to nemělo vůbec, tak už jen vařím. Akorát maso kupuji v dm ve skleničkách, přijde mi to lepší než brát maso někde v supermarketu. Jinak jí nejvíc chutná červená řepa nebo červená čočka, toho mi jako jediného sní víc jak pár lžiček:)

k.o.r.i.n.e.k, 24. 8. 2016, 22.05

Červená řepa je u nás také hit Třeba tomu zelenému také přijde na chuť

ppetaa27, 23. 8. 2016, 7.36

Hezky sepsane syn je bohuzel na hodne potravin alergicky, tak mame s jidlem trochu problemy

k.o.r.i.n.e.k, 24. 8. 2016, 22.06

To je mi líto. Držím palce, ať je to lepší

Naši partneři

© 2013 - 2016 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight