9. týden těhotenství

zobrazeno 15833×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 19.47  (aktualizováno 29. 10. 2019 18.03)

V tomto týdnu začíná třetí lunární měsíc. Vaše dítě prochází velmi důležitými změnami, velmi rychle roste. Jeho váha je však v řádu několika gramů. V průběhu následujícího měsíce zdvojnásobí svou hmotnost.

Co se děje s vámi?

Těhotenství na vás zatím ještě není patrné, těhotenské příznaky se již pomalu objevují. Nejvíce změn zatím pozorujete na svých prsou, která procházejí obrovskými hormonálními změnami. Jsou plnější, na dotek citlivější, mohou více prosvítat žilky kolem prsou. Bradavky často tmavnou, někdy z nich může vytékat trochu mléka.

Hormonální změny se mohou projevit také na vaší náladě. Některé ženy bývají plačtivé a emočně labilní. Dalo by se říci, že devátý týden je ve znamení velkých změn nálad. Počáteční radost z těhotenství střídá starost, zda bude vše v pořádku. Přeci jen se pomalu blíží prvotrimestrální screening, tedy první velké vyšetření plodu. Pro většinu žen představuje jakýsi mezník, po kterém si konečně mohou trochu oddechnout.

Změny se mohou začít projevovat také na vaší pleti a vlasech. Většina žen má vlasy, nehty i pleť mnohem hezčí než před těhotenstvím, ale může tomu být i naopak. Díky hormonálním změnám vám změknou dásně, je tedy velice nutné věnovat se více ústní dutině. Často se objevuje krvácení z dásní.

Pokračují také nevolnosti, neboť hladina HCG je na svém vrcholu. Ačkoliv vám bříško ještě zdaleka neroste, své těhotenství už pociťujete velice zřetelně. U některých žen se bříško začíná pomalu nafukovat, což může způsobit, že už nedopnete džíny. Některé ženy naopak zhubnou kvůli nevolnostem.

Co se děje s miminkem?

Dítě je nyní v sedmém týdnu svého vývoje (těhotenství se počítá od prvního dne menstruace, tedy dva týdny před početím). Za tu dobu udělalo obrovský pokrok, nyní už měří přibližně 2,5 centimetru a váží 2 až 3 gramy. Na první pohled již připomíná lidské dítě, stále má však tvar do písmene C. Nyní už je patrný primitivní nos s dírkami, postupně vznikají oční panenky, čočka a sítnice. Oční nerv začíná být funkční. Rysy obličeje jsou ještě hrubé.

Vyvíjí se také pupečník, který bude mít po zbytek těhotenství velmi významnou úlohu ve výživě dítěte. Je to komunikační tepna mezi matkou a plodem. Stále se vyvíjí horní i dolní končetiny, které poměrně rychle rostou. Na končetinách jsou již patrné loketní ohnutí, na prstech se postupně vyvíjí bříška. Rýhy mezi prstovými paprsky na rukou se pomalu ztenčují. Základy prstů jsou spojeny tenkými plovacími blánami.

V břišní dutině roste do délky také tenké střevo a skládá se v kličky. Velká játra vedou k napřimování do této chvíle stočeného zárodku.

Ocásek už téměř úplně zmizel, zbytek ocásku zůstane jako budoucí kostrč. Plod se pomalu pohybuje, dokonce si dumlá paleček, což může být patrné také na kvalitním ultrazvuku. Srdíčko je zatím jednoduché, má čtyři komory bez chlopní, ale pravidelně pracuje.

Na co si dát v tomto týdnu pozor?

Stále jste ve velice rizikovém období, kdy vaše dítě prochází nejdůležitějším vývojem. Buďte na sebe velice opatrná, důsledně se vyhýbejte alkoholu a cigaretám, kofeinu ve větším množství. Hodně odpočívejte a dopřejte si pestrou a vyváženou stravu.

Táta je v tom s vámi

Ačkoliv těhotná jste vy, partner by vám měl být po celou dobu těhotenství velkou oporou. Čekáte společného potomka. Pánové, mějte se svou partnerkou velkou trpělivost, zejména při jejích náladách. Potřebuje vaši něhu a lásku více než kdy jindy. Pozvěte ji třeba do divadla nebo jí udělejte radost dobrou večeří. 

 

Použité zdroje:

Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • hCG

    choriogonadotropin – hormon, vzniká po oplození vajíčka a je vytvářen vyvíjejícím se embryem

  • prvotrimestrální screening

    kombinované vyšetření, které se používá k záchytu závažných strukturálních a nejčastějších genetických vrozených vývojových vad. Každé těhotné je pomocí speciálního počítačového programu vypočteno individuální riziko. Kombinace faktorů: věk těhotné, laboratorní výsledky z krve matky, ultrazvukové vyšetření mezi 12. A 14. týdnem těhotenství.

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 5. 1. 2021, 22.00

Já už konečně začínám skoro normálně jíst. Už mi konečně všechno tolik nesmrdí.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.59

super a už jsem v tomto týdnu u čtvrtého těhu dostala průkajdu

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.45

Uz si zvykam na nevolnosti

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.04

Začaly mi nevolnosti.

Teryk92, 31. 10. 2019, 21.46

Je to krásné období

patricia077

patricia077, 29. 10. 2019, 21.44

Za mne spíš jsem ráda že to mám za sebou

Ketris

Ketris, 29. 10. 2019, 21.15

Byla to krasna doba..

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 12.01

Bylo to moc krásné období

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 17.10

ještě že nám nezůstane ocásek

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.23

první trimestr byl plný strachu a spousty kontrol, ale bylo vždy krásné je vidět přes utz, mě to moc uklidnilo

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů