4. týden těhotenství

zobrazeno 12506×

Vložil(a): Martina Richterová, 20. 3. 2015 14.41

Právě tento týden je velice důležitý. Embryo je již zahnízděné a produkuje těhotenský hormon HCG. Tento týden je zároveň zlomový, neboť žena může konečně zjistit, že je těhotná. Menstruační krvácení se nedostaví nebo přijde v podobě slabého špinění. Na těhotenském testu se konečně objeví dvě čárky.

Co se děje s matkou?

Pokud vynechá menstruace, je vhodné udělat si těhotenský test. Dokonce i těhotenský test může být ještě negativní a přesto jste těhotná. Hodnota HCG, kterou embryo vylučuje, je u každé ženy různá. Pokud se menstruace nedostaví, udělejte si test ještě o dva dny později. Bazální teplota zůstává nadále zvýšená.

Známky časného těhotenství velmi často splývají se změnami, které se označují jako „premenstruační syndrom“. Jedná se o výkyvy nálad, bolesti hlavy, zad, zvětšení prsou a jejich citlivost, zvýšené pocení a další. Nedoporučuji se řídit pouze vlastními pocity, i když intuice může u nás žen hrát velice významnou roli.

Děložní sliznice prodělala mnoho změn vlivem hormonů. Kvůli těhotenství se nezačne odlučovat, nicméně může dojít ke slabému špinění nebo krvácení. Mnoho žen si pak myslí, že se jedná o menstruaci a nenapadne je, že by mohly být těhotné. Ovšem na druhou stranu zdaleka ne každé vynechání měsíčků vede ke graviditě. Pokud měsíčky nepřijdou a těhotenské testy jsou negativní i po týdnu od vynechání, vždy je lepší zajít na kontrolu ke gynekologovi. Může se jednat o hormonální nerovnováhu, cystu či jiný problém.

Co se děje s plodem?

Ve 4. týdnu těhotenství se začínají vyvíjet tělesné orgány. Tomuto procesu se říká organogeneze. V první trimestru se plod velmi rychle vyvíjí a každý týden přináší velké změny. Do 10. týdne už budou vyvinuty v primitivní formě hlavní struktury lidského těla. Plod je v tuto dobu velice křehký.

Nejprve se začínají tvořit zárodečné vrstvy embrya, kterým se říká ektoderm, entoderm a mezoderm. Právě z těchto vrstev se postupně vytváří všechny orgány a tkáně vašeho miminka.

Z ektodermu vzniká nervový systém, kůže, nehty, vlasy, prsní žlázy, potní žlázy, zubní sklovina, výstelka úst a konečníku, rohovka a čočka oka. Dále se tvoří výstelka trávicího traktu, dýchacího ústrojí, štítná žláza, slinivka břišní, sliznice močové trubice, močového měchýře a také pohlavního ústrojů. Z mezodermu dále se vyvíjí srdce, oběhový systém a lymfatický systém, kostra, svaly a také vylučovací systém.

V ukončeném 4. týdnu těhotenství začíná fungovat placentární oběh. Tkáně, které vyrůstají z vyvíjejícího se embrya, postupně prorůstají děložní sliznicí a vytvářejí placentu. Placenta je velice důležitá, neboť vyživuje plod, zajišťuje mu výměnu dýchacích plynů a zároveň zneškodňuje metabolické odpady embrya.

Embryo nyní měří přibližně jeden milimetr a váží méně než jeden gram.

Co je vhodné v tomto období dělat a čemu se raději vyhýbat?

Pokud se jedná o plánované početí, tak i v případě, že o těhotenství ještě nevíte, chovejte se tak, jako byste těhotná už byla. Embryo je velice křehké, stačí nesprávně zvolené léky, alkohol nebo nevhodný sport a můžete velmi snadno o své štěstí přijít. V tomto období těhotenství obvykle platí pravidlo, buď všechno, nebo nic.

Užívejte kyselinu listovou, dbejte na pitný režim a pestrou stavu, hodně odpočívejte. Více zatím udělat nemůžete. Nespěchejte však hned k doktorovi, na ultrazvuku ještě nebude nic vidět. Vyčkejte alespoň dva týdny, než se vydáte na prohlídku.

 

Použité zdroje:

Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • bazální teplota

    bazální tělesná teplota je tělesná teplota měřená po dostatečně dlouhé době tělesného klidu (například po klidném nočním spánku); měří se bezprostředně po probuzení a před jakoukoli fyzickou aktivitou; používá se vždy stejný teploměr, který se po dobu pěti minut vkládá do pochvy, konečníku či úst (vždy na stejné místo)

  • ektoderm, entoderm a mezoderm

    zárodečné listy (vrstvy) embrya

  • embryo

    zárodek

  • hCG

    choriogonadotropin – hormon, vzniká po oplození vajíčka a je vytvářen vyvíjejícím se embryem

  • organogeneze

    vývoj tělesných orgánů embrya

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

to už jsem věděla s testů,že jsem těhotná.

Minnie, 24. 8. 2020, 11.48

Vždy mi vynechala menstruace, měla jsem hodně citlivá prsa a dostala jsem rýmu

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 12.19

Bylo to krásné období

Zuzule, 22. 12. 2017, 12.24

zajimave

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 16.32

to jsem o tom ještě rozhodně nevěděla

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.15

to jsem taky nepoznala ještě nic

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 10.40

To jsem taky ještě netušila vůbec nic

mckvak, 24. 6. 2015, 8.42

Taky jsem menstruaci jeste mela, sice slabsi ale mela.

hellova, 18. 6. 2015, 14.17

"V době, kdy se vajíčko snaží uhnízdit v děložní sliznici, můžete zaznamenat slabé krvácení, které je způsobeno narušením drobných cévek ve sliznici. Někdy je toto krvácení zaměněno se slabou menstruací." babyweb.cz, to se mi stalo.

hellova, 18. 6. 2015, 14.17

"V době, kdy se vajíčko snaží uhnízdit v děložní sliznici, můžete zaznamenat slabé krvácení, které je způsobeno narušením drobných cévek ve sliznici. Někdy je toto krvácení zaměněno se slabou menstruací." babyweb.cz, to se mi stalo.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů