7 zdravých podzimních receptů

zobrazeno 2399×

Vložil(a): Adrianita, 20. 10. 2019 14.27

Na podzim máme více chuti i času na teplá jídla. Jídelníček by měl být pestrý i na podzim. Jak to ale zařídit, když sezónních potravin už není tolik, jako v létě? Dáme vám tipy na recepty, které vám nejen zachutnají, ale také vás zahřejí, případně podpoří imunitu.

Co bychom měli jíst na podzim? 

Začátkem podzimu nejspíš ještě seženeme na trhu čerstvé rajče či papriku, v dalším období je řešením buď bio zelenina a ovoce, nebo se spolehnout na to, co je čerstvé či přes léto moc nekonzumujeme. Venku je čím dál větší chladno, a proto bychom se měli zaměřit na potraviny, které nás zahřejí. To platí i o tepelné úpravě, měli bychom více vařit, péct, dusit, občas i smažit. Na podzim jezte častěji luštěniny, které jsou zdrojem bílkovin, ale i obiloviny, zejména ve formě kaší.

Naopak bychom měli postupně stahovat příjem mléka a mléčných výrobků, které nás ochlazují a některé z nás i zahleňují (především při nadměrné konzumaci). Tvaroh i kefír si dejte (ocení to vaše střevní mikroflóra), ale mléko raději nahraďte je rostlinnými výrobky.

Častěji si na podzim dopřejte rýži (existuje spoustu druhů) a ze zeleniny volte zejména tu, která je na podzim sklízena - celer, tuřín, mrkev, petržel, řepa, kedluben, dýně, zelí, cibule, kapusta, ředkev, ale i křen a česnek, a samozřejmě cibule v jakékoliv formě. 

V chladných dnech často kupujeme citrusové ovoce, je ale opět vhodné je střídat se sezónním ovocem, jako jsou jablka, hrušky, hrozny, švestky, také je čas na kompoty a přesnídávky, které jste si zavařili v létě. Zapomínat bychom neměli ani na sušené ovoce.

K vaření pokrmů můžete použít nejrůznější koření, které naše tělo prohřeje zevnitř. Zejména zázvor, skořice, badyán, také tymián, rozmarýn, libeček, kari, chilli a další.

Nezapomínejte ani na pitný režim. Pijte průběžně celý den, teplota nápoje by měla být minimálně pokojové teploty, teplá až horká. Připravte si třeba bylinkový čaj, nebo využijte nasbíraných čerstvých či sušených plodů - máta, meduňka, černý bez, šípek, rakytník apod.

Aby bylo zdravé nejen naše tělo, ale i mysl, je vhodné trávit čas i venku, na procházkách nebo při sportu. 

7 skvělých podzimních receptů

Spoustu receptů nejen na podzimní jídla najdete i na našem webu. My vám usnadníme hledání a dáme vám naše osobní tipy!. :)

Čočkové karbanátky s červenou řepou

Ingredience: hnědá čočka, červená řepa, sůl, cibule, česnek, cizrnová mouka, sušený popenec, kysané zelí k podávání.

Večer namočíme 300 g hnědé čočky do studené vody, druhý den vodu vyměníme a uvaříme čočku do měkka. Slijeme a necháme okapat. Jednu velkou červenou řepu uvaříme (nebo upečeme), oloupeme a najemno nastrouháme. Promícháme  s čočkou, osolíme, přidáme velkou nakrájenou cibuli, tři stroužky utřeného česneku, 200 g cizrnové mouky a dochutíme sušeným popencem (nebo dobromyslí). Tvoříme karbanátky a smažíme je na pánvi vytřené olejem nebo pečeme v troubě. Podáváme jen tak nebo s kysaným zelím. Jsou výborné!

Podzimní kaše

Ingredience: ovesné vločky, nasekané ořechy, kokos, lněná, konopná a chia semínka, nasekané sušené ovoce, slunečnicová nebo dýňová semínka, perníkové koření, mandlové mléko, vanilkový extrakt, javorový sirup.

Hrušku či jablko omyjte, rozpulte a vyjádřete. Jednu polovinu nakrájejte na tenké plátky (na ozdobu), druhou na malinkaté kostičky. Ty poté přendejte do rendlíku, zalijte mandlovým mlékem, přidejte koření (a špetičku soli) a pomalu zahřívejte těsně pod bod varu. Mezitím smíchejte všechny ostatní ingredience v misce. Když je mléko horké, zalijte jím suché ingredience, dobře promíchejte a nechte asi 10 minut stát. Poté přendejte do mističek, dozdobte čerstvým ovocem a dle chuti zalijte javorovým sirupem či posypte kokosovým cukrem.

Štrůdl

Ingredience: listové těsto, hnědý cukr, jablka, rozinky, kokos, skořice, vajíčko na pomazání.

Co do listového těsta dáte, je jenom na vás. Jde cokoli a dokonce i banány.

Těsto rozválejte, pokud nemáte to zatočené, které jenom rozmotáte, posypte ho strouhaným kokosem, přidejte jablka na kostičky, hrst rozinek, cukr dle chuti. Než ho zamotáte, potřete okraje rozšlehaným vajíčkem, zatočte a celý potřete vajíčkem. Takhle lépe drží pohromadě. 

Dýňová polévka

Ingredience: dýně Hokaido, vývar, sůl, pepř, máslo, smetana, slunečnicová semínka, krutonky.

Dýni rozpulte, oloupejte, odstraňte semena (nejlépe lžící) a nakrájejte na větší kostičky. Ty osmahněte na másle, až chytnou zlatavou barvu a přilijte vývar (podle velikosti dýně). Většinou dávám 1-1,5 litru. Vaříme až do změknutí, čím víc je dýně měkká, tím líp. Poté rozmixujte, dochuťte solí a pepřem a přilijte smetanu na zjemnění chuti. 

Do uvařené polévky přidáváme nasucho opražená semínka slunečnice nebo krutonky. Kdo chce, může základ dýně osmahnout na cibulce a česneku.

Zelňačka trochu jinak

Ingredience: bílé zelí - hlávka, smetana, hladká mouka, podmáslí, uvařené brambory a vejce, sůl, kmín.

Nakrájené zelí dáme do hrnce a zalijeme vodou jen tolik, aby bylo sotva ponořené. Přidáme sůl, kmín a vaříme doměkka. Cca 1/2 hodinky. V míse rozšleháme smetanu, podmáslí a mouku a přilijeme to k zelí. Za stálého míchání vše přivedeme k varu a vaříme ještě tak 5 minut. Přidáme uvařené brambory a odstavíme. Do talíře vložíme rozpůlené uvařené vajíčko a zalijeme polévkou. 

Nakládaný zázvor

Ingredience: zázvor, tekutý med.

Zázvor nakrájíme na malinké kousky a zalijeme medem, aby byl potopený, necháme několik dní odležet a pak každý den jíme 1 lžičku. Je to dobre jako prevence při chřipkové epidemii, pomuze i na bolesti v krku. Mám to uchované při pokojové teplotě.

Pečený čaj

Ingredience: ovoce dle chuti nebo co dům či mrazák dal, cukr, koření dle chuti.

Do hlubokého plechu dáme 2-2,5 kg ovoce - třeba  černý, červený rybíz, švestky, jahody.

Přidáme koření dle své chutě, např. hřebíček, badyán, skořici a zasypeme cukrem. V receptu je na 2 kg ovoce 700 g cukru, nám to přijde ale hodně sladké, proto dáváme míň. 

Dáme do předehřáté trouby na 180-200 st. na 30 min. Mezitím 2-3krát promícháme. 

Plníme do sklenic - nezavařujeme! Pouze necháme v teple chytnout víčko. 

Konzumujeme tak, že do hrníčku dáme pár lžic (každý dle své chutě) a zalijeme horkou vodou. 


A jaký recept máte na podzim nejraději vy? :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • popenec

    léčivá a užitková rostlina

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

filipin21, 13. 3. 2021, 19.47

krásné nápady.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 12.08

super nápady,děkuji ♥

mikjana, 3. 5. 2020, 4.25

Zajímavé recepty na podzim, nejvíce mě zaujaly ty karbanátky s červenou řepou a musela jsem si najít, co je to popenec, vůbec ho neznám.

nikolka31, 25. 3. 2020, 8.43

Děkuji za nápady

Vedrolin, 16. 1. 2020, 13.10

Moje žena dělá ten štrůdl pouze s jablky a kokosem. Přiznávám že jsem si na to dlouhá léta nemohl zvyknout, ale vnoučatům už to přijde normální Petr vedrolin@volny.cz

Gustawka, 2. 12. 2019, 5.37

jsou to velmi chutná jídla

Romanka40, 18. 11. 2019, 21.43

Nesmim to cist... mam chute

WeruskaSK

WeruskaSK, 9. 11. 2019, 17.36

tolko hokaida sme toto leto pojedli ze uz len ked pocujem to slovo mi je zle lebo uz neznasam to cistenie hahaha, neviem ci v tom nieco je co mi drazdi kozu alebo co, ale aj pri cuketach a tekviciach taky sliz alebo co, ale niet nad pecene hokaido mnam

Fuga

Fuga, 4. 11. 2019, 20.43

Mám chuť úplně na vše

Zdeňka S., 4. 11. 2019, 15.19

štrůdl děláme pořád a dýňovou polévku taky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů