5 tipů proti plýtvání jídlem

zobrazeno 1353×

Vložil(a): Adrianita, 24. 11. 2020 21.32  (aktualizováno 12. 1. 2021 13.02)

Přestože v naší zemi je spíše nadbytek jídla, nebo možná právě proto, máme tendenci k plýtvání jídlem. Jak nejlépe nakupovat, uchovávat a zpracovávat jídlo, abychom z něj vyždímali, co nejvíc?

1. Udržitelný obal

Zapomeňte na jednorázové mikrotenové sáčky a sáhněte po látkových pytlících na ovoce, zeleninu i pečivo. Šikovná švadlenka si pytlík na ovozel spíchne během chvilky, hodně frčí pytlíky ze starých záclon. I když nechodíte do bezobalových obchodů, můžete si připravit i vlastní krabičky a nádoby na další potraviny, jako je šunka, sýr, maso. A v neposlední řadě mějte u sebe vlastní látkovu tašku na nákup.

2. Správné skladování

Základem je kupovat jen potraviny, které v nejbližší době zpracujeme, sníme nebo vydrží delší dobu. Výhodné koupě ve více kusech se nám může nepříjemně prodražit. Raději dbejte na kvalitu, než na kvantitu. Mrkev a další kořenová zelenina má ráda chladno a vlhko, uložte je do spodní přihrádky lednice, nať bere kořenům vlhkost, proto ji odřízněte.  Tvrdý sýr schovejte pod poklop nebo do voskovaného papíru, v igelitu rychleji zplesniví. Do lednice naopak nepatří cibule, česnek, okurka, cuketa, rajčata, papriky, dále tropické ovoce jako mango, avokádo, ananas, papája, citrony nebo banány, které zčernají. Jablka, hrušky, meruňky a švestky v lednici být můžou, avšak ne v případě, že jsou hodně zralé. Potom vylučují látku zvanou ethen, která urychluje zrání ovoce a zeleniny v jejich blízkosti, potom mohou rychleji shnít. Ovoce a zeleninu uchovávejte ve vakuových dózách či papírových pytlících, rozhodně ne v mikrotenových sáčcích, potraviny se rychleji zapaří a zplesniví nebo se zkazí. A ještě zmíním brambory, které potřebují sucho, tmu a chlad, v teple začnou klíčit, na světle zelenat.

3. Spotřebujte všechny části ovoce i zeleniny

Ani by vás nenapadlo na něco využít slupky z ovoce nebo zeleniny? Pokud budete vařit vývar nebo svíčkovou, slupky z mrkve a petržele dejte stranou, přidejte stonky řapíkatého celeru, cibuli, čerstvý tymián, rozmarýn a sůl. Vše nakrájejte, pomixujte a na sucho opékejte na pánvi, dokud se neodpaří voda, poté rozložte na pečící papír a sušte na 60 stupňů v troubě přibližně hodinu. Získáte tak domácí vegetu. Ze slupek jablek i hrušek snadno získáte jablečný ocet, pomerančové slupky naopak využijte k výrobě domácího čističe. Zbytky ovoce a zeleniny, které nevyužijete, hoďte do kompostu nebo do bioodpadu.

4. Pečivo déle čerstvé

Déle trvanlivé bývají chleby kváskové, než z droždí, tedy jakékoliv kváskové pečivo. Pokud si pečete svůj chléb a pečivo, je to ta nejlepší volba. Pokud se vám do kvásku a pečení nechce, vyberte si příště jiný druh pečiva, najděte si třeba soukromého pekaře v okolí. Kvalitní chléb vydrží bez problému týden. Aby vám vydržel co nejdéle čerstvý, zabalte jej do utěrky a uložte do chlebníku nebo jiné prodyšné nádoby. V mikrotenovém sáčku vám dříve zplesniví a pokud je teplý, zapaří se a zvlhne. Starší rohlíky, housky, toustový chléb či bagety usušte a namelte strouhanku, nebo darujte někomu, kdo má slepice. Třeba se vám odvděčí čerstvými vejci. Nebo ze starších rohlíků či chlebu připravte krutony do polévky, můžete je oživit tím, že přidáte lžíci másla, česnek, petrželku a tymián.

5. Plánujte nákup

Nakupovat nechoďte hladoví a vždy si zkontrolujte, co máte v lednici a ve spíži. Nekupujte nic jen proto, že to je v akci, ale proto, že z toho budete vařit. Klidně si naplánujte jídelníček na celý týden a co je možné nakupte dopředu. Čerstvé potraviny nakupujte, když máte v plánu je co nejdříve spotřebovat. Pokud vám zbydou například uvařené brambory nebo rýže, upgradujte je a vymyslete nové jídlo. Když pečete kuře, k večeři nebo druhý den připravte vývar apod. Ovoce, které už není chutné čerstvé vložte do smoothie, moc zralé banány do dezertu, ze starších rajčat připravte pečená do těstovin.

 

Jakým způsobem se snažíte neplýtvat vy?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 10.54

když slyším, kolik potravin se vyhodí, tak se mi to zdá uplně ustřelené ty počty kilogramů

Gustawka, 19. 4. 2021, 11.31

Kupuji jen to co je potřeba

filipin21, 13. 3. 2021, 19.41

Většinou vše sníme a když ne tak máme to komu dát,máme slepičky.

Tenderka, 1. 2. 2021, 12.34

dodrziavam skoro vsetko peciem kvaskovy chlieb a super napad na tu vegetu zo supiek

Eliška Kozlova, 30. 1. 2021, 22.13

Mám opačný problém, moje lednička i spižírna asi užírá nákupy

Evka2, 22. 1. 2021, 12.52

Nákup vždy plánuji a mám dopředu naplánováno co budu vařit a péct. Nepoužívám sáčky.

Bap, 20. 1. 2021, 20.14

U nás se dní téměř vše hned ten den a denně vařím . Nic nevyhazují

babca216, 17. 1. 2021, 17.00

Trvanlive potraviny nakoupím tak na týden a pak jednou za 3 dny ostatní . I pečivo nemusíme jíst každý den čerstvé ..je spousta možností využití ...chleba ve vajíčku , tousty, zapečené housky a pod .

Úča, 17. 1. 2021, 14.29

Nejdůležitější vidím část ...plánujete nákup . S tím se plně stotožnuji. Také většinou vše zpracujeme a sníme

jancaan, 16. 1. 2021, 12.44

Nakupuji cca 4x tydne, téměř nic nevyhazuji, pouze někdy pečivo.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů