38. týden těhotenství

zobrazeno 20658×

Vložil(a): Martina Richterová, 4. 4. 2015 10.52  (aktualizováno 25. 5. 2020 14.46)

Miminko je nyní zcela zralé a může se narodit prakticky kdykoliv. Jeho vývoj je zcela u konce a nyní pouze přibírá na váze. Není vůbec výjimkou, když v tomto týdnu přijde porod. V tuto chvíli už buďte ve střehu vy i váš partner, který by vás neměl nechávat zejména v noci doma samotnou. Porod se totiž často rozbíhá právě v nočních nebo ranních hodinách. Nevzdalujte se daleko od domova, raději buďte v klidu, a co nejvíce odpočívejte. Vaše miminko se už brzy narodí.

Co se děje s vámi?

Většina žen popisuje toto období jako hodně náročné, bříško už je obrovské, jen těžko se hledá poloha na spaní. Není se čemu divit, nosíte v sobě bezmála tříkilové dítě, někdy i mnohem těžší. Když k tomu připočtete plodovou vodu, placentu a vše kolem, tak se to skutečně pořádně „pronese“. S tím přichází na řadu mnoho dalších neduhů, zejména pak bolesti zad, otoky končetin, časté nucení na močení a zvýšená únava. Některé ženy mají také panický strach z porodu, to je třeba konzultovat s lékařem.

Poslíčci se hlásí stále častěji, může odejít hlenová zátka a také děložní čípek se zkracuje. To vše jsou známky blížícího se porodu, který vás může překvapit každým dnem. Ovšem také nemusí, některé ženy přenáší i deset dní po termínu. V případě, že budete mít pravidelné kontrakce nebo vám odteče plodová voda, jeďte do porodnice. I kdyby se jednalo o falešný poplach, je lepší nic nezanedbat. Do porodnice vyrazte také v případě, že dítě několik hodin vůbec necítíte, nebo se naopak hýbe příliš. Lékař dítě zkontroluje za pomocí monitoru, zda je vše v pořádku.

Co se děje s miminkem?

Dítě už vyplňuje celou dělohu a má minimální prostor k pohybu. Má velkou sílu a kopanečky mohou být velice bolestivé a nepříjemné. Miminko nyní váží přibližně 3 kilogramy a váží 50 centimetrů. Je zcela vyvinuté a připravené na život mimo dělohu. Nyní už pouze přibírá na váze a roste. Tuková podkožní tkáň se stále tvoří. Vypadá už jako novorozenec. Množství plodové vody se snižuje každým dnem.

Kůže děťátka je pěkně růžová, elastická a také už není průsvitná. Lebeční kosti jsou nyní ještě pohyblivé, ale také už pevné. Obvod hlavy odpovídá obvodu bříška. Placenta stárne, objevují se v ní krevní sraženiny a přestává plnit efektivní přenos živin, jako tomu bylo doposud. Ve střevech dítěte se ukládá zelenočerná smolka, což je první stolice.

U chlapců již jsou varlata sestouplá v šourku, u děvčat velké stydké pysky překrývají malé stydké pysky. Toto je jedním ze znaků donošenosti plodu.

I nadále probíhá vyzrávání nervových buněk společně s obalováním nervových vláken. Tento proces však bude pokračovat také po narození dítěte.

Dítě již samostatně dýchá.

Co vás čeká v tomto týdnu?

V tomto týdnu vás čeká další vyšetření v prenatální poradně, které je spojené s kardiotografickým záznamem ozev plodu (KTG), tzv. monitor. Hodnotí se kondice miminka a funkce placenty. Tento záznam trvá obvykle 20 až 30 minut.

V tomto období se vaše tělo připravuje na porod. Hodně odpočívejte a těšte se na brzký příchod vašeho miminka. Budete patrně hodně unavená, snažte se co nejvíce spát a pokud to alespoň trochu půjde, snažte se chodit alespoň na krátké procházky. Čerstvý vzduch vám udělá dobře. Pokud se cítíte dobře, navařte si dopředu zásoby jídla do mrazáku, v šestinedělí se vám budou hodit.

Nezapomínáme na tatínky

Tatínku, buďte stále na telefonu a připravený kdykoliv přijet. Vaše partnerka může rodit doslova každým dnem. Budete u porodu? Měl byste mít o této situaci již zcela jasno. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • monitor

    (kardiotokografie) je přístrojové monitorování srdeční činnosti plodu a děložních kontrakcí; tyto parametry jsou zaznamenány a z výsledného grafu lékař nebo porodní asistentka ihned poznají, jak se miminku uvnitř matčina těla daří; metoda umožňuje včas diagnostikovat poruchy děložní činnosti nebo nitroděložní ohrožení plodu například nedostatkem kyslíku tak, aby mohla být včas provedena vhodná opatření

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 18.53

monitory jsem milovala,škoda,že od tohoto roku monitory jsou jen na pohotovosti

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.49

Kycle, ty me davali zabrat.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.01

Bylo to krásné období

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 17.58

hlenovou zátku jsem nepoznala

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 10.41

nejhorší bylo to čekání a pozorování sama sebe

Eliška Kozlova, 27. 6. 2016, 17.52

Me monitor nevadí, dát si dvacet minut oddychu, bez starších dětí je blahodárné. Obě děti se mi v tomto týdnu narodily (+- pár dní), tak to asi taky za pár dní přijde, jen s tím odpočinkem, to je oříšek.

mckvak, 26. 6. 2015, 7.05

TAky jsem ty monitory nemela moc v lasce.

Katka

Katka, 10. 6. 2015, 14.58

Ano, vývoj je u konce a obě mé děti už nechtěly více tloustnout a v tomhle týdnu se narodily, byla jsem ráda, ty další 2 týdny (né-li víc) už to musí být pro maminky utrpení ;o))

Janak, 9. 6. 2015, 23.05

Moc hezke. Dekuji.

DenisaC, 3. 6. 2015, 16.08

Ty monitory byly strašně zdlouhavé.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů