Jaký výchovný styl vám je nejbližší?

sledováno 2× zobrazeno 5385×

Vložil(a): Martina Richterová, 28. 1. 2016 20.59

Každý rodič dobře ví, že vychovávat dítě není snadné. Tuto skutečnost si nejlépe uvědomí až tehdy, když se sám stane rodičem. Lze se na to dopředu připravit jen částečně – tím, že si něco přečte o různých stylech výchovy. Většinou ovšem vycházíme z toho, jak nás vychovávali naši rodiče a také je potřeba používat selský rozum. Udělejme si takový malý průřez nejznámějšími výchovnými styly.

Autoritativní, neboli direktivní styl výchovy

Pro autoritativní styl je typické používání zákazů a příkazů. Dítě je oběť a rodič agresor (obrazně řečeno). Ty nesmíš, já můžu všechno, já jsem rodič. Tento druh výchovy se vyznačuje velmi přísným dodržováním příkazů rodičů, já řeknu – ty uděláš. Rodiče zde figurují jako nadřazené osoby, a děti jako podřízené. Jsme přesvědčené o tom, že tento styl výchovy není vhodný pro rozvoj osobnosti dítěte a podporu jeho vlastních názorů.

Liberální styl výchovy

Opakem direktivní výchovy je liberální styl, který představuje výchovu bez hranic. Ty můžeš všechno a vše co uděláš, je správné. Ačkoliv si dítě může dělat, co chce, často pociťuje samotu, nedokáže rozpoznat meze a špatně si hledá kamarády. Liberální výchova se často používá především v USA a některých evropských zemích (například ve Švédsku). Odborníci upozorňují na to, že tento styl výchovy má za následek nevychované děti, které neznají žádné meze a v podstatě si mohou dělat, co chtějí. Švédsko v roce 1979 zavedlo jako první země na světě absolutní zákaz fyzických trestů. Ačkoliv fyzické tresty nejsou řešením, v tomto případě se „nevýchova“ poněkud vymyká kontrole. Děti chodí běžně za školu, často trpí úzkostmi a psychickými poruchami.

Demokratický styl

Zlatou střední cestu představuje demokratický styl, který zohledňuje potřeby dítěte přiměřené jeho věku. Rodič dítě vychovává, ale dává mu možnost volby a samostatnosti. Zároveň však vymezuje určité hranice, které nelze překročit.

 

Naomi Aldort

Velmi uznávaná americká publicistka a autorka Naomi Aldort přináší ve své knize Vychováváme děti a rosteme s nimi ucelený typ výchovy, kde není dominantním článkem rodič ani dítě. Autorka doporučuje, aby rodiče budovali vztah s dětmi, aniž by neustále mentorovali, ovládali je a manipulovali s nimi. S dítětem by mělo být zacházeno s úctou a respektem. Jedině tak z něho může vyrůst sebevědomý člověk. Naomi sama vychovává tři syny a již dlouhá léta šíří tuto myšlenku po celém světě. Tento styl výchovy nás zaujal nejvíce. Knížku hodnotily také maminky na našem webu.

Výchova Nevýchovou

Každý rodič to dobře zná, ráno se dítěti nechce vstávat, poté dlouho snídá, oblékání je také někdy pěkně tvrdý oříšek, a co teprve večerní uklízení hraček a čištění zubů. Čím je dítě starší, tím více „odmlouvá“ a nedělá to, co chceme. Výchova Nevýchovou má celkem jednoduchý recept, jak vycházet se svými dětmi v klidu a v pohodě. Tento princip je v mnohém velmi podobný myšlenkám Naomi Aldort a je založen na partnerském přístupu k dětem, ke kterým se chováme jako k sobě rovným. Na stránkách www.nevychova.cz si můžete přečíst řadu pochvalných reakcí maminek na kurzy, které Výchova Nevýchovou v čele s Katkou Královou pořádají, nebo třeba shlédnout právě rozhovor s Naomi Aldort. Protože i my považujeme naše děti za naše partnery, rozhodly jsme se přinášet vám postupně více konkrétních informací a tipů, zkušeností maminek, jak reagovat v konkrétních situacích, aby se všechno oběšlo bez pláče a křiku i nervového vypětí všech zúčastněných. Nepodceňujme naše děti. Mnohdy dokáží vyřešit situace lépe, než bychom čekaly. Brzy se můžete těšit na nové Nevýchovné články.

Doporučujeme přečíst také náš článek Přísná ruka, nebo partnerství mezi rodiči a dětmi, kde se o některých konkrétních situacích zmiňujeme.

Kontaktní rodičovství

V současné době se velmi často hovoří o takzvaném kontaktním rodičovství. Co přesně tento způsob výchovy dítěte znamená? Hlavním principem je napojení se na své dítě a přijetí jej takového, jaké je. Kontaktní rodičovství se nezabývá pouze vazbou mezi matkou a dítětem po porodu, zahrnuje také těhotenství a přípravu na porod. Cílem je naučit se měnit zaběhnuté modely a přizpůsobit je aktuální situaci a potřebám dítěte. Jak už název napovídá, tento model vychází z častého fyzického kontaktu. V těhotenství často hladíme bříško a s děťátkem si povídáme, miminko nosíme, co nejvíce to jde, může spát s námi v posteli. Jsme mu zkrátka stále nablízku. Více si můžete přečíst v knize s názvem Kontaktní rodičovství od autorů Williama a Marthy Searsových, kterou velmi doporučujeme a v kategorii Hodnocení produktů najdete hodnocení knihy samotnými maminkami.

Další inspirativní knižní tituly související s výchovou

Za pozornost stojí velmi přínosná publikace pro rodiče s názvem Respektovat a být respektován, která poukazuje na to, že výchova a vzdělávání dětí se často zakládají na uplatňování moci a síly. Výsledek je často opačný, než bychom si přáli. Vynucování si poslušnosti může mít negativní dopad na rozvoj osobnosti i vzájemné vztahy. V knize najdete konkrétní případy i velmi účinné rady a nápady, jak s dětmi jednat, abyste společně vytvořili pevnější pouto a získali vzájemnou důvěru. Cílem autorů je, aby si rodiče uvědomili, že opakem poslušnosti není neposlušnost. Tuto publikace mohu z vlastní zkušenosti vřele doporučit. Každý si tam najde to své.

Na našem webu jsme zveřejnili Rozhovor s Lucií Königovou o jejím titulu (Ne)Gramotný rodič - Jak neselhat jako rodič. Více se o Lucii i knize dozvíte právě tam.

Dalším zajímavým titulem je Koncept kontinua od Jean Liedloffové. Autorka ve své světově proslulé knize odhaluje, proč jsou lidé žijící na Západě tak nespokojení a často nešťastní. Po několika expedicích mezi jihoamerické indiány rozpoznala, že tyto pocity mohou pramenit z neuspokojených potřeb miminek a malých dětí, které se na Západě snažíme vychovávat podle všemožných teorií, jen ne podle vlastní intuice a evolucí vytvořených jednoduchých pravidel a očekávání. Knihu ohodnotily také maminky z našeho webu.

A v neposlední řadě vám jako inspiraci doporučíme titul Poselství od protinožců od Marlo Morganové. Příběh americké lékařky specializující se na přírodní léčitelství, které se naskytla příležitost poznat život jednoho australského domorodého kmene. Je to svědectví o hlubokém způsobu života v souladu s drsnou přírodou.

 

Výše uvedený výčet výchovných stylů je jen část toho, co skutečně existuje. Nicméně budeme rády, pokud nám napíšete své zkušenosti. Který ze stylů je vám nejbližší? Jaký máte názor na výše zmíněné?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (35 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

od každého trošku.

Minnie, 16. 9. 2020, 18.43

Nemám vyhraněný styl. Řídím se starým dobrým selským rozumem. Knihu jsem žádnou nečetla, vše šlo tak nějak samo.

Žofinka

Žofinka, 26. 6. 2018, 13.55

Popravdě mám z každého stylu něco

Aliisha

Aliisha, 9. 1. 2018, 19.37

Řídím se svým vlastním rozumem. Líbí se mi od každého něco. Jednu možnost bych si vybrat nedokázala.

Aliisha

Aliisha, 4. 1. 2018, 13.25

Řídím se svým vlastním rozumem. Líbí se mi od každého něco. Jednu možnost bych si vybrat nedokázala.

Kris, 15. 6. 2017, 7.24

takových knížek, které člověk v denním běhu kolem dětí ani nemá čas číst Už půl roku na mne v knihovně čeká Naomi Aldort a zatím jsem se k ní nedostala...ufff, snad to stihnu před Domiščinými 2.narozeninami...

Gabill, 13. 6. 2017, 16.37

Ja som sa nasla asi v kazdom style. A hlavne pri tretom dietati uz viem, ze na kazde plati nieco ine, jednemu treba vysvetlovat, inemu ist prikladom, na niektore nepomoze ine ako zvysit hlas.....

dadinkamaminka, 3. 6. 2017, 23.06

Jsem spis autoritativni tip a nekdy me to az mrzi, ze jsem na synka nekdy prisna. Ale nedokazu si predstavit, ze bych sve dite nechala delat si co chce...

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 12.10

z každého stylu je mi blízké něco, takže to tak mixuji

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 9.55

je pravdou, že nejdříve jsem byla spíše autoritativní rodič, teď se snažím z každého směru dát to, co je mi blízké, ale někdy je to docela těžké

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů