31. týden těhotenství

zobrazeno 32716×

Vložil(a): Martina Richterová, 4. 4. 2015 10.14  (aktualizováno 8. 4. 2020 21.40)

Začínáte 31. týden těhotenství, vaše bříško je už obrovské a jste stále více nemotorná. Miminko opět přibralo na váze a jeho kopanečky mohou být někdy hodně bolestivé. Patrně se budete muset vypořádat s několika neduhy, mezi které patří bolesti zad, otoky končetin a časté nucení na močení. Mohou se objevit také první poslíčci. Přesto však máte ještě dva měsíce čas. V práci se pomalu připravujete na odchod na mateřskou dovolenou. Naplánujte rozlučkové setkání s kolegy.

Co se děje s vámi?

Možná si připadáte trochu roztržitá a nesoustředěná. Není na tom nic neobvyklého, váš mozek se nyní zabývá jinými podněty. V prsech se tvoří mlezivo (kolostrum), což je hustá tekutina bílé až nažloutlé barvy. Je určena k výživě dítěte v prvních dnech jeho života. Obsahuje značné množství živin a protilátek. Po několika dnech jej vystřídá mléko.

Vyšší cirkulace krve v těle může způsobovat návaly horka, které mohou být velmi nepříjemné zejména v létě. Dávejte přednost oblečení z přírodních materiálů, aby bylo prodyšné. I ženám, které jsou zimomřivé, může být pořád velké teplo.

Patrně se cítíte hodně unavená, pohyb je pro vás již velice obtížný. Odpočívejte, zároveň si dopřejte krátkou procházku.

Co se děje s miminkem?

Pro dítě neznamená tento týden žádný významný mezník ve vývoji. Jeho míry od temene po zadeček jsou přibližně 28 centimetrů a váží kolem 1,5 kilogramu. Oči má neustále otevřené, zavírá je jen tehdy, když spí. Na zvukové podněty reaguje pohybem. V děloze je mu již těsno, pohyby jsou více koordinované, silné, ale nijak chaotické. Patrně už je otočené hlavou dolů, pokud ne, stále je ještě možnost, že se přetočí.

Hlavní část spánku tvoří takzvaný aktivní spánek, při kterém se dítě nepatrně hýbe, jeho tepová frekvence se zrychluje. Duhovka je tmavě modrá, do své skutečné barvy se zabarví až několik týdnů po porodu.

Miminko už má vytvořené všechny orgány, kromě plic, ty budou dozrávat v následujících týdnech. Mozek se stále zvětšuje. Na rukou a na nohou má dítě už nehty, které jsou zatím měkké. V tomto týdnu už je dítě schopné přežít, pokud by došlo k předčasnému porodu. Většina dětí zvládne adaptaci bez větších komplikací. Samozřejmě čím déle zůstane v matčině lůně, tím lépe.

Co dělat v tomto týdnu?

Strach z porodu může být stále větší, některým budoucím maminkám se o tom mohou zdát často nepříjemné sny. Strach je přirozený, pokud je ale velmi silný, neváhejte vše zkonzultovat s odborníkem. Nechte si vše pořádně vysvětlit a zbytečně nehledejte informace na internetu.

Pomalu začněte s partnerem uvažovat o jménech. Většina párů v tomto období znají pohlaví dítěte, pokud to chtějí vědět. I přesto si však připravte dvě jména, pro kluka i holku, která uvedete v porodnici.

Psychicky se začínáte připravovat na porod. Patrně již máte větší část výbavičky nakoupenou a nyní je čas vyprat a vyžehlit první oblečky a vše pořádně nachystat. Některé ženy si již začínají balit tašku do porodnice, zejména ty, kterým hrozí předčasný porod.

Nezapomínáme na tatínky

Tatínku, už jste přemýšlel o jménu pro svého potomka? Někdy se partneři vzácně shodnou, ale mnohem častěji bývají doma na toto téma dalekosáhlé diskuse. Netrvejte na svých zásadách a zvolte kompromis. Výběr jména je mnohdy náročnější, než koupě nového auta. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • kolostrum

    mlezivo, ztv. prvotní, nezralé mléko

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 17.28

bylo to fakt krásné období

patricia077

patricia077, 12. 4. 2020, 12.21

Jméno jsem měla hned poprvé i podruhé pro kluka i pro holku, ale jinak ty křeče v nohou a věčné pálení žáhy bleeee

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.54

Az na neustale tvrdnuti bylo faj

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.54

Bylo dobre

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.21

Bylo to krásné období, ráda vzpomínám

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 20.17

už jsem měla oblečky nachystané a moc mě to bavilo

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 9.50

jméno byl oříšek, hlavně pro kluka

mckvak, 26. 6. 2015, 6.57

Jmeno jsem vybrali az skoro tesne pred porodem. Ja si vybrala pro holcicku partner pro kluka

hellova, 18. 6. 2015, 16.13

Hnízdění pokračuje

Janak, 9. 6. 2015, 23.14

Vzpominam si.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů