Nebezpečí při koupání a první pomoc při tonutí

sledováno 1× zobrazeno 13093×

Vložil(a): dáša, 8. 6. 2016 9.39

Pomalu nastává čas léta a každá z nás se s dětmi určitě vydá k vodě. Někdo k rybníku nebo na přehradu, jiný zase dává přednost bazénu. Bohužel i v těchto příjemných chvilkách se může stát něco, co nám navždy změní život. Všude číhá stejné nebezpečí, před kterým bychom měly být na pozoru.

Pokud si myslíte, že utonutí není tak časté, nebo že tonoucí dítě nelze přehlédnout, jste na omylu. Pokud, stejně jako já, znáte pohled na topícího se člověka pouze z televize, kde dotyčný máchá rukama a zuřivě volá o pomoc, věřte, že takto skutečně tonoucí člověk nevypadá!

Česká republika bohužel patří mezi státy s nejvyšší úmrtností při tonutí. Utonutí je druhá nejčastější příčina náhodného úmrtí dětí mladších patnácti let (hned za dopravními nehodami). Ze 750 dětí se cca 375 utopí ve vzdálenosti do 23 metrů od rodiče, nebo jiného dospělého. V deseti procentech těchto případů je dokonce dospělá osoba bude sledovat a absolutně nebude tušit, že se něco děje.

Jak vypadá tonutí

Až na velmi vzácné výjimky, není tonoucí fyziologicky schopný volat o pomoc. Jelikož dýchací systém byl navržený pro dýchání a řeč je až druhořadou funkcí. Člověk musí dýchat, aby mohl mluvit! Ústa topícího se člověka se střídavě noří pod vodní hladinu a znovu objevují nad vodní hladinou. Nad hladinou ale nejsou dostatečně dlouho, aby se tonoucí stihl nadechnout a ještě zavolat o pomoc.

Topící se lidé nemohou mávat rukama o pomoc, jelikož instinktivní přirozená reakce je nutí rozpažit a rukama tlačit proti vodní hladině. Tímto jsou alespoň na malý okamžik schopni nadzvednout svá ústa nad vodní hladinu, aby se nadechli. Během instinktivní reakce na tonutí nemohou topící se lidé svobodně ovládat pohyby svých rukou. Tito lidé zápasící o život nemohou zastavit tonutí a vykonávat spontánní činnost jako je mávání rukama o pomoc, pohybovat se směrem k zachránci, nebo dosáhnout na záchrannou výbavu.

Od začátku do konce instinktivní reakce na tonutí zůstávají lidská těla ve vodě ve svislé poloze, bez známek pohybu. Pokud nejsou zachráněni vycvičeným záchranářem, vydrží tito topící se lidé na vodní hladině od 20 do 60 vteřin, než se ponoří.

Samozřejmě to neznamená, že člověk, který volá o pomoc, nemá vážné problémy. Prožívá však vodní úzkost. Na rozdíl od opravdového tonutí mohou být tito lidé stále nápomocní ve své záchraně.

Neustálá kontrola dětí u vody

Nezapomínejte kontrolovat děti i v bazénech na zahradě. Nejohroženější jsou děti do pěti let věku. Jejich hlava je ještě těžká a snadno přepadnou, není pro ně ale lehké se opět zvednout. Dětem stačí k utopení i 2 centimetry vody! Během dvou minut dítě ztratí vědomí a již po pěti minutách může být mozek dítěte trvale poškozen (inspirováno Mariem Vittonem).

Nikdy nenechávejte malé děti u vody samotné, vždy je raději vezměte s sebou a nespoléhejte na dozor staršího sourozence. Děti u vody běžně dělají hluk, pokud najednou ztichnou, okamžitě zjistěte, proč tomu tak je!

Pokud pozorujete osoby ve vodě, věnujte pozornost těmto příznakům:

- hlava nízko ve vodě, ústa v úrovni vodní hladiny

- zakloněná hlava s otevřenými ústy

- skleněné a prázdné oči, neschopné zaostřit nebo naopak zavřené oči

- vlasy přes čelo nebo přes oči

- rychlé dýchání nebo lapání po dechu

- snaha plavat určitým směrem, ale bez úspěchu

- snaha přetočit se na záda

- snaha vylézt po žebříku, ale nemožnost dostat se z vody

 

Pokud se vám nebude v létě u vody něco zdát, vždy se raději dotyčného zeptejte „Jste v pořádku?“

Když vám dokáže odpovědět, pravděpodobně v pořádku je. Jestliže vám vrátí pouze prázdný pohled, můžete mít méně než 30 vteřin na jeho záchranu. 

Jak postupovat v případě první pomoci tonoucímu dítěti

- Důležité je tonoucí se dítě co nejrychleji dostat ven z vody. Při tomto zásahu je nutné neohrozit sám sebe. Opravdu není tak lehké zachránit tonoucího. Topící se člověk nebo dítě se bude chtít křečovitě chytit a tím vás může stáhnout pod hladinu.

- V prvních okamžicích, kdy vynášíme tonoucího z vody, by měla být hlava níže než hrudník. Odstraňování vody z dýchacích cest jinak resuscitaci pouze oddálí.

- Dítě uložíme na záda a zjišťujeme, zda dýchá. Pokud tomu tak není, zjistíme, zda má dítě průchozí dýchací cesty, ty uvolníme záklonem hlavy a předsunutím dolní čelisti, čímž dojde k otevření úst. Pokud dítě nedýchá, zkusíme nahmatat puls (nejvhodnější místa jsou na tepnách krku nebo paže). Pokud je vše negativní, zahájíme resuscitaci. Tedy dýchání z úst do úst i stlačování hrudníku.

Dýchází z úst do úst a stlačování hrudníku - jak postupovat u jakého věku dítěte

- U kojenců vdechujeme vzduch současně do úst i nosu dítěte a sledujeme zvedání hrudníku. Hlavička dítěte musí být stále zakloněná!

- U větších dětí palcem a ukazovákem stiskneme dítěti nos a pozvolna vdechujeme vzduch do úst dítěte. Hlava musí být dobře zakloněná, aby vzduch mohl proudit do hrudníku. Zkontrolujeme také zapadlý jazyk. Hloubku vdechu řídíme podle věku dítěte a podle sledovaného zdvihání hrudníku.

U novorozenců platí jedno vdechnutí a tři stlačení. U kojenců a větších dětí, stejně jako u dospělých, jsou to dva vdechy a třicet stlačení.

Poté je vhodné uložit dítě do stabilizované polohy a vyčkat příjezdu záchranářů, které nesmíme nikdy zapomenout zavolat!

Maminky, přála bych vám, aby vás toto ani jiné léto taková událost nepotkala, ale určitě se vyplatí být připraven, zachovat chladnou hlavu a nepanikařit.

Prevence

Zní to možná neuvěřitelně, ale i tonutí se dá předejít. Co se týká bazénů, je samozřejmě ideální takový bazén zastřešit a zamykat, aby dětem nebyl volně dostupný. Ne všechny bazény ovšem mohou být zastřešeny. I v takovém případě je ale možné provést bezpečností opatření, která sníží riziko utonutí vašich dětí. Dnes jsou už běžně dostupné tzv. bazénové alarmy. Bazénový alarm je elektronické bezpečnostní zařízení, které se připevňuje na okraj jakéhokoliv bazénu. Po celou dobu, kdy není bazén používán, hlídá bazénový alarm pohyb hladiny vody. V případě, že dojde k pádu osoby, zvířete nebo předmětu do vody, bazénový alarm spustí hlasitý poplach.

Dobrou prevencí, ať už v bazénu nebo u vody v přírodě, jsou nejrůznější plavecké pomůcky, které by děti měly mít na sobě v každém případě a to do doby, dokud se z nich nestanou plavci. Vhodným plaveckým pomůckám se věnujeme v tomto článku.

V neposlední řadě slouží jako prevence kurzy plavání pro miminka a děti. V zahranicčí existují tzv. self rescue kurzy (v překladu sebezáchranné, pozn. ProMaminky.cz). Video, co se v takovém kurzu děti naučí, vidíte na konci tohoto článku. Děti se při pádu do vody učí nepanikařit, otočit se na záda, splývat na vodní hladině a volat o pomoc. Větší děti se pak učí převracet ze splývání na zádech zpět na bříško, kopat nožkama a zase splývat. Tímto způsobem se dítě dostane až ke kraji bazénu, kde se bezpečně chytí a dostane na suchou zem. I toto je součástí videa a rozhodně stojí za shlédnutí.

U nás takové kurzy zatím nejsou, nebo jsme je nikde neobjevily. Pokud vy o nějakém takovém víte, určitě vložte tip do komentáře pod tento článek a také jej můžete ohodnotit v kategorii Hodnocení služeb / Plavání s dětmi.

Z vlastní zkušenosti ale můžu potvrdit, že se plavecké školičky věnují jednotlivým sebezáchranným prvkům. Děti se učí potápět pod vodu, skákat do vody, ručkovat po okraji bazénu, vstupovat i vystupovat z bazénu, splývat na zádech a další. Investovat do takových kurzů se tedy určitě vyplatí, mohou zachránit i život vašeho dítěte!

Maminky, a jaké jsou vaše zkušenosti? Navštěvujete plavecké kurzy se svými dětmi? A už jste je zúročily? Pokud se chcete na něco okolo plavání s dětmi zeptat, obraťte se na odborníky z naší Poradny pro pohybové aktivity kojenců a dětí / Plavání.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
9

Infant Swimming Resource Self-Rescue

Diskuze k této stránce (28 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Ivulín, 30. 4. 2021, 22.41

Také jsme si chtěli náš dům zabezpečit jak jen nejlépe to šlo a myslím si, že jsme udělali jak jen nejlépe to šlo... A to hlavně díky této stránce zde - https://www.jablotron.cloud , která nám udělala u nás doma naprostou zonu bezpečí, čehož jsme opravdu moc chtěli dosáhnout Takže tak

hlídám jak se dá,kluky zatím samotné na bazén aj nepouštím a to bude mít nejstarší v červnu 12

Minnie, 30. 11. 2020, 13.55

Neučím děti bát se vody, ale nespouštím je z očí. Taky na koupališi jsme nebyli tak minimálně 4 roky, se 3 dětmi si nerisknu sama a manžel koupaliště nemá rád. Ale u příbuzných na zahradě v bazénu, to je bomba

lucie25987, 21. 12. 2019, 14.30

Já jsem chodila se synem od půl roka na kojenecké plavání, aby vodu znal a je to hodně znát. Teď mu jsou 2 roky a ve vodě se chová úplně jinak než kamarádky holčička, která na plavání nechodila. Vloni jsme si koupili na zahradu velký bazén z https://www.albixon.cz/bazeny/ a když ho syn poprvé uviděl, tak byl nadšený. Ve vodě se mu hodně líbí.

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 17.23

Hlídání je ravdu základ

evapro, 1. 8. 2017, 8.54

Je nebezpečné spoléhat se na rukávky a kruh, dítě z nich snadno vypadne. A hlavně, je ZBYTEČNÉ HMATAT TEP! Pokud dítě/dospělý NEDÝCHÁ, tak stejně DOTEPE! Je to jen ztráta času, navíc zachránci často z neznalosti nahmatají vlastní tep. A při DOSTATEČNÉM záklonu hlavy není třeba jakkoli manipulovat s jazykem, pokud je hlava dostatečně zakloněná, jazyk nemůže zapadnout.

Gabill, 31. 7. 2017, 14.57

Niekedy sa stane, ze sa maminky rozpravaju v detskom bazene a dieta sa im topi pri nohach....

mckvak, 24. 7. 2017, 17.13

je hrozne kolik se treba uz letos utopilo deti

mamkaSona, 25. 6. 2017, 0.47

Utopit lze i na lžíci vody......lepší je prevence!!!Rukávky, kruhy, plavecká přprava a dohled!!!!:)To je nejvíc co můžeme dětem dát, nejen svým a těm ostatním plavcům i neplavcům v případě potřeby pomoci, takže novorozenci a kojenci...1vdech a tři stisky hrudníku větší děti 2 vdechy a 30 stisků Snad to nepopletem:)

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 13.40

tedy, utopit se ve2 cm, ale i to je možné

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů