34. týden těhotenství

zobrazeno 36747×

Vložil(a): Martina Richterová, 4. 4. 2015 10.34  (aktualizováno 1. 5. 2020 13.45)

Začínáte 34. týden těhotenství. Pokud jste nešla ve 32. týdnu na mateřskou, pak tento týden již s definitivní platností odcházíte. Do porodu vám zbývá pouhých šest týdnů a je třeba nyní maximálně odpočívat a zároveň si nachystat vše potřebné pro miminko. Bříško je v tomto týdnu uloženo nejvýše z celého těhotenství, postupně začne klesat s blížícím se porodem. Dítě už nemá v děloze mnoho prostoru, hýbe se méně, přesto je třeba sledovat jeho pohyby pravidelně.

Co se děje s vámi?

V tomto týdnu se velmi často dostaví únava, která však už nemívá takovou intenzitu, jako v prvním trimestru. Únava není dána hormonálními výkyvy, ale spíše fyzickou vyčerpaností. Bříško už je hodně velké a značně vás omezuje v pohybu, který je nyní namáhavější. Navíc spánek v takto pokročilém stádiu těhotenství bývá také náročnější, špatně se hledají polohy a navíc miminko vás v noci může budit, když kope.

Možná jste si všimla, že snubní prstýnek se vám více zarývá do kůže. Ano, běžně se objevují otoky na horních i dolních končetinách. To vzniká zejména v důsledku zadržování vody.

Placenta je na vrcholu své zralosti, od nynějška už bude pouze stárnout. Ale nebojte se, je to zcela přirozené a miminko nijak strádat nebude. Od tohoto týdne se také přestane zvyšovat objem krve ve vašem těle, který do této doby přesáhl 50%.

Placenta je pro plod velmi důležitá. Její stav lékař pravidelně kontroluje, neboť dodává dítěti kyslík a živiny a zároveň jej chrání před různými infekcemi. Mohou však nastat komplikace v případě, že je placenta uložena v dolní části a naléhá na branku. Pokud je toto váš případ, lékař vás bude více kontrolovat a pravděpodobně budete rodit císařským řezem. I na takový porod se ale lze připravit!

Co se děje s dítětem?

Tento týden představuje důležitý mezník ve vývoji dítěte. Dochází totiž k vytvoření surfaktantu, díky kterému dozrají plicní tkáně. Imunitní systém už je dostatečně vyzrálý a je také schopen bojovat proti infekcím. Lze tedy říci, že dítě je už od tohoto týdne plně schopné přežít mimo dělohu, kdyby došlo k předčasnému porodu, komplikace by byly jen malé. Nicméně jeho váha stále činí kolem 2 kilogramů a potřebuje ještě 1 kilogram nabrat a také vyrůst, neboť měří kolem 32 centimetrů. Pokud tedy porodíte za měsíc či šest týdnů, bude to naprosto ideální. Přesto si již můžete pořádně oddechnout a užívat si posledních „společných“ týdnů. Děti, které se narodí v rozmezí od 34. do 37. týdne jsou sice považovány za nedonošené, ale po porodu se obvykle velmi dobře adaptují. Obvykle budou mít jen nižší porodní váhu a hůře budou regulovat svou tělesnou teplotu. Tento problém vyřeší krátký pobyt v inkubátoru.

Lebka je tvořena tenkými kostěnými šupinami, mezi kterými jsou i dost široké mezery. Tato místa jsou překlenována vazivovými blanami. Kůže dítěte už není zvrásněná a s přibývajícím podkožním tukem se stále napíná. Podkožní tuk je pro dítě velmi důležitý, aby mohlo regulovat svou tělesnou teplotu. Nehty na horních i dolních končetinách nyní sahají až k okrajům prstů.

Co vás čeká v tomto období?

Pomalu se připravujte na porod. Zajděte se podívat do porodnice, ve které chcete rodit, a prohlédněte si porodní sály. Můžete si také vypracovat porodní přání a především nakoupit vše potřebné do porodnice pro sebe a pro dítě. Je už také vhodné si pomalu zabalit tašku do porodnice, nikdy nevíte, co se může stát.

V tomto týdnu odcházíte na mateřskou dovolenou, pokud jste tak již neučinila dříve. Myslete na to, že poslední týdny před porodem budete již málo pohyblivá a hodně unavená. Zajistěte si vše důležité včas.

Je nejvyšší čas také probrat s partnerem jména pro dítě. Někdy není lehké se shodnout, proto zkuste volit kompromis. Jméno by se mělo líbit vám oběma, ale zároveň by mělo sedět k příjmení.

Nezapomínáme na tatínky

Tatínkové, je nejvyšší čas rozmyslet si, zda budete u porodu. Vydejte se s partnerkou do porodnice, podívejte se na porodní sál a nechte si vše vysvětlit. Možná vám to usnadní rozhodování. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • inkubátor

    zařízení pro regulaci teploty a dalších parametrů v uzavřeném prostoru, čímž se v něm vytváří „ideální“ podmínky; pro děťátko je zajištěna stálá teplota a vlhkost; pokud je to potřeba, pomáhají mu přístroje také dýchat

  • surfaktant

    povrchově aktivní látka, která vzniká v plicích zralého novorozence; snižuje povrchové napětí a zabraňuje tomu, aby plicní sklípky v plicích nezkolabovaly na konci výdechu

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 19.03

neodpočívala jsem ani v jednom těhotenství nebylo jak.

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.52

Hodne odpocivat, hm... se starsim ditetem to nejde

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.15

Bylo to moc krásné období

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 18.49

vždy jsem si říkala, doklepat to alespoň sem

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 10.05

to spaní nebylo nic moc, většinou jen jedna poloha na boku mi vyhovovala

mckvak, 26. 6. 2015, 7.00

A ja v tyhle dobe porad jezdila i s briskem fotit kone a psy )

Janak, 9. 6. 2015, 23.11

Mámc hezke.

DenisaC, 3. 6. 2015, 16.04

Teď už by to zvládlo, i kdyby se narodilo dřív

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů