Nemůžete odtrhnout dítě od mobilu nebo tabletu?

zobrazeno 10052×

Vložil(a): NikolaJ, 20. 3. 2016 1.29

Dětí, které dávají přednost virtuální komunikaci před reálným světem, rapidně přibývá. Z loňského výzkumu Centra prevence rizikové virtuální komunikace při Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci vyplývá, že celá třetina českých dětí tráví víc než tři hodiny denně na Facebooku. Zbývající téměř dvě třetiny této sociální síti věnují minimálně jednu hodinu denně, přičemž nejčastěji na Facebooku chatují, hrají hry a sdílejí informace, velmi často důvěrného charakteru. Jak děti můžeme ochránit?

Otevřenost, s jakou děti přistupují k virtuálním „přátelům“, ostře kontrastuje s jejich chováním v reálném světě. Nezřídka se stává, že děti na hřišti posedávají na lavičkách, skloněny nad displeji chytrých telefonů, místo aby si hrály se svými vrstevníky. Ba co víc, často si navzájem „lajkují“ příspěvky, i když sedí jen pár kroků od sebe...

Ochraňte děti před násilníky

Závislost však není jediným rizikem spojeným s dětskou přítomností na sociálních sítích. Malí uživatelé jsou hodně důvěřiví. Desetina českých školáků je dokonce podle výzkumu České děti a Facebook 2015 ochotna na požádání zaslat svému „facebookovému příteli“ fotografii, na které jsou odhalené nebo se dokonce vylákat na schůzku s člověkem, kterého osobně vůbec neznají. Důvěra dětí je lehce zneužitelná a jejich aktivity na internetu přitom nelze fyzicky neustále kontrolovat.

Rodiče by tedy měli s dětmi důkladně probrat, jak se bezpečně pohybovat na internetu a co je vhodné o sobě zveřejňovat na Facebooku. A také stanovit pravidla, kdy a na jak dlouho se mohou děti k internetu připojovat. „Čím je dítě mladší, tím jsou pravidla a dohody v rodině zásadnější a rodiče jsou klíčoví. Čím je dítě starší, tím méně je jednoznačných věcí – dohody musí být hledány dialogem a rodiče si musí např. zvyknout na to, že to není jen o jejich představě a podmínkách – že je nutné vyjednávat,“ upozorňuje Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie při Všeobecné nemocnici v Praze U Apolináře.

Důležitou roli hraje také škola – v ní děti tráví na internetu také nezanedbatelnou dobu, dokonce v rámci hodin výpočetní techniky. Učitelé ani rodiče však nemohou na děti dohlížet neustále, a dodržování stanovených pravidel je dobré nějak „pojistit“.

Řešením jsou chytré aplikace s rodičovskou kontrolou

Dobrým pomocníkem může být nástroj rodičovské kontroly, bezpečnostní aplikace pro mobilní zařízení, jejímž prostřednictvím mohou rodiče dětem omezit přístup k internetu, filtrovat nevhodné stránky nebo jednoduše zjistit, kde se jejich dítě zrovna nachází.

Jednu z těchto aplikací jsme také vyzkoušely a připravily jsme si pro vás její podrobnou recenzi, kterou si můžete přečíst článku Recenze chytré aplikace s rodičovskou kontrolou. Jedná se o aplikaci ESET Parental Control, která funguje na chytrých mobilních telefonech, tabletech a dalších zařízeních s operačním systémem Android a umožňuje nastavovat jednotlivým členům domácnosti různá práva a omezení při využívání chytrých částí telefonu nebo tabletu. Dokáže omezit přístup na internet, filtrovat stránky, na které se může dítě dostat a limitovat čas věnovaný surfování nebo hraní online her. V základní verzi lze aplikaci využívat i zdarma a už v této bezplatné variantě nabízí užitečné funkce.

 

TIP: V našem Věrnostním programu si můžete vybrat za své nasbírané pampelišky ESET Parental Control pro Android v hodnotě 549 Kč na rok pro celou rodinu.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

ESET Parental Control pro Android

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naseivanka, 21. 4. 2021, 20.43

Dětem hlavně pořiďte kvalitní obal/kryt na telefon. Doporučuji stránku https://www.finecase.cz Nemají to tam moc drahé a hlavně mně vždy všechno přišlo za chviličku. A to se nebavím ani o tom, že všechno zboží mají skladem. Kdyby to šlo - jako že dnes nejde, tak bych se stavila za nimi do obchodu a poděkovala za všechno, co pro nás dělají.

tak to je super,to jim nainstaluji

Minnie, 4. 10. 2020, 13.32

Dcera už mobil má, ale aplikaci instalovat nebudem. Na sociální sítě dcera nemá dovoleno chodit a ještě nějaký ten rok chodit nebude.

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 20.52

To není určitě k zahození mít nainstalované

mckvak, 7. 9. 2017, 12.23

V dnesni dobe je PC gramotnost nutna ale u malych deti by se to rozhodne nemelo prehanet

dadinkamaminka, 21. 4. 2017, 7.39

Já synovi pořídim mobil nejdřív tak v 9-10 letech, možná ještě pozdeji. Nevím, tahle aplikace je hodne užitečná... Je jenom dobre, ze něco takového existuje.

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 20.32

tyto programy jsou dobrá věc

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 12.54

je fajn, že tento způsob kontroly je možný

L.janicka.l

L.janicka.l, 8. 2. 2017, 20.42

Programy jsou dobra vecale myslim, ze za to muzou rodice, potrebuji se ditete zbavit tak ho posadi k pocitaci k televizi, nebo dite okouka, ze tam rodic cely den sedi

Zuzka Čtvrtečková, 5. 4. 2016, 20.33

Zatím se nás to netýká, ale jsem ráda, že ty programy a rodičovské kontroly existují

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů