Výběr správných plaveckých pomůcek

zobrazeno 14219×

Vložil(a): dáša, 15. 6. 2016 21.30

Plavání je spolu s během jedním z nejpřirozenějších pohybů pro člověka. Dítě se při něm otužuje, posiluje svaly a navozuje psychickou pohodu. Hyperaktivním dětem umožňuje vybít nahromaděnou energii. Hodně dětí má ale z plavání strach. Jak tomu předejít? Ideální je plavání s rodičem, který je dítěti oporou a dítě se na něj může spolehnout. Jakmile dítě začne plavat samo, bude na sebe velmi pyšné. K tomu všemu vám dopomohou vhodné plavecké pomůcky.

Všechny chceme pro naše děti to nejlepší a tak jsem se o tom, jaké plavecké pomůcky vybrat, poradila s instruktorkou plavání Kateřinou Škrlíkovou. Nikdy ale nezapomínejme na to, že ani správná pomůcka nenahradí dozor nad dítětem ve vodě! Ostatně, o tom, jaká nebezpečí na vás a vaše dítě čekají u vody, jsem se rozepsala v článku Nebezpečí při koupání a první pomoc při tonutí.

Základní plavecké pomůcky

Plavecké pásy

Tuto pomůcku využívají nejčastěji děti na plavání v bazénu. Pás se ale vyplatí vzít s sebou i na dovolenou nebo na přehradu. Tento pás nahrazuje nafukovací kruh. Na rozdíl od kruhu je v něm dítě aktivní a naučí se snáz plavat. Můžete přidávat nebo odebírat počet dílků podle váhy dítěte. Dejte však pozor, aby dítě nebylo nadměrně nadlehčováno a jeho nohy se neobjevovaly nad vodní hladinou! Další nespornou výhodou je materiál, ze kterého je pásek vyrobený. Pěnová hmota, ze které jsou nejčastěji pomůcky vyrobeny, je velmi lehká, takže i malé dítě s nimi bude dobře manipulovat, navíc se nemusíte bát propíchnutí. Tento materiál je také zdravotně nezávadný, tudíž nemusíte mít obavy, když si dítě nějakou z těchto pomůcek dává do pusy.

U pásku dbejte na správné dotažení, protože ve vodě ještě povolí. Umisťujeme okolo boků dítěte, bodlinkami vždy ven.

Nadlehčovací polyethylenové rukávky a destičky

Tyto pomůcky nahrazují klasické nafukovací rukávky. Jejich výhoda je v tom, že jsou na suchý zip a můžete je tak přesně přizpůsobit paži dítěte. Na rozdíl od nafukovacích rukávků vydrží déle a mají širší využití – můžete je využít jako podsedák na studených kachličkách nebo jako „polštářek“ pod hlavu při tréninku.

Pro správnou výuku plavání se doporučuje kombinovat právě tyto dvě plavecké pomůcky – plavecký pás a rukávky na suchý zip.

Plavecké desky

Tyto desky mohou mít různé tvary od klasických obdélníkových, přes tvary rybiček, motýlků a žabiček. Plavecké desky je vhodné kombinovat s plaveckými pásy. Zvlášť u dětí, které ještě neumějí samostatně splývat na hladině, pouze s pomocí desky. Dítě se s ní naučí správnou techniku prsových nebo kraulových nohou a také napomáhají při nácviku dýchání do vody.

Plavecká vesta

Z hlediska bezpečnosti je určitě lepší, pokud má vesta ještě popruh mezi nohama, ten zabrání případnému proklouznutí dítěte. Vyrábí se ve třech váhových kategoriích a to až do 40 kg. Nejmenší nafukovací vesta má nafukovací ochranný límec a přezky na zapínání. Nezapomínejte však, že ani vesta není záchranná pomůcka a mějte nad dítětem vždy dohled.

Plavecký nafukovací kruh pro nejmenší

Tento kruh pro nejmenší je vybaven zádovou opěrkou, sedátkem a otvorem pro nožičky. Je vyroben pro kojence a batolata již od deseti měsíců. Dítě, které do něj posadíte, by již určitě mělo umět držet hlavičku a samostatně sedět. Kruhy bývají rozdělené do tří váhových kategorií, maximálně se však vyrábějí do 15 kg. Pokud by v tomto kruhu došlo k převrácení dítěte, vždy se pod něj ponořte a zvedněte ho nahoru. Rozhodně ho neotáčejte, když je hlavou a tělíčkem pod vodou. Mohlo by dojít k poškození páteře!

Plavecký nafukovací kruh

Plavecký kruh slouží spíše k relaxaci a odpočinku, než-li ke správné výuce plavání. Dítě je nadlehčováno ve špatném místě. Kruh je většinou v úrovni prsou, ale nadlehčováno by mělo být v okolí pánve, kam dáváme pásek, který nadnáší zadeček dítěte. Dítě v něm většinou stojí, ale správně plaveme na bříšku. Není zde ani žádná možnost regulace a dítě by kruhem mohlo i propadnout.

Nafukovací křidélka

Nafukovací křidélka jsou v pořádku v případě, že dítě dokáže připažit, když má křidélka nafouknutá. Poohlédněte se tedy raději po křidélkách, která se nafukují jen na vnitřní straně.

Potřebujeme ještě nějaké další plovací pomůcky?

Boty do vody

Tyto boty slouží dětem k ochraně jejich nožiček před ostrými kamínky nebo píchnutím mořského ježka, pokud se chystáte k moři. Boty jsou vybaveny protiskluzovou podrážkou, která zamezí uklouznutí na mokrém povrchu, jako jsou například dlaždice okolo bazénu. Materiál, ze kterého jsou vyrobeny, je tepelně izolační neopren nebo silonová síťovina, takže boty velmi rychle schnou.

Nafukovací lehátko

Tato lehátka jsou doporučována dětem, které již umí plavat a u převrhnutí nehrozí nebezpečí úrazu. Jsou ale nezbytným pomocníkem při vodních hrátkách nebo mohou sloužit k odpočinku. Mohou mít tvar různých zvířátek a plavání si s nimi může zpříjemnit i dospělý člověk.

Plavecká čepice

Tyto čepice chrání dětské vlasy před chlórem a mořskou solí. Snižují odpor vody při plavání a drží dětské vlasy pohromadě a tím usnadňují plavání. Jsou mnohdy vesele zdobené, aby děti neodmítaly jejich nošení. Nejsou však nezbytně nutné.

Závěrem bych ráda řekla, že dítě při výuce plavání potřebuje hru a pocit, že to dokáže samo. Je také důležité, aby dítě vědělo, že musí být schopné doplavat k nějakému bodu. Jako je například rodič nebo okraj bazénu, a u toho se samozřejmě pravidelně nadechovat. Naučte dítě, že si může na vodě lehnout na záda. Tímto způsobem si může odpočinout a nebude panikařit pokud mu dojdou síly. Zásadně dítě do ničeho nenuťte a dejte mu potřebný čas. Dítě vám při plavání musí důvěřovat!

Maminky, do našeho Věrnostního programu jsme zařadily nějaké pomůcky pro plavání, tak si vyberte a vyměňte si je za své nasbírané pampelišky :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Diskuze k této stránce (21 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

na plavání jen používáme kruh či rukávky.

Minnie, 14. 12. 2020, 20.05

Používáme mafukovací kruh, když je dítě starší, tak rukávky.

Kamil Štrof, 30. 3. 2020, 20.37

díky za super tipy ! My jsme si teď nedávno objednali nový bazén z https://www.albixon.cz/bazeny/ , takže už se na něj moc těšíme a náš syn obzvlášť. Samozřejmě se však chceme připravit na vše, takže chceme dokoupit i nějaké plavecké pomůcky, aby se díky tomu syn naučil lépe plavat. Křidélka a léhátko je proto jasná volba.

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 17.27

Já vidím velkou výhodou v pásu

Gabill, 31. 7. 2017, 14.17

U nas je tazko malemu nanutit nieco nove. Spociatku odmietal uplne vsetko. Teraz ma svoje oblubene koliesko. Nie je to asi uplne nejbezpecnejsie, ale aspon nieco. Snazim sa ho nespustat ani na chvilu z oci. Vo vode by sa vedel cvachtat cele hodiny.

mckvak, 24. 7. 2017, 17.10

mame rybicku a ted pasek - a mala super, s druhym se chystame az trosku povyroste

Kikinka30, 21. 3. 2017, 7.10

My plaveme vsichni a ja drive zavodne,ted si to s malou uzivame a pomucky ani ne,jen motivace hracky a destičky ci velke deska gumova a sudy😁

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 11.29

do bazénu, kam chodíme, půjčují pásy a využíváme to

Gabill, 31. 7. 2017, 14.18

Tie pasky sa mi zdaju velmi sikovne.

Martina1, 19. 2. 2017, 18.45

U nás plave celá rodina. Se synem jsem začala vaničkovat sama hned v nemocnici po porodu. Ve 2 měsících jsme začali chodit na vaničkování do Baby Klub Juklík v Praze.Dnes jsou mu 3 roky, umí plavat a zacházet se všemi pomůckami do vody a plave již rád sám bez nich. Vodu miluje! A já jsem za to ráda.

Fuga

Fuga, 14. 2. 2017, 11.19

díky za úžasný přehled, syn chodí na plavání se školkou a s námi zatím jen blbne v malém bazénku

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů