Jak dítě v online světě chránit a přitom příliš neomezovat

zobrazeno 2776×

Vložil(a): kasperskylabcz, 25. 11. 2015 20.53

Dnešní informační prostředí se dost liší od toho, ve kterém vyrůstaly předchozí generace. Mládež má díky internetu okamžitý přístup k obrovskému množství dat z celého světa. Mohou se tak učit, ale třeba také navazovat nová přátelství. Kromě jasných výhod to však má i stinné stránky. Rodiče se obávají s kým jejich dítě hovoří a jaké informace sděluje, či z webu získává.

Existuje řada technik, jak tyto věci zjistit a ochránit přitom děti od nevhodného obsahu. Tím může být například pornografický materiál, který je podle mnohých studií antivirových společností tím nejrozšířenějším „dospělým“ obsahem na internetu.

Chci dítě chránit, ale neomezovat

Rostoucí popularita sociálních sítí jako je Facebook, Twitter, Instagram a dalších, způsobuje mnohým starostlivým rodičům vrásky. Využívají je miliony dětí na celém světě, což je pro kyberzločince obrovské publikum. Převlečeni za „přátelé“ vašich dětí mohou získávat a dále zneužívat soukromé informace jako adresu bydliště, rodinné fotografie, nebo třeba čísla kreditních karet.

Zajistit online bezpečí dětí je však velice delikátní záležitostí. Nechceme je odříznout od informací, ale zároveň je potřebujeme ochránit. Dnes již existuje řada komplexních řešení tzv. rodičovské kontroly, která jsou zabudovaná do antivirových programů. Rodiče díky nim mohou omezit čas, který děti tráví online, zablokovat přístup na nevhodné stránky, zabránit sdílení citlivých dat a podobně. Rozdíly pak jsou v tom, jak se jednotlivá řešení ovládají, jak umí analyzovat webové stránky či odhalit nebezpečný obsah.

Chytrý program pozná nebezpečné stránky

Moderní rodičovská kontrola by měla být především flexibilní. Měli byste mít možnost nastavit, jaké kategorie stránek nesmí vaše dítě vidět. Software pak nechtěné zdroje zablokuje, a to aniž byste museli ručně zadávat a vyhledávat veškeré nevhodné stránky. V případě důslednější kontroly by měl umožnit i opačný scénář - tedy zakázat přístup na veškeré stránky, kromě těch, které výslovně povolíte. Současně by takový program měl i neustále analyzovat obsah webových stránek pro případ, že dítě narazí na stránku, která se nenalézá na žádném ze seznamů.

Užitečnou funkcí může být i ta, která umožní určitou hodinu a typ aplikace nebo hry, kterou dítě smí na internetu používat. Dítě tak například může být online, ale rodičovská kontrola mu neumožní hrát hry v době, kdy má hledat informace třeba na referát do školy.

O tom, jak ochránit dítě a současně i svá data na sociálních sítích a o tom, jak vybrat to pravé řešení s funkcí rodičovské kontroly se dočtete v navazujícím článku Rodičovská kontrola na sociálních sítích.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 29. 2. 2024, 8.50

Je potřeba být bdělý, ale zároveň ne nějak přehnaně direktivní. My jsme třeba letos k Vánocům dětem koupili Playstation. I když jako mám pocit, že si ho koupil hlavně manžel. Jako ono co si budeme povídat, jiné děti to mají taky a to je prostě obrovský tlak. Ale hodně to omezujeme časově, hlídáme to a vybíráme hry podle recenzí na https://www.recenzopedia.cz/gaming/hry-na-playstation-4/adventury-na-ps4

novaklen, 31. 3. 2022, 10.48

Já se teda našeho syna snažím pravidelně kontrolovat, co na počítači dělá. Myslím si ale, že všechno je v pořádku. Většinou jen hraje nějaké online hry zdarma. Dívala jsem se i na tu stránku, kde hraje - https://www.hrajzdarma.cz/ a ty hry projížděla a nenašla jsem tam nic krvavého nebo něco jinak nevhodného, takže jsem v klidu.

magdah, 12. 12. 2021, 17.09

Můj syn měl vždy volnou ruku v tom, co na internetech dělal. Já mu naprosto věřím, a ta důvěra je oboustranná. Dokonce mi ukázal, kde můžu najít kurz počítačové grafiky https://www.wolfway.cz/ . Bavili jsme se o tom, že zrovna něco takového hledám, a aniž bych ho k tomu naváděla, on sám mi to pomohl najít. Je to můj malý šikula a nemám strach, že by na internetu dělal nějaké nepřístojnosti.

jufy54, 24. 10. 2021, 21.03

My třeba se snažíme děti od počítače dostat různými aktivitami, ale je pravda, že v době corona viru to moc nešlo. Učily se doma, ale namáhalo to jejich oči. My kvůli tomu, že se vzdělávaly doma zjistili, že máme úplně špatnou počítačovou síť, a proto jsme hledaly pomoc přes ict firmy. Nejlepší byla https://www.jisit.cz/ , kde nám pomohli vyhledat problém a vše opravili. Vše nám zapojili a zprovoznili a šlo to skvěle.

Ivulín, 22. 9. 2021, 22.12

Tak to my se osobně snažíme naše dítě vůbec nějak neomezovat, protože je to vlastně už od samého počátku něco, co moc nedává smysl... Stejně tak nikdo neomezoval nás, tak nevidím jediný důvod, proč bychom měli my... Nikdo nebo nic nám to privilegium nedává, tak proč se cítit jako polobůh, že? My třeba našemu mladému doma nedávno pořizovali nový počítač z https://www.tera.cz/ a vidíme vlastně v reálném čase před očima to, jak se mu zlepšuje angličtina a stává se z něj inteligentnější jedinec... Super!

JaniKvetinka, 20. 5. 2021, 22.43

Pěkný den. Tohleto je užitečný článek to se mi opravdu líbí. Protože internet je džungle podivných existencí a pochybných stránek...je potřeba na děti dávat pozor...koukala jsem dokonce, že dá objednat i software na míru, píší o tom třeba tady https://www.memos.cz/ tak to je případně podle mě další řešení pro rodičovskou kontrolu...

ověřuji,jak se dá.

Minnie, 16. 9. 2020, 17.05

Zatím sociální sítě dcera nemá, máme dohodu že až od 13-15 let. Času dost. Teď ma mobil hlavně na hry a youtube a s kamarádkami si píše na whatsappu.

ivanka386, 21. 12. 2019, 19.35

Já jsem teda ráda, že můj syn na počítači víceméně hraje jenom hry online. Před časem jsem mu našla tuto stránku https://www.oblibenehry.cz/ kde mají dětských online her celou řadu. Některé z nich jsem dokonce i zkoušela a byla to celkem zábava.

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 9.07

Důvěřuj,, ale prověřuj

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů