8. týden těhotenství

zobrazeno 8322×

Vložil(a): Martina Richterová, 20. 3. 2015 15.01  (aktualizováno 21. 10. 2019 21.54)

O těhotenství víte jen krátce, přesto se už nyní blížíte ke konci druhého měsíce. Bříško vám zatím neroste, těhotenství na vás není patrné. Jen vy sama můžete na sobě pozorovat drobné změny. Nejpozději v tomto týdnu vyhledejte gynekologa, aby potvrdil těhotenství a zkontroloval, zda je plod vitální. Miminko se stále rychle vyvíjí.

Co se děje s vámi?

V 8. týdnu už na sobě pociťujete první příznaky gravidity. Nárůst váhy je zatím jen velmi nepatrný, ovšem hodně žen trpí nevolnostmi. Vaše prsa jsou plnější, citlivější. Zvyšující se hladina těhotenských hormonů způsobuje zvětšení jejich objemu, prsa se od samého začátku těhotenství připravují na laktaci. Může se objevit špinění a zvýšená únava. Některé maminky mají problémy se spánkem, i přesto, že jsou velice unavené. Je vhodné spát minimálně 8 hodin, a pokud je to možné, odpočívejte také během dne.

Děloha je velká přibližně jako husí vejce. Placenta přebírá od vaječníků důležitou úlohu, začíná produkovat hormon progesteron. Ten je zodpovědný za udržení těhotenství.

Co se děje s plodem?

Od tohoto týdne už se embryu říká plod. Měří přibližně 1,6 cm a je velký asi jako fazole. Miminko má ještě relativně velkou hlavičku oproti tělíčku, je ohnutá mírně dopředu. Pokračuje vývoj obličejové části, který je hodně komplikovaný. Postupně srůstají výběžky, které tvoří základ pro dolní a horní čelist.

Složitější je vývoj horní čelisti, neboť do jejího základu vstupuje ještě výběžek čelní, který tvoří základ nosu. Právě zde mohou vzniknout rozštěpové vady. Tvoří se nosní kanálky a dírky. V tomto období je již založen základ zevního zvukovodu. Základy očí jsou ještě stále umístěny na straně hlavičky a jsou z větší části zakryty víčky.

Velké změny probíhají také na horních končetinách. Vzniká loketní ohnutí na ruce, už jde dobře rozpoznat paži a předloktí. Vznikají základy pro prsty, již v této době je vidět, že plod bude mít 5 prstíků. Na dolních končetinách je patrné vznikající kolenní ohnutí. Ocasní výstupek téměř zanikl. Tělíčko se pomalu začíná napřimovat a vyvíjí se kosti a svalová hmota.

I když je pohlaví plodu dané již od početí, v této době jej ještě není možné ultrazvukem zachytit.  

Co je vhodné v tomto období dodržovat a čemu se raději vyhnout?

Pokud vás trápí nevolnosti, doporučuji, než ráno vstanete z postele, sníst něco malého (piškoty, banán a čaj nebo džus). Jídlo si nechte připravené už od večera na stolku. Chvilku ještě ležte a pak pomalu vstaňte. Takto lehce nasycený žaludek by vám neměl dělat takové problémy. Celkově se doporučuje jíst po menších dávkách a mít jídlo stále po ruce. Stačí jen piškoty, nebo lehké sušenky, křupavé chlebíčky či rohlík. Mějte něco malého k snědku u sebe také po celý den.

Jestli jste dosud ještě nebyla u svého gynekologa, je opravdu nejvyšší čas na první prohlídku. Lékař vám potvrdí srdeční akci a změří tlak. Někteří gynekologové již takto brzy vystavují těhotenskou průkazku.

Dodržujte nadále základní opatření, která se týkají léků, alkoholu a cigaret. Vyvarujte se jim, jak jen můžete. Pokud se cítíte dobře, choďte na procházky a v podstatě se nemusíte výrazně omezovat. Buďte na sebe jen opatrnější víc, než kdykoliv jindy. 

 

Použité zdroje:

Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 5. 1. 2021, 22.02

Tak moje máma už to zjistila. Nechápu jak ona to dělá.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 12.04

ajaj v tomto týdnu jsem v roce 2016 potratila.furt to bolí,i když to byl tak malý týden.

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.46

Uz jsem dostala prukaz

Teryk92, 24. 10. 2019, 18.57

Já naštěstí nezvrace ale byla jsem hodně unavená.

patricia077

patricia077, 22. 10. 2019, 16.14

Bylo mi v obou případech blbě ale nejen v osmém týdnu

Kikinka30, 10. 10. 2018, 17.31

Mam toto obdobi ted, no reknu vam,trpim

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 10.17

Bylo to moc krásné období

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 16.54

nevolno mi opravdu bylo a nemohla jsem cítit smaženou cibuli

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.20

já už se pozorovala, ale bříško opravdu žádné

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 10.43

V osmém týdnu jsem si dělal svůj první test v životě a byl to obrovský šok

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů