Batole 13. - 14. měsíc

zobrazeno 41953×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 8. 2015 14.14

Z malého miminka se stalo batole, které je stále více samostatné. Dítě už oslavilo první narozeniny a nyní začíná druhý rok svého života. Tento rok bude ve znamení rozvoje pohybových dovedností, zejména chůze. Pokračuje vývoj řeči.

Co dítě už umí?

Nejvýznamnější událostí tohoto období jsou první krůčky. Opět je třeba připomenout, že u každého dítěte je zcela individuální, kdy začne samo chodit. Některé děti už to zvládají před prvními narozeninami, jiné si dají trochu „načas“. Obecně však lze říci, že ve 13. měsících se dítě snaží chodit v prostoru. Pro batole je to činnost velmi náročná, vyžaduje hodně odvahy a také fyzické dovednosti. Snažte se dítě co nejvíce podporovat v samostatné chůzi, naopak co nejméně jej vodit za ručičky. Na domácí nošení jsou ideální kožené capáčky, ve kterých to dětem neklouže.

Přichází čas pořídit první venkovní botičky. Při výběru je třeba klást důraz zejména na kvalitu obuvi a volbu správné velikosti. Doporučuji navštívit specializovaný obchod s dětskou obuví, dítěti botičky důkladně vyzkoušet a nechat si poradit od kvalifikovaného personálu. V prvních letech života bychom na botičkách neměli šetřit, protože dítěti se noha stále vyvíjí. Doporučuji dát přednost certifikované obuvi (například značka Fare, Essi, Superfit, Elefanten).

Dítě si také osvojuje řeč. V tomto období ještě mluvit neumí, ale říká jednoduchá slova a příslovce. Umí napodobovat některá zvířátka, v knížce pozná pejska, kočičku a jiné. Při krmení je stále zručnější, když mu dáte do ruky lžíci, už se dokáže trefit do pusy (samozřejmě častěji skončí jídlo na tričku, nežli v bříšku). Stále se rozvíjí schopnost projevovat své pocity, když je šťastné, směje se, někdy se řehtá, až se zalyká. Když se mu něco nelíbí, umí to dát najevo. Ukáže, „jak je veliké“, umí dělat „paci paci“ a „vařila myšička kašičku“. Když odcházíte, zamává vám. Je s ním stále větší legrace.

 Na konci druhého roku už většina dětí komunikuje, některé mluví dokonce v jednoduchých větách. 

Jak dítě podporovat v rozvoji?

Učení hrou je pro dítě velmi důležité. Čas, který svému dítěti věnujete, se vám rozhodně vrátí. Batole se učí velmi rychle novým věcem. Zajímá se o okolní svět, baví ho obrázkové knížky, stavění kostek, rádo poslouchá hudbu a tancuje. Můžete mu začít pouštět občas také kreslené pohádky v televizi. Ovšem jen velmi krátkou dobu. Takto malé dítě se nedokáže soustředit na jednu věc delší dobu. Podporujte ho v tom, co ho baví, na druhou stranu jej do ničeho nenuťte.

Dítě potřebuje kolektiv

Učte dítě socializovat se mezi vrstevníky. I když si takto malé děti ještě neumí hrát spolu, ale spíše vedle sebe, je velice důležité vodit jej mezi vrstevníky. K tomu jsou ideální dětské koutky, cvičení s dětmi nebo setkání rodičů s dětmi. V létě můžete chodit na pískoviště, která jsou na veřejných dětských hřištích. Zároveň svému potomkovi stále vysvětlujte, že o hračky se musí dělit. Když si chce něco půjčit, musí to zase vrátit. Většina dětí to samozřejmě zpočátku nechápe, někdy může trvat dlouho, než si tento „systém“ osvojí. Ovšem čím dříve, tím lépe.

Jaké hračky?

Kupujte dítěti hračky, které jsou určené pro jeho věkovou kategorii. Ideální jsou takzvané interaktivní hračky, například vkládačky, puzzle pro nejmenší, kostky. Děti milují také plyšové hračky, se kterými se mohou mazlit. Dbejte především na to, aby hračky byly bezpečné a pro dítě přínosné. Zde neplatí, že nejdražší hračky musí být ty nejlepší. Dítě potřebuje především kreativitu.  

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Evka2, 31. 8. 2022, 13.48

No tak mi na tu chůzi zatím stále čekáme. Jinak jí moc baví knížky.

v tomto období už druhorozený chodil,prvorozený chodil v roce a půl a u třetího si to už nepamatuji

Minnie, 5. 9. 2020, 11.20

Ano, první krůčky a botky a tolik toho co se musí prozkoumat

Teryk92, 10. 2. 2020, 12.35

Plyšové hračky syna zatím vůbec nezajímají. Na první boty se také zrovna chystáme, určitě si necháme někde poradit.

Žofinka

Žofinka, 30. 6. 2018, 16.40

Dělit se o hračky moc nejde, ale násilím jí nenutím

Eliška Kozlova, 21. 8. 2017, 9.13

13 měsíců je u nás období, ani ne tak chůze jako útěku Neustále běhá za staršími sourozenci. V čem je ale pozadu je řeč, stále dělá eeh a ukazuje. Teď se alespoň naučil mlaskat když chce jíst a zvatla jen když si sám hraje. Takže jedeme knížky, rikadla a snad se trochu rozmluvi. Kolektiv nás čeká za měsíc, povedeme cvičení rodičů s dětmi, jak ja se těším

Kikinka30, 10. 4. 2017, 12.05

....je tolik věcí,co se da objevit,juchuuu

Mygara

Mygara, 24. 3. 2017, 16.06

zvířátka napodobovali mnohem později, ale různé pazvuky vydávali pořád

Leňulka, 14. 2. 2017, 7.18

Dcera oslavila první narozeniny v sobotu a chodí sama od 11 měsíců k narozeninám dostala odrážedlo (enduro motorku) a je z ní nadšená, prohání se tu pořád

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 8.54

rychle se učí, ale hlavně blbosti. Jednou jsem mu ze srandy ukázala svůj pupík a schovávala ho střídavě pod tričko a je z toho teď nejoblíbenější zábava

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů